Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

ISAF

Ο Τριγκώνης σχολιάζει τις προτάσεις της ISAF

Σε συνέχεια του προηγούμενου post που σχολιάσαμε τις προτάσεις της Event Committee της ISAF και με βάση τον σκεπτικισμό που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται παγκοσμίως για τις επιλογές που έγιναν για τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας ο Κώστας Τριγκώνης θέλησε να παρέμβει και έστειλε μερικές σκέψεις του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τα μικτά πληρώματα και τα σκάφη που θα συμμετέχουν το 2016 στους ΟΑ.

Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο του Κώστα:

Τριγκώνης Κώστας: "Πέρα από τα επιχειρήματα που ανέφερες στο post για την επιλογή του συμβουλίου της ISAF να δεχθεί όλες τις προτάσεις του Events Committee θα ήθελα να συμπληρώσω και εγώ ένα σχόλιο.
Συμφωνώ με τους αριθμούς που παρατάσεις στα επιχειρήματά σου. Απλά κάτι το οποίο θα πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η εν λόγω απόφαση είναι στην κυριολεξία ένα "πείραμα" το οποίο ουδόλως γνωρίζουμε κατά πόσο θα ωφελήσει στο τέλος το άθλημα.
Σε μια εποχή όπου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αποφασίσει να αξιολογεί τα σπορ που συμμετέχουν στους ΟΑ κάθε 4ετία και με το άθλημα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης μεταξύ των αθλημάτων που συμμετέχουν από πλευράς τηλεθέασης και κάλυψης αυτού από τα ΜΜΕ πιστεύω ότι η λύση που προτιμήθηκε είναι ένα τεράστιο ρίσκο.
Λύσεις πιο σίγουρες υπήρχαν αλλά η ISAF για μια ακόμη φορά διέψευσε τον ίδιο της τον εαυτό! Για να μη θεωρηθώ προβοκάτορας θα ήθελα να τονίσω ότι η κίνηση του να μπει ένα High Performance dinghy για τις γυναίκες κρίνετε απόλυτα θετική όπως και τα evaluation tests για τον θα έχουμε sailboard ή kite surf.
Από εκεί και πέρα κατά την άποψη μου όλα έγιναν για να προστατευθεί το Finn. Κάλλιστα θα μπορούσε να μείνει το 470 γυναικών και το multihull να μπει ως αγώνισμα ανδρών.
Θα μου πεις ότι το λέω αυτό διότι αν θέλω να τρέξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να βρω Ελληνίδα ιστιοπλόο που να αντέχει στα ζόρια του Tornado (εάν και εφόσον είναι αυτό το σκάφος). Δεν ισχύει αυτό.
Αυτό που στην πραγματικότητα ισχύει είναι όπως πολύ σωστά είπες είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα διώξει πάρα πολλούς καλούς κυβερνήτες από τα 470 με μόνη επιλογή τα 49er.
Με ένα multihull ανδρών όλοι αυτοί θα είχαν τον χώρο και τις επιλογές να μείνουν σε κάποια Ολυμπιακή κατηγορία ανεβάζοντας φυσικά και το επίπεδο των κατηγοριών αυτών μιας και είναι γνωστό ότι το 470 παράγει κορυφαίους Ιστιοπλόους οι οποίοι έχουν διακριθεί σε πολλές κλάσεις παγκοσμίως συν το γεγονός ότι και οι δύο κατηγορίες ταιριάζουν στην σωματότυπο των 470άρηδων.
Ένα είναι σίγουρο. Το καταμαράν με αυτό το format δεν θα παράγει το ίδιο θέαμα όπως στο Πεκίνο. Αν πάμε σε μικρότερο σκάφος όπως λέγετε (16 ή 18 πόδια) δεν θα είναι με τίποτε το ίδιο με το θέαμα που μπορεί να παράγει ένα 20ποδο καταμαράν. (Το Tornado πήρε το IOC Award για το best TV Coverage ανάμεσα σε όλα τα σπορ!!).
Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο πρέπει να έχουμε 2 μονοθέσια σκάφη για άνδρες στους Ο.Α.
Η ISAF για μια ακόμη φορά λύγισε μπροστά στο γεγονός του να προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στα ισχυρά λόμπι των Finn και του 470 εν μέρη) και δεν ξέρουμε ακόμη τι είναι διατεθειμένο το Star να κάνει.
Εδώ κατά την άποψη μου αυτό που χρειαζόταν ήταν μια καθαρή λύση όπως 5 γυναικεία και 5 ανδρικά σκάφη. Η ευκαιρία για να γίνουν οι αλλαγές αυτές ήταν ιστορική. Δυστυχώς χάθηκε.
Για την Ελληνική ιστιοπλοΐα η απόφαση αυτή είναι καταστροφική.
Με λίγα λόγια ξεκινάμε από το μηδέν! Με πολύ λίγες γυναίκες να ασχολούνται σε υψηλό επίπεδο πραγματικά θα δυσκολευτούμε να βρούμε δυνατά πληρώματα για αυτές τις 2 κατηγορίες όπου παραδοσιακά ως αμιγώς ανδρικές παρουσιάζαμε δυνατά πληρώματα με πάρα πολύ καλές επιδόσεις."

Υ.Γ.1: Για να πούμε και ένα τρελό σενάριο. Οι πιέσεις του Σταρ θα είναι αφόρητες, ίσως τα επιχειρήματα τους να οδηγήσουν τελικά σε μια απόφαση αντιπροσωπεύει απόλυτα το 5-5.

Αυτό προϋποθέτει να βγει το Finn!
Ας μη ξεχνάμε ότι πρόεδρος της ΙΟC είναι ο Jacque Rogue όπου ο ίδιος ήταν αθλητής του Finn και ο γιος του διετέλεσε πρόεδρος της κλάσης του Finn στο παρελθόν.
Υ.Γ.2: Η θητεία του Rogue λήγει σε 2 χρόνια και δεν έχει δικαίωμα ανανέωσης! Εύχομαι η παραμονή του Finn να σημαίνει και παραμονή του σπορ στα Ολυμπιακά αθλήματα και για το 2020!

1 comment:

 1. Παραθέτω και την πρόταση μου έτσι ώστε να μη θεωρηθεί ότι ασκώ μόνο κριτική:

  Men’s Board or kite board – evaluation
  Women’s board or kite board – evaluation
  Men’s one person dinghy – laser
  Women’s one person dinghy – laser radial
  Men’s keelboat (star)
  Men’s skiff – 49er
  Women’s skiff – evaluation
  Women’s keelboat – Elliott 6m
  Men’s multihull – evaluation
  Women’s two person dinghy (spinnaker) – 470.

  Και εξηγώ.
  Το 470 ανδρών έξω δίνοντας την επιλογή στους αθλητές του να κάνουν ήτε 49er ήτε Multihull μιας και η σωματοδομή τους ταιρίαζει άριστα στις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Με αυτόν τον τρόπο δεν χάνεις αθλητές υψηλού επιπέδου όπως είναι οι αθλητές του 470.
  Κρατάς το Star όχι γιατί είναι το σύγχρονο σκάφος που υπάρχει, αλλά διότι στο Star αυτή τη στιγμή αγωνίζονται τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της Ιστιοπλοίας με συμμετοχές στο Americas Cup το Volvo Ocean Race και όποιον άλλον δημοφιλή αγώνα ανά την Υφήλιο με τέτοιου τύπου σκαφη. Οι συγκεκριμένοι αθλητές είναι και πολος έλξης για τα Παγκόσμια Μέσα ενημέρωσης τα οποία παρακολουθούν την δραστηριότητα των συγκεκριμένων αστέρων ανα την Υφήλιο. (Torben Grael, Paul Cayard, Robert Scheidt κ.α)
  To Φιν έξω. Οι αθλητές του μπορούν να μεταπηδήσουν στο σταρ το οποίο ταιριάζει απόλυτα στη σωματοδομή τους. Παραδείγματα πολλά. (Ian Percy, Xavier Rohart κ.α)
  Με το γυναικείο skiff δίνεις πολύ σωστά μια ακόμη εντυπωσιακή κατηγορία.

  Με αυτόν τον τρόπο έχεις εκπροσώπους απ’ όλες τις μορφές ιστιοπλοίας ,
  sail board or kite, High Performance Dinghy ανδρών- γυναικών, multihull ανδρών το οποίο αποδείχθηκε λανθασμένη η αποπομπή του, single handed men and women (laser), keel boat men (star) and women (elliot) ένα ακόμη double handed dinghy γυμναικών το 470 με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών αθλητών.

  Επίσης:
  εκμεταλεύεσε το ήδη υπάρχων δυναμικό αθλητών δυνοντας τους την επιλογή 2 κλάσεων (από τα 470 στο καταμαράν η το 49er και από το φιν στο στάρ).

  Επανεισάγεις μια απόλυτα επιτυχημένη μιντιακά κλάση όπως το καταμαράν (Tornado)

  Τοποθετής μια ακόμη εντυπωσιακή κατηγορία για τις γυναίκες (womens skiff)

  Κρατάς τους αστέρες του σταρ οι οποίοι θα σου φέρουν και αυτοί τα Media.

  Κρατάς τα ευρέως διαδεδομένα παγκοσμίως 470(κατα το ήμιση) και laser τα οποία αποτελλούν και την δεξαμενή σου από νέους αθλητές.

  Αλλάζεις συνολικά την εικόνα του αθλήματος χωρίς κοσμογονικές αλλαγές σε μια κρίσιμη για το άθλημα περίοδο δίνοντας διέξοδο σε όλους τους αθλητές μην αποκλείοντας κανέναν!!!

  Αυτή είναι και η πρόταση η οποία πιστεύω ότι θα ήταν και η πιο ορθή συλλογιζόμενος το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει, πάντα κατά την άποψη μου βέβαια.

  ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib