Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewTeam Presentation

Team Presentation: Aristofani GRE-1244

θα συνεχίσουμε την ενότητα μας που αφορά στις παρουσιάσεις ιστιοπλοϊκών ομάδων με την παρουσίαση της ομάδας "Aristofani GRE-1244", του Νίκου Σινούρη.

Είναι μια από τις νέες ομάδες, με όχι τόσο "νέους" ιστιοπλόους, που με την εμπειρία του πληρώματος και το σύγχρονο σκάφος που έχουν πρωταγωνιστούν στους περισσότερους αγώνες που τρέχουν.


Η συζήτηση μας έγινε πριν από λίγες βδομάδες με τον καπετάνιο και τιμονιέρη του σκάφους, το Σίμο Καμπουρίδη, που με όρεξη και ενδιαφέρον απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις τόσο τις προσωπικές όσο και τις ομαδικές.


ISTiOSELIDA:
Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Σίμος: Ιστιοπλοΐα ξεκίνησα το 1987 σε ηλικία 12 ετών στην Λούτσα. Έπαιρνα μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με σκάφη ανοικτής θαλάσσης (25–28ft στην Λούτσα!) στα οποία, οι κυβερνήτες-ιδιοκτήτες τους με έπαιρναν μαζί για να τιμονεύω και αυτοί να κάνουν το μάθημα.
Γενικά, ασχολήθηκα με την θάλασσα από πιο μικρή ηλικία μιας και ο πατέρας μου είχε σκάφος και έτσι ακόμα και πριν ασχοληθώ με την ιστιοπλοΐα, οι γνώσεις μου για την θάλασσα και οι εμπειρίες μου ήταν αρκετές.
Το 1990 όμως με την βοήθεια κάποιων ανθρώπων από την Λούτσα που είχαν το μεράκι της θάλασσας ξεκινήσαμε το Ν.Ο. Λούτσας. Έκανα πολύ λίγο καιρό optimist μιας και η ηλικία μου και το σώμα μου ήταν τέτοια ώστε πέρασα κατευθείαν στα Laser.
Μαζί όμως με την ιστιοπλοΐα τριγώνου ξεκίνησα να τρέχω και αγώνες ανοιχτής θαλάσσης τοπικά (περιοχή Ν. Ευβοϊκού) και το 1991 πήρα μέρος στο πρώτο μου Ράλι Αιγαίου.
Εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου και για λογαριασμό των δύο αδελφών μου (Θωμά και Παναγιώτη) τον πατέρα μου ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που μας ώθησε στην θάλασσα και την ιστιοπλοΐα και με κάθε κόστος μας στήριξε και μας στηρίζει ακόμη.


ISTiOSELIDA: Ποια χρονιά ξεκίνησες και πόσο χρόνο αφιερώνεις;
Σίμος: Όπως ανέφερα και παραπάνω, ξεκίνησα το 1987 και ο χρόνος που αφιερώνω είναι τουλάχιστον τα 2/3 από τα Σαββατοκύριακα του έτους.


ISTiOSELIDA: Το κάνεις επαγγελματικά ή μόνο ως χόμπι;
Σίμος: Η ενασχόλησή μου με την ιστιοπλοΐα τα τελευταία 7 χρόνια, έχει περάσει κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά η φλόγα για αυτήν είναι άσβεστη…


ISTiOSELIDA: Γιατί κάνεις ιστιοπλοΐα;
Σίμος: Κάνω ιστιοπλοΐα για την πρόκληση, για το challenge, για την εναλλαγή παραστάσεων, για την μάχη με τα φυσικά στοιχεία, για την νίκη, για την ομάδα, για την αίσθηση που έχεις όταν τερματίζεις έναν αγώνα και έχεις νικήσει, για την αίσθηση που έχεις όταν τερματίζεις έναν αγώνα και έχεις χάσει, αλλά έχεις δώσει την μάχη σου και κάποιος ή κάποιοι ήταν καλύτεροι από εσένα, για όλα αυτά μαζί και για ακόμα περισσότερα.
Όπως είπε και ένας πολύ γνωστός ιστιοπλόος σε μια διάλεξη που βρέθηκα πρόσφατα, στα περισσότερα αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ κτλ) όσοι ασχολούνται με αυτά λέγονται αθλητές ενώ όποιος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα θεωρεί τον εαυτό του ιστιοπλόο…


ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Σίμος: Ειλικρινά, δεν έχω ξεχωρίσει κάποια στιγμή η οποία να είναι ιδιαίτερη, όλες οι νίκες έχουν την ιδιαιτερότητά τους.
Ίσως κάποιες επιτυχίες στο εξωτερικό να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα:
- 5η θέση ΩΚΥΑΛΟΣ Χ, WORLD’S IMS 50 ΒΑΛΕΝΘΙΑ 2000,
- 5η θέση 2002-2003 ΩΚΥΑΛΟΣ ΧΙΙ, IMS B DIVISION CAPRI,
- 1η θέση X-Yachts GOLD CUP 2004 ELBA ITALY,
αλλά και κάποιες νίκες όπως ΡAΛΙ ΑΙΓΑΙΟΥ 2008 & 2009 στην Ελλάδα, είναι στιγμές που μένουν.


ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Σίμος: Δεν νομίζω ότι έχω νιώσει κάποια μεγάλη απογοήτευση από την ιστιοπλοΐα. Λίγες στεναχώριες εφήμερες τις οποίες τις ξεχνώ και προχωρώ.


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Σίμος: Δεν θα πω έναν, αλλά δύο και δεν θεωρώ πως είναι ήρωες αλλά ολοκληρωμένοι ιστιοπλόοι, οι οποίοι μπορούν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο ιστιοπλοΐας με ότι και να ασχοληθούν (Ολυμπιακές κατηγορίες, ανοικτή θάλασσα, Volvo Ocean Race, America’s Cup κτλ) και αυτοί είναι ο Paul Cayard και ο Torben Grael.
Τι να πεις και τι να γράψεις για ιστιοπλόους οι οποίοι στην καριέρα τους έχουν κατακτήσει Ολυμπιακά μετάλλια, Americas Cup και το γύρο του κόσμου..! Τα λόγια είναι περιττά.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε δύο ανθρώπους από τον ελληνικό χώρο στους οποίους χρωστώ πάρα πολλά, στο θέμα της ιστιοπλοΐας και όχι μόνο, και θεωρώ από μέρους μου υποχρέωση να τους αναφέρω.
Αυτοί είναι ο Γιώργος Έρτσος ο οποίος με βοήθησε πάρα πολύ δίνοντάς μου την δυνατότητα και την τιμή να αποτελέσω μέρος στο παρελθόν, της υπέροχης ομάδας που ονομαζόταν ΩΚΥΑΛΟΣ, αλλά ακόμα περισσότερο στον Δημήτρη Δεληγιάννη με τον οποίο μαζί τα τελευταία 12 χρόνια έχουμε περάσεις ατέλειωτες χαρές και λύπες και τον οποίο θεωρώ τον άνθρωπο από τον οποίο έχω πάρει γνώση για το μεγαλύτερο κομμάτι που έχει να κάνει με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα.
Τους ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου και ελπίζω να μην τους στεναχωρώ τώρα πια αν μερικές φορές καταφέρνω και τους νικώ… με δίδαξαν αρκετά καλά…


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Σίμος: Έχω ιδιαίτερη αγάπη στο Laser, αλλά και σε σκάφη κοντά στα 40 πόδια με πλήρωμα μέχρι 10 άτομα. Αυτή την περίοδο το αγαπημένο μου σκάφος είναι το COMET 41S.


ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Σίμος: Το γρηγορότερο που έχω πάει είναι 19,9 knots με το JV49 ΩΚΥΑΛΟΣ Χ, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με τα 16,5 knots με το Platu25 μέσα στον Σαρωνικό ή με τα 18,2 knots με το COMET 41S.
Κατά την γνώμη μου τα 16,5 knots με το Platu25 είναι τα περισσότερο αξιοσημείωτα.


ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Σίμος: Fleet race. To Match race είναι ένα άλλο είδος ανταγωνισμού στην ιστιοπλοΐα το οποίο μερικές φορές σε συνεπαίρνει τόσο πολύ που ξεχνάς πραγματικά ποιος είναι τελικά ο στόχος σου που είναι να τερματίσεις πρώτος και όχι να προσπαθήσεις να πάρεις φάουλ για να καταφέρεις αυτό.


ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Σίμος: Η δημιουργία μιας ιστιοπλοϊκής ομάδας και μέχρι τώρα θεωρώ ότι τα καταφέρνω καλά.


ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Σίμος: Φόβο με όλη την σημασία της λέξης όχι και αυτό διότι προσπαθώ κάθε φορά που βρίσκομαι στην θάλασσα να θυμάμαι ότι θέλει σεβασμό και όχι φόβο. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώ να ζυγίζω κάθε μου κίνηση και έτσι να αντιμετωπίζω την θάλασσα με τον τρόπο που τις αξίζει…
Παρόλα αυτά όμως σε μια επιστροφή από Ρόδο με το ΩΚΥΑΛΟΣ ΧΙΙ (IΜΧ40) και χωρίς μηχανή – χαλασμένη – αντιμετωπίσαμε (εγώ και άλλα δυο άτομα) ανέμους από 0 knots κάτω από την Σύμη με τα καράβια της γραμμής να περνούν δίπλα μας με 30 knots και εμείς να έχουμε μηδενική δυνατότητα ελιγμών, σταματημένοι μέχρι και 45 knots αέρα κοντά στην Κύθνο και εκεί σκεφτόμουν πολύ έντονα αν συμβεί κάτι, πόσο γρήγορα μπορώ να πετάξω το life-raft στην θάλασσα…


Team questions
ISTiOSELIDA: Πως προέκυψε η ομάδα και το όνομα;
Σίμος: Η ομάδα προέκυψε από μια τυχαία γνωριμία με τον κ. Σινούρη ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους και το όνομα αποτελείται από 2 συνθετικά ονόματα που είναι Αρίστος και Φανή και έχουν να κάνουν με την οικογένεια του κ. Σινούρη.


ISTiOSELIDA: Πόσα χρόνια υπάρχει η ομάδα; Δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό.
Σίμος:
Η ομάδα είναι καινούρια. Δημιουργήθηκε το 2009 και απαρτίζεται από άτομα με αρκετές εμπειρίες στο χώρο με άλλα σκάφη, αλλά και από άτομα με μεράκι και διάθεση για νέες εμπειρίες.
Το σκάφος είναι COMET 41S του 2007 με Carbon κατάρτι και θεωρώ ότι άνθρωποι κλειδιά σε αυτή την ομάδα είναι ο ιδιοκτήτης και τα βασικά στελέχη που απαρτίζουν την ομάδα είναι τα εξής:
 • Ιδιοκτήτης: Σινούρης Νικόλαος
 • Helm: Καμπουρίδης Σίμος
 • Main trimmer: Σεκούρης Πέτρος
 • Jib/spin trimmer: Χρυσοχοϊδης Αλέξης
 • Jib/spin trimmer: Κρατσάς Βασίλης
 • Jib/spin trimmer: Πατάρα Νατάσσα
 • Jib/spin trimmer: Βενετσιάνος Σπύρος
 • Jib/spin trimmer: Ρακόπουλος Ανδρέας
 • Pit Man: Λιβάς Περικλής
 • Mast: Τζαβελάκος Γιάννης
 • Mast: Αγγελόπουλος Κυριάκος
 • Bow: Πρίφτης Γιώργος
 • Bow: Κωνσταντόπουλος Θοδωρής
Όπως εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει αυτός είναι ένας πυρήνας ανθρώπων με βασικούς και αναπληρωματικούς που διαμορφώνουν από καρό σε καιρό την ομάδα μας.


ISTiOSELIDA: Ποιες είναι οι σημαντικότερες διακρίσεις σας;
Σίμος: Οι σημαντικότερες διακρίσεις μας, μέχρι στιγμής θεωρώ ότι είναι η νίκη μας στην ORCi A ιστιοπλοϊκή εβδομάδα ΝΟΕ 2009 καθώς και η 3η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ORCi 2010 πίσω από τον περσινό παγκόσμιο πρωταθλητή MELITI ΙV GS42R και το αδελφάκι του BOOKER II GS42R.


ISTiOSELIDA: Με τι σκάφη/ος δραστηριοποιείται σήμερα η ομάδα;
Σίμος: Όπως ανέφερα και πιο πάνω το σκάφος είναι ένα COMET 41S με Carbon κατάρτι του 2007.
Αγοράστηκε το 2008 τέλη και από εκείνη την στιγμή με πολύ διάθεση και μεράκι ασχολούμαστε με την βελτίωση του ούτως ώστε να το κάνουμε όσο πιο ανταγωνιστικό γίνεται μιας και είναι 3 cabin version με full ενδιαίτηση και 2 wc με πολύ όμορφο ξύλο στον εσωτερικό χώρο τα οποία όλα αυτά το κάνουν πολύ ιδιαίτερο, αλλά με μεγάλο κόστος στις επιδόσεις του.
Τα πανιά που χρησιμοποιούμε είναι Membrane Banks Sails Italy, Full Carbon και από αυτή την συνεργασία είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι.


ISTiOSELIDA: Πόσο δύσκολο, και οικονομικά αλλά και προσωπικά, είναι να διατηρήσετε και να συντηρήσετε μια τέτοια προσπάθεια; Πως τα καταφέρνετε; Χορηγοί;
Σίμος: Ειδικά η τελευταία περίοδος που περνάμε είναι αρκετά δύσκολη για όλους μας.
Η ομάδα στηρίζεται οικονομικά με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας μας ξεχωριστά, ενώ σε ότι αφορά τον εξοπλισμό του σκάφους για να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο (πανιά, σχοινιά) αυτό βαραίνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη.
Ευελπιστούμε πως αν συνεχιστούν οι επιτυχίες μας, φέτος η χειρότερη θέση μας σε ένα αγώνα είναι η 4η!, θα μπορέσουμε να βρούμε έναν χορηγό που να καλύπτει τα έξοδα ρουχισμού, διαμονής και διατροφής στους αγώνες που θα λαμβάνουμε μέρος.


ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Αγώνες στο εξωτερικό;
Σίμος: Τα σχέδια μας είναι βραχυπρόθεσμα για την ώρα. Θέλουμε να τελειώσουμε την σαιζόν με την ίδια επιτυχία που έχουμε ως τώρα και για την επόμενη χρονιά να προετοιμαστούμε κατάλληλα και σε εξοπλισμό και σε προπόνηση για να κάνουμε μια αξιοσημείωτη εμφάνιση στο ΡAΛΙ ΑΙΓΑΙΟΥ.


ISTiOSELIDA: Σκέψεις για επόμενο σκάφος; Ποιο θα είναι;
Σίμος: Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Το σκάφος μας είναι αρκετά καινούριο και θα το στηρίξουμε για αρκετά χρόνια ακόμα.


Γίνετε μέλη στο γκρουπ της ομάδας στο Facebook

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib