Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

biographiesDonald CrowhurstKosmatopoulos

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: Donald Crowhurst Ήρωες και Αντιήρωες

Συνεχίζοντας το κομμάτι των βιογραφιών στην ISTiOSELIDA - All About Sailing, και φυσικά πάντα με την βοήθεια του Α. Κοσματόπουλου σας παρουσιάζουμε μια τραγική φιγούρα της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας που η δράση του επηρέασε άμεσα όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και πολλούς συναθλητές του και φυσικά τον ρου της ιστιοπλοϊκής ιστορίας. Η τραγική αυτή φιγούρα δεν είναι άλλος από τον Donald Crowhurst.
_________________________________________________________________________
Την εποχή εκείνη, όπου και μόνο η δύναμη της ψυχής και το θάρρος ωθούσε τους ωκεανοπόρους σε μονοπάτια άγνωστα, κατάλοιπα ενός αρχέγονου ενστίκτου, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος του κόσμου ενός ατόμου.
Από τις πιο ρομαντικές, θαρραλέες και αγνές προσπάθειες του ανθρώπου να κατακτήσει τη θάλασσα. Τα σκάφη ακατάλληλα, το ίδι
ο και ο εξοπλισμός, μόνο η θάλασσα παραμένει ίδια
Donald Crowhurst, pictured just before setting out in the Sunday Times Golden Globe Race in 1968.
Ο ασυμβίβαστος Bernard Moitessier ήταν εκεί, το ίδιο και ο νικητής Sir Robin Knox-Johnston, μορφές ηρωικές.
Όμως ποιος μνημονεύει τον αδικημένο και μετέπειτα αυτόχειρα Nigel Tetley; Τον ιστιοπλόο που «είδε» τον τερματισμό αλλά δεν πρόλαβ
ε;
Ποιος μνημονεύει την αιτία των αναπάντεχων και δραματικών εξελίξεων στον αγώνα;
Ποιος θυμάται τον Donald Crowhurst;
Μηνύματα ζωής πνιγμένα στη λήθη της επικίνδυνης ημιμαθούς «ναυτοσύνης» σε στεριά και θάλασσα. Όπου και να στρέψω το βλέμμα μου, παντού «αντιήρωες» μεταμφιεσμένοι σε Moitessier, Knox-Johnston και Tetley...
Πριν 40 χρόνια ξεκινούσε ο πρώτος μοναχικός ιστιοπλοϊκός γύρος του κόσμου. Ανάμεσα στους εννέα συμμετέχοντες ήταν και ο ερασιτέχνης Donald Crowhurst.
Μια προσπάθεια για έ
να όνειρο που εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τον ίδιο και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές…
Εν συντομία
Ο Donald Crowhurst γεννήθηκε το 1932 στο Ghaziabad της Ινδίας. Η οικογένειά του, επιστρέφοντας στη Μεγάλη Βρετανία όταν οι Ινδίες ανεξαρτητοποιήθηκαν, αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έτσι ο Donald αναγκάστηκε ν’ αφήσει το σχολείο και να καταταγεί στην αεροπορία απ’ όπου τελικά αποτάχθηκε. Μετακόμισε στο Bridgwater, και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση ηλεκτρονικών πλοήγησης. Εφηύρε το Navicator, μια συσκευή εντοπισμού πορείας, αλλά, αν και αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον, η επένδυση απέτυχε. Υπεύθυνος οικογενειάρχης και πατέρας τεσσάρων παιδιών, βρίσκεται σε απόγνωση και προσπαθεί να βρει λύση στο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο.
Ευκαιρία ή ουτοπία;
Βρισκόμαστε πλέον στο 1968 και οι Sunday Times προκηρύσσουν ένα σημαντικό για την εποχή χρ
ηματικό έπαθλο στον ιστιοπλόο που θα ολοκληρώσει χωρίς βοήθεια ή ενδιάμεση στάση το μοναχικό γύρο του κόσμου «Golden Globe Race».
Ο ερασιτέχνης, άπειρος από θάλασσα, Donald Crowhurst δηλώ
νει συμμετοχή με μεγάλη άγνοια του κινδύνου, διαφημίζοντας ότι μπορεί να κερδίσει τον αγώνα. Βρίσκει χορηγούς, υποθηκεύει το σπίτι του και κατασκευάζει το 12 μέτρων τριμαράν Teignmouth Electron, σε μια προσπάθεια ν’ αποκτήσει δημοσιότητα ο ίδιος και η επιχείρησή του.
Η παγίδα
Παραλαμβάνοντας το σκάφος λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το όριο εκκίνησης, διαπιστώνει σοβαρές ελλείψεις στη στεγανότητά και την κατασκευή του. Οι χορηγοί τού ανακοινώνουν ότι, αν δεν συμμετάσχει στον αγώνα, θα πρέπει να πληρώσει το σκάφος χάνοντας και το σπίτι του.
Donald Crowhurst on board the Teignmouth Electron. The boat was discovered unmanned in July 1969. Photograph: Eric Tall/Getty Images
Χωρίς πλέον χρόνο για επισκευές γνωρίζει ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει τον Νότιο Ωκεανό με αυτό το σκάφος αλλά και ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω, γιατί αυτός και η οικογένειά του θα βρεθούν στο δρόμο. Εκείνο το τελευταίο βράδυ δεν κοιμήθηκε, έγειρε στο πλάι κι έκλαψε. Στιγμές πριν περίμενε ένα λόγο, μία λέξη από τη σύζυγό του, για να ματαιώσει τη συμμετοχή του. Η λέξη δεν ειπώθηκε...
Κακός οιωνός
Στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα που έληγε το όριο εκκίνησης, ο Donald Crowhurst στα 36 του χρόνια θα επιχειρούσε το αδύνατο. Στην ανοργάνωτη προσπάθειά του αφήνει πίσω του βασικά ανταλλακτικά εξαρτήματα και εργαλεία του σκάφους. Ο φλόκος δεν σηκώνεται και επιστρέφει στο λιμάνι, όπου για μιάμιση ώρα προσπαθεί να τον επισκευάσει. Τελικά ο Donald ξεκινά, ένα μελαγχολικό βροχερό απόγευμα, από το Teignmouth, μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών του, για το γύρο του κόσμου. Θα τον δουν για τελευταία φορά...
Φανταστικά σενάρια
Γνωρίζοντας ότι αδυνατεί να συνεχίσει, αποφασίζει να περιμένει στον Νότιο Ατλαντικό τον υπόλοιπο στόλο που θα ολοκλήρωνε το γύρο του κόσμου με σκοπό να τερματίσει τελευταίος. Προσποιούμενος ότι συνεχίζει τον αγώνα στέλνει ψευδείς συντεταγμένες της θέσης του και κρατά δύο ημερολόγια σκάφους, το αληθινό, καταγράφοντας την αγωνία των στιγμών του και το ψευδές μιας φανταστικής διαδρομής.
Τη ρομαντική εκείνη εποχή δεν υπήρχαν τα συστήματα εντοπισμού των σκαφών. Τον Ιούνιο του 1969, και έχοντας κρυφτεί για τρεις μήνες με σιγή ασυρμάτου, αναφέρει τη «νέα» θέση του, για να πληροφορηθεί με φρίκη ότι είναι σε πορεία να κερδίσει τον αγώνα.
Τραγική εξέλιξη
Από τους εννέα συμμετέχοντες οι περισσότεροι εγκαταλείπουν και μόνο ο Robin Knox-Johnston έχοντας ξεκινήσει μήνες νωρίτερα οδεύει προς τον τερματισμό. Ο Nigel Tetley, αν και ουσιαστικά είναι πρώτος με διαφορά, νομίζοντας ότι τον καταδιώκει ο Donald λόγω της ψευδούς αναφοράς θέσης του, αρμενίζει στα όρια, δεν επιβραδύνει για να επισκευάσει τις ζημιές, και 1.000 μίλια από τον τερματισμό το σκάφος σπάει και βυθίζεται.
Το Teignmouth Electron στη σημερινή του κατάσταση...
Είναι η στιγμή που άλλαξε η παγκόσμια ιστορία της ιστιοπλοΐας και ο Robin Knox-Johnston πέρασε στο πάνθεον αντί του παραπλανημένου Nigel Tetley. Ο Donald περνάει «πρώτος» και προσπαθεί απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του, Claire. Ο ασύρματος όμως έχει χαλάσει...
Αυτόχειρας
Στις 24 Ιουνίου αλλάζει πορεία και κατευθύνεται προς τον Ατλαντικό, μακριά από την Αγγλία την υποδοχή ενός πλαστού ήρωα, τα χρέη και τον επικείμενο εξευτελισμό με την αποκάλυψη της αλήθειας.
Χάνοντας κάθε ελπίδα και ίσως τα λογικά του αποφασίζει:
«Όλα τελείωσαν... οίκτος... είναι το τέλος του αγώνα μου... η αλήθεια αποκαλύφθηκε».
Την 1η Ιουλίου παίρνει μαζί του το χρονόμετρο του σκάφους και αφήνεται σιωπηλά στο απέραντο γαλάζιο του ωκεανού. Το σκάφος και τα ημερολόγια, θα βρεθούν εννέα ημέρες μετά. Ο ίδιος ποτέ...
Η συνέχεια
Ο μέγιστος Sir Robin Knox-Johnston προσέφερε το χρηματικό έπαθλο στην οικογένεια του Donald για να σωθεί το σπίτι τους. Η σύζυγος του Donald δήλωσε: «Ο άνθρωπος εκείνος που ταξιδεύει στη θάλασσα δεν θα σκεφτόταν ποτέ να κάνει απάτη. Ότι και να συνέβη στο σύζυγό μου στη θάλασσα, προσπάθησε για κάτι …. Για μένα θα είναι ήρωας».
Το δραματικό ημερολόγιο της ψυχής του αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης, η ιστορία του, βιβλίο, ταινία, όπερα, τραγούδι.
Η νομοτέλεια
Ο Donald επέλεξε για τη δόξα και το χρήμα ν’ ανοιχτεί στη θάλασσα. Κίνητρα που το αρχέγονο υγρό στοιχείο απορρίπτει. Πλήρωσε το τίμημα της πλάνης του, αλλά αλλοίωσε την παγκόσμια ιστορία στερώντας από τον Nigel Tetley την «αθανασία».
Η θάλασσα αποκαλύπτει την αλήθεια. Σεβαστείτε την γιατί σας ακούει…
_________________________________________________________________________
Κείμενο: Α. Κοσματόπουλος - www.kosmatopoulos.gr
(Απαγορεύεται αναδημοσίευση του κειμένου μερική ή ολική χωρίς την άδεια του συγγραφέα)

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib