Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewpaschalidis - trigonis

Τριγκώνης Κώστας: Γιατί όχι στο επόμενο America's Cup... Το multihull μας πάει!

Μετά τον Ντάνη Πασχαλίδη, όπως είχαμε ήδη ανακοινώσει δημοσιεύουμε τη συνέντευξη του Κώστα Τριγκώνη.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε και πολλά να πούμε, γιατί όταν ξεκινάει ο Κώστας να μιλάει δε σου αφήνει και πολλά περιθώρια να πεις εσύ τίποτα άλλο, γιατί πολύ απλά σε καλύπτει με αυτά που λέει.
Μάλιστα αποδείχτηκε και προφητικός με τις εξελίξεις στο συνέδριο της ISAF και τις προτάσεις που έγιναν για πολύγαστρο σκάφος με μικτό πλήρωμα αφού μας είχε δώσει τη συνέντευξη αυτή σχεδόν έναν μήνα πριν το συνέδριο.
Mini Βιογραφικό:
Γεννήθηκε το 1970 στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα σε ηλικία 9 ετών, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Το 1995 μεταγράφηκε στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, όπου ανήκει μέχρι σήμερα. Είναι επίτιμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με το βαθμό του Υποπλοιάρχου.
Έχει κατακτήσει 20 Εθνικούς, 3
Βαλκανικούς, 1 Μεσογειακό, 5 Ευρωπαϊκούς και 4 Παγκόσμιους τίτλους στις κατηγορίες “470 Ανδρών” και Tornado (Καταμαράν).
Συμμετείχε ως τώρα σε τέσσερις Ολυμπιάδες: Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο2008.
Από το 1995 έως το 2004 ήταν πάντα στο Τop 5 της παγκόσμιας κατάταξης. Πιο συγκεκριμένα, βρισκόταν στη θέση Νο 1 από το 1995 έως το 1997 και από το 2000 έως το 2003. Είναι μόνιμο μέλος της Εθνικής ομάδας από το 1986. Το 2000 στέφθηκε 8ος Ολυμπιονίκης. Το 2001 ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης ως ο καλύτερος αθλητής της πόλης.
Σήμερα συνεχίζει την ιστιοπλοϊκ
ή του καριέρα στην κατηγορία τύπου Καταμαράν (Tornado) με κυβερνήτη τον Ιορδάνη Πασχαλίδη, όπου στην πρώτη τους συμμετοχή, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, κατέλαβαν την 7η θέση μεταξύ 80 συμμετοχών.
Το 2006 κατέκτησαν μαζί με τον Ιορδάνη Πασχαλίδη το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado και την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ίδιας κλάσης. Ήταν μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες και μετάλλια, σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχαν.
Το 2007 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado και το αργυρό μετάλλιο στο Princess Sofia Trophy.

Ακολούθησε το 2008 το δεύτερο σερί χρυσό σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009, για να συνεχιστούν οι επιτυχίες και το 2010, με το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και με το πρόσφατο χρυσό (το τρίτο σερί) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado στο Torbole (Lake Garda) της Ιταλίας.
____________________________________________________________________
ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Κώστας: Αυτός που με έβαλε στο κόλπο ήταν ο παππούς μου (εξ’ αγχιστείας) Μιχάλης Τσουκαλάς. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε αυτή τη «μαγική επαφή» που είχα και συνεχίζω να έχω με τη θάλασσα. Από εκεί και πέρα η γιαγιά μου η Ολυμπία όπως και η οικογένεια μου η οποία με στήριξε απρόσκοπτα κυρίως ηθικά σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ξεκίνησα το 1979 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης.
Από την πρώτη ημέρα που μπήκα σε σκάφος το λάτρεψα. Βρήκα τον εαυτό μου και φυσικά ησύχασαν και οι γύρω μου μιας και δεν ήμουν και το πιο ήσυχο παιδί!

ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα;
Κώστας: Τα πάντα. Στην ενασχόληση μου με αυτήν οφείλω τα πάντα στην ζωή μου. Κυριολεκτώ! Σήμερα αυτό που μου προσφέρει είναι γαλήνη μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας μου. Συμμαζεύει το μυαλό μου. Καθαρίζει τη σκέψη μου. Είναι το καλύτερο αγχολυτικό!

ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Κώστας: Όσο ήμουν μικρός ήταν απλά ο έρωτας μου για αυτό. Στην εφηβεία ο ανταγωνισμός και η διάθεση του να φτιάξω την ζωή μου μέσα από αυτό. Η τρέλα του να είμαι ο καλύτερος απ’ όλους.
Τώρα πια που μεγάλωσα (αισίως 40) είναι απλά απόλαυση! Άμα τυχαίνει και κερδίζουμε κιόλας ακόμη πιο πολύ απόλαυση!
Πάντως δεν είναι ούτε στόχος ούτε αυτοσκοπός η νίκη πια. Η υγεία και η ισορροπία είναι. Είμαι σε μια ηλικία πια που αρχίζω και σκέφτομαι το πως να φροντίζω τον εαυτό μου περισσότερο και πίστεψε με δεν υπάρχει για μένα καλύτερος τρόπος από το να παίρνω το σκάφος μου μαζί με τον Ντάνη και να κάνω 2 ώρες ιστιοπλοΐα.
Πολλές φορές παίρνω και την επτάχρονη κόρη μου για πλήρωμα. Μαγεία!

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Κώστας: Αυτός που ακολουθεί! Για μένα ότι έχει γίνει ανήκει στο παρελθόν. Η προσδοκία του μέλλοντος είναι κάτι το οποίο με ενθουσιάζει.
Για να πούμε και κάτι όμως η 1η μου νίκη στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα 470 Ανδρών το 1988 είναι κάτι το οποίο θα θυμάμαι πάντα. Τεράστια η χαρά μου.
Από εκεί και πέρα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 470 το 1995 μαζί με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο ήταν κάτι μοναδικό.
Οι επιτυχίες μας με τον Ντάνυ στο Tornado μοναδικές και αυτές για το διάστημα που είμαστε μαζί. Βασικά τα θυμάμαι όλα. Όλες οι επιτυχίες είναι χαραγμένες στη ψυχή μου η καθεμιά για διαφορετικό λόγο.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Κώστας: Αναμφίβολα ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε το μετάλλιο στο Πεκίνο. Δεν μας άξιζε κάτι τέτοιο...
Μου πήρε 1,5 χρόνο να το ξεπεράσω... Αν το έχω ξεπεράσει. Δεν ξέρω.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις;
Κώστας: Οι στόχοι πια μπαίνουν ανάλογα με την διαθεσιμότητα χρόνου που υπάρχει και έχουν άμεση επαφή με την πραγματικότητα. Είναι εντελώς μα εντελώς ρεαλιστικοί. Ένα χρυσό μετάλλιο στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Tornado είναι κάτι το οποίο θα το ήθελα πολύ για να συμπληρωθεί η γκάμα των μεταλλίων μας.
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αποκλείω για το 2012. Αν ήταν να προσπαθήσουμε μόνο για αυτό θα μας είχατε δει ήδη μέσα στο νερό με 49er.
Αυτό που προέχει για εμάς είναι να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, όχι το να δούμε τους εαυτούς μας ξανά στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το στανιό ή γιατί έτσι πρέπει.
Αυτό το διάστημα γίνετε μεγάλη κουβέντα για το multihull το οποίο πιστεύω ότι θα το ξαναδούμε στο πρόγραμμα των ΟΑ του 2016. Ακούγονται διάφορα περί mixed multihull (γυναίκα με άνδρα μαζί). Τι να πω. Το 2016 είναι μακριά.
Αν το Tornado ξαναμπεί στο πρόγραμμα σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα με ενδιέφερε. Αν είναι κάποιο άλλο σκάφος τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ μιας και η οικονομική κατάσταση της χώρας στη παρούσα φάση δεν ευνοεί την ανάπτυξη νέων κατηγοριών σκαφών και φυσικά όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε τότε. Εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Είναι πολύ δύσκολο να μπει ένα μακροχρόνιο πλάνο σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε κατάσταση επιβίωσης.

ISTiOSELIDA:
Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου (όμιλος, ΕΙΟ, χορηγός);
Κώστας: Στην παρούσα φάση είναι αδύνατο με την οικονομική κατάσταση που υπάρχει να μας συντηρεί ή έστω να συνεισφέρει οικονομικά ο Όμιλος μας (Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης) όπως και η Ομοσπονδία.
Η Ομοσπονδία ρίχνει όλο το βάρος στις Ολυμπιακές κατηγορίες και στις κατηγορίες που αποτελούν τον προθάλαμο αυτών και καλά κάνει στην παρούσα φάση.
Η όλη μας προσπάθεια λοιπόν στηρίζεται ολοκληρωτικά και αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την δική μας συμπληρωματική οικονομική συνεισφορά. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε. Αυτό που έχουμε καταφέρει εμείς στην παρούσα φάση είναι ένα μικρό θαύμα θα τολμούσα να πω.
Τρέχουμε τα οικονομικά μας με την βοήθεια του χορηγού μας την Red Bull που παρά το γεγονός ότι μας βοηθούσε στην Ολυμπιακή μας προετοιμασία χωρίς να φαίνεται πουθενά, αποφάσισε τώρα στα δύσκολα που η κλάση δεν είναι στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων να μας στηρίξει ουσιαστικά.
Βέβαια και εμείς από την πλευρά μας ήμασταν αποφασισμένοι να επενδύσουμε στην αγάπη μας για αυτό που κάνουμε οικονομικά για όσο το αντέχουμε. Το όλο πρόγραμμα μας κοστίζει περίπου στις 15.000 ευρώ μαζί με τις συμμετοχές μας και σε κάποιους αγώνες του Formula 18 που είναι έξτρα από το budget του Tornado.
Μέσα σε αυτά τα χρήματα είναι και κάποια υλικά τα οποία ανανεώσαμε φέτος. Μιλάμε για ένα πολύ λιτό πρόγραμμα με 4-5 αγώνες την χρονιά. Ούτως η άλλως δεν έχουμε παραπάνω χρόνο. Για την επόμενη χρονιά θα είναι κάτι παραπάνω μιας και χρόνου επιτρέποντος θα θέλαμε να συμμετέχουμε σε 2 αγώνες παραπάνω στο φόρμουλα 18 (eurocat και Round Texel).
Πάντως θα ήθελα να πω ότι η ιστιοπλοΐα δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα λεφτά. Έχω δει αθλητές να ξοδεύουν εκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα και άλλους με πολύ λίγα να γράφουν Ιστορία!
Its not a matter of money. Its a matter of decisions! Sailing is a mind Game!
Και φυσικά χρειάζονται χρήματα για να προχωρήσεις αλλά δεν είναι το κλειδί τις επιτυχίας. Αν δεν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς σωστά ποτέ δεν θα είναι αρκετά!
Όχι δεν μας αρέσει να τα πετάμε χρήματα απ το παράθυρο παίρνοντας λάθος αποφάσεις. Στόχος μας είναι να τα αξιοποιούμε σωστά έστω και αν έχουμε μόνο ένα ευρώ.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Κώστας: Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιον συγκεκριμένο. Ένας τύπος που μου αρέσει πολύ είναι ο Ian Walker για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το άθλημα.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο κορυφαίος είναι ο Paul Elvstrom όχι γιατί ήταν κορυφαίος ιστιοπλόος αλλά γιατί η παρουσία του και η δημιουργικότητα του γενικότερα ανέβασε την ιστιοπλοΐα σε άλλο επίπεδο. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Πολύ μπροστά!!

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Κώστας: Το Tornado είναι το αγαπημένο μου. Συνδυάζει τα πάντα. Κορυφαία ποιότητα κατασκευής, ταχύτητα, special skills, αδρεναλίνη.

ISTiOSELIDA: Εκτός από τα TORNADO σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Κώστας: Φόρμουλα 18 (καταμαράν). Καμιά φορά ανοιχτή θάλασσα, σπάνια βέβαια. Κάνω και windsurf (fun boards) όταν οι συνθήκες είναι ακραίες για το Tornado.

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Κώστας: Match Race με καταμαράν! (γέλια) Αυτή δεν είναι η νέα μόδα βάση αυτών που ανακοινώθηκαν για το επόμενο America's Cup;
Και τα δύο έχουν την ομορφιά τους. Τα κάνω και τα δύο με την ίδια ευχαρίστηση για άλλους λόγους το καθένα. Κάναμε μαζί με τον Ντάνη και ομάδα Match Race πρόσφατα με τους Μαύρο- Ταγαρόπουλο (συναθλητές μας στο Tornado) και θα συμμετάσχουμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Αθήνα.
Δυστυχώς εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τέτοιου είδους δραστηριότητα (match race). Οπότε Αθήνα και πάλι Αθήνα.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Κώστας: Γύρω στους 33 κόμβους με το Tornado.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Κώστας: Δεν έχω ιδέα! Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα ήθελα να δημιουργήσω μια δική μου ομάδα εντοπισμού ταλέντων (ιστιοπλόων) στους οποίους θα έδινα μέσα από καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία όλες τις δυνατότητες για να φτάσουν ψηλά.
Σε αυτό το οικοδόμημα θα ήθελα να είμαι ο team manager. Σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσω να αγωνίζομαι έστω και για την ευχαρίστηση μου. Όχι ότι τώρα δεν το κάνω. Γιατί όχι στο επόμενο America's Cup που θα γίνει με καταμαράν. Το multihull μας πάει!

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Κώστας: Ερασιτέχνη με επαγγελματική νοοτροπία! Αποφάσισε εσύ που με κατατάσσεις.

ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;
Κώστας: Όποιος βγάζει τα προς το ζην από την ενασχόληση του με την ιστιοπλοΐα είναι κατά μια έννοια επαγγελματίας. Λέω κατά μια έννοια διότι αν μιλάμε για επαγγελματικό αθλητισμό και όχι για όποια άλλη επαγγελματική ενασχόληση με το σπορ τότε διαφοροποιούμαστε αρκετά. Αυτή τη στιγμή με τους καινούργιους νόμους που ψηφίστηκαν τελείωσε ο επαγγελματικός αθλητισμός σε «ερασιτεχνικά» αθλήματα όπως η ιστιοπλοΐα.
Ένας από τους πιο επαγγελματίες (σε συνείδηση πάντα) θα μπορούσα να πώ ότι ήταν ο Ηλίας ο Χατζηπαυλής αν λάβουμε υπ' όψιν και τις εποχές που έκανε ιστιοπλοΐα. Όχι ότι τώρα δεν συνεχίζει! Αλλά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα μάλλον πιο πολύ για εραστής του ονείρου μου μοιάζει!
Για να καταλήξω κάπου... Αθλητές με επαγγελματική συνείδηση υπάρχουν και πολλοί μάλιστα. Το πλαίσιο όμως στο οποίο λειτουργούν δεν τους βοηθά έτσι ώστε να μετουσιωθούν σε πραγματικούς επαγγελματίες, δηλαδή, πληρώνομαι από ομάδες, εταιρίες, χορηγούς, μέσα από οργανωμένες προσπάθειες για να αγωνίζομαι και να κερδίζω.
Το θέμα είναι τεράστιο με πάρα πολλές προεκτάσεις. Η τάση πάντως στην χώρα μας είναι να δαιμονοποιούμε αυτούς που καταφέρνουν να βγάζουν χρήματα από το σπορ χωρίς να σκεφτόμαστε το απλό. Για να βγάζει κάποιος λεφτά, κάποιος του τα δίνει. Για να του τα δίνει το πιο πιθανό είναι να τα δίνει γιατί υπάρχει ενδιαφέρον από επαγγελματικής άποψης στο άθλημά μας...
Το θέμα είναι να κατανοήσουμε αυτό το ενδιαφέρον έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Κώστας: Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να νικώ τον εαυτό μου καθημερινά. Να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω. Αντλώ μεγάλη ικανοποίηση και ενέργεια από αυτό.
Κυρίως όταν οι στόχοι που θέτω είναι ενάντια στην πίστη των ανθρώπων ότι κάποια πράγματα δεν είναι δυνατόν να γίνουν.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Κώστας: Ναι. Πολλές φορές.Τη θάλασσα την σέβομαι. Πολύ την σέβομαι... Αν δεν την σεβόμουν σίγουρα θα με είχε πνίξει.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Κώστας: Το πείσμα και η πίστη ότι μπορώ να τα καταφέρω. Όταν θέλω να πετύχω κάτι το προετοιμάζω για καιρό μέσα στο μυαλό μου. Αναλύω όλες τις πτυχές του, καταγράφω τα πάντα γύρω από αυτό. Το περικυκλώνω και όταν νιώσω έτοιμος στην κυριολεξία «ορμάω».
Σπάνια μιλάω για τους στόχους μου αν δεν είμαι έτοιμος έτσι ώστε να έχω μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας με το μέρος μου. Θέλω και προσπαθώ πάντα τα λεγόμενα μου να επιβεβαιώνονται από τις πράξεις μου. Δεν μου αρέσει να λέω πράγματα για να τα πω απλά.
Μου αρέσει η ουσία και όχι το περιτύλιγμα πράγμα το οποίο πολλές φορές με κάνει να φαίνομαι δυσάρεστος απέναντι στους ανθρώπους που τυχαίνει να συνεργάζομαι.

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Κώστας: Μέχρι στιγμής ασχολούμαι με πράγματα τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με ότι έχω σπουδάσει. Έχω τελειώσει το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα προπονητού Ιστιοπλοΐας. Μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να εξασκήσω το επάγγελμα του προπονητού.
Ασχολούμαι με τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία του Εκπτωτικού Εμπορικού Κέντρου Mega Outlet στη Θεσσαλονίκη όπως και με την προσωπική μου επιχείρηση (Πρακτορείο ΟΠΑΠ).
Στον ελεύθερο μου χρόνο παίζω με την κόρη μου, προπονούμε όσο πιο πολύ μπορώ. Διαβάζω, γράφω το βιβλίο μου το οποίο απ ότι φαίνεται θα το γράφω για πολλά χρόνια ακόμη! (γέλια)
Ξέχασα... Ακούω μουσική, πολύ μουσική. Σπάνια βλέπω τηλεόραση και όταν συμβαίνει αυτό βλέπω κυρίως ντοκιμαντέρ ή κάποια ταινία.

Web: www.teamtornado.gr
Facebook Profile

Χορηγοί:


No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib