Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interview

Αλίνα Στρατηγίου: ...ανεξίτηλη θα μείνει στη μνήμη μου η πρώτη μου νίκη...

Δεν θα ήταν σωστό μετά την συνέντευξη της Σοφίας Παπαδοπούλου να μην συνεχίσουμε με την συνέντευξη του νέου πληρώματός της, με την Αλίνα Στρατηγίου.
photo credits: Nikos Alevromytis
Παρόλο που η Αλίνα μας το "έπαιξε" λίγο ντίβα (τι νόμιζες ότι δεν θα το έλεγα;) και ήθελε κάμποσα παρακάλια για να να μας στείλει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τις κάναμε τελικά έστειλε μια ωραία συνέντευξη.  
Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουμε με πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις τόσο αθλητών, ομάδων αλλά και ανθρώπων του χώρου που έχουν πάντα κάτι σημαντικό να πουν. 
Στο παραπάνω σκεπτικό εντάσσεται και η συνέντευξη που ετοιμάζουμε να παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες με τον Γιάννη Μοάτσο, φαντάζομαι ότι το όνομα δε θα σας λέει πολλά, αλλά σίγουρα γνωρίζετε την εταιρία που ο Γιάννης εργάζεται ως σχεδιαστής την Reichel-Pugh, οπότε σίγουρα θα έχει πολλά και ενδιαφέροντα να μας πει.


ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο; 
Αλίνα: Ξεκίνησα 8 χρονών στο Μάτι για να κάνω κάτι δραστήριο στις καλοκαιρινές διακοπές. Με παρότρυναν οι γονείς μου κι έτσι ξεκίνησα, παρασύροντας και την παρέα μου! Έκανα όπτιμιστ, 420 και τώρα 470, πάντα ως αθλήτρια του ΝΑΟΜΑ (Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Μάτι Αττικής), παρόλο που τα τελευταία χρόνια προπονούμαι στους ομίλους του κέντρου.

ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα;
Αλίνα: Η ενασχόληση μου με τη θάλασσα έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου, της ζωής μου. Μου δίνει ενέργεια, χαρά και ικανοποίηση, αλλά παράλληλα λόγω του πρωταθλητισμού πειθαρχία και οργάνωση.

ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Αλίνα: Η απόλαυση με ωθεί να κάνω ιστιοπλοΐα κι ο ανταγωνισμός να κάνω ακόμα περισσότερο.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Αλίνα: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος είναι ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες για πρωταθλητισμό, δεν τα έχω παρατήσει και συνεχίζω ακόμα. Από νίκες ανεξίτηλη θα μείνει στη μνήμη μου η πρώτη μου νίκη, ασήμαντη τώρα πια ίσως, 2η στο πανελλήνιο όπτιμιστ 2000.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Αλίνα: Στο Παγκόσμιο 420 το 2008, που ενώ είμασταν στις πρώτες θέσεις η ακύρωση κάποιων ιστιοδρομιών μας στοίχησε σημαντικά.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις;
Αλίνα: Πρωταρχικός στόχος είναι οι εθνικές προκρίσεις και στη συνέχεια οι αγώνες πρόκρισης που έχει θέσει η Ομοσπονδία ως κριτήρια για την Ολυμπιάδα. Η ομάδα μας είναι νεοσύστατη, μιας και ξεκινήσαμε με τη Σοφία μόλις το Σεπτέμβρη, έχουμε μπει δυναμικά και με την καθοδήγηση του προπονητή μας Μάκη Ωρολογά και τις συστηματικές προπονήσεις οδεύουμε προς την επίτευξη των στόχων μας.

ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου;
Αλίνα: Κυρίως η οικογένεια και οι φίλοι μου. Ο όμιλος προσπαθεί να ανταποκριθεί παρόλο που οι οικονομικές του δυνατότητες είναι περιορισμένες, ορισμένες φορές τα καταφέρνει άλλες όχι. Επίσης μας βοηθάει ο ΝΟΕ που μας φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του και τέλος είμαστε σε αναζήτηση χορηγού.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Αλίνα: Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ιστιοπλόοι που είναι πρότυπο για μας τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Αλίνα: Το 470 εννοείται! Συνδυάζει το τεχνικό μέρος της ιστιοπλοΐας μαζί με την αδρεναλίνη λόγω της ταχύτητας που προσφέρει.

ISTiOSELIDA: Εκτός από το 470 σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Αλίνα: Σε platu 25 (fleet + match race) καθώς και στην ανοιχτή θάλασσα.

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Αλίνα: Πιστεύω ότι και τα δυο έχουν το ενδιαφέρον τους. Το fleet race είναι η καθαρή ιστιοπλοΐα σε όλη της την έκφανση. Το match έχει τελείως διαφορετική νοοτροπία, αλλά είναι εξίσου προκλητικό κι εύστροφο.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Αλίνα: 23kn έχω δει σε δρομόμετρο.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Αλίνα: Η αγωνιστική ιστιοπλοϊκή δράση θα πλησιάζει στο τέλος της, θα είμαι πάντα κοντά στη θάλασσα, ελπίζω σε 10 χρόνια με οικογένεια και παιδιά:)

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Αλίνα: Παθιασμένο ερασιτέχνη!

ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;
Αλίνα: Ο επαγγελματίας ιστιοπλόος διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα αμοίβεται ικανοποιητικότατα, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα απ' όσο γνωρίζω οι αμοιβές είναι μη συγκρίσιμες.

ISTiOSELIDA: Έχεις παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσον αφορά τις προτάσεις της ISAF για τους ΟΑ του 2016. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μικτά πληρώματα, για τις κλάσεις που προτείνουν να μπουν (καταμαράν, kite, skiff γυναικών) και τέλος για αυτές που προτείνουν να φύγουν (star)? Και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως;
Αλίνα: Τα μικτά πληρώματα είναι δύσκολα στην εφαρμογή. Το kite είναι περισσότερο θεαματικό παρά ιστιοπλοϊκό, με τις υπόλοιπες κατηγορίες είμαι σύμφωνη αρκεί να υπάρχει πλάνο σε βάθος χρόνου.

ISTiOSELIDA: Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να γίνει ώστε η ιστιοπλοΐα να γίνει πιο «φιλική» στους μη ιστιοπλόους και στα ΜΜΕ;
Αλίνα: Πρέπει να προβάλλεται από τα ΜΜΕ, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να τη γνωρίσει. Από την άλλη τα ΜΜΕ θα πρέπει να έχουν μια τέτοια προσέγγιση ώστε να αγγίξουν τους θεατές και να τους περάσουν τη μαγεία της ιστιοπλοΐας.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Αλίνα: Αυτή τη χρονική περίοδο αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση, στο μικρό χρονικό διάστημα να κάνουμε την υπέρβαση και να πετύχουμε τους στόχους μας.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Αλίνα: Έχω τρομάξει σίγουρα. Στη Θεσσαλονίκη όπου έκανε Βαρδάρη 40 μίλια, χτύπησε η συναθλήτρια μου ενώ τουμπάραμε, ζαλιζόταν τη βγάλανε έξω με φουσκωτό κι εγώ είχα μείνει στη θάλασσα να περιμένω ενισχύσεις και να αναρωτιέμαι αν ήταν καλά... Συμβαίνουν αυτά αρκεί να έχεις σεβασμό απέναντι στη θάλασσα και ψυχραιμία να αντεπεξέλθεις.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Αλίνα: Σίγουρα υπομονή, επιμονή και αφοσίωση, συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχο.

ISTiOSELIDA:
Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Αλίνα:
Είμαι φοιτήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στο ΕΜΠ. Προσπαθώ να συνδυάσω τη σχολή με την ιστιοπλοΐα κι έτσι ο ελεύθερος χρόνος είναι γενικά περιορισμένος. 
Ασχολούμαι με την ανοιχτή θάλασσα, τα 25άρια και με οτιδήποτε άλλο αθλητικό και δραστήριο προκύψει.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib