Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

470interview

Παπαδοπούλου Σοφία: Η πορεία προς την κορυφή είναι σημαντικότερη από την κατάκτησή της

Καιρό είχαμε να κάνουμε μια συνέντευξη με μια γυναίκα μετά τη Μαρία Βλάχου είχαμε σε 4 συνεντεύξεις στη σειρά ασχοληθεί με άντρες αθλητές, οπότε σήμερα θα κάνουμε τις ερωτήσεις μας σε μια γυναίκα ιστιοπλόο και θα προσπαθήσουμε να το συνεχίσουμε αυτό και τις επόμενες εβδομάδες.

Θα ξεκινήσουμε με τη Σοφία Παπαδόπουλου Χάλκινη Ολυμπιονίκη, και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με το πλήρωμά της Αλίνα Στρατηγίου και έπεται συνέχεια...
Μίνι Βιογραφικό:
Γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1983 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού των Αθηνών με ειδικότητα την Ιστιοπλοΐα.
Ανήκει στον Ναυτικό Όμιλο Κατοίκων Βουλιαγμένης και αγωνίζεται στην ολυμπιακή κατηγορία 470 Γυναικών, με την συναθλήτρια της Αλίνα Στρατηγίου του Ναυταθλητικού Ομίλου Ματίου.
Στην ηλικία των 8 χρονών συμμετείχε στην προ-αγωνιστική ομάδα των ΟΠΤΙΜΙΣΤ, το 1991 στην αγωνιστική ομάδα των ΟΠΤΙΜΙΣΤ, όπου στον 1ο αγώνα βραβεύτηκε ως η μικρότερη αθλήτρια.
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες ήταν το 1998 όπου αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας ΟΠΤΙΜΙΣΤ και κατέκτησε την 3η θέση στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΠΤΙΜΙΣΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι κατηγορίες: EUROPE, 420 με συναθλήτριες την Μαρία-Νεφέλη Σαμπάτη και την Σπυριδούλα Μηλαίου, 470 με την Αλίκη Κούρκουλου και την Αδαμαντία Τζινιέρη, LIGHTING με την Σπυριδούλα Μηλαίου και την Ελένη Καφετζιδάκη.
Μια από τις σημαντικότερες νίκες ήταν η 2η Παγκόσμια νίκη Γυναικών στην κατηγορία 420. Στα τέλη του 2005 ξεκίνησα συνεργασία με την Σοφία Μπεκατώρου στην κατηγορία YNGLING.
Μετά από μια εντατική προετοιμασία ο πρώτος μας στόχος η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 επετεύχθη. Με την Σοφία Μπεκατώρου και την Βιργινία Κραβαριώτη ολοκληρώσαμε το δεύτερο στόχο μας την κατάκτηση ενός μεταλλίου... του ΧΑΛΚΙΝΟΥ!
__________________________________________________________________ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Σοφία: Ξεκίνησα στο Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας, με την προτροπή του πατέρα μου αλλά και προπονητή μου.
Η αγάπη του για την θάλασσα και το μικρόβιο για τον αθλητισμό, με οδήγησε στο να την απολαύσω και εγώ με τον ίδιο τρόπο!

ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα; 
Σοφία: Τα πάντα ... ευτυχία, χαρά, γαλήνη, απόλαυση, αισιοδοξία, αλλά και τα αντίθετα αυτών.

ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Σοφία: Η απόλαυση του ανταγωνισμού!

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Σοφία: Θεωρώ όλες μου τις νίκες σημαντικές. Σίγουρα το Χάλκινο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 δεν είναι ακριβώς θρίαμβος, αλλά ένα όνειρο που μετά από πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή εκπληρώθηκε.
Βέβαια δε μπορώ να ξεχάσω την πρώτη μου μεγάλη επιτυχία στην κατηγορία 420 με την 2η Παγκόσμια Νίκη το 2002.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Σοφία: Η μεγαλύτερη απογοήτευση μου ήταν στην επιστροφή της Ύδρας, το Μάρτιο του 2010, με το σκάφος Ursus Minor (Mumm36) που συμμετέχω, όπου μας πρόδωσε ένα σύρμα και έπεσε το άλμπουρο.
Η πραγματική όμως απογοήτευση ήρθε όταν μας είπαν από την ασφαλιστική ότι δεν μπορούν να μας το καλύψουν... οπότε καταλαβαίνεις γιατί αισθάνθηκα απογοητευμένη!

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις;
Σοφία: Οι άμεσοι στόχοι μου μαζί με την συναθλήτρια μου Αλίνα Στρατηγίου είναι να καταφέρουμε να βρούμε οικονομικούς πόρους (δυστυχώς αυτοί που θα έπρεπε να μας βοηθήσουν είναι απόντες) για να μπορέσουμε να παραβρεθούμε στους αγώνες που έχει έθεσε η Ομοσπονδία ως κριτήρια για την πρόκριση μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου;
Σοφία: Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και ο χορηγός μου i-Tech.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Σοφία: Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις έναν και να του βάλεις αυτή την ταμπέλα. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί ιστιοπλόοι που έχουν πετύχει απίθανα πράγματα και ο καθένας με έχει εμπνεύσει με τον τρόπο του.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Σοφία: Πάντα ήταν το 470, αυτή την ερώτηση μου την είχε κάνει και ο Κώστας Τριγκώνης (θείος Κώστας) όταν ήμουν στα optimist και του είχα απαντήσει “πλήρωμα σε 470”.
Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι ότι σήμερα, είμαι κυβερνήτης σε 470!

ISTiOSELIDA: Εκτός από το 470 σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Σοφία: Αυτό το διάστημα έχω επικεντρωθεί στο 470, αλλά στο λίγο ελεύθερο χρόνο που μου μένει ασχολούμαι με Platu25 και Μumm36.

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Σοφία: Και τα δύο. Το καθένα σου προσφέρει διαφορετικές προκλήσεις.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Σοφία: Έχω πάει αρκετές φορές γρήγορα, αλλά ποτέ δεν έμαθα πόσο ήταν αυτό λίγο η έλλειψη οργάνων, λίγο οι δυσκολίες που δημιουργούνται από τις συνθήκες που συνεπάγονται οι μεγάλες ταχύτητες...

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Σοφία: Εύχομαι με τα παιδιά μου πάλι μέσα στην θάλασσα, πάλι με πανιά!

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Σοφία: Επαγγελματία με αμοιβή ερασιτέχνη.

ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; 
Σοφία: Σωστός επαγγελματίας είναι αυτός που κάνει την δουλειά του σωστά, ασχέτως αποτελέσματος.

ISTiOSELIDA: Έχεις παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσον αφορά τις προτάσεις της ISAF για τους ΟΑ του 2016. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μικτά πληρώματα, για τις κλάσεις που προτείνουν να μπουν (καταμαράν, kite, skiff γυναικών) και τέλος για αυτές που προτείνουν να φύγουν (star)? Και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως;
Σοφία: Όσο οι αλλαγές αυτές γίνονται για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό των Ολυμπιακών κατηγοριών με βρίσκει σύμφωνη, όταν όμως αυτό γίνεται για εμπορικούς λόγους με βρίσκει αντίθετη.
Όπως για παράδειγμα τα Yngling που μπήκαν το 2004 και βγήκαν το 2008, με αποτέλεσμα να αγοραστούν καινούργια σκάφη, που δεν είναι φθηνά, και μετά να είναι άχρηστα. 
Για τα καταμαράν σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει αντιπρόσωπος του είδους.
Όσο για τα Star, εάν θα βγουν θα ήθελα να δω έναν αντικαταστάτη αντάξιο, αλλά πιο σύγχρονο.

ISTiOSELIDA: Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να γίνει ώστε η ιστιοπλοΐα να γίνει πιο «φιλική» στους μη ιστιοπλόους και στα ΜΜΕ;
Σοφία: Σε όλες τις άλλες χώρες ο κόσμος παρακολουθεί ιστιοπλοΐα. Το μόνο που της λείπει είναι οι κερκίδες αυτό όμως μπορεί να αντικατασταθεί πολύ εύκολα από τις κάμερες και από τα παραπλέοντα σκάφη. Επίσης πολλοί αγώνες γίνονται κοντά στην ακτή όπως το match race και αυτό δίνει τη δυνατότητα να τους παρακολουθήσει ο κόσμος.
Άρα το μόνο που πρέπει να γίνει είναι τα ΜΜΕ να αρχίσουν να προβάλουν την ιστιοπλοΐα.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετή αρκεί να ξέρεις να παρακολουθήσεις και είναι ευθύνη και υποχρέωση των ιστιοπλόων να εξηγούν στους τηλεθεατές τι προσπαθούν να κάνουν οι αθλητές στο στίβο.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Σοφία: Κάθε μέρα αντιμετωπίζω πολλές προκλήσεις, άλλοτε καλές, άλλοτε κακές... θα μου πεις γιατί το λες αυτό; Γιατί οι περισσότερες προκλήσεις έρχονται είναι για να σε ισοπεδώσουν και όχι για να σε κάνουν καλύτερο και εννοώ για όλα τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σ' αυτήν την περίπτωση είναι να σταθούμε όρθιοι, με αξιοπρέπεια απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.
Θα δανειστώ κάτι που γράφω στην ιστοσελίδα μου... για να σου εξηγήσω, τι θεωρώ ως τη μεγαλύτερη πρόκληση:
“Η πορεία προς την κορυφή είναι σημαντικότερη από την κατάκτησή της” και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει και συνεχίζω να αντιμετωπίζω μέχρι στιγμής...

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Σοφία: Πολλές φορές την έχω φοβηθεί, γι' αυτό και έχω μάθει από μικρή να την σέβομαι και να μην κάνω πράγματα που θα διαταράξουν την ηρεμία της.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Σοφία: Στόχος, προσπάθεια, επικοινωνία, επιμονή και δύναμη.
Μα πάνω απ' όλα ό,τι κάνω, το κάνω με την καρδιά μου και την ψυχή μου!

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Σοφία: Είμαι Πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα Ιστιοπλοΐας, ασχολούμαι με τα αθλητικά δρώμενα του Δήμου Καλλιθέας, όπου διαμένω.
Γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά και στον ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να παίρνουμε μαζί με φίλους τα ποδήλατά μας και να πηγαίνουμε βόλτα στο βουνό.

Website: www.sofiapapadopoulou.com

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib