Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewpaschalidis - trigonis

Πασχαλίδης Ντάνης: Η ανοικτή θάλασσα είναι αργή και βαρετή...

Στη συνέντευξη μας αυτήν την εβδομάδα θα μιλήσουμε με δυο αθλητές που αν και δεν χρειάζονται συστάσεις για να τους μάθουμε είναι απαραίτητο να προβάλλουμε και να αναφέρουμε όσο μπορούμε τις επιτυχίες τους (είναι και πολλές) για να τους δίνουμε έστω και ηθικά την αναγνώριση που τους αξίζει.
Επιπλέον, τώρα που και το America's Cup θα γίνει με καταμαράν, αλλά και απ' ότι φαίνεται θα επιστρέψουν τα πολύγαστρα σκάφη στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές αυτοί είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μας λύσουν πολλές απορίες. Μιλάμε για τον Ντάνη Πασχαλίδη και τον Κώστα Τριγκώνη.
Θα ξεκινήσουμε με τον Ντάνη και τις επόμενες μέρες θα αναρτήσουμε και την συνέντευξη του Κώστα.
Η αρχή της συνέντευξης είχε γίνει λίγο καιρό μετά από την συνάντηση που είχαν οργανώσει για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, μαζί με τον χορηγό τους, Red Bull, στην Αθήνα και συνεχίστηκε ηλεκτρονικά μιας και οι δυο ζούνε, δουλεύουν και προπονούνται στη Θεσσαλονίκη.
Photocredit:(c) Red Bull Photofiles
Mini Βιογραφικό:
Ξεκίνησε ιστιοπλοΐα το 1978 στον Ν.Α.Ο.Κ.Θ.
Έχει κατακτήσει 11 Πανελλήνιους, 3 Βαλκανικούς,4 Ευρωπαϊκούς και 2 Παγκόσμιους Τίτλους. Ήταν μ
έλος της μεσογειακής ομάδας κατά τις χρονιές 1991, 1993, 1997 και μέλος της Εθνικής ομάδας από το 1984.
Το 1995 κατέλαβε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας “470 Ανδρών”. Την ίδια χρονιά κατέκτησε την 1η θέση στο Προολυμπιακό Τ
ουρνουά της Ατλάντα, την 4η θέση στην Παγκόσμια και 2η στην Ευρωπαϊκή κατάταξη “470 Ανδρών”.
Συμμετείχε στην Ολυμπιάδα της Αθηνάς το 200
4,στην οποία κατέλαβε την 12η θέση στην κατηγορία Καταμαράν (Τornado).
Το 2000 ήταν προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας στην κατηγόρια τύπου Finn, όπου μαζί με τον αθλητή Αιμίλιο Παπαθανασίου κατέκτησαν την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την 13η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

Το 1992 συμμετείχε με το σκάφος “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 97” σε αγώνα διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου κατέκτησε την 3η θέση.
Συμμετείχε σε πέντε Ιστιοπλοϊκούς Μαραθώνιους για άτομα μ
ε ειδικές ανάγκες από το 2001 μέχρι και το 2006, με πλήρωμα το Χαράλαμπο Τοκατλίδη.
Το 2005 μαζί με τον Κώστα Τριγκώνη, στην παρθενική τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κατέλαβαν την 7η θέση μεταξύ 80 σκαφών από 35 χώρες.
Το 2006 κατέκτησαν μαζί με τον Κώστα Τριγκώνη το χάλκινο μετάλλιο στο
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado, την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ίδιας κλάσης. Ήταν μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες και μετάλλια, σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχαν.
Το 2007 κατέκτησε τ
ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado και το αργυρό μετάλλιο στο Princess Sofia Trophy.
Photocredit:(c) Ray Demski / Red Bull Photofiles
Ακολούθησε το 2008 το δεύτερο σερί χρυσό σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009, για να συνεχιστούν οι επιτυχίες και το 2010, με το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και με το πρόσφατο χρυσό (το τρίτο σερί) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tornado στο Torbole (Lake Garda) της Ιταλίας.
_____________________________________________________________________________________


ISTiOSELIDA:
Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Ντάνης: Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα τον Σεπτέμβρη του 1978 όταν οι παιδικοί μου φίλοι με παρότρυναν να κατέβω στον όμιλο της καλαμαριάς στο τότε Ε.Κ.Ι για να κάνουμε ιστιοπλοΐα. Βεβαία το περιβάλλον του ομίλου μου ήταν οικείο καθώς σχεδόν καθημερινά κατέβαινα με τον πατέρα μου η τον παππού μου στην θάλασσα είτε για μπάνιο είτε για ψάρεμα.
Ο Ν.Α.Ο.Κ.Θ ήταν για εμάς τα παιδιά της Καλαμαριάς τόπος παιχνιδιού οπότε ήταν θέμα χρόνου τότε να κολλήσω στην ιστιοπλοΐα.

ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα;
Ντάνης: Τώρα μετά από 32 χρόνια στο νερό μου προσφέρει ηρεμία και ισορροπία στην ζωή μου. Είναι οι στιγμές όταν αρμενίζω που μπορώ να αφεθώ και να χαλαρώσω η να ξελαμπικάρω από το στρες.

ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Ντάνης: Στην αρχή ήταν πρόκληση να κουμαντάρεις το σκάφος, μόνος, στα κύματα και στον δυνατό αέρα.
Μετά όταν αρχίσαμε να τρέχουμε αγώνες ήταν παιχνίδι, συναναστροφή με φίλους στο νερό και πρόκληση για να τελειώσεις τον αγώνα, γιατί πίστεψε με, φάνταζε βουνό να τερματίσεις έναν αγώνα, ... εκείνα τα όρτσα όταν ήμουν πιτσιρικάς μου φαινόντουσαν σαν μια τεράστια ανηφόρα (γέλια).
Photocredit: (c) Ray Demski / Red Bull Photofiles
Τώρα πια είναι απόλαυση, ευχαρίστηση και ικανοποίηση η συμμετοχή σε έναν αγώνα υψηλού επίπεδου και ο ανταγωνισμός με καλούς αντιπάλους.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Ντάνης: Στιγμές σπουδαίες πολλές και η καθεμία με την βαρύτητα της μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια.
Το πρώτο μου Πρωτάθλημα 470 το 1989 με τον Ζαμπέτογλου τον Σωτήρη.
Η πρώτη μου διάκριση στο εξωτερικό με τον Παχούμα τον Θανάση στο 470 στην Ιταλία. Θεωρώ όμως ως σπουδαιότερη στιγμή την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Ντάνης: Ήταν σίγουρα η στιγμή που έσκασε η μαΐστρα μας στον τελικό αγώνα τον Ολυμπιακών το 2008 στο Πεκίνο και μας στέρησε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε το μετάλλιο.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις;
Ντάνης: Άμεσα τον επόμενο μήνα έχουμε μια σημαντική μάχη στο συνέδριο της ISAF για να βάλουμε το καταμαράν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα του 2016.
Είναι δύσκολη μάχη γιατί είναι μια μάχη σε άγνωστα για εμάς νερά. Βλέπεις αυτές οι αποφάσεις δεν παίρνονται πάντοτε με αξιοκρατικά κριτήρια.
Από εκεί και πέρα θέλουμε να είμαστε υγιείς και να μπορέσουμε του χρόνου να συμμετέχουμε στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό του TORNADO καθώς και του formula 18. Ειδικά τα 18αρια είναι μεγάλη κλάση με πολύ έμπειρους ιστιοπλόους και είναι μεγάλη πρόκληση.
(Στο ενδιάμεσο της συνέντευξης και της σημερινής παρουσίασης έγινε το συνέδριο της ISAF στην Αθήνα και έγιναν μερικές προτάσεις που δείχνουν ότι τα πολύγαστρα σκάφη επιστρέφουν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση αυτή θα επιβεβαιωθεί την άνοιξη του 2011, οπότε ως τότε αναμένουμε...)

ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου (όμιλος, ΕΙΟ, χορηγός);
Ντάνης: Κοίτα όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε διάφορες καταστάσεις. Ξεκινήσαμε με την βοήθεια των οικογενειών μας, κάποια στιγμή άρχισαν να βοηθούν τα σωματεία μας και η ομοσπονδία.
Τώρα που το σκάφος δεν είναι Ολυμπιακή κλάση έχουμε τον χορηγό μας την RED BULL καθώς και την εταιρία Marine Pool που μας υποστηρίζει.
Photocredit: (c) Ray Demski / Red Bull Photofiles
Όταν κάνεις Ολυμπιακή προετοιμασία οι ανάγκες είναι πολλές. Υλικά, συμμέτοχες, ταξίδια για αγώνες, διατροφή, επιστημονική υποστήριξη, προπονητές κλπ. Το κόστος είναι μεγάλο.
Ενδεικτικά η χρονιά μας του 2008 στοίχισε στην ΕΙΟ περίπου 70.000€. Η περσινή χρόνια στην όποια συμμετείχαμε σε τρεις αγώνες και αγοράσαμε κάποια απαραίτητα αναλώσιμα υλικά στοίχισε περίπου 15.000€.
Το ποσό που θα ξοδεύεις έχει να κάνει με το μέχρι που θέλεις να φτάσεις και αντίστροφα. Δυστυχώς δεν φτάνει μόνο το ταλέντο και η δουλεία στο άθλημα μας για να πετύχεις. Εξαρτιόμαστε πολύ από τα υλικά και από την συμμέτοχη μας σε αγώνες στο εξωτερικό. Οπότε τα χρήματα είναι απαραίτητα.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Ντάνης: Δεν είχα ποτέ έναν ιστιοπλοϊκό ήρωα. Πιτσιρικάς στον όμιλο Θαύμαζα κάποιους μεγάλους ιστιοπλόους που είχαν την ικανότητα να αρμενίζουν με δυνατούς άνεμους και μεγάλα κύματα. Φάνταζαν Θεοί στα μάτια μου. Με τα χρόνια ακούγαμε για τα κατορθώματα Ελλήνων ιστιοπλόων, ψάχναμε στην αρχή φωτογραφίες τους μετά τους βλέπαμε και τους θαυμάζαμε και κάποια στιγμή είχαμε την τιμή να τους μιλήσουμε.
Θαυμάζω αυτό που έχει κάνει ο κος Ηλίας Χατζηπαυλής. Ολυμπιακό μετάλλιο το 1972, Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2008 νομίζω..
Τώρα που λέμε αυτά είναι στον όμιλο δίνει συμβουλές και ετοιμάζεται να αρμενίσει με το Finn του!

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Ντάνης: TORNADO. Ότι λόγια και να γράψω για να το περιγράψω θα είναι λίγα. Μόνο εάν το δοκιμάσεις θα καταλάβεις.

ISTiOSELIDA: Εκτός από τα TORNADO σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Ντάνης: Πέρυσι τρέξαμε με φόρμουλα 18 και θα συνεχίσουμε και φέτος. Δεν τρέχεις συχνά σε αγώνες με 300-600 σκάφη.
Θα έχουμε αυτήν την ευκαιρία φέτος στο ΚΑΡΝΑΚ της Γαλλίας και στο ΤΕΞΕΛ της Ολλανδίας. Επίσης κάποια Σαββατοκύριακα κάνουμε λίγο ανοικτή θάλασσα αν και είναι λίγο αργό και βαρετό…
Φέτος θα συμμετάσχουμε με μια ομάδα (Τριγκώνης, Ταγαρόπουλος, Μαύρος) στο Πανελλήνιο match race.

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Ντάνης: Fleet race. Η αίσθηση του να νικάς 80 αντιπάλους είναι καταπληκτική. Είχα μείνει με ανοικτό το στόμα στον πρώτο αγώνα που είχα κερδίσει στο εξωτερικό και λίγο πριν τον τερματισμό γύρισα και είδα πίσω μου 80 μπαλόνια.
Νομίζω πως τέτοιο συναίσθημα δεν μπορεί κάποιος να το έχει στο match race.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Ντάνης: Περίπου 30 κόμβους με το TORNADO!

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Ντάνης: Δεν ξέρω να σου απαντήσω φυσικά. Θέλω να είμαι υγιείς να μπορώ να αρμενίζω και εάν είναι δυνατόν να αγωνίζομαι.

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Ντάνης: Όπως οι περισσότεροι συναθλητές μας σε εθνικές ομάδες ιστιοπλοΐας, ερασιτέχνης με επαγγελματική συνείδηση.

ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;
Photocredit: (c) Ray Demski / Red Bull Photofiles
Ντάνης: Όποιος κατάφερε ή καταφέρνει εννοείται να βγάζει τα προς το ζην από την ιστιοπλοΐα, είναι επαγγελματίας. Και εδώ στην Ελλάδα έχουμε πολλούς τέτοιους ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους είτε αγωνιζόμενοι είτε διδάσκοντας ιστιοπλοΐα.
Όλοι μας κάποια στιγμή αμειβόμαστε είτε από χορηγούς είτε από την πολιτεία με μοναδική μας υποχρέωση να προπονούμαστε και να αγωνιζόμαστε. Αυτό όμως δυστυχώς με τον καινούριο νόμο άλλαξε όπως καταλαβαίνεις δεν χρειάζεται νομίζω ονόματα.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Ντάνης: Το να ελέγχω και να μην παρασύρομαι από όλα τα συναισθήματα ειδικά τα άσχημα κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρονών.
Άλλοτε τα κατάφερνα αλλά τις περισσότερες φορές αποτύγχανα.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Ντάνης: Πολλές φορές. Μαμάκα μου, θεούλη μου, Παναγίτσα μου, που πάμε ή τι κάνουμε εμείς εδώ τώρα, είναι εκφράσεις που βγήκαν από τα χείλη μου πολλές φορές.
Τώρα τελευταία λέω ένα πιο ωραίο που έλεγε ένας καλός μου δάσκαλος: "του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ".

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Ντάνης: ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Ντάνης: Σταμάτησα τις σπουδές μου στην Γεωλογική σχολή λόγω της ιστιοπλοΐας. Ανήκω στην Τελωνειακή Υπηρεσία και υπηρετώ στο τελωνείο της Νέας Μηχανιώνας.
Αφιερώνω πια πολύ χρόνο στην οικογένεια μου και όταν υπάρχει ελεύθερος χρόνος κάνω ταξίδια στην Ελλάδα στον τόπο μας.

Χορηγοί:Web: www.teamtornado.gr/
Facebook Profile

2 comments:

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib