Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

bookerinterviewTeam Presentation

Ο Δημήτρης Δεληγιάννης μας παρουσιάζει την ομάδα "Amita Motion - Booker"

Μιλώντας με πολλούς φίλους ιστιοπλόους, νεότερους αλλά και παλαιότερους, τις τελευταίες ημέρες για την παρουσίαση της ιστιοπλοϊκής ομάδας που ετοιμάζαμε όταν τους λέγαμε ότι μετά το Cosmote-Έρυτος και τον Κώστα τον Μάνθο θα παρουσιάσουμε τον Δημήτρη Δεληγιάννη αρκετοί αμέσως αναγνώριζαν το πρόσωπο και την αξία του, κάμποσοι έμεναν για λίγο να αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός, αλλά σχεδόν όλοι μόλις τους έλεγες Μπούκης γελούσαν και καταλάβαιναν σε ποιον αναφερόμαστε.
Οπότε σήμερα όπως καλά καταλάβατε θα παρουσιάσουμε την αγωνιστική ομάδα Booker και θα μιλήσουμε με τον Δημήτρη Δεληγιάννη κυβερνήτη και συνιδιοκτήτη της ομάδας μαζί με το Γιώργο Έρτσο. 


ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο; Ποια χρονιά ξεκίνησες και πόσο χρόνο αφιερώνεις;
Δημήτρης: Το 1968 ιδρύθηκε το ιστιοπλοϊκό τμήμα του ΝΟΚ. Ο όμιλος βρισκόταν απέναντι από το πατρικό μου σπίτι και ήταν το βασικό στέκι της παρέας μου. Όταν έφτασαν τα δυο πρώτα Optimist που παραχώρησε η τότε Βασιλική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία Ελλάδος έμειναν για κάποιους μήνες πεταμένα σε μια αποθήκη, μιας και δεν υπήρχαν αθλητές. 
Κάποια στιγμή πήρα ένα και προσπάθησα να το αρματώσω για να κάνω βόλτα αλλά στάθηκε αδύνατο μιας και δεν ήξερα τίποτα. Ο πατέρας μου και ο έφορος Κώστας Πικρός που γνώριζαν κόσμο στο Τουρκολίμανο ζήτησαν την συμβολή του αείμνηστου ωκεανοπόρου Σάββα Γεωργίου, ο οποίος στην ουσία ήταν ο πρώτος προπονητής και εγώ ο πρώτος αθλητής του ΝΟΚ.

ISTiOSELIDA: Το κάνεις επαγγελματικά ή μόνο ως χόμπι;  
Δημήτρης: Μετά το 1993 που σταμάτησε η ολυμπιακή μου πορεία ύστερα από συμμετοχή σε τρεις ολυμπιάδες, ασχολήθηκα με την ανοιχτή θάλασσα σε επαγγελματική βάση. 

ISTiOSELIDA: Γιατί κάνεις ιστιοπλοΐα; 
Δημήτρης: Ιστιοπλοΐα κάνω γιατί λατρεύω την θάλασσα και τα σπορ που πέρα από φυσική κατάσταση χρειάζονται και μυαλό.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος; 
Δημήτρης: Παρότι Ολυμπιονίκης, θεωρώ ότι η κορυφαία στιγμή στην σταδιοδρομία μου ήταν η κατάκτηση της 1ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1993. Αξίζει να σημειώσω ότι ήταν η πρώτη παγκόσμια νίκη σε ολυμπιακό αγώνισμα για την Ελλάδα. 

ISTiOSELIDA:
Η μεγαλύτερη απογοήτευση; 
Δημήτρης: Το 1989 όταν στερήθηκα μια θέση στο βάθρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα από μια άδικη ένσταση. Αυτό που με πείραξε ιδιαίτερα ήταν ότι στην επιτροπή, η οποία διχάστηκε ως προς την απόφαση, η καθοριστική ψήφος ήταν του Έλληνα κριτή, ο οποίος συνεχίζει να είναι ακόμα στις επιτροπές και είμαι βέβαιος ότι θα έχει καταδικάσει την προσπάθεια και άλλων αθλητών γιατί είναι άσχετος.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας; 
Δημήτρης: Ο Τάσος Μπουντούρης. Σ’ αυτόν χρωστάω όλη την πορεία μου στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Είναι ένας αθλητής τον οποίο παραδέχονται και θαυμάζουν όλοι οι ξένοι για το ταλέντο του.
ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους; 
Δημήτρης: Όλοι οι τύποι σκαφών μου αρέσουν. Ξεχωρίζω τις ολυμπιακές κλάσεις γιατί εκεί το αποτέλεσμα των αγώνων είναι 100% αξιοκρατικό, αφού οι διαφορές μεταξύ των σκαφών είναι ασήμαντες.
ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό; 
Δημήτρης: 25 Κόμβους με ένα catamaran 

ISTiOSELIDA: Τι είδους αγώνες προτιμάς και γιατί; Match Race, Fleet Race, offshore, όρτσα-πρύμα κτλ.
Δημήτρης: Προτιμώ τους αγώνες Όρτσα-Πρύμα με ίδια σκάφη. Για να κερδίσεις πρέπει να συνδυάσεις ικανότητες match race και fleet race. Η ανοικτή θάλασσα έχει άλλη ομορφιά αλλά το βασικό μειονέκτημα είναι ο παράγων τύχη που παίζει σημαντικό ρόλο. 

ISTiOSELIDA: Στο παρελθόν έχεις αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Πως βλέπεις τις αλλαγές που έχουν προταθεί από την ISAF για τους ΟΑ του 2016. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μικτά πληρώματα, για τις κλάσεις που προτείνουν να μπουν (καταμαράν, kite, skiff γυναικών) και τέλος για αυτές που προτείνουν να φύγουν (star)? Και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως; 
Δημήτρης: Συμφωνώ με οποιαδήποτε αλλαγή είτε αυτή είναι το μικτό πλήρωμα ή κάποια καινούργια κατηγορία. Εκεί που διαφωνώ είναι το Kite, το οποίο είναι ένα υπέροχο άθλημα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ιστιοπλοΐα. Ας μπει στην ολυμπιάδα αλλά σαν ξεχωριστό άθλημα.
 
ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;

Δημήτρης: Στην σταδιοδρομία μου στον ιστιοπλοϊκό χώρο έχω αντιμετωπίσει πολλές μεγάλες προκλήσεις. Η πιο πρόσφατη ήταν το 2008 όταν από ολιγωρία ενός ιδιοκτήτου βρέθηκα χωρίς σκάφος μια εβδομάδα πριν το Ράλλυ Αιγαίου. Το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο διότι πέρα από την προσωπική μου επιθυμία να συμμετάσχω είχα και υποχρέωση απέναντι στον χορηγό μου, τον οποίο δεν μπορούσα να απογοητεύσω. Με το δεξί μου χέρι  στην ομάδα, Σίμο Καμπουρίδη, έγινε ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί σκάφος τελευταία στιγμή.
Τελικά νοικιάσαμε ένα μικρό σκάφος παραγωγής X-Yachts 362S και είχαμε μόνο τρεις μέρες για να εξοικειωθούμε με το σκάφος και να το προετοιμάσουμε για ένα τόσο μεγάλο αγώνα. Το αποτέλεσμα δικαίωσε εμάς και το χορηγό που μας επέλεξε για να τον εκπροσωπήσουμε, αφού τελικά καταλάβαμε την πρώτη θέση της Γενικής Κατάταξης. 

ISTiOSELIDA:
Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα; 
Δημήτρης: Ποτέ. Πάντως οι πιο ακραίες συνθήκες που έχω συναντήσει ήταν σε έναν αγώνα στην Sardinia, αν θυμάμαι καλά το 1981, με το σκάφος Big Greek Machine του Πέτρου Γουλανδρή, στα στενά του Bonifacio. Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή από το ύψος του κύματος χανόταν η κορυφή του άλμπουρου ενός σκάφους 44 ποδιών (ύψος άλμπουρου γύρω στα 17 μέτρα) που έπλεε δίπλα μας. 

Team questions:

ISTiOSELIDA: Πως προέκυψε η ομάδα και το όνομα; 
Δημήτρης: Η ομάδα υπήρχε από πολύ παλιά, απλά για κάποια στιγμή ο εμπνευστής και χορηγός της κος Γιάννης Κωστόπουλος αποσύρθηκε από τον χώρο των αγώνων. Τότε με τον συναθλητή μου και συνέταιρο μου Γιώργο Έρτσο αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα αγωνιστικό σκάφος. Τo Booker προκύπτει από τα αρχικά του υποκοριστικού μου που είναι Bookie και ουσιαστικά έτσι με γνωρίζει και με φωνάζει όλος ο ιστιοπλοϊκός κόσμος και του Ertsos.

ISTiOSELIDA: Πόσα χρόνια υπάρχει η ομάδα; Δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό (χρονολογίες, σκάφη, και άνθρωποι κλειδιά του παρελθόντος).  
Δημήτρης: H ομάδα αλλάζει σύνθεση συνέχεια σύμφωνα με τις ανάγκες του σκάφους, του αγωνιστικού προγράμματος και του χρόνου που μπορεί να διαθέσει ο καθένας. 
Ο κορμός της ομάδας που είμαι εγώ και ο Γιώργος Έρτσος τρέχουμε αγώνες από την δεκαετία του ’70. 
Σ’ αυτή την πορεία για μένα σκάφη σταθμός ήταν τα Atalanti 1 του Γ. Ανδρεάδη, το Helga του Τ. Πετσόπουλου, το Gitana του Μ. Kιοσέογλου, το Νέφος του Ν. Νομικού, το Big Greek Machine του Π. Γουλανδρή, το Κreta του Θ. Αγγελόπουλου και μετά όλα τα σκάφη OKYALOS, τα οποία υποστήριζε και συμμετείχε ενεργά ο Γ. Κωστόπουλος.


ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα άτομα που απαρτίζουν σήμερα την ομάδα και τι κάνει ο καθένας;
Δημήτρης: Η ομάδα αποτελείται από τους:
 • Κυβερνήτης: Δ. Δεληγιάννης
 • Tactician: Σ. Καμπουρίδης
 • Main trimmer: Π. Σεκούρης
 • Trimmer: Ε. Λιάσκος
 • Τrimmer: Γ. Τζαβελάκος
 • Navigator: Σ. Χαμπάκης
 • Pitman: Ν. Οικονομίδης
 • Mast: Π. Σπύρου
 • Bow: Γ. Τσιγκούλης
ISTiOSELIDA: Ποιες είναι οι σημαντικότερες διακρίσεις της ομάδας; 
Δημήτρης: Έχουμε κερδίσει τουλάχιστον μια φορά όλες τις Ελληνικές διοργανώσεις που έχουμε συμμετάσχει, αλλά οι κορυφαίες στιγμές είναι η κατάκτηση 2 πρώτων και μιας δεύτερης θέσης τα τελευταία 3 χρόνια στον εθνικό μας αγώνα το Ράλλυ Αιγαίου.
Σε διεθνές επίπεδο, η ομάδα έχει πάρα πολλές διακρίσεις με κορυφαίες την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος ¾ Τon, 1 Τοncup, X-Yachts το 1989, το 1 Toncup το 1990 και το παγκόσμιο X-Yachts το 2004.

ISTiOSELIDA: Με τι σκάφη/ος δραστηριοποιείστε σήμερα; 
Δημήτρης: Το σκάφος που θα χρησιμοποιήσουμε φέτος είναι ένα GS 42 Race. Είναι ένα σκάφος custom built και θεωρείται το καταλληλότερο αυτή την στιγμή για αγώνες.
 
ISTiOSELIDA:
Πόσο δύσκολο, και οικονομικά αλλά και προσωπικά, είναι να διατηρήσεις και να συντηρήσεις μια τέτοια προσπάθεια; Πως τα καταφέρνετε; Χορηγοί;
Δημήτρης: Δυστυχώς το κόστος συντήρησης μιας τέτοιας ομάδας όταν έχεις υψηλές απαιτήσεις ως προς τα αποτελέσματα είναι πολύ υψηλό.


ISTiOSELIDA: Είστε μια από τις ομάδες που τα τελευταία χρόνια σταθερά έχετε χορηγό να στηρίζει τις προσπάθειές σας. Πως τα καταφέρνετε; Φέτος η κρίση σας επηρέασε θα έχετε χορηγό το 2011;  
Δημήτρης: Ευτυχώς για μένα, μάλλον λόγω του ονόματος μου και της μακράς πορείας στο χώρο, αλλά και λόγω του επαγγελματισμού μου, εξασφαλίζω χορηγία κάθε χρόνο. 
Προσωπικά πιστεύω ότι οι χορηγοί αν επενδύσουν σε μια «σωστή» ομάδα, έχουν πολλαπλάσια ανταποδοτικά οφέλη. Για φέτος έχουμε ήδη συμφωνήσει και χορηγός μας θα είναι η AMITA – MOTION.
Τα διαφημιστικά Budgets όλων των μεγάλων εταιρειών έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης και για αυτό τα τμήματα Marketing κάνουν πολύ προσεκτικές και «σίγουρες» επιλογές.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Αγώνες στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό; 
Δημήτρης: Φέτος το πρόγραμμα της ομάδας περιλαμβάνει το Ράλλυ Αιγαίου, την εβδομάδα ΝΟΕ, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και κάποιους άλλους μικρότερους αγώνες κυρίως για λόγους προετοιμασίας.
Όσον αφορά στο εξωτερικό θα συμμετάσχω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ORC στην Κροατία ως tactician με μια άλλη ομάδα. (Aristofani GRE-1224)

ISTiOSELIDA: Σκέψεις για επόμενο σκάφος; Ποιο θα είναι; 
Δημήτρης: Έχουμε ήδη προγραμματίσει την αγορά καινούριου σκάφους για την περίοδο 2012. Μετά από αρκετά χρόνια η X-Yachts μπαίνει δυναμικά στο χώρο της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, τον οποίο άλλωστε μονοπωλούσε μέχρι πρότινος. Έτσι αποφασίσαμε να παραγγείλουμε ένα X-Yachts XP38.


Χορηγός Ομάδας
http://www.thetikienergeia.gr/
Social Media & Internet:  

Ευχαριστούμε τον Πάνο Δημητρακόπουλο της Paralos Creative, για την μεσολάβηση με τον Δημήτρη Δεληγιάννη προκειμένου να γίνει η σημερινή παρουσίαση και επίσης τον Νίκο Ζάγκα για τις ωραίες φωτογραφίες που μας παραχώρησε. 

1 comment:

 1. Πολύ ωραία παρουσίαση- είναι εύκολο εξ άλλου γιατί ο Δημήτρης Δεληγιάννης είναι ένας πολύ καλός ιστιοπλόος και αθλητής γενικώτερα.
  Καλά ταξίδια.
  Μαριάννα Χαλκιά

  ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib