Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Greek RegattasMatch Racing

Τι είναι το Match Race;

Στις 17-19 Δεκεμβρίου θα γίνει από τον Ν.Ο.Ε. το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Match Race 2010.
Το πρωτάθλημα θα είναι επιπέδου 3 (grade 3), θα γίνει με σκάφη Platu25, και θα συμμετάσχουν οι καλύτερες Ελληνικές ομάδες όπως η 3Αlfa, η Αταλάντη, η Aegean Ursa Minor, καθώς και πολλοί Έλληνες πρωταθλητές όπως η Σοφία Μπεκατώρου, ο Ντάνης Πασχαλίδης, ο Κώστας Τριγκώνης και πολλοί ακόμα.
Οι αγώνες θα γίνουν στο φαληρικό όρμο πολύ κοντά στην ακτή για να έχει τη δυνατότητα όποιος θέλει να τους παρακολουθήσει.

Λίγα λόγια για το Match Race
Το Match Race τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα πολύ, και συνεχώς αναβαθμίζεται (σεμινάρια, συμμετοχή ομάδων μας σε αγώνες του εξωτερικού κτλ) στο εξωτερικό εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αποτελεί μια πολύ βασική μορφή αγώνων που καθηλώνει το κοινό μιας και προσφέρει και θέαμα και δυνατές συγκινήσεις.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές πληροφορίες για να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα το τι ακριβώς είναι και το τι γίνετε σε έναν αγώνα match race ώστε να παρακολουθήσουμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πιο "διαβασμένοι".
Ο Ανδρέας Καραλής ιδιοκτήτης της ομάδας Aegean Ursa Minor μας βοήθησε στο να συγκεντρώσουμε τις παρακάτω σημειώσεις (βασικά έκανε σχεδόν τα πάντα).
Ευχαριστούμε Ανδρέα.

Τι είναι το Match Race;
Το Match Race είναι ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας μεταξύ δύο πανομοιότυπων σκαφών.
Τα σκάφη συνήθως ανταγωνίζονται σε ένα στίβο 2xόρτσα-πρίμα με την ίδια ευθεία εκκίνησης και τερματισμού όπως βλέπετε στο σχεδιάγραμμα.
Σε αντίθεση με τον καθιερωμένο τρόπο fleet race, στο match race τα σκάφη πρέπει να αφήσουν τις σημαδούρες δεξιά και όχι αριστερά.
Οι αγώνες συνήθως γίνονται πολύ κοντά στη στεριά. Τα σκάφη εισέρχονται από τα δύο άκρα της γραμμής εκκίνησης. Το σκάφος που ξεκινά από δεξιά είναι το κίτρινο και το άλλο το μπλε. Τα σκάφη δεν επιτρέπεται να βρίσκονται «εντός» των άκρων της γραμμής εκκίνησης πριν το 4λεπτο.
Στα 7 λεπτά αναρτάται το προειδοποιητικό σήμα (F), στα 5 το Pappa και στα 4 λεπτά τα σκάφη εισέρχονται στην γραμμή εκκίνησης από την πλευρά του στίβου και μέχρι την εκκίνηση διαγωνίζονται προκειμένου να:
  • Εκκινήσουν με πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου
  • Εκκινήσουν από την καλύτερη πλευρά της εκκίνησης (αν υπάρχει)
  • Εκκινήσουν έχοντας υποχρεώσει τον αντίπαλο σε ένα ή παραπάνω foul
Στους αγώνες match race υπάρχει «ζωντανή επιτόπου» διαιτησία. Κριτές παρακολουθούν από κοντά τη δράση των δύο σκαφών και αποφασίζουν άμεσα αν κάποιο από τα δύο υποπέσει σε κάποιο foul.
Αν κάποιο σκάφος κάνει foul στον αντίπαλο, χτυπήσει κάποια σημαδούρα ή δεν τηρεί τους κανονισμούς, οι κριτές σηκώνουν την μπλε ή την κίτρινη σημαία και την διατηρούν σηκωμένη έως ότου το σκάφος ολοκληρώσει την ποινή του.

Σε περίπτωση που κάποιο σκάφος ζητήσει από τους κριτές να δώσουν μια ποινή στον αντίπαλο, σηκώνει τη σημαία Yankee.
Οι κριτές είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε κάθε Yankee. Αν δεν έχουν αντιληφθεί σφάλμα, σηκώνουν μια πράσινη-άσπρη σημαία.
Η ποινή μπορεί να εκτελεσθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον αγώνα ,προτού το σκάφος τερματίσει. Η εκτέλεση της ποινής είναι μια στροφή 270 μοιρών, δηλαδή ένα τακ στα πρίμα ή μια πότζα στα όρτσα. Τα σκάφη συνήθως εκτελούν την ποινή τους είτε στο δεξίνεμο layline είτε πάνω στη γραμμή του τερματισμού.

Σκάφος που υπέπεσε σε ποινή και με τον τρόπο αυτό απέκτησε πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου, επιβαρύνεται με κόκκινη σημαία, που σημαίνει ότι πρέπει να εκτελέσει την ποινή αμέσως. Σε περίπτωση που ένα σκάφος υποπέσει σε 2η ποινή, πρέπει να εκτελέσει τη μία αμέσως. Αν ένα σκάφος υποπέσει σε 3 ποινές, τότε αποκλείεται με μαύρη σημαία. Τέλος, αν και τα δύο σκάφη λάβουν ποινή, τότε οι ποινές συμψηφίζονται.
Οι αγώνες match race εκτελούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η χρονική απόσταση μεταξύ επιτροπής και σημαδούρας εκκίνησης δεν ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα και ο αγώνας διαρκεί στο σύνολό του από 15 έως 22 λεπτά.

Σύμφωνα με τον Dave Perry, το Match Race αποτελεί για την ιστιοπλοΐα ό,τι η μαύρη πίστα για το σκι. Απαιτεί εξαιρετικό χειρισμό του σκάφους, απόλυτη γνώση των κανονισμών και απίστευτη αυτοσυγκέντρωση.
Οι αγώνες match race που λαμβάνουν grading από την ISAF δίνουν πόντους στους κυβερνήτες που συμμετέχουν. Με σοβαρή δουλειά και συμμετοχή σε 8 αγώνες κάθε χρόνο, ένα πλήρωμα μπορεί κάλλιστα να αναρριχηθεί στις πρώτες 150-200 θέσεις στον κόσμο σε διάστημα 2 ετών.
Σε ορισμένες προηγμένες ιστιοπλοϊκά χώρες, το match race διδάσκεται σε πολύ μικρές ηλικίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι στην παγκόσμια κατάταξη Adam Minoprio (NZL) και Torvar Mirsky (AUS) είναι κάτω των 25 ετών και διδάχθηκαν μόνο match race από μικρή ηλικία.

Η λάθος αντίληψη: μερικοί νομίζουν ότι το match race είναι μια προσπάθεια να πάρεις foul από τον αντίπαλό σου. Αυτό είναι λάθος και όσοι το κάνουν ενδεχομένως δεν είναι προχωρημένοι στο άθλημα.
Κυνηγώντας επιτακτικά το foul, μπορεί να κάνεις εύκολα εσύ το λάθος. Δεν είναι τυχαίο πως ο Dave Perry, guru του αθλήματος, πολύ σπάνια σηκώνει τη Yankee ζητώντας φάουλ από τους κριτές.

Το prestart: πολλές μάχες κερδίζονται ή χάνονται μέσα στα 4 λεπτά που προηγούνται της εκκίνησης. Στο στάδιο αυτό, το κάθε σκάφος αγωνίζεται για μια πλεονεκτική θέση έναντι του αντιπάλου.
Το κίτρινο σκάφος έχει αρχικά το πλεονέκτημα, διότι εισέρχεται στην εκκίνηση δεξίνεμο. Το μπλε σκάφος προσπαθεί να ξεφύγει και να περάσει στην δεξιά πλευρά του στίβου, δεξιά από την επιτροπή.
Εκεί ξεκινά ένα άλλο παιχνίδι με πολλές στροφές, όπου τα σκάφη προσπαθούν από τη μία να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου, από την άλλη να πάρουν την απόφαση πότε είναι η σωστή στιγμή να πάρουν την τελική ευθεία για να εκκινήσουν.

Το Dial Up: Πολλές φορές θα δείτε στο Match Race πριν την εκκίνηση τα 2 σκάφη να ορθοπλωρίζουν πολύ κοντά το ένα στο άλλο και να διατηρούν τη θέση αυτή.
Η εκκίνηση αυτή προέρχεται από την προσπάθεια το μπλε να περάσει από την δεξιά πλευρά και τον κίτρινο να του κλείνει το δρόμο. Το μπλε λοιπόν, ορθοπλωρίζει, κάνει τακ και όντας πλέον το υπήνεμο σκάφος αποκτά το πλεονέκτημα. Το κίτρινο σκάφος προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του αποτρέποντας το μπλε σκάφος από το να ξανακάνει τακ ενώ παράλληλα προσπαθεί να μην χάσει το τιμόνι του και σταδιακά ακουμπήσει τον μπλε που έχει προτεραιότητα ως υπήνεμος.
Στη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης τα σκάφη μπορεί να βρεθούν παραπάνω από 1 (και 2 και 3 φορές) στη φάση του dial up. Στην ορολογία του match race αυτό λέγεται και eye-balling, όπου τα 2 πληρώματα κοιτάζουν με προσοχή την κάθε κίνηση του αντιπάλου προκειμένου να του πάρουν το πλεονέκτημα.

Βασικοί κανόνες που χρησιμοποιούνται σε έναν αγώνα Match Race (απλουστευμένοι)
  • Κανόνας 10: δεξίνεμος – αριστερίνεμος (ο δεξίνεμος έχει προτεραιότητα)
  • Κανόνας 11: υπήνεμος – προσήνεμος (ο υπήνεμος έχει προτεραιότητα)
  • Κανόνας 13: όταν ένα σκάφος κάνει τακ και μέχρι να το ολοκληρώσει δεν πρέπει να ενοχλήσει τον αντίπαλο.
  • Κανόνας 15: σκάφος που αποκτά πλεονεκτική θέση πρέπει να δώσει αρχικά χρόνο στον αντίπαλο να μην τον ενοχλήσει Κανόνας 16: σκάφος που έχει το πλεονέκτημα και αλλάζει πορεία πρέπει να δώσει χρόνο στον αντίπαλο να αντιδράσει.
  • Κανόνας 17: αφορά την «ορθή πορεία» (ορθή πορεία είναι η πορεία που θα ακολουθούσε ένα σκάφος προκειμένου να τερματίσει το δυνατό ταχύτερα) που πρέπει να διατηρεί ένα σκάφος όταν αποκτήσει από πίσω πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Ουσιαστικά το υπήνεμο σκάφος δε μπορεί να πλεύση πάνω από την «ορθή πορεία».
  • Κανόνας 18 και 19: σκάφος που έχει την εσωτερική εισερχόμενο στη ζώνη των 2 σκαφών από σημαδούρα ή από εμπόδιο δικαιούται χώρο (δεν ισχύει όταν τα σκάφη προσεγγίζουν τη γραμμή για να εκκινήσουν) προκειμένου να στρίψει ή να αποφύγει το εμπόδιο.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με αυτές τις πληροφορίες και θα επανέλθουμε με περισσότερα όσο πλησιάζουμε τις ημερομηνίες του πρωταθλήματος.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib