Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

biographiesEllen MacArthurKosmatopoulos

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ellen MacArthur - Η θαλασσόλυκος

Από σήμερα στην ISTiOSELIDA - All About Sailing θα ξεκινήσουμε μια νέα σειρά δημοσιεύσεων (βιογραφιών) που θα αναφέρονται σε σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας, αλλά και της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής σκηνής. Σε τακτά διαστήματα θα παρουσιάζουμε μια βιογραφία που κατόπιν θα μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτήν στην αντίστοιχη κατηγορία στο μενού του site, με το όνομα BIOGRAPHIES.
Την πρόταση για την δημιουργία αυτής της θεματικής ενότητας μας την έκανε ο Α. Κοσματόπουλος (φαντάζομαι δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις), ο οποίος και μας διαθέτει τα κείμενα του χωρίς καμία υποχρέωση, γιατί όπως και ο ίδιος είπε: "οι καλές ιστορίες είναι για να διαδίδονται...".
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν τα βιογραφικά αφιερώματα με μια γυναίκα που έχει καταφέρει να γίνει ήδη θρύλος (όχι δεν εννοώ Ολυμπιακός...) με τις επικές επιτυχίες της παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Ανδρέα για τη συμμετοχή του.

Ellen MacArthur - Η θαλασσόλυκος
Ποιος θα περίμενε ότι μία μικροκαμωμένη Βρετανίδα θα πετύχαινε το ρεκόρ διαδρομής στο γύρο του κόσμου. Η Ellen έφτασε σε αυτή την εκπληκτική επίδοση ξεκινώντας το ταξίδι της πολύ πιο πριν στην παιδική της φαντασία.
Η πρώτη φορά:
Όλα άρχισαν για την έφηβη Ellen όταν συνεπαρμένη από τις θαλασσινές ιστορίες και επιτεύγματα, άρχισε να οραματίζεται τις δικές τις περιπέτειες και τις εμπειρίες που θα ήθελε να γευτεί.
Γεννημένη στις 8 Ιουλίου του 1976 στο Whatstandwell, Derbyshire ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια να κάνει οικονομίες για ν’ αγοράσει το πρώτοι της σκάφος. Αν και δεν είχε κάνει ποτέ ιστιοπλοΐα, αν και η θάλασσα απείχε 200 χιλιόμετρα από το σπίτι της ‘κάτι’ την έσπρωχνε προς τους ωκεανούς. Η αποφασιστικότητα που τη χαρακτήριζε από μικρή αποτελούσε πλέον την κινητήριο δύναμη για να πετύχει τους στόχους της. Η Ellen δεν έθετε τον πήχη σε κάποιο όριο. Απλά ξεκίνησε να πραγματοποιεί τις επιθυμίες της. Έτσι μόλις το 1995, στα 19 της χρόνια ψηφίστηκε ως η νεότερη καλύτερη ιστιοπλόος της χρονιάς αφού κατάφερε μόνη της να ολοκληρώσει τον περίπλου της Μ. Βρετανίας με το 21 ποδιών σκάφος της Iduna. Χρειάστηκε σχεδόν πέντε μήνες για να ολοκληρώσει τον περίπλου. Όμως με την επιστροφή της ήδη σχεδίαζε το επόμενο μεγαλύτερο βήμα της. Απέστειλε πάνω από 2.500 επιστολές στην προσπάθειά της να βρει υποστηρικτές κι έλαβε μόνο δύο απαντήσεις. Αποφάσισε με ελάχιστα χρήματα να πάει στη Γαλλία και να συμμετάσχει στο Mini Transat, solo race από την Brest στην Μαρτινίκα το 1997. Η προσπάθειά της αυτή τράβηξε την προσοχή της Kingfisher που την υποστήριξε στο Route du Rhum transatlantic race το 1999 παραχωρώντας της ένα σκάφος 50 ποδιών.
Η Ellen δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κερδίζοντας την κλάση της και τερματίζοντας στην 5η θέση της γενικής κατάταξης βρήκε την υποστήριξη που επιζητούσε.

Η αποδοχή:
Η πρώτη φορά που έκανε αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο με τις επιδόσεις την ήταν το 2001 όταν τερμάτισε δεύτερη στο μοναχικό γύρο του κόσμου "The Vendée Globe" με το σκάφος Kingfisher. Έχοντας πλέον την αναγνώριση και την οργάνωση που χρειαζόταν άρχισε να επεκτείνει και να πραγματοποιεί τα όνειρά της. Το 2003 με το Kingfisher 2 καταμαράν ιδιοκτησίας του Steve Fossett γνωστό και ως Orange τέθηκε επικεφαλής του πληρώματος και προσπάθησε να καταρρίψει το ρεκόρ του γύρου του κόσμου. Όμως το σπασμένο άλμπουρο στον Νότιο ωκεανό έβαλε τέλος στην ομαδική αυτή προσπάθεια.
Το ρεκόρ:
Το σκάφος B&Q/Castorama το 2004, σχεδιάστηκε ειδικά για την μικροκαμωμένη Ellen από τους Nigel Irens και Benoit Cabaret με στόχο να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Το 23ων μέτρων τριμαράν κατασκευάστηκε στην Αυστραλία και η πρώτη προσπάθεια ήταν η κατάρριψη του διάπλου του Ατλαντικού από τα δυτικά στ’ ανατολικά. Μετά από επτά ημέρες στη θάλασσα η Ellen δεν έσπασε το ρεκόρ για κάτι περισσότερο από μία ώρα. Στις 28 Νοεμβρίου του 2004 ξεκίνησε την προσπάθειά κατάρριψης του ρεκόρ για τον γύρο του κόσμου χωρίς ενδιάμεση στάση αρμενίζοντας το τριμαράν B&Q/Castorama. Στις 7 Φεβρουαρίου, μετά από 71 ημέρες, 14 ώρες, 18 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα τερματίζοντας κοντά στη Γαλλική ακτή Ushant κατέρριψε το προηγούμε
νο ρεκόρ του Γάλλου ιστιοπλόου Francis Joyon για μία ημέρα και 8 ώρες.
Το ίδρυμα:
Η Ellen προσφέρει και στο κοινωνικό σύνολο μέσω του ιδρύματός της. Το ίδρυμα Ellen MacArthur Trust όλο και δυναμώνει με συνέπεια πάνω από 350 παιδιά με καρκίνο ή λευχαιμία έχουν τη δυνατότητα κάθε χρόνο να μαθαίνουν ιστιοπλοΐα και ν΄ανακουφίζουν τον πόνο τους. Η Ellen αναφέρει το λόγο: «Δεν είμαι γενναία, απλά επιλέγω να κάνω πράγματα που με ωθούν στα όριά μου. Αυτό δεν είναι γενναιότητα, είναι επιλογή. Αληθινή γενναιότητα βρίσκεται σε αυτά τα παιδιά με λευχαιμία και καρκίνο που κάνουν ιστιοπλοΐα. Όταν δείτε τι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν κάθε ημέρα με το χαμόγελο και τη θετική ενεργεία θα μάθετε τόσα πολλά όπως εγώ»
Η καταξίωση:
Με την επιστροφή της Ellen MacArthur στην Μ. Βρετανία της απονεμήθηκε ο τίτλος Dame Commander of the British Empire σε αναγνώριση των επιτευγμάτων της όπως και ο βαθμός του σημαιοφόρου στο Βασιλικό Ναυτικό.
Κατά την διάρκεια της απονομή της ISAF το 2007 και την είσοδό της στο Hall of Fame δίπλα στα ονόματα Paul Elvstrom, Eric Tabarly και Olen Stevens παίρνει το λόγο: «Δεν θα έπρεπε να τιμηθώ όταν παράλληλα με μένα τιμώνται τέτοιοι θρύλοι της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας. Είμαι αρκετά νέα ακόμη και έχω πολλά να πετύχω»
Η συνέχεια:
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η συνέχεια ή ο στόχος που θα επιλέξει η Ellen. Με υποδειγματική πλέον οργάνωση και marketing είναι στην κορυφή και την δημοσιότητα. Κάπου στ’ ανοικτά όμως κάποιος θ’ αρμενίσει πιο γρήγορα και η Ellen το γνωρίζει και προετοιμάζεται.

Κείμενο: Α. Κοσματόπουλος - www.kosmatopoulos.gr
(Απαγορεύεται αναδημοσίευση του κειμένου μερική ή ολική χωρίς την άδεια του συγγραφέα)

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib