Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewlaser

Βαγγέλης Χειμώνας: Η ιστιοπλοΐα με έχει σκληραγωγήσει

Σήμερα έφυγαν για το Miami οι Αθλητές μας που θα πάρουν μέρος στους αγώνες εκεί που αποτελούν μέρος της προετοιμασίας τους για το μακρύ δρόμο προς το Λονδίνο.
Ένας από αυτούς είναι και ο Βαγγέλης Χειμώνας, ο αθλητής που σήμερα θα παρουσιάσουμε την συνέντευξη που μας έχει δώσει εδώ και καιρό.
Μίνι Βιογραφικό Βαγγέλη Χειμώνα:
Ο Βαγγέλης Χειμώνας, γεννημένος στις 12 Απριλίου του 1980, ασχολείται με το άθλημα της ιστιοπλοΐας από το 1992.
Ξεκίνησε με την κατηγορία των “Optimist”, στη συνέχεια μεταπήδησε στα διθέσια σκάφη “420” και “470”, και από το 1996 μέχρι και σήμερα διακρίνεται στην ολυμπιακή κατηγορία LASER.

Αποτελεί μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας τα τελευταία 10 χρόνια, με σημαντικότερη διάκρισή του την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα LASER, αλλά και την κατάκτηση της 16ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Παράλληλα με την αθλητική του καριέρα, είναι Σημαιοφόρος του Ναυτικού και φοιτητής του τμήματος “Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών” στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.


_____________________________________________________________________________________
ISTiOSELIDA:
Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Βαγγέλης: Ξεκίνησα με την κολύμβηση όπου οι προπονήσεις ήταν καθημερινές και απαιτούσαν αρκετό από τον χρόνο μου. Έψαξε ο πατέρας μου ένα άθλημα όπου οι προπονήσεις να γίνονται σαββατοκύριακο.Μας κατέβασε λοιπόν, εμένα και την αδελφή μου, στον Ν.Α.Σ. μας έδειξε τα σκαφάκια και μας ρώτησε αν μας αρέσει, αν θέλουμε να αρχίσουμε και αυτό ήταν κολλήσαμε…


ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα; Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Βαγγέλης: Το αίσθημα ελευθερίας που σου δίνει η ιστιοπλοΐα δεν το βρίσκεις σε κανένα άλλο άθλημα. Η ιστιοπλοΐα για μένα πρώτα απ' όλα είναι απόλαυση, από τότε που ασχολούμαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού μπήκε και ο ανταγωνισμός στη μέση που την κάνει ακόμα καλύτερη...
Είναι φοβερό συναίσθημα να κερδίζεις κούρσα ή πρωτάθλημα...
Η ιστιοπλοΐα με ηρεμεί, με έχει κάνει πιο ψύχραιμο, πιο ώριμο, αλλά κυρίως με έχει σκληραγωγήσει.


ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Βαγγέλης: Χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ISAF το 2002


ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Βαγγέλης: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου όχι τόσο για την θέση, βγήκα 15ος, αλλά για το πώς ήρθε αφού είχα 2 άκυρες κούρσες και κυρίως γιατί έτρεξα χωρίς υποστήριξη δε θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που έψαχνα στη θάλασσα κάποιο φουσκωτό να με τραβήξει να προλάβω την εκκίνηση των Ολυμπιακών, ενώ όλα τα σκάφη ήταν ήδη εκεί!


ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις; Έχουμε ελπίδες για ένα μετάλλιο στο Λονδίνο;
Βαγγέλης:
Στόχος είναι ένα μετάλλιο στο Λονδίνο. Έχω την εμπειρία από τις προηγούμενες 2 Ολυμπιάδες και πιστεύω ότι έχω τα εφόδια να το πετύχω.

Βέβαια μέχρι εκεί υπάρχει πολύς δρόμος, πολύ δουλειά και πολλοί αγώνες. Φέτος θα κάνω αρκετές προπονήσεις και αγώνες στο εξωτερικό όπως στο Miami, Tenerrife, Palma, Hyeres και Weymouth.
O στόχος μου για φέτος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Δεκέμβριο του 2011 στην Αυστραλία, όπου είναι και μια από τις προκρίσεις για το Λονδίνο.


ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου (όμιλος, ΕΙΟ, χορηγός); Και για τι νούμερα μιλάμε; Πόσα λεφτά χρειάζονται για μια σωστή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012;
Βαγγέλης: Για το laser πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κάνει ιδανική προετοιμασία με 30.000 ευρώ το χρόνο.
Αυτήν την στιγμή, λόγω και της γενικότερης κρίσης οικονομικά, βρίσκομαι πολύ πιο κάτω από αυτό. Κυρίως με στηρίζει ο όμιλος μου ο Ι.Ο.Πειραιώς, και ελπίζω και φέτος όπως τις προηγούμενες χρονιές να με στηρίξει σε αρκετά ταξίδια η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ).
Επίσης, θέλω εδώ να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον κ. Βασιλοπουλο και τον κ. Καραγεωργιου που με βοηθούν όσο μπορούν στην προσπάθεια που κάνω.


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Βαγγέλης: Ο Robert Scheidt είναι ο πιο επιτυχημένος "laserιστας" και ακολουθεί ανάλογη πορεία και στα Star.
Τον γνωρίζω προσωπικά κι έχω αγωνιστεί σε πολλούς αγώνες μαζί του, όταν τον ζήσεις στη θάλασσα σου προκαλεί θαυμασμό και μεγάλο σεβασμό.


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Βαγγέλης:
Πρόσφατα δοκίμασα το moth του φίλου μου του Ανδρέα Κοσματόπουλου και τρελάθηκα!ISTiOSELIDA: Εκτός από τα laser με τι άλλα σκάφη και σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Βαγγέλης: Ασχολούμαι με την ανοιχτή θάλασσα όταν έχω ελεύθερο χρόνο. Έχω πανελλήνιες νίκες με τα 25αρια και στην κατηγορία IMS, ενώ έχω τρέξει και με TP52 σε αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου τους.


ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Βαγγέλης: Το Μatch Race μου αρέσει πολύ! Μ' αρέσει αυτός ο τρόπος "επιθετικής" ιστιοπλοΐας ίσως και επειδή έχω τρέξει και ασχοληθεί τόσο με το fleet να με ενθουσιάζει περισσότερο.
Πιστεύω ότι έχει πολύ μέλλον γιατί είναι κάτι εντυπωσιακό, αλλά και πιο εύκολο να παρακολουθήσει ο κόσμος αφού είναι σύντομες οι κούρσες και έχει μάχες ένας εναντίον ενός.


ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Βαγγέλης: Κάπου κοντά στα 20 knots με το TP52 πρίμα με ασύμμετρο μπαλόνι, στο τιμόνι ήταν ο Paul Cayard και όλη η ομάδα ήταν φοβεροί επαγγελματίες.


ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Βαγγέλης:
Σίγουρα θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι πολλά χρόνια σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το Laser, μάλλον μετά το Λονδίνο θα αλλάξω κατηγορία. Έχω κάποια επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον δεν ξέρω πως θα κυλίσει όλο αυτό και πόσο χρόνο θα έχω να ασχολούμαι σε τόσο υψηλό επίπεδο, πάντως σίγουρα θα είμαι κοντά στη θάλασσα.ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Βαγγέλης: Επαγγελματία... Αφιερώνω όλο μου το χρόνο στην ιστιοπλοΐα και έχω περάσει τόσες κακουχίες γι' αυτό που κάνω όπου δεν τίθεται θέμα.


ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Βαγγέλης: Δεν είναι μόνο μια έχουν υπάρξει πολλές φορές όπου έχω πει "ή τώρα ή ποτέ", κούρσες που έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσω, για να κερδίσω κάποιο πρωτάθλημα ή ακόμα και πρόκριση για τους Ολυμπιακούς.


ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Βαγγέλης:
Όχι,αλλά έχω ζήσει στιγμές στη θάλασσα όπου η φύση μου προκάλεσε δέος.ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Βαγγέλης:
Υπομονή, επιμονή και καθαρό μυαλό. Όσο ταλέντο και να έχει κανείς χωρίς πολύ δουλειά δεν γίνεται να πετύχεις.ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Βαγγέλης: Προπονώ παιδάκια τα Σαββατοκύριακα στην ιστιοπλοΐα φυσικά.
Χρωστάω λίγα μαθήματα για να πάρω το πτυχίο μου στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Κάνω windsurf, και αρκετό ποδήλατο που είναι και βασικό μέρος της προπόνησης μου.

Laser sailing downwind Chimonas Vagelis (video by Pachos Papastefanou)

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib