Sunday, December 20, 2009

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗΣ - Keeps Sailing

Όπως σας είχαμε πει λίγο καιρό πριν περιοδικά θα κάνουμε κάποιες αφιερώσεις (σύντομες βιογραφίες) σε σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας, αλλά και της Ελληνικής ιστιοπλοϊκής σκηνής.
H πρώτη βιογραφία αναφερόταν στην Ellen MacArthur και σήμερα ξανά με κείμενο του Α. Κοσματόπουλου θα αναφερθούμε στον δικό μας θρύλο Ηλία Χατζηπαυλή, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά γιατί παρόλο που μπορεί να μην το θυμάται υπήρξε ένας από τους πρώτους μου δασκάλους στην σχολή αγωνιστικής ιστιοπλοΐας του ΠΟΙΑΘ αρκετά χρόνια πριν και μου έμαθε να αγαπώ την θάλασσα και την ιστιοπλοΐα... με τον δικό του "φασαριόζικο" τρόπο :)
_________________________________________________________________________
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΗΣ

Πορεία καταξίωσης
Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου 1972. Ο νεαρός Έλληνας ιστιοπλόος Ηλίας Χατζηπαυλής τερματίζει στη δεύτερη θέση και κατακτά το αργυρό μετάλλιο. Μετά την απονομή, ο Γάλλος νικητής «απονέμει» το χρυσό του μετάλλιο στον Έλληνα. Γιατί άραγε; Από τότε, καταξίωση και αποδοχή συνοδεύουν την αθλητική καριέρα του Ηλία, χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του.

Εν αρχή
Ο Ηλίας Χατζηπαυλής γεννήθηκε το 1949 στο Μικρολίμανο, όπου και μεγάλωσε. Σχετικά μεγάλος, στην ηλικία των 16 ετών, μυήθηκε στην ιστιοπλοΐα, έχοντας περάσει από την κωπηλασία στο ΝΑΣ.
Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η πληθώρα των σκαφών όπως σήμερα και ο Ηλίας είτε με Lighting είτε με Flying Dutchman μάθαινε και περίμενε υπομονετικά μια ευκαιρία. Ένα παλιό Finn στο οποίο δαπάνησε πολλούς μήνες για να το επισκευάσει, οκτώ ώρες καθημερινής προπόνησης στη θάλασσα και η πίστη του στο όνειρο αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της προσπάθειάς του. Για δύο χρόνια, με ένα σκάφους που άλλοι σήμερα δεν θα καταδεχόντουσαν ούτε να κοιτάξουν, αρμενίζει ατέλειωτες ώρες στο Φάληρο και ετοιμάζεται...

Η μεγάλη ευκαιρία
Το 1969 ο Ηλίας μεταγράφεται στον Ολυμπιακό με την προτροπή του μέντορα και μεγάλου του δάσκαλου Γιάννη Γιαπαλάκη, και ξεκινά ουσιαστικά τη μαγευτική του πορεία προς την κορυφή.
Διαθέτοντας πλέον ένα αξιόπλοο σκάφος, το 1970 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Finn παίρνει την πρώτη θέση μπροστά από το ίνδαλμά του, τον σπουδαίο αθλητή και Ολυμπιονίκη Τάκη Κουλιγκά. Ο νεαρός Ηλίας συμμετέχει με την εθνική ομάδα στους Βαλκανικούς Αγώνες και πλέον στοχεύει ακόμα ψηλότερα. «Θα πάω στους Ολυμπιακούς και θα γυρίσω με μετάλλιο» δήλωνε από την ηλικία των 18 ετών, όχι από έπαρση, αλλά από πίστη. Λάτρεψε το Finn, και αυτό τού το ανταπέδωσε.

1972
Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αποτελούσε το προτελευταίο στάδιο του θριάμβου του. Την εποχή εκείνη όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες ιστιοπλόοι, αξεπέραστοι ως τις μέρες μας, αγωνίζονταν στα Finn.
Ο Ηλίας κερδίζει την πρόκριση και ταξιδεύει στο Κίελο, όπου θα διεξαχθούν οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Στην πρώτη του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην ηλικία των 23ών ετών διαθέτει τη σοφία και την εμπειρία για να πρωταγωνιστήσει. Οι διοργανωτές των αγώνων προμηθεύουν τον εξοπλισμό και τα σκάφη, και πλέον ο Έλληνας αθλητής αγωνίζεται με ίσους όρους έναντι των εξελιγμένων ξένων ομάδων.
Οι αγώνες ξεκινούν και ο σχεδιασμός του πρωταθλητή μας πετυχαίνει. Δύο ιστιοδρομίες πριν το τέλος βρίσκεται στην πρωτοπορία με σημαντικό προβάδισμα μεταξύ των 44ων συμμετοχών. Όμως στην έκτη και προτελευταία ιστιοδρομία, και ενώ οδεύει προς τον τερματισμό στην 4η θέση, ο άνεμος εξασθενεί εντελώς. Μόνο οι τρεις πρώτοι προλαβαίνουν το όριο και ο Ηλίας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι αθλητές, δεν τερματίζει.
Η τελευταία ιστιοδρομία είναι αγώνας για γερά νεύρα, αφού ο Έλληνας αθλητής πρέπει να αποφύγει τον Γάλλο που τον καταδιώκει, να κρατήσει πίσω του τον Ρώσο αθλητή, αλλά παράλληλα να τερματίσει και στην πρώτη δεκάδα για να μη χάσει το μετάλλιο. Αν και μόλις 23ών ετών, ο Ηλίας Χατζηπαυλής διαθέτει το παράστημα και το σθένος για να τα καταφέρει. Τερματίζει 7ος και κατακτά το αργυρό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Αθήνα γκρεμίζει τα τείχη για να υποδεχθεί τον Ολυμπιονίκη της με μια λαοθάλασσα και αυτοκινητοπομπή που έκτοτε δεν έχει επαναληφθεί. Δεν κερδίζει χρήματα, αλλά τιμές που δεν πωλούνται ούτε αγοράζονται.

Η συνέχεια
Ο ρομαντισμός και η αγάπη του για τη θάλασσα θα τον οδηγήσουν σε τρεις ακόμη αξιοπρεπείς συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1984 στα Star είναι 6ος Ολυμπιονίκης με πλήρωμα τον νεαρό Λεωνίδα Πελεκανάκη. Το 1988 κλείνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ την πλούσια Ολυμπιακή του καριέρα τερματίζοντας στην τιμητική 12η θέση.
Τα επόμενα χρόνια, η ανοικτή θάλασσα, η εκπαίδευση αρχαρίων και προχωρημένων αθλητών αλλά και πρωταθλητών όπως οι Κακλαμανάκης και Παπαθανασίου, είναι οι νέες του δραστηριότητες.
Όμως, κάποια στιγμή, απογοητευμένος από την έλλειψη του ρομαντικού στοιχείου και της ευγενούς άμιλλας με την οποία ανδρώθηκε στα νιάτα του, πουλά όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, αποσύρεται και δηλώνει «για πάντα»...

Η νικηφόρα επιστροφή
Σχεδόν για τέσσερα χρόνια σαν «αγρίμι σε κλουβί» περιφέρεται στο Μικρολίμανο. Βρισκόμαστε στο 2006 και ο 57χρονος Ηλίας κοιτά τη θάλασσα σιωπηλός. Το ένστικτό του όμως τον οδηγεί ξανά εκεί και στη μεγάλη του αγάπη, το Finn.
Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ένα χρόνο μετά και χάλκινο μετάλλιο. Το παρατεταμένο χειροκρότημα την ώρα της απονομής επιβεβαιώνει ότι οι αυθεντικοί θρύλοι δεν λησμονούνται ποτέ.
Αποφασίζει τότε να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Finn Master. Βρίσκεται αντιμέτωπος με 240 σκάφη απ’ όλο τον κόσμο στο Balaton της Ουγγαρίας και αποχωρεί με το χρυσό μετάλλιο, κερδίζοντας αθλητές σχεδόν είκοσι χρόνια νεότερους.
Η τέχνη, η αίσθηση, το πάθος δεν ξεχνιούνται όταν είσαι πραγματικά μεγάλος.

Aντί επιλόγου
Αν στο ηλιοβασίλεμα του Φαλήρου διακρίνετε στον ορίζοντα ν’ αρμενίζει ένα πανί, μην αναρωτηθείτε. Είναι ο Ηλίας Χατζηπαυλής. Πόσο σε θαυμάζουμε, να ήξερες...
_________________________________________________________________________
Κείμενο: Α. Κοσματόπουλος - www.kosmatopoulos.gr
(Απαγορεύεται αναδημοσίευση του κειμένου μερική ή ολική χωρίς την άδεια του συγγραφέα)

2 comments:

  1. Ο Ηλίας είναι και θα παραμείνει ο καλός φίλος και ο ρομαντικός πραγματικός ιστιοπλόος που γνώρισα και είναι στη καρδιά μου...
    Μίνως

    ReplyDelete