Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interview

Μαρία Βλάχου: Κάθε κύμα είναι άλλο κύμα...

Νομίζω ότι το παρακάναμε με τους άνδρες στις συνεντεύξεις μας στην ISTiOSELIDA καιρός είναι να μιλήσουμε και με μια γυναίκα. Αυτή τη βδομάδα λοιπόν θα μιλήσουμε με τη Μαρία Βλάχου.
Συνήθως πριν τη συνέντευξη γράφω κάποια πράγματα και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον αθλητή που παρουσιάζουμε.
Σήμερα αντί δικών μου σχολίων θα αντιγράψω μερικές σκέψεις της Μαρίας που δανείστηκα από το blog της.
"Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ
Θυμάμαι
Ταξιδεύω μόνη, 20 μίλια ταχύτητα αέρα.
Πρέπει να κρεμαστώ.
Τα πόδια δεν ακούν.
Η καρδιά στους 175.
Πρέπει να δουλέψω.
Κάπου έξω κάποια αντίπαλος δουλεύει πιο πολύ από μένα, με περισσότερη βοήθεια.
Πρέπει να δουλέψω.
Σκέφτομαι τον πατέρα μου "Όχι, μόνη στις υψηλές εντάσεις".
Αν σπάσει το άλμπουρο τι θα κάνω;
Όμως πρέπει να δουλέψω.
Τα υλικά είναι δεύτερα, μη χαλάσω τα καινούρια.
Ξέρω πόσο αντέχει το άλμπουρο.
Ξέρω;
Νυχτώνει, πρέπει να μαζευτώ.
Κοιτάζω, κανείς στη θάλασσα.
Λέω να μείνω λίγο.
Ένα όρτσα μέχρι το Καλαμάκι και βγαίνω.
'Έχω αρχίσει να κρυώνω.
Μαζεύομαι, πάμε πίσω.
Φτάνω λιμάνι.
Κοιτάζω πίσω να δω τη θάλασσα.
Ωραία ήταν και σήμερα.
Κάπου έχω αφήσει το τρέιλερ.
Πρέπει να πλύνω το σκάφος.
Κρυώνω.
Υπομονή.
Πρέπει να το πλύνω.
Το αγαπώ.
Καλά μου έχει κάνει συντροφιά στις μοναξιές μου.
Το σκεπάζω να μην κρυώνει και πάω να αλλάξω να μην κρυώσω κι εγώ.
Κάνω μπάνιο, ζεστάθηκα.
Παίρνω την τσάντα μου, διπλό το βάρος, τα ρούχα βρεγμένα.
Χέρια πόδια βαριά από κούραση.
Συναντώ ανθρώπους από τον όμιλο "Ωραίο αέρα είχε σήμερα!" μου λένε, τι να πεις;
Αύριο πάλι.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΡΑ"


__________________________________________________________________________________
ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Μαρία: Κανείς από την οικογένεια μου δεν είχε σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με την ιστιοπλοΐα. Αγαπούσαμε όμως τη θάλασσα, όλοι ψαρεύαμε και κολυμπούσαμε.
Μου έδωσε την ευκαιρία ο πατέρας μου, είχε μια
ξύλινη βάρκα που την έβγαλε για συντήρηση στο καρνάγιο του Ν.Α.Σ., εκεί είδα τα παιδάκια στα optimist και κάπως έτσι ξεκίνησα.

ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα;
Μαρία: Με έχει μάθει πολλά πράγματα. Να τα βγάζω πέρα μόνη μου, να μην το βάζω κάτω, να ζω αθλητικά, άλλες φορές με γεμίζει, άλλες με χαλαρώνει, άλλες με κουράζει και άλλες με μαγεύει, συνεπαίρνομαι.
Το σημαντικότερο που μου προσέφερε είναι ότι στις επικίνδυνες καταστάσεις νιώθω σιγουριά.


ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Μαρία: Είναι συνειδητά τρόπος ζωής για εμένα η ιστιοπλοΐα δεν είναι μόνο αγώνες, από πολύ μικρή αποφάσισα φροντίσω τον εαυτό μου ώστε να μπορώ να κάνω ανταγωνιστική ιστιοπλοΐα για όσο γίνεται περισσότερο. Από την άλλη όσο ψηλώνει ο ανταγωνισμός τόσο περισσότερο απολαμβάνω τους αγώνες.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Μαρία: Αναμφίβολα το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο γυναικών Laser το 1991 και ταυτόχρονα το ασημένιο στη γενική (αντρών – γυναικών) αλλά με τα χρόνια περισσότερο με έχω παραδεχτεί όταν αγωνίζομαι τραυματισμένη ανεξάρτητα από τη σειρά τερματισμού μου. Υπάρχουν αγώνες που δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα και όχι μόνο στο υγρό στοιχείο.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Μαρία: Τον Μάρτιο του 1994 όταν συνειδητοποίησα πως οι συγκυρίες ήταν τέτοιες (έλλειψη οικονομικών πόρων) ώστε δεν θα πραγματοποιούσα τους ιστιοπλοϊκούς μου στόχους.
Απομακρύνθηκα από την ιστιοπλοΐα, ξεκίνησα μια
άλλη ζωή και το 1998 ξεκίνησα πάλι αλλά με διαφορετική φιλοσοφία πια.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις; Έχουμε ελπίδες για ένα μετάλλιο στο Λονδίνο;
Μαρία: Επόμενος στόχος είναι ο 2ος αγώνας της εθνικής πρόκρισης, στόχος πολύ δυνατός αφού βρίσκομαι στη δυσμενή θέση να πρέπει να μειώσω μια μεγάλη βαθμολογική διαφορά και γνωρίζω εκ των προτέρων ότι δεν έχω δικαίωμα για λάθος. Είναι και αυτό ένα τεστ στην αγωνιστική μου πορεία.
Παράλληλα ετοιμάζομαι για το παγκόσμιο στο Περθ, αγώνας πρόκρισης των χωρών για την Ολυμπιάδα. Γνωρίζω ότι όλα είναι πιθανά σε μια Ολυμπιάδα, όλα, όμως είναι νωρίς για πρόβλεψη.

ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου;
Μαρία: Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρία ρούχων Marine Pool η οποία με ντύνει στη στεριά και στη θάλασσα με τον άνετο εξοπλισμό τους. Η στήριξη τους είναι πολύ σημαντική για τη σωστή προετοιμασία μου.
Είμαι τυχερή που από το 2006 ανήκω στο Ναυτικό Όμιλο του Παλαιού Φαλήρου, έναν αμιγώς ιστιοπλοϊκό όμιλο, με αρμονία, ηρεμία που καταλαβαίνουν τις ανάγκες μου και όσο αυτό είναι δυνατό συνδράμουν. Δυστυχώς η απόδοση ενός ιστιοπλόου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εξοπλισμό (σκάφη – πανιά) και από τη συμμετοχή σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου σε όλον τον κόσμο. Και βέβαια από μια ομάδα υποστήριξης μέσα και έξω από το νερό.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Μαρία: Ιστιοπλόοι που με την πορεία τους στο χρόνο με δίδαξαν είναι οι κ. Ηλίας Χατζηπαυλής και Τάσος Μπουντούρης.
Έμαθα πολλά από αυτούς παρατηρώντας τους
και ακούγοντας τους, πάντα μου έδιναν κίνητρο να προσπαθήσω παραπάνω και μια διαφορετική οπτική της προσπάθειας μου.
Πάντως όλοι όσοι παίρνουν ένα σκαφάκι και ορμάνε στη θάλασσα έχουν μια δόση ηρωισμού μέσα τους!


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Μαρία: Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα το Star, ήμουν 12 χρονών και το πλεύρισαν στο ΝΑΣ οι Μπεθάνης – Γεωργιάδης, ένιωσα δέος!
Πριν δυο χρόνια έτρεξα στο Πανελλήνιο Sta
r και από τότε σε όλα μου τα ιστιοπλοϊκά όνειρα ταξιδεύω με Star! Ανεξήγητο! :)

ISTiOSELIDA: Εκτός από το Laser σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Μαρία: Αγωνίζομαι μόνο με laser προς το παρόν.

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Μαρία: Πρόσφατα παρακολούθησα αγώνα Match Race και κατάλαβα τα εξής: είναι εύκολο στην κατανόηση, προσιτό στους θεατές, θέλει πολύ σωστό χειρισμό σκάφους, πολύ καλή γνώση των κανονισμών και πάντα το δεύτερο σκάφος ρισκάρει για να κερδίσει κι αυτό το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον στους θεατές.
Αντίθετα στο fleet race όσα περιέγραψα παραπάνω συνυπάρχουν στον τετραπλάσιο χρόνο με περισσότερο και δυνατότερο ανταγωνισμό.

Άρα Match Race ως θεατής και Fleet Race ως αθλητής.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Μαρία: Θυμάμαι μια φορά στο Άντζιο που βγάζαμε τα σκάφη μας πρύμα σε μια παραλία και για πολύ ώρα δεν μπορούσα να επιβάλω στο σκάφος μου μια πορεία κρατιόμουν από τις κουπαστές και με πήγαιναν τα κύματα.
Δε ξέρω αν πήγαινα πράγματι γρήγορα, αλλά ήταν ωραία αίσθηση.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Μαρία: Κάθε κύμα είναι άλλο κύμα, σε πέντε χρόνια δεν ξέρω τι κύμα θα είναι... σε δέκα ούτε που μπορώ να φανταστώ...

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Μαρία: Αγαπώ πολύ την ιστιοπλοΐα και πιστεύω ότι έχω βρει τη χρυσή τομή κάπου ανάμεσα.

ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;
Μαρία: Στην Ελλάδα παρατηρώ αρκετούς να στρέφονται στην ιστιοπλοΐα επαγγελματικά, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να ζήσουν μόνο κάνοντας αυτό και τι προοπτικές εξέλιξης έχουν. Παρόλα αυτά είναι καλό που τους δίνεται η ευκαιρία. Ανοίγουν οι ορίζοντες τους και σε κάποιους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν με έμπειρους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο και ίσως να εξελιχθούν, πράγμα που δύσκολα θα κατάφερναν μόνοι τους.
Οι επαγγελματίες που γνωρίζω είναι σοβαροί στο αντικ
είμενο τους, δουλεύουν πολύ, μιλάνε λίγο, γυμνάζονται ανελλιπώς, συνεργάζονται εύκολα με ομάδες και συνεχώς εξελίσσονται ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Δε γνωρίζω αν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μόνο από την ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα, ...παγκοσμίως θα ανέφερα τους Ben Ainslie & Paul Cayard.

ISTiOSELIDA: Έχεις παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσον αφορά τις προτάσεις της ISAF για τους ΟΑ του 2016. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μικτά πληρώματα, για τις κλάσεις που προτείνουν να μπουν (καταμαράν, kite, skiff γυναικών) και τέλος για αυτές που προτείνουν να φύγουν (star)? Και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως;
Μαρία: Τώρα αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα, δε λύνεται σε μια παράγραφο ούτε σε δυο.
Καταρχήν πρέπει να σκεφτούμε αν θέλουμε πρα
γματικά να γίνει η ιστιοπλοΐα ποδόσφαιρο, με τα αρνητικά και τα θετικά του αθλήματος. Εμείς προς το παρόν σκεφτόμαστε μόνο τα θετικά που έχουν να κάνουν με τα κέρδη, τους χορηγούς.
Η κουβέντα έχει ξεκινήσει λάθος κατά τη γνώμη μου, ψάχνουμε ένα τρόπο να μη βγει το άθλημα μας από το Ολυμπιακό πρόγραμμα ενώ θα έπρεπε να ψάχνουμε για κατηγορίες που θα εξασφάλιζαν όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα αθλητών στην Ολυμπιάδα.
Υποστηρίζω τα μικτά πληρώματα. Υποστηρίζω και το σκιφ για τις γυναίκες με την προϋπόθεση πως θα κρατηθεί σε χαμηλή τιμή και θα μπορεί όλος ο κόσμος να κάνει μια σωστή προετοιμασία κι όχι οι λίγοι.

Τα Σταρ είναι πολύ όμορφο σκάφος να το ταξιδεύεις και να το βλέπεις. Θα ήταν μεγάλο κρίμα να βγει από το πρόγραμμα. Πιστεύω ότι αυτό το σκάφος δίνει τη δυνατότητα ισότιμα σε όλους να φανερώσουν το ταλέντο τους και την ιστιοπλοϊκή τους παιδεία.

ISTiOSELIDA: Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να γίνει ώστε η ιστιοπλοΐα να γίνει πιο «φιλική» στους μη ιστιοπλόους και στα ΜΜΕ;
Μαρία: Πιστεύω ότι αν βγούμε να κάνουμε ιστιοπλοΐα με το μαγιό μας κι αφού έχουμε καλλωπιστεί σίγουρα η κάμερα δε θα φεύγει από πάνω μας ούτε το μάτι του τηλεθεατή. Κάτι λιγότερο επώδυνο είναι να μας γνωρίσει ο κόσμος μέσα από τις επιτυχίες μας και να ενδιαφέρεται για την πορεία μας.
Η συνεχόμενη χρονιά προβολή του αθλητή βοηθάει πάρα πολύ. Διαμορφώνει την αντίληψη του κόσμου για το άθλημα μας και όταν ακουστεί η λέξη "ιστιοπλοΐα" το μυαλό τρέχει σε αυτούς.
Τέτοια παραδείγματα είναι οι κ.κ. Χατζηπαυλής, Μπουντούρης, Κακλαμανάκης, Μπεκατώρου, Παπαθανασίου (σε τυχαία σειρά μην παρεξηγηθώ) και άλλοι.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Μαρία: Τον Απρίλιο του 1999 ύστερα από αποχή 4 ετών έφυγα από την Ελλάδα και ένα κατάρτι και ένα πανί σκάφους Europe (Ολυμπιακή κατηγορία τις γυναίκες ως το 2000) δεν είχα σκάφος δεν είχα τίποτα άλλο και είπα στους γονείς μου ότι πάω να πάρω την πρόκριση για το Σίδνεϊ, και την πήρα.
Ήταν μια στιγμιαία απόφαση που ποτέ δε μετάνιωσα.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Μαρία: Έχω φοβηθεί και κατάλαβα πως όταν έρθει η ώρα που θα φοβηθείς στη θάλασσα είναι αργά, γι αυτό παίρνω τα μέτρα μου σωστότερα.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Μαρία: Εκεί που θα αφιερώσεις περισσότερο χρόνο εκεί θα γίνεις καλύτερος. Η επιτυχία έχει πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, πολλή αγάπη, επιμονή, ηρεμία, πόνο, υπομονή, πειθαρχία, μοναξιά και τύχη.

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Μαρία: Σπούδασα τα δυο πρώτα χρόνια των ΤΕΦΑΑ και ψυχολογία στο Πάντειο. Στον ελεύθερο χρόνο μου συνήθως επισκέπτομαι την οικογένεια μου που μένει μακρυά.
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω μυθιστορήματα και κόμικς, να βλέπω ταινίες, με συναρπάζουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα, να παρατηρώ τον κόσμο, και
να ταξιδεύω.

Το ημερολόγιο μιας ιστιοπλόου
J
oin Maria's Facebook Profile
Χορηγός:

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib