Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interview

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου της ABOVE μιλάει για το θέμα των ημερών: "Ιστιοπλοΐα & Χορηγίες"

Η διεθνή ιστιοπλοϊκή σκηνή το τελευταίο διάστημα, και ειδικά μετά το συνέδριο της ISAF στην Αθήνα, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων τρόπων ανάπτυξης και βελτίωσης της ιστιοπλοΐας ως άθλημα. 
Η προσπάθεια που γίνεται κυρίως είναι στο να γίνει η ιστιοπλοΐα περισσότερο τηλεοπτική και φιλική προς τους απλούς θεατές.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και με εφαλτήριο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 2010 που διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς, μιλάμε με τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ιδιοκτήτη της Διαφημιστικής εταιρίας ΑΒΟVE, που οργάνωσε και έτρεξε, με τη βοήθεια του Παναγιώτη Δούρου, από την ISTiOSELIDA.com (χορηγού επικοινωνίας), και της Αλίκης Κούρκουλου (υπευθ. γραφείου τύπου), το επικοινωνιακό μέρος των αγώνων. 
photo credits: Nikos Mosxos
Έτσι λοιπόν ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη της διαφημιστικής εταιρίας ABOVE τον Γιάννη Παπαδημητρίου να μας πει δύο λόγια για την εμπειρία του στον χώρο διαφήμισης, της  προβολής, αλλά και των χορηγιών.

ISTiOSELIDA:
Πιστεύεται ότι η διαφήμιση γενικότερα τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει; Η αλλαγή αυτή επηρεάζει τον αθλητισμό και ειδικότερα την ιστιοπλοΐα; 
Γ.Π.: Σίγουρα θα αλλάξουν πολλά πράγματα τα επόμενα χρόνια, ακριβώς που θα καταλήξουν και ποιο θα είναι το μέλλον της διαφήμισης δε νομίζω ότι μπορούμε να το προβλέψουμε. 
Εκτός της τηλεόρασης που πάντα θα κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας για ένα όμως κομμάτι που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην μεταβολή του μοιράσματος της πίτας είναι ότι τα παραδοσιακά μέσα και κυρίως τα έντυπα (περιοδικά – εφημερίδες) θα αντικατασταθούν ως διαφημιστικές «λύσεις» από τα σύγχρονα μέσα το ίντερνετ (sites & social media) και τα mobile media.
Ακόμα και οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που βασανίζουν όχι μόνον τη χώρα μας αλλά σχεδόν όλη την Ευρώπη ευνοούν αυτή τη μετάβαση. Όσο περισσότερο αυξάνονται τα οικονομικά προβλήματα τόσο περισσότερο ο κόσμος θα μένει στο σπίτι του και θα περνάει περισσότερο χρόνο στην TV και στο ίντερνετ.
Όσον αφορά την ιστιοπλοΐα το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο μιας και το άθλημα μας «πάσχει από κερκίδα» όσον αφορά τη δυνατότητα που έχει να το παρακολουθήσει κανείς από τα παραδοσιακά μέσα.
Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε την «κερκίδα» στην ιστιοπλοΐα. Πλέον μπορούμε να παρακολουθούμε ζωντανά από το PC ή την TV μας τις προσπάθειες των αθλητών είτε αναφερόμαστε σε αγώνες τριγώνου είτε ανοικτής θαλάσσης. Πάρτε για παράδειγμα την κάλυψη κάποιων αγώνων στο εξωτερικό όπως το Audi MedCup, το Volvo Ocean Race κ.α.

ISTiOSELIDA: Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει μία χορηγία, προκειμένου να εξελιχθεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;
Γ.Π.: Η χορηγία θα πρέπει πρωτίστως να αποφέρει στον χορηγό τα προσδοκώμενα ανταποδοτικά οφέλη που του υπόσχεται.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους και πολύ καλή στόχευση προκειμένου να μην αποτύχει, πολύ σημαντική είναι και η διαδραστικότητα θα πρέπει να παρακινήσει τον θεατή/χρήστη να λάβει κάποια δράση ή έστω να προκαλέσει έντονα συναισθήματα ώστε πετύχει την ταύτιση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με το χορηγούμενο αντικείμενο, άθλημα, πρόσωπο...
Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να συμμετέχει ενεργά ο καταναλωτής.

ISTiOSELIDA: Με ποιο τρόπο συμβάλλει η ABOVE στην καλύτερη προβολή των χορηγών των αγώνων ιστιοπλοΐας;
Γ.Π.: Σε λογικά πλαίσια και προσαρμοσμένο στα δεδομένα τα δικά μας προσπαθήσαμε να κάνουμε και κάτι αντίστοιχο με αυτό που βλέπουμε στο εξωτερικό, στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Laser 2010.
Φτιάχτηκε ένα εξειδικευμένο site για τις ανάγκες του αγώνα όπου επικοινωνούσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο για τους αθλητές, όσο και για τα μέσα, όσο και για τους φίλους και ενδιαφερόμενους της ιστιοπλοΐας. 
Το site σε συνδυασμό με με κοινωνικά δίκτυα (Facebook, youtube & twitter) αποδείχτηκε ένα πολύ δυνατό επικοινωνιακό εργαλείο που επισκέφθηκαν 10.000 χρήστες μέσα στις 5 μέρες του πρωταθλήματος και ίσως να μη μπορούμε καν να υπολογίσουμε πόσοι ακόμα είτε μέσω facebook είτε μέσω you tube ανακύκλωσαν τα νέα, τις συνεντεύξεις, τις φωτογραφίες, από κομπιούτερ σε κομπιούτερ ή μέσω του «word of mouth». 
Η αξία της προβολής που πήρε το πρωτάθλημα αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλη ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στιγμιότυπα από το πρωτάθλημα μεταδόθηκαν από 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 4 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης έγιναν αναφορές στις περισσότερες εφημερίδες και φυσικά η κάλυψη του αγώνα ήταν συχνή από τα αθλητικά sites και καθημερινή από όλα τα ιστιοπλοϊκά sites της χώρας μας.
Κάτι τέτοιο ήταν η πρώτη φορά που γινόταν στη χώρα μας και πραγματικά μια καλά οργανωμένη και εκτελεσμένη χορηγία δίνει στη χορηγό εταιρία πολλαπλά οφέλη σε σχέση με την επένδυση που αρχικά έχει κάνει.

ISTiOSELIDA: Τι θα συμβουλεύατε τους επιχειρηματίες στο θέμα χορηγία και ιστιοπλοΐα;
Γ.Π.:
Η χορηγία είναι γενικά μια μορφή διαφήμισης που βελτιώνει και αναβαθμίζει την εικόνα ενός brand. 

Θα έλεγα πως οι επιχειρηματίες επενδύοντας στις χορηγίες ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι καταναλωτές είναι υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί ως προς τις διαφημίσεις αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό και ταυτίζουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους με το κοινό που απευθύνονται έμμεσα και ταυτόχρονα έχοντας και ένα φιλικό κοινωνικό προφίλ.
Η διαφορετικότητα της αθλητικής χορηγίας έγκειται στο γεγονός ότι τοποθετεί το brand μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεματικό πλαίσιο, με το οποίο ο θεατής συνδέεται συναισθηματικά. Αυτό σημαίνει, ότι εν τέλει, ο θεατής είναι αυτός που αναζητά το brand και όχι το αντίθετο.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους επιλέγει μία εταιρία να συνδέσει το όνομά της με έναν όμιλο, έναν αθλητή ή μία διοργάνωση;
Γ.Π.: Κάθε μορφή χορηγίας είτε είναι προσωπική, είτε σε κάποιο όμιλο, είτε σε κάποια διοργάνωση, προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα στο χορηγό. 
Αυτό που είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί από τη χορηγό εταιρία και από την διαφημιστική εταιρία που συνεργάζεται είναι το ποιοι είναι οι στόχοι της εκάστοτε ενέργειας. Θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο για ποιο λόγο κάνουμε κάποια χορηγία.
Αν θέλω για παράδειγμα να αυξήσω τις πωλήσεις μου και είμαι μια εταιρία ρούχων θα προτιμούσα να χορηγήσω μια διοργάνωση, έναν αγώνα, όπου άμεσα θα έρθω σε επαφή με τον τελικό καταναλωτή μου και να δημιουργήσω συνθήκες πώλησης.
Αν αντίθετα κάνω κάποια χορηγία για να αναβαθμίσω το εταιρικό μου προφίλ ή να φτιάξω ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα προτιμούσα να χορηγήσω έναν όμιλο που με το κύρος του και την ιστορία του στο χώρο θα προσδώσει το αντίστοιχο κύρος και στη χορηγό εταιρία.
Γενικά οι λόγοι που επιλέγουμε να κάνουμε χορηγία και ειδικότερα κάποια συγκεκριμένη μορφή χορηγίας είναι διαφορετικοί και αλλάζουν από εταιρία σε εταιρία, ακόμα και εταιρίες που είναι στον ίδιο χώρο μπορεί να επιλέξουν διαφορετική προσέγγιση ανάλογα με τους επιμέρους στόχους που έχουν θέση σε συνεργασία με την διαφημιστική τους εταιρία.

ISTiOSELIDA: Πιστεύεται ότι οι όμιλοι στην Ελλάδα είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορούν να διοργανώσουμε Ευρωπαϊκούς ή ακόμα και Παγκόσμιους αγώνες;
Γ.Π.:
Ναι, το πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να οργανώσουμε τόσο στο αθλητικό όσο και στο επικοινωνιακό μέρος τους διεθνείς αγώνες που δε θα έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους αντίστοιχους του εξωτερικού.
Στην Ελλάδα είχαμε από καιρό ιδιαίτερα έμπειρους ανθρώπους να οργανώσουν και να στελεχώσουν διεθνείς αγώνες στο αθλητικό κομμάτι, επιτροπές - στίβους κτλ, εκεί που υστερούσαμε ήταν στη οργάνωση και την προβολή αυτών των γεγονότων.
Πλέον και το κομμάτι αυτό έχει αναβαθμιστεί και μπορούμε να παρέχουμε τουλάχιστον αντίστοιχες υπηρεσίες με τους καλούς αγώνες του εξωτερικού. 
Το είδαμε άλλωστε και με το Πανελλήνιο του Laser που όλοι οι αθλητές στις συνεντεύξεις τους ή κατ’ ιδίαν μας έλεγαν ότι η διοργάνωση δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει αντίστοιχες του εξωτερικού.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib