Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewTakis Madis

Παναγιώτης Μάντης: Ποτέ δε με ενδιέφεραν οι εύκολοι στόχοι

Συνεχίζουμε τις συνεντεύξεις στην ISTiOSELIDA με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Τάκη Μάντη.
Τον πέτυχα στον Ι.Ο.Π. μετά την νίκη του στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 470 και παραδόξως? ήταν πολύ ομιλητικός, οπότε εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία και εμπλουτίσαμε τις μονολεκτικές απαντήσεις που ήδη μου είχε δώσει και θα διαβάσετε παρακάτω.
Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Παναγιώτης Μάντης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα.
Μπήκε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας σε ηλικία 8 ετών επιλέγοντας την κατηγορία των Optimist, και στη συνέχεια μεταπήδησε στις κατηγορίες 420 και 470, στις οποίες υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας.
Στέφθηκε Πανελλήνιος, Βαλκανικός, Ευρωπαίος και δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία 470 Νέων Ανδρών.
Επίσης υπήρξε μέλος των προ-Ολυμπιακών Ομάδων το 2004 και το 2008.

____________________________________________________________________ISTiOSELIDA:
Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Τάκης: Είχα δοκιμάσει αρκετά αθλήματα μέχρι που μια μέρα βρέθηκα στο χώρο της ιστιοπλοΐας και αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον, αρχή έγινε στον ναυτικό όμιλο τζιτζιφιών Καλλιθέας με τα optimist, μετά πήγα στον Ι.Ο.Πειραιώς και συνέχισα optimist , αργότερα πέρασα σε άλλες κατηγορίες 420 και 470 που κάνω ως σήμερα, πάντα στο Ι.Ο.Πειραιώς.
Έγινα Πρωταθλητής και μέλος της Εθνικής Ομάδας σε όλες τις κατηγορίες που αγωνίστηκα.

ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα; Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Τάκης: Η ενασχόληση με την θάλασσα είναι τρόπος ζωής. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που εξαρτάται από τη φύση και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόλαυση, αλλά και πρόκληση μαζί.
Μέσα από τον ανταγωνισμό το ενδιαφέρον μου για την ιστιοπλοΐα μεγαλώνει και μου δίνει δύναμη για καθημερινή ενασχόληση.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Τάκης: Κάθε νίκη είναι ξεχωριστή, αλλά αυτές που μετράνε περισσότερο είναι οι παγκόσμιες διακρίσεις που έχω πετύχει. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μια, είναι η πρώτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 470 νέων στην Κωνσταντινούπολη.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Τάκης: Δυο είναι οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις, η πρώτη ήταν το 2009 στο Ευρωπαϊκό ανδρών 470 που ενώ ήμασταν κοντά σε κάποιο μετάλλιο τελικά τερματίσαμε στην έκτη θέση και η δεύτερη ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010 στην Χάγη που μέχρι την τελευταία μέρα είμασταν 2οι και δυστυχώς στον τελικό (medal race) καταταγήκαμε 5οι...

ISTiOSELIDA: Φέτος είχες μια εξαιρετική χρονιά (5ος στο Παγκόσμιο 470, 1ος στο Ευρωπαϊκό 470, 1ος στο Παγκόσμιο Platu25, 1ος Πανελλήνιο 470 κ.α. μάλιστα είσαι μαζί με τον Παύλο Καγιαλή Νο3 στην Παγκόσμια Κατάταξη της ISAF) άλλαξε κάτι; Έγινες σε κάτι καλύτερος ή απλά είσαι πιο τυχερός;
Τάκης: Αυτό που άλλαξε είναι ότι αρχίσαμε να δουλεύουμε όπως θα έπρεπε να δουλεύουν όλοι όσοι κάνουν πρωταθλητισμό. Το βλέπαμε στους αθλητές του εξωτερικού που και οι ίδιοι αντιμετώπιζαν αλλά και οι άλλοι τους αντιμετώπιζαν με επαγγελματισμό έθεταν στόχους είχαν πρόγραμμα και το υλοποιούσαν.
Εμείς βολευόμασταν στις τοπικές διακρίσεις και δεν αντιμετωπίζαμε οι ίδιοι τους εαυτούς με επαγγελματισμό.
Πλέον τα τελευταία δυο χρόνια ξεκινήσαμε, με την βοήθεια συνεργατών και φίλων, να κάνουμε με επαγγελματισμό την προετοιμασία μας, όπως κάνουν και οι αντίπαλοι μας στο εξωτερικό.

ISTiOSELIDA: Τι σημαίνει αυτό το «με επαγγελματισμό» που μας λες;
Τάκης: Αυτό που αλλάξαμε είναι η οργάνωση της προετοιμασίας μας. Με την Βοήθεια του Μάρκου Χατζηκυριακάκη και του Κώστα Καραγεωργίου, που εκτός από χορηγοί μας είναι πάνω απ’ όλα φίλοι μας, φτιάξαμε μια ομάδα επαγγελματικού επιπέδου που έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε και από την πλευρά της στεριάς (γυμναστές, ψυχολόγους, διατροφολόγους, κτλ) αλλά και στο υλικοτεχνικό κομμάτι της θάλασσας.
Καταφέρνουμε να λύνουμε ό,τι πρόβλημα προκύψει άμεσα είτε είναι οικονομικό, είτε είναι οργανωτικό ή αθλητικό.
Είμαστε πλέον μια ομάδα και όχι δυο αθλητές μόνοι μας χωρίς υποστήριξη.
Φυσικά ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία μας οφείλεται στον προπονητή μας, Θανάση Παχούμα, που είναι μαζί μας δυο χρόνια όσο καιρό τρέχω και με τον Παύλο.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις; Έχουμε ελπίδες για ένα μετάλλιο στο Λονδίνο;
Τάκης: Στόχος είναι να βρίσκομαι σε κάθε μεγάλο αγώνα στους δέκα πρώτους είτε είναι ευρωπαϊκό είτε παγκόσμιο είτε κάποια μεγάλη διοργάνωση.
Πετυχαίνοντας τους στόχους ελπίζω να κερδίσω τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς του Λονδίνο με αξιώσεις. Αξιώσεις για εμένα σημαίνει να είμαι μέσα στα μετάλλια.
Μια Ολυμπιάδα είναι πολύ δύσκολος στόχος, αλλά εμένα ποτέ δε με ενδιέφεραν οι εύκολοι στόχοι.

ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου (όμιλος, ΕΙΟ, χορηγός); Πόσα λεφτά χρειάζονται για μια σωστή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012;
Τάκης: Ο όμιλος μου, ο Ι.Ο.Πειραιώς, με βοηθάει όσο περισσότερο μπορεί, αλλά οι όμιλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα budget που χρειάζονται για πρωταθλητισμό του επιπέδου που κάνω.
Από την πλευρά της Ε.Ι.Ο. και αυτή βοηθάει όσο μπορεί παρόλο που η οικονομική συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη. Ελπίζω ειδικά μετά τις τελευταίες επιτυχίες μας να βοηθήσει ακόμα περισσότερο.
Οπότε το μεγαλύτερο κομμάτι του budget μας το καλύπτει ο χορηγός μας, οι κύριοι Νίκος και Κώστας Καραγεωργίου της εταιρίας 3ΑΛΦΑ, είναι στο χώρο πολλά χρόνια και είναι στο πλευρό μας και μας βοηθούν να πετύχουμε τους ιστιοπλοϊκούς μας στόχους.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Τάκης: Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο για ήρωα απλά θαυμάζω τους παλαιότερους Έλληνες ιστιοπλόους και τις επιτυχίες τους. Πάντα μου έκανε εντύπωση πως τα κατάφερναν με τα σκάφη και τα υλικά που είχαν να κάνουν πράγματα που ακόμα και σήμερα είναι δύσκολα και επικίνδυνα.
Για παράδειγμα, πολλές φορές που είμαι στη θάλασσα και κρυώνω παρόλο που φοράω μια dry στολή σκέφτομαι πως το έκαναν αυτοί που δεν είχαν όλα αυτά τα ειδικά ρούχα, είναι εντυπωσιακό!

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Τάκης: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το 470. Είναι ένα σκάφος που κατά την γνώμη μου μπορείς να εκμεταλλευθείς όλες τις ιστιοπλοϊκές γνώσεις που έχει ένας άνθρωπος και πάλι να μην φτάνουν.

ISTiOSELIDA: Εκτός από τα 470 σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Τάκης: Έχω ασχοληθεί αρκετά τα τελευταία δέκα χρόνια αγωνιστικά με την ανοιχτή θάλασσα. Από το 2004 ασχολούμαι με το platu25 και τα τελευταία χρόνια παράλληλα κάνω τα πρώτα μου βήματα στο match race.

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Τάκης: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα δυο γιατί οι συγκινήσεις που προσφέρει το κάθε ένα είναι ξεχωριστές. Κάποιος που είναι λάτρης του αθλήματος σίγουρα θα τα βρίσκει ενδιαφέροντα και τα δυο όπως εγώ.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Τάκης: Το πιο πολύ που έχω δει σε δρομόμετρο είναι 25μιλια με Farr52, αλλά έχω την εντύπωση πως έχω πάει λίγο παραπάνω με skiff18 το οποίο δεν έχει δρομόμετρο.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Τάκης: Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι στο χώρο της ιστιοπλοΐας. Έχω κάποιους στόχους μέχρι το 2012 οπότε είναι δύσκολο να σκεφτώ παρακάτω.
Ίσως όταν σταματήσω το 470 να ασχοληθώ με το Star, μου αρέσουν πολύ τα σκάφη αυτά.

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Τάκης: Κανονικά ερασιτέχνη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαγγελματική ιστιοπλοΐα. Εδώ θεωρούμαι επαγγελματία αυτόν που φροντίζει τα σκάφη και συγχρόνως τρέχει και με αυτά.
Και ούτε και οι απολαβές έχουν σχέση με το εξωτερικό.

ISTiOSELIDA: Εσύ ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο;
Τάκης: Επαγγελματία ιστιοπλόο θεωρώ αυτόν που αμείβεται πρωταρχικά για να πετύχει κάποιους ιστιοπλοϊκούς στόχους με τις γνώσεις του και κατά δεύτερο λόγο για οποιαδήποτε άλλη εργασία πάνω στο σκάφος.

ISTiOSELIDA: Ήσουν στην ομάδα Greek Challenge πέρυσι το χειμώνα στο Auckland. Με την επιστροφή από τη Νέα Ζηλανδία με ανακοίνωση της ομάδας εσύ και δυο ακόμα αθλητές (Καγιαλής, Τσουλφάς) αποκλειστήκατε από τις δυο επόμενες διοργανώσεις. Τι έγινε; Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Τάκης: Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για μένα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Τους λόγους του αποκλεισμού δεν τους γνωρίζω ούτε εγώ ο ίδιος, μάλιστα τον αποκλεισμό μου τον έμαθα και εγώ από το δελτίο τύπου που εξεδόθη.
Στο μέλλον θα είμαι πιο προσεκτικός με τις συνεργασίες μου.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Τάκης: Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κάνω πρωταθλητισμό υψηλού επίπεδου και να βελτιώνομαι καθημερινά.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Τάκης: Ναι έχω φοβηθεί. Ήταν μια νύχτα στον αγώνα Middle Sea Race 2005 όπου βρεθήκαμε στο μάτι μιας καταιγίδας με το σκάφος Brave. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο αλλά στο τέλος αυτά μένουν.
Εγώ πάντως δεν ξαναπάω.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Τάκης: Συγκεντρώνομαι απόλυτα σε αυτό που κάνω διατηρώντας πάντα τις βασικές αρχές της ιστιοπλοΐας.

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Τάκης: Είμαι υπάλληλος στο Υπ. Εσωτερικών (από παγκόσμια νίκη) και στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω πάλι ιστιοπλοΐα με διάφορους τύπους σκαφών (Corel45, platu25, skiff18, match race κ.α.).
Επίσης κάνω snowboard και surf.

Social Media:

Takis Madis Facebook Profile
470.gr Mantis-Kagialis Facebook Group
www.470.gr Επίσημο Site

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib