Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

49erinterview

Δήμου - Πατενιώτης 2ο μέρος : η συνέχεια...

Όπως σας είχαμε πει συνεχίζουμε τις συνεντεύξεις αθλητών στην ISTiOSELIDA με το δεύτερο μέρος της συνέντευξης των Μιχάλη Πατενιώτη και Διονύση Δήμου.
Την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσατε το πρώτο μέρος της συνέντευξης των παιδιών και σήμερα θα ακολουθεί η συνέχεια.
Παρόλο που απ' ότι λένε οι συνέχειες των ταινιών/βιβλίων κτλ, δεν είναι ποτέ τόσο επιτυχημένες όσο οι πρώτες προσπάθειες ο Μιχάλης και ο Διονύσης εδώ μας διαψεύδουν, λέγοντας μας ενδιαφέροντα πράγματα.
Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε με την συνέντευξη του Βαγγέλη Χειμώνα.
_____________________________________________________________________________________


ΜΕΡΟΣ 2ο

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Διονύσης: Το καθένα είναι ξεχωριστό όμως θεωρώ ότι μπορούν και τα δύο να προσφέρουν εξ' ίσου θέαμα, με το Match Race να ναι περισσότερο συναρπαστικό στην εξέλιξη του, λόγω των συχνών μονομαχιών των σκαφών που συμμετέχουν.
Μιχάλης: Το καθένα έχει τη δικιά του χάρη. Κλίνω ίσως περισσότερο στο fleet race γιατί δεν έχω ασχοληθεί και τόσο με το Match race, αν και μία από της καλύτερες στιγμές στη ζωή μου ήταν στον αγώνα Louis Vuitton Pacific Series με σκάφη τύπου Americas Cup ο οποίος ήταν Match Race.

ISTiOSELIDA: Πριν από λίγο καιρό είχα δει μια νέα μορφή αγώνων με 49er που ήταν σε ένα περιορισμένο χώρο. Το έχετε υπόψη σας αυτό; Πως δουλεύει;
Διονύσης: Ναι το ξέρω. Τοποθετούν σημαδούρες και ορίζουν μια διαδρομή σαν κανάλι, πάλι σε μορφή όρτσα-πρίμα, αλλά περιορίζουν με τις σημαδούρες το εύρος κίνησης των σκαφών για να γίνονται περισσότερες μανούβρες.
Επίσης κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν και θεατές, δηλαδή είναι σαν κερκίδα.
Μιχάλης: Έχουνε γίνει κάποια τέτοια events στο Weymouth & στο Perth, και τα σχόλια ήταν θετικά. Βέβαια δεν γίνεται να έχεις μεγάλους στόλους έτσι και μάλλον οι αγώνες θα γίνονται σε προκριματικές σειρές και οι πρώτοι θα τρέχουν στον τελικό, όπως στα αγωνίσματα του στίβου.
Όλα αυτά τα «κόλπα» και οι αλλαγές εντάσσονται στην λογική που συζητούσαμε προηγουμένως, να γίνει η ιστιοπλοΐα περισσότερο φιλική στον απλό τηλεθεατή ώστε να αυξηθεί το τηλεοπτικό της μερίδιο.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Διονύσης: Το περισσότερο που έχω δει σε δρομόμετρο (BRAVE) είναι 25,4 knots αλλά με το 49er σίγουρα έχουμε ξεπεράσει αυτές τις ταχύτητες πλησιάζοντας τους 30 κόμβους.
Μιχάλης: Μετρημένο με δρομόμετρο είναι 25 κόμβους με το σκάφος του κ. Βασιλόπουλου ένα Farr 52, αλλά δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να μετρήσουμε την ταχύτητα στο 49er όπου πιστεύω ότι μπορεί και να το έχουμε ξεπεράσει αυτό το νούμερο.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Διονύσης: Δεν γνωρίζω αν θα κάνω ακόμα ολυμπιακή καμπάνια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσω να κάνω ιστιοπλοΐα με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, με τα οποία οι απαιτήσεις είναι μικρότερες.
Ίσως να δοκιμάσω να προσφέρω στο άθλημα, έχοντας ένα διαφορετικό ρόλο.
Μιχάλης: Σε 5 χρόνια από τώρα είναι πολύ μακριά για να μπορώ να πω με σιγουριά, ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να συνεχίζω με το 49er.
Σε 10 χρόνια ούτε που το σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει.

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Διονύσης: Φυσικά ερασιτέχνη, αφού από τη στιγμή που δεν πληρώνομαι γι’ αυτό που κάνω, δεν μπορώ να ονομάζομαι επαγγελματίας. Άλλωστε δεν θεωρώ ότι υπάρχει επαγγελματική ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα. Βέβαια η προετοιμασία και η προπόνησή μας δεν διαφέρει από αυτή ενός επαγγελματία αθλητή.
Μιχάλης: Από τη στιγμή που ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα 7 μέρες τη βδομάδα και βγάζω ένα μέρος των εξόδων μου από αυτή θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία.

ISTiOSELIDA: Ποια νομίζετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείτε επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;
Διονύσης: Θεωρώ ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαγγελματίες ιστιοπλόοι αν και υπάρχουν αθλητές που θα μπορούσαν να γίνουν. Βασικά δεν υπάρχει η παιδεία για να γίνουμε επαγγελματίες και δε πιστεύω ότι όσοι συντηρούν και προσέχουν τα σκάφη είναι επαγγελματίες ιστιοπλόοι.
Μιχάλης: Έχω δει στο εξωτερικό και έχω τρέξει με ξένα πληρώματα, εκτός από τον boat captain που αναλαμβάνει μετά τον αγώνα το σκάφος όλο το πλήρωμα ασχολείται με το να μαζέψει, να πλύνει κτλ, κανείς δεν μπαίνει στο σκάφος τρέχει τον αγώνα και μετά φεύγει και τα μεγαλύτερα ονόματα πλένουν και καθαρίζουν.
Ο σωστός επαγγελματίας πρέπει να είναι συνεργάσιμος, οργανωτικός με συνέπεια και γνώση, να μπαίνει στο σκάφος και να κάνει τη δουλειά που έχει αναλάβει. Στην Ελλάδα έχουμε μια αντιμετώπιση ότι ξέρουμε τα πάντα και έχουμε πάντα δίκιο.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Διονύσης: Ο διάπλους του Ατλαντικού ωκεανού το 2006 με το σκάφος BRAVE καθώς είμαι ο μικρότερος Έλληνας που το έχει πραγματοποιήσει προς το παρόν.
Μιχάλης: Η μεγαλύτερη πρόκληση μου δόθηκε πέρυσι στη Νέα Ζηλανδία όταν είχαμε πάει με την ομάδα του Greek Challenge για τον αγώνα Louis Vuitton Pacific Series.
Στο ματς εναντίον της αγγλικής ομάδας επιλέχτηκα να γίνω ο βασικός πλωριός του σκάφους. Στο ματς τελικά χάσαμε αλλά μονό το ότι ο αγώνας έγινε χωρίς λάθη και τερματίσαμε αρκετά κοντά στους αντιπάλους μας ήταν σημαντικό για μένα.

ISTiOSELIDA: Μιας και το έφερε η κουβέντα. Ήσασταν μέλη του Greek Challenge. Πως σας φάνηκε αυτή η εμπειρία και ποια ήταν η θέση σας στην ομάδα;
Διονύσης: Εγώ ήμουν μόνο στη Βαλένθια. Εντυπωσιάστηκα από τη δύναμη αυτών των σκαφών, γενικά ήταν ένα όνειρο ζωής.
Μιχάλης: Εγώ ήμουνα και στη Βαλένθια και στη Νέα Ζηλανδία. Όνειρο ζωής αρχικά να ανέβω στο σκάφος και μετά που έτρεξα και αγώνες.
Στους αγώνες ήμουνα mid-bow εκτός από τον αγώνα με την Team Origin που έκανα πλώρη! ΦΟΒΕΡΗ, φανταστική εμπειρία!
Γενικά στην Ελλάδα νομίζω ότι πρέπει οι καλοί ιστιοπλόοι να ασχολούνται περισσότερο με την ανοικτή θάλασσα για να μάθουμε τα μεγάλα σκάφη.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Διονύσης: Ναι, έχω φοβηθεί. Ήταν μια νύχτα στον αγώνα Middle Sea Race 2004, όταν βρεθήκαμε στο μάτι μιας καταιγίδας με το σκάφος Brave και αυτό που με φόβισε δεν ήταν τόσο ο άνεμος, όσο οι κεραυνοί που έπεφταν σε απόσταση αναπνοής.
Μιχάλης: Στην ιστιοπλοΐα είναι λίγες οι φορές που έχω φοβηθεί. Ίσως το 2004 στον αγώνα Middle Sea Race όπου βρεθήκαμε μέσα σε μία καταιγίδα με 45 κόμβους αέρα και βροχή με κεραυνούς να πέφτουν κάθε 3 δευτερόλεπτα.
Πιο πολύ έχω φοβηθεί κάνοντας surf όταν με κράτησαν δύο κύματα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεν είχα άλλη ανάσα. Εκεί τα χρειάστηκα.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Διονύσης: Να απομονώνεις τον κάθε στόχο σου και να επικεντρώνεσαι σε αυτόν.
Μιχάλης: Σκληρή δουλειά και επιμονή. Βάζοντας στόχους υψηλούς και προσπαθώντας να τους πετύχεις πιστεύω ότι είναι το μυστικό για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό.

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνετε στη ζωή σας; Τι έχετε σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Διονύσης: Είμαι φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι και πάλι με την ιστιοπλοΐα με άλλους τύπους σκαφών, ανοιχτής θαλάσσης(BRAVE) και platu25.
Μου αρέσουν και ασχολούμαι με δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη θάλασσα, όπως windsurf και surf στο κύμα και λιγότερο συχνά ski στο βουνό.
Μιχάλης: Είμαι τελειόφοιτος στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Στον ελεύθερο μου χρόνο πάω για surf ή windsurf.

Facebook Group: 49er Greek Team Dimou Dionisis - Pateniotis Michalis
Official Page: www.sail49er.gr/

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib