Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

finninterview

Μιτάκης Γιάννης: Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δε θεωρούμαι φαβορί, αλλά ποτέ κανείς δε ξέρει...

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΠΣΑΤ βράβευσε τους καλύτερους αθλητές της χρονιάς που τελειώνει. Ανάμεσα τους ήταν και ένας αθλητής της ιστιοπλοΐας που βραβεύτηκε στην κατηγορία των νέων αθλητών με σημαντικές διακρίσεις.
Ο αθλητής αυτός είναι ο Γιάννης Μιτάκης του Ι.Ο.Πειραιώς που αγωνίζεται στην Ολυμπιακή κατηγορία Finn.
Μετά την απονομή λοιπόν και με το χαμόγελο, όπως πάντα άλλωστε, ως τα αφτιά μιλήσαμε με τον Γιάννη.
Τον βρήκαμε στο όμιλο του, μετά από προπόνηση, όχι με το Finn του, αλλά με Platu25 για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Match Race που έτρεξε με την ομάδα του Θανάση Παχούμα, και μας μίλησε για την βράβευση αλλά και για τις κλασσικές ερωτήσεις που κάνουμε σε όλους όσους παρουσιάζουμε.__________________________________________________________________________________
ISTiOSELIDA: Γιάννη, πως αισθάνεσαι μετά τη βράβευσή σου;
(γέλια) Το ίδιο με πριν... Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι το βραβείο αυτό το αφιερώνω στον προπονητή μου Άκη Καρνούτσο, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς που τόσο καιρό με στηρίζει και βέβαια στην οικογένειά μου!

ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Γιάννης: Ξεκίνησα ιστιοπλοΐα όπως και κάθε παιδί νομίζω, ύστερα από παρότρυνση των γονέων μου και κυρίως του πατέρα μου ο οποίος είναι παλιός ιστιοπλόος.
Ξεκίνησα και παραμένω μέχρι σήμερα αθλητής στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιώς (Ι.Ο.Π).


ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα;
Γιάννης: Η ενασχόληση μου με την θάλασσα μου προσφέρει πολλές καλές και λιγότερο κακές στιγμές και για αυτό και συνεχίζω.


ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Γιάννης: Σίγουρα η απόλαυση. Ο ανταγωνισμός υπάρχει παντού η απόλαυση όχι.


ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Γιάννης: Η κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Finn νέων δύο συνεχόμενες φορές, το 2009 και το 2010, καθώς και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο Finn νέων φέτος.


ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Γιάννης: Συνήθως η μεγάλη απογοήτευση έρχεται όχι όταν δεν πας καλά σε έναν αγώνα, αλλά όταν χάνεις έναν αγώνα την τελευταία στιγμή έτσι και η δικιά μου μεγάλη απογοήτευση ήταν όταν έχασα την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Finn νέων την τελευταία στιγμή.


ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις; Έχουμε ελπίδες για ένα μετάλλιο στο Λονδίνο;
Γιάννης: Ο κυρίως στόχος μου για φέτος είναι να καταφέρω να πάρω την πρόκριση της χώρας για την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 20102, αυτό θα γίνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πέρθ της Αυστραλίας τον Δεκέμβριο του 2011.
Γι' αυτόν τον στόχο έχω αρχίσει προετοιμασία πολύ καιρό τώρα. Δυστυχώς κάνεις δεν ξέρει από πριν το τι θα γίνει, το αν θα πάρει μετάλλιο και για αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για αυτό.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δε θεωρούμαι φαβορί, αλλά ποτέ κανείς δε ξέρει...


ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου (όμιλος, ΕΙΟ, χορηγός); Πόσα λεφτά χρειάζονται για μια σωστή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012;
Γιάννης: Κύριοι αρωγοί στην προσπάθεια μου είναι ο όμιλος μου που με στηρίζει τόσα χρόνια, η οικογένεια μου και φυσικά για να ξεκινήσει κάποιος μια τόση ακριβή κατηγορία χρειάζεται την υποστήριξη της ομοσπονδίας.
Στη δική μου περίπτωση η ομοσπονδία μου παρείχε όλα τα απαραίτητα εφόδια τα οποία παρέλαβα από τον Αιμίλιο Παπαθανασίου και τα οποία βρισκόντουσαν σε άριστη κατάσταση, δίνοντάς μου την ευκαιρία να είμαι ανταγωνιστικός σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Finn είναι μια από τις ακριβότερες ολυμπιακές κατηγορίες όποτε ένας μέσος προϋπολογισμός προετοιμασίας για τους ολυμπιακούς του Λονδίνου ανέρχεται στο πόσο των 35.000€.


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Γιάννης: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιο ιστιοπλοϊκό ήρωα, αλλά ένας από τους μεγαλύτερους ιστιοπλόους που έχω γνωρίσει, έχω προπονηθεί, και έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι σε αγώνες παρά τη μεγάλη διάφορα ηλικίας, είναι ο Ηλίας Χατζηπαυλής.


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Γιάννης: Το Finn είναι ένα από τα ωραιότερα σκάφη που έχω ταξιδέψει μέχρι τώρα.


ISTiOSELIDA: Εκτός από τα Finn με τι άλλα σκάφη και σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Γιάννης: Λαμβάνω μέρος σε αγώνες ανοιχτής θαλάσσης μάλιστα έτρεξα και στο τελαυταίο Rolex Middle Sea Race με την ομάδα του Brave (Farr52), όπως και με Platu25, J24, match race κ.α.


ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Γιάννης: Fleet Race γιατί συναγωνίζονται όλοι με όλους την ιδία στιγμή και έτσι έχεις να σκεφτείς και αντιμετωπίσεις πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα.


ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Γιάννης: 15-20 μίλια με ένα skiff 18.


ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Γιάννης: Σε 5 χρόνια θα ήθελα να είμαι στην ολυμπιάδα του Ρίο στη Βραζιλία. Σε 10 πάλι είναι πολύ νωρίς για να ξέρω μέχρι τότε βλέπουμε.


ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Γιάννης: Η διάφορα του επαγγελματία από τον ερασιτέχνη είναι ότι ο ένας πληρώνετε για να κάνει αυτό που του αρέσει και ο άλλος όχι.
Όποτε εγώ είμαι ένας ερασιτέχνης που ασχολείται επαγγελματικά.


ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;
Γιάννης: Το κύριο χαρακτηριστικό ενός επαγγελματία ιστιοπλόου και όχι μόνο είναι η αφοσίωση σε αυτό που κάνει και να δίνει όλη του την ενέργεια σ' αυτό.
Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα νομίζω υπάρχουν πολλοί εραστές της ιστιοπλοΐας αλλά κανένας επαγγελματίας με την πραγματική έννοια του όρου.
Κατά πόσο είναι καλό ή κακό αυτό, δεν ξέρω μπορεί να είναι και καλό...


ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Γιάννης: Η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι τώρα είναι να καταφέρω να πάρω την πρόκριση για τους ολυμπιακούς του Λονδίνου όντας μόλις 1,5 χρόνια στην κατηγορία των Finn.


ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Γιάννης: Όχι, ποτέ δεν έχω φοβηθεί γιατί πάντα και στους αγώνες, αλλά και στην προπόνηση παίρνουμε τα κατάλληλα μετρά από το να φοράμε σωσίβιο που είναι το ποιο βασικό μέχρι το να υπάρχει κάποιο φουσκωτό με τον προπονητή διπλά μας.


ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Γιάννης: Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μυστικό κάθε αθλητής έχει το δικό του, ένα βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι η πολύ δουλειά και πάνω απ΄ολά να περνάς καλά με αυτό που κάνεις.


ISTiOSELIDA: Έχεις παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσον αφορά τις προτάσεις της ISAF για τους ΟΑ του 2016.Γιάννης: Ναι.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η γνώμη σου για τα μικτά πληρώματα, για τις κλάσεις που προτείνουν να μπουν (καταμαράν, kite, skiff γυναικών) και τέλος για αυτές που προτείνουν να φύγουν (star); Και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως;
Γιάννης: Πιστεύω ότι οι προτάσεις της επιτροπής της ISAF, οδηγούν στην είσοδο λιγότερο "ιστιοπλοϊκών" σκαφών στους αγώνες... αυτή βέβαια είναι η δική μου προσωπική γνώμη.
Όσον αφορά τις αλλαγές στα πληρώματα πιστεύω ότι οι καλύτεροι θα κερδίζουν πάντα ανεξαρτήτως σκάφους και πληρώματος.
Το Star αυτή την στιγμή είναι η κλάση με τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως, κατά κοινή ομολογία όλων μας, οπότε θα ήταν κρίμα να τους χάσουμε από μια τόσο σημαντική διοργάνωση όπως είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες... δε νομίζω πάντως ότι θα φύγουν τελικά από τους Ολυμπιακούς του 2016.


ISTiOSELIDA: Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να γίνει ώστε η ιστιοπλοΐα να γίνει πιο «φιλική» στους μη ιστιοπλόους και στα ΜΜΕ;
Γιάννης: Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι στον νέο κόσμο είναι να προωθούμε την ερασιτεχνική ιστιοπλοΐα και την διασκέδαση που προσφέρει αυτή και όχι την πίεση και τα αρνητικά τις επαγγελματικής.
Έτσι σιγά σιγά θα μεταπηδήσουν από την μια μεριά στην άλλη χωρίς να το καταλάβουν.
Όσον αφορά τα ΜΜΕ έχουν γίνει ήδη κινήσεις με τους αγώνες του match race στους οποίους τα ΜΜΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή είναι σύντομοι με πολύ δράση και με ήπιες καιρικές συνθήκες κατά βάση.


ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Γιάννης: Σπουδάζω Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, άλλα ενδιαφέροντα εκτός από την ιστιοπλοΐα είναι η γυμναστική και το διάβασμα.

1 comment:

  1. Ο Γιάννης είναι εκτός από παθιασμένος ιστιοπλόος, εξαιρετικό παιδί και πολύ προσγειωμένο. Οφείλω πάντως να επισημάνω τον ιδιαίτερο ζήλο του και για τις σπουδές του στο ΕΜΠ.
    Π.Καντιώτος

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib