Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

49erinterview

Δήμου - Πατενιώτης 1ο μέρος : Το μέλλον είναι τα skiffs

Σήμερα λίγες μέρες πριν το τέλος του 2010 θα δημοσιεύσουμε την τελευταία συνέντευξη της χρονιάς. Αυτήν τη φορά μιλάμε ταυτόχρονα με δυο αθλητές που έχουν και πολλά αλλά και ενδιαφέροντα να πούνε.
Οι ιστιοπλόοι της εβδομάδας λοιπόν είναι ο Διονύσης Δήμου και ο Μιχάλης Πατενιώτης.
Μάλιστα και οι δυο τους δεν περιορίστηκαν στις συνηθισμένες ερωτήσεις μας, αλλά επεκτάθηκαν και σε θέματα της τρέχουσας ιστιοπλοϊκής επικαιρότητας.
Συνάντησα τον Μιχάλη και τον Διονύση, μετά από κάμποσες αλλαγές και ακυρώσεις από μέρους μου, και μιλήσαμε αρκετή ώρα για όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω.
Στην αρχή σκόπευα να αναρτήσω την κάθε συνέντευξη αυτοτελή και σε διαφορετική ημερομηνία, αλλά προετοιμάζοντας τες και διαβάζοντας τις απαντήσεις των παιδιών σκέφθηκα ότι θα ήταν πιο ενδιαφέρον να δούμε σε άμεση αντιπαράθεση το τι λένε και πως αντιμετωπίζουν τα πράγματα δυο διαφορετικά άτομα που όμως προπονούνται, τρέχουν και ουσιαστικά περνούν πολλές ώρες της ημέρας μαζί.
Λόγω του ότι η συνέντευξη είναι πολύ μεγάλη μιας και μιλάμε με δυο άτομα ταυτόχρονα θα δημοσιεύσουμε την συνέντευξη σε δυο μέρη.
Σήμερα θα διαβάσουμε το πρώτο μέρος της και του χρόνου θα συνεχίσουμε με το 2ο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης.

____________________________________________________________________________________


Μέρος 1ο:
ISTiOSELIDA: Πως ξεκινήσατε την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σας ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Διονύσης: Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα σε ηλικία μόλις 5,5 ετών στο Ν.Ο.ΑΘΗΝΩΝ, ύστερα από παρότρυνση του πατέρα μου, που ήταν προπονητής ιστιοπλοΐας.
Μιχάλης: Ξεκίνησα σε ηλικία 8 ετών στον Ναυταθλητικό Όμιλο Αθηνών (τώρα Ν.Ο.Ε) μετά από παρότρυνση του πατέρα μου.

ISTiOSELIDA: Τι σας προσφέρει η ενασχόληση σας με την θάλασσα;
Διονύσης: Στη θάλασσα έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, μου ΄χει προσφέρει απίστευτες εμπειρίες.
Μιχάλης: Τη στιγμή που θα μπω στη θάλασσα για προπόνηση, αγώνες ή απλά για μία βόλτα αμέσως ξεχνάω όλα τα άλλα. Τις εμπειρίες και τις συγκινήσεις που έχω ζήσει στη θάλασσα δεν τις έχω βρει πουθενά αλλού.

ISTiOSELIDA: Τι σας ωθεί να κάνετε ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Διονύσης: Αυτό που με ωθεί περισσότερο είναι η απόλαυση φυσικά για αυτό που κάνω, καθώς και η γαλήνη της θάλασσας.
Μιχάλης: Στο επίπεδο που κάνουμε ιστιοπλοΐα πιστεύω ότι είναι πιο πολύ ο ανταγωνισμός που μας ωθεί, αλλά αν δεν το απολαμβάναμε παράλληλα δεν πιστεύω ότι θα αποδίδαμε το ίδιο.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Διονύσης: Κάθε νίκη είναι ξεχωριστή, αλλά η νίκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Lightning εφήβων στην Αθήνα το 2001 ήταν αυτή που μου έχει μείνει περισσότερο στο μυαλό.
Μιχάλης: Όταν το 2006 καταφέραμε μετά από 12 μέρες περίπου να διασχίσουμε τον Ατλαντικό Ωκεανό με το Farr 520 του κ. Βασιλόπουλου. Αξέχαστη εμπειρία.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Διονύσης: Τελευταία μέρα αγώνων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 470 νέων ανδρών το 2003 που κάναμε 2 πρόωρες εκκινήσεις στις 3 κούρσες της ημέρας και μας στέρησαν το μετάλλιο.
Μιχάλης: Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω κάτι ως απογοήτευση, ότι άσχημο και αν έχει συμβεί προσπαθώ να το χρησιμοποιήσω ως μάθημα έτσι ώστε να μην ξαναγίνει στο μέλλον.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το άμεσο μέλλον; Και πως σκοπεύετε να τους πετύχετε;
Διονύσης: Στόχος είναι σε κάθε μεγάλο αγώνα που θα συμμετέχουμε, να βρισκόμαστε μεταξύ των είκοσι πρώτων, η εξασφάλιση της συμμετοχής μας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, όπως και μια καλή θέση σ' αυτούς.
Όλα αυτά όμως για να επιτευχθούν χρειάζεται σκληρή και ποιοτική προπόνηση. Έχουμε βγάλει ένα 2ετές πλάνο αγώνων κυρίως στο εξωτερικό, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
Σκοπός μας είναι να πλασαριστούμε σε καλή θέση στο Ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο, δηλαδή να είμαστε μέσα στην 20αδα, ειδικά στο παγκόσμιο που είναι και η πρώτη πρόκριση για τους ΟΑ.
Για το σκοπό αυτό η προετοιμασία μας αποτελείται από πολλούς αγώνες θα πάμε στο Miami, Hyer, Weymouth καθώς και σε κάποια προπονητικά camp.
Επίσης προσπαθούμε να φέρουμε και εδώ ξένους αθλητές για να προπονηθούμε στη χώρα μας.
Μιχάλης: Ο βασικός μας στόχος προς το παρόν είναι να αρχίσουμε να κάνουμε περισσότερες καλές εμφανίσεις στο εξωτερικό και να μπαίνουμε συνέχεια στο χρυσό στόλο. Αυτό ελπίζουμε να έχει αποτέλεσμα ώστε να μπορέσουμε του χρόνου το Δεκέμβριο να πάμε στο Perth της Αυστραλίας όπου θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να διεκδικήσουμε μία θέση για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
Την 20άδα την έχουμε και αν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας μπορούμε να την πετύχουμε και στο Ευρωπαϊκό και στο Παγκόσμιο.

ISTiOSELIDA: Ωραία ακούγονται όλα αυτά αλλά πως καταφέρνετε να αντεπεξέλθετε οικονομικά;
Διονύσης: Τα χρήματα είναι όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα μας. Το μικρότερο ποσοστό της προετοιμασίας μας καλύπτεται από την ΕΙΟ και τους ομίλους μας (Διονύσης Ν.Ο.Κ.Β. και Μιχάλης (Ν.Α.Ο.Β.Β.).
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων καλύπτεται από τον Γ. Βασιλόπουλο, χωρίς τη δική του υποστήριξη δεν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση των παραπάνω.
Μιχάλης: Για μία χρονιά τα έξοδα είναι γύρω στις 60.000 με 70.000€, συμπεριλαμβάνοντας και την αγορά καινούριου σκάφους.
Το 80% από αυτά μας τα παρέχει ο κ. Γιώργος Βασιλόπουλος και η εταιρία του GAUDI. Τα υπόλοιπα είναι από τους ομίλους μας και από την ΕΙΟ.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Διονύσης: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο σαν ήρωα στο μυαλό μου. Απλά θεωρώ μοναδικό επίτευγμα τα 4 παγκόσμια και τα 2 Ολυμπιακά μετάλλια της Σοφίας Μπεκατώρου.
Μιχάλης: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένο, προσπαθώ από κάθε μεγάλο αθλητή να παίρνω κάποια πράγματα και να τα συνδυάζω σε αυτό που κάνω τώρα.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Διονύσης: Φυσικά το 49er. Η ένταση και η αδρεναλίνη που μπορεί να σου προσφέρει είναι μοναδική.
Μιχάλης: Το 49er φυσικά.

ISTiOSELIDA: Εκτός από τα 49er με τι άλλα σκάφη και σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεστε;
Διονύσης: Αγωνίζομαι με σκάφη platu25 και με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης από το 2004 με το σκάφος BRAVE με συμμετοχές σε πολλούς διεθνείς αγώνες.
Μιχάλης: Αγωνίζομαι πολύ σε αγώνες Ανοιχτής Θαλασσής εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και με σκάφη Platu 25, Farr 40 και με ιστιοσανίδα.

ISTiOSELIDA: Η κλάση σας ανακοίνωσε μια στρατηγική συμμαχία με τα Extreme 40 για την επόμενη χρονιά. Πως σας φαίνεται αυτή η κίνηση θα είναι προς όφελος των 49er;
Διονύσης: Τέτοιες κινήσεις σίγουρα βοηθούν στην ανάπτυξη του αθλήματος, ξέρουμε ότι η ιστιοπλοΐα δεν έιναι τηλεοπτικό άθλημα και κάτι τέτοιες κινήσεις σίγουρα θα βοηθήσουν να ανέβει η τηλεθέαση και μαζί οι χορηγοί.
Γενικά λείπει η ιδεολογία του skiff από την Ελλάδα, εδώ ξεκινάμε από τα optimist και μετά είναι μονόδρομος τα laser & τα 420, μόνο όποιος παραστρατίσει κάνει 49er. Στο εξωτερικό ξεκινάνε τα παιδιά με τα 29er από μικρά και έχουν επαφή με τα skiff που βλέπουμε τελικά ότι είναι το μέλλον της ιστιοπλοΐας.
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να προσανατολίζονται τα παιδιά από μικρά προς τα skiff.
Μιχάλης: Νομίζω ότι θα είναι καλό για την κλάση γιατί θα μαζέψει χορηγούς μιας και θα γίνεται παράλληλα με τα Ε40, όχι βέβαια στο ίδιο στίβο. Τα Ε40 και τα 49er είναι από τις πιο εντυπωσιακές κλάσεις.
Γενικά τα skiff είναι γρήγορα, εντυπωσιακά και «τηλεοπτικά» σκάφη και θα έπρεπε να υποστηρίζονται από τους ομίλους, τα νέα παιδιά θα έπρεπε να σπρώχνονται προς αυτή τη κατεύθυνση.
Το είδαμε και στις προτάσεις της ISAF ότι το μέλλον είναι προς τις κλάσεις που προσφέρουν θέαμα, οι όμιλοι και η ΕΙΟ θα πρέπει να κινηθούν προς τα εκεί.

ISTiOSELIDA: Μιας και ανέφερες τις προτάσεις της ISAF πως τις χαρακτηρίζεται; Σας φαίνονται σωστές ή έστω εφικτές;
Διονύσης: Σίγουρα είναι ενδιαφέρουσες. Συμφωνώ να μπουν σκάφη πιο σύγχρονα και να βγουν απαρχαιωμένα, αλλά νομίζω ότι τα μικτά πληρώματα θα είναι πρόβλημα. Θα υπάρχει δυσκολία στη συνεννόηση μεταξύ του πληρώματος και γενικότερα...
Τα καταμαράν είναι σωστό που επανέρχονται αντιπροσωπεύουν μεγάλη μερίδα ιστιοπλόων και στο εξωτερικό οι στόλοι είναι πολύ μεγάλοι με μεγάλο ενδιαφέρον και τηλεθέαση.
Μιχάλης: (με γέλια) Θα γίνουμε σαν το καλλιτεχνικό πατινάζ θα πρέπει να παντρευτεί το ζευγάρι για να πετύχει σαν πλήρωμα;
Σοβαρά τώρα για τις κατηγορίες εγώ πιστεύω ότι το kite δεν είναι ιστιοπλοΐα, είναι εντυπωσιακό έχει τηλεθέαση αλλά ας το βάλουνε ως θέαμα στους αγώνες, τα surf αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αν μπει το kite θα μείνουν εκτός.
Έχει γίνει μια σύσταση στην ISAF για την αύξηση της τηλεθέασης και ίσως οι αποφάσεις αυτές να είναι βιαστικές, αλλά πιστεύω πως τον Μάιο θα το ξανασκεφθούν και για τα kite και για τα μικτά πληρώματα.

ISTiOSELIDA: Για τα Star ποια είναι η γνώμη σας;
Διονύσης + Μιχάλης: Συμφωνούμε να βγούνε.
Διονύσης: Είναι μεν τεχνικό σκάφος, αλλά δεν είναι ούτε γρήγορο, ούτε εντυπωσιακό, ούτε απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και πιστεύω ότι σε Ολυμπιακό επίπεδο οι αθλητές θα πρέπει να είναι αθλητές.
Εγώ θα πρότεινα βγουν και τα Laser ανδρών μάλιστα και να μπουν τα Musto Skiff και το Match Race ανδρών.
Μιχάλης: Είναι αργό σκάφος που δεν ευνοεί την παρακολούθηση των αγώνων, δεν προσφέρει εντυπωσιακά πλάνα όπως άλλες κατηγορίες. Και εγώ συμφωνώ με το να φύγουν τα Laser και θα έλεγα να βγει και το match race γυναικών το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και δεν έχει θέαμα.
Γενικά το Match Race δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι στους Ολυμπιακούς. Απλώς το προωθούν επειδή είναι εύκολο να το καλύψεις και μπορούν να το παρακολουθήσουν και άνθρωποι που δεν ξέρουν ιστιοπλοΐα.
...

Facebook Group: 49er Greek Team Dimou Dionisis - Pateniotis Michalis
Official Page: www.sail49er.gr/

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης θα το δημοσιεύσουμε την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς. Μείνετε συντονισμένοι!

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib