Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interview

Γιώργος Βασιλάς: Η ιστιοπλοΐα είναι απόλαυση, τέχνη και ανταγωνισμός μαζί

Αυτήν την εβδομάδα δημοσιεύουμε την συνέντευξη του Γιώργου Βασιλά.
Ο Γιώργος αγωνίζεται στην Ολυμπιακή κατηγορία 470 και πρόσφατα ξεκίνησε μαζί με το νέο του πλήρωμα, τον Ακύλα Δρούγκα, την προσπάθεια τους για να διακριθούν, ίσως, στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία στην Ελλάδα. 
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και σας ενημερώνουμε ότι ετοιμάζουμε κι' άλλες  συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών κατηγοριών και όχι μόνο που έχουν πολλά και σημαντικά να πουν.

ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο;
Γιώργος: Ο πατέρας μου είναι κυρίως υπεύθυνος για το πώς ξεκίνησα γιατί και εκείνος είχε μπολιαστεί με το πάθος της ιστιοπλοΐας όταν για λίγο καιρό είχε ασχοληθεί με τα Lighting και αργότερα με την ανοιχτή θάλασσα. 
Όταν ήμουν μικρός (6 ετών) με κατέβασε με τον αδερφό μου στο Μικρολίμανο με στόχο να μας μυήσει στο άθλημα και τα κατάφερε εύκολα θα έλεγα. Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε το 1993 από τα optimist φυσικά, στο Ναυταθλητικό Όμιλο Αθηνών - Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος εκείνη την εποχή, με προπονητή αρχικά τον Σπύρο Δήμου και μετέπειτα τον Αντώνη Λαμπρινό ο οποίος με οδήγησε με μαεστρία στα μονοπάτια του πρωταθλητισμού.

ISTiOSELIDA:
Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα; 
Γιώργος: Ηρεμία, γαλήνη και απόλαυση. Το συναίσθημα του να αρμενίζεις με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος είναι τόσο μοναδικό που σχεδόν κάθε φορά σου δίνει ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση. Η θάλασσα είναι το σπίτι μου, το καταφύγιό μου απέναντι σε όλους και σε όλα και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από αυτήν.

ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός; 
Γιώργος: Και τα δυο, ο ανταγωνισμός και κυρίως ο υγιής ανταγωνισμός, προσφέρει συγκινήσεις, σφυρηλατεί χαρακτήρες, δημιουργεί αξεπέραστες φιλίες, αλλά δεν είναι αυτό μόνο που προσφέρει η ιστιοπλοΐα. Η ιστιοπλοΐα είναι απόλαυση, τέχνη και ανταγωνισμός μαζί.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος; 
Γιώργος: Νομίζω ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη διάκριση. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι πραγματικά χαραγμένες στιγμές στη μνήμη μου είναι όταν για πρώτη φορά έγινα μέλος της εθνικής ομάδας όπτιμιστ και συμμετείχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Τρόϊα της Πορτογαλίας το 1998 σε ηλικία 11 ετών, όταν κάναμε μαζί με τον Βαγγέλη Μιτάκη το τότε πλήρωμά μου την πρώτη μας μεγάλη διάκριση- 4οι στο παγκόσμιο 420 ανδρών - σε ηλικία 14 ετών στην Πορτογαλία το 2002 και φυσικά όταν κερδίσαμε για πρώτη φορά το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 470 νέων σε ηλικία 18 ετών το 2005 στη Ρωσία.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;  
Γιώργος: Ήταν το 2007 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων ανδρών 470 όπου, μετά το ασημένιο μετάλλιο που είχαμε κατακτήσει στο Παγκόσμιο λίγες μέρες πριν στη Βουλγαρία, είχαμε βάλει πλώρη και ήμασταν κοντά στην κατάκτηση το χρυσού επικεφαλής στα αποτελέσματα μέχρι την κούρσα του medal race, στην οποία μάλιστα προηγούμασταν. Ωστόσο από ένα λάθος χειρισμό λίγο πριν τον τερματισμό με 25 μίλια αέρα τουμπάραμε και καταλήξαμε με την παρηγοριά του χάλκινου μεταλλίου overall.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις; 
Γιώργος: Πλέον αγωνιζόμαστε μαζί με τον Ακύλα Δρούγκα με προπονητή τον Μάκη Ωρολογά στα 470 και στόχος μας για φέτος είναι η διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Φιλανδία και το 2012 στο Παγκόσμιο στην Ισπανία.
Όσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε πράγμα στον καιρό του.

ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου;  
Γιώργος: Κυρίως οι γονείς μου και ο αδερφός μου, ενίοτε σαν ψυχολόγοι, σαν οπαδοί, σαν χορηγοί, σαν μάνατζερ... 
Αλλά και ο ΝΟΑ-ΝΟΕ όταν πρωτο-ξεκίνησα όπως και ο Ι.Ο.Πειραιώς στον οποίο συνεχίζω, υπήρξαν αρωγοί στην πορεία μου μέχρι σήμερα. Αυτοί είναι οι στυλοβάτες και στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα, της προσπάθειάς μου από τότε που ο στόχος μου ήταν να τερματίσω απλά την κούρσα μέχρι σήμερα που «βλέπω» Ολυμπιάδες.

ISTiOSELIDA:
Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;  
Γιώργος: Μεγάλη κουβέντα. Σίγουρα οι πορείες μεγάλων αθλητών με συναρπάζουν και με εμπνέουν ωστόσο ο «ήρωας» αυτός στο μυαλό μου υπάρχει ως παζλ όλων αυτών μαζί.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;  
Γιώργος: Το 470 φυσικά. Θεωρώ ότι είναι το μοναδικό σκάφος που συνδυάζει τα πάντα σε ύψιστο επίπεδο, από τακτική και tuning μέχρι τη φυσική κατάσταση.

ISTiOSELIDA: Εκτός από το 470 σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;  
Γιώργος: Στα 420 όπου φέτος τερματίσαμε 7οι με την Μάντυ Φραγκιαδάκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών, στα 49er όπου συμμετείχαμε με τον αδερφό μου Άγγελο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2008, στα Platu25, και στην ανοικτή θάλασσα με το Brave (Farr 52).

ISTiOSELIDA: Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;   
Γιώργος: Κάθε ένα έχει την ομορφιά του. Για το Match racing η εμπειρία μου είναι περιορισμένη, αλλά προσφέρει την «ευχαρίστηση» του παιχνιδιού ενώ στην αντίπερα όχθη το fleet racing έχει την «αίγλη» του αθλήματος. 
Είναι κοντινές αλλά διαφορετικές έννοιες και σαφώς με την δικιά της σημασία η κάθε μια.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;  
Γιώργος: Νόμιζα 19 knots με το Farr52 γιατί το είδα γραμμένο, αλλά κάνοντας κάποια γυρίσματα για ένα εκπαιδευτικό DVD για 420 με GPS συνειδητοποίησα ότι φτάσαμε τους 20 κόμβους!, οπότε επιφυλάσσομαι να απαντήσω με απόλυτο νούμερο ή τύπο σκάφους.
Το σίγουρο είναι ότι πολλές φορές νιώθω ότι πάω πολύ γρήγορα γιατί μου αρέσει να ταξιδεύω στα όρια ιδίως όταν οι συνθήκες ευνοούν κάτι τέτοιο.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;  
Γιώργος: Σίγουρα κοντά στη θάλασσα και το άθλημα, αλλά και με το ιατρείο που ονειρεύομαι κάποια στιγμή να ανοίξω.

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη; 
Γιώργος: Η απάντηση είναι δεδομένη, επαγγελματίας ως προς τον τρόπο που ασχολούμαι με το άθλημα, αλλά με τις απολαβές ενός ερασιτέχνη.

ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;  
Γιώργος: Ο σωστός επαγγελματίας είναι αυτός που είναι υπεύθυνος και σωστός απέναντι σε αυτό που έχει υποχρέωση να φέρει εις πέρας και εξελίσσεται συνεχώς. Επαγγελματίας ιστιοπλόος στην Ελλάδα εξ ορισμού δεν υπάρχει καθώς το άθλημα θεωρείται και είναι ερασιτεχνικό.

ISTiOSELIDA: Έχεις παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσον αφορά τις προτάσεις της ISAF για τους ΟΑ του 2016. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μικτά πληρώματα, για τις κλάσεις που προτείνουν να μπουν (καταμαράν, kite, skiff γυναικών) και τέλος για αυτές που προτείνουν να φύγουν (star)? Και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως;  
Γιώργος: Μιλώντας εκ πείρας θεωρώ ότι τα μεικτά πληρώματα δεν θα προάγουν το άθλημα και φοβάμαι πως οι εμπλεκόμενες κλάσεις δεν θα εξελιχθούν. Άλλωστε σε κανένα άλλο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι γυναίκες δεν συναγωνίζονται άντρες.
Γενικότερα στα αθλήματα που απαιτείται μεταξύ άλλων και μυική δύναμη ένας τέτοιος συναγωνισμός είναι άνισος και γι' αυτό δεν έχει καθιερωθεί ο υποχρεωτικός συναγωνισμός μέχρι σήμερα.
Παράλληλα πιστεύω πως οι σχέσεις μεταξύ των 2 φύλων είναι από τη φύση τους πολύ λεπτές και οι ισορροπίες στις σχέσεις αυτές πολύ δύσκολα επιτεύξιμες. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει στην πίεση που θα υποστούν τα πληρώματα αυτά μπροστά στους ολυμπιακούς αγώνες.
Όσο για τα καταμαράν, θεωρώ ότι πρέπει να είναι στους Ολυμπιακούς διότι πολύ απλά ο πολύς κόσμος τα γνωρίζει.
Tα kite surfs θεωρώ ότι θα αλλοιώσουν τη φύση του αθλήματος θυσιάζοντας το εγκεφαλικό κομμάτι της στρατηγικής και τακτικής για το show off της παραλίας.
Τέλος τα Star και κυρίως τα Finn είναι πραγματικά ιστορικά, αλλά παράλληλα μουσειακά σκάφη από άποψη σχεδιασμού και τεχνολογίας. Πέραν όμως αυτού δεν υπάρχει ανανέωση πληρωμάτων αφού βλέπουμε τους ίδιους αθλητές π.χ. σε 4 συνεχόμενες Ολυμπιάδες και την εξέλιξη να απουσιάζει από τα σκάφη, διότι πολύ απλά είναι προπολεμικοί σχεδιασμοί και για πολύ ιδιαίτερους σωματότυπους (μεγαλόσωμους) που συναντώνται μόνο σε λίγες περιοχές της υφηλίου. Έχετε συναντήσει Ασιάτες ιστιοπλόους υψηλού πρωταθλητισμού σε FINN και STAR;

ISTiOSELIDA: Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να γίνει ώστε η ιστιοπλοΐα να γίνει πιο «φιλική» στους μη ιστιοπλόους και στα ΜΜΕ;  
Γιώργος: Πρώτα απ’ όλα να απομυθοποιηθεί από τον χαρακτηρισμό του ελιτίστικου σπορ. Ενδεχομένως η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας να έχει κάποια τέτοια χαρακτηριστικά γιατί απαιτεί σημαντικά κεφάλαια – κυρίως από τους ιδιοκτήτες των σκαφών και όχι από τα πληρώματα – όχι όμως η ιστιοπλοΐα τριγώνου.
Η Ομοσπονδία και οι Όμιλοι πρέπει να φροντίζουν ώστε η ιστιοπλοΐα τριγώνου, που και αυτή πράγματι απαιτεί σημαντική επένδυση, να είναι προσιτή σε όσους νέους θελήσουν να ασχοληθούν με αυτήν.
Θα πρέπει όμως και οι δημοσιογράφοι να σκύψουν πάνω από το άθλημα που προσφέρει ανελλειπώς μετάλλια στην Ελλάδα. Να δημιουργηθούν παράλληλα και οι προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να το παρακολουθήσει και ο μη μυημένος κόσμος (σκάφη θεατών, πλωτές κερκίδες, medal race κοντά στην στεριά, συχνές τηλεοπτικές καλύψεις).
Η πολιτεία έχει αντιληφθεί –δυστυχώς μόλις πρόσφατα- το ειδικό βάρος αυτού του αθλήματος εντάσσοντάς το στα αθλήματα εθνικής προτεραιότητας, δημιουργώντας έτσι και την ελπίδα να αναχθεί κάποτε και σε εθνικό.

ISTiOSELIDA:
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;  
Γιώργος: Κάθε στόχος είναι και μία πρόκληση και κάθε φορά που τον πετυχαίνεις αναζητάς νέο. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρω να συνδυάσω τις αγωνιστικές ιστιοπλοϊκές επιτυχίες και τα μετάλλια που κατέκτησα, με τις σπουδές και την πορεία μου στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση του πτυχίου μου στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, μιας πολύ απαιτητικής σχολής, ενώ παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο ολοκλήρωνα και την στρατιωτική μου θητεία.

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;  
Γιώργος: Ναι. Μια φορά σε προπόνηση τουμπάραμε, μπήκα κάτω από το σκάφος με το κατάρτι σπασμένο για να κόψω σχοινιά και συρματόσχοινα για να επαναφέρουμε το σκάφος όσο πιο ομαλά γινόταν.
Έπρεπε να βγάλω όμως το σωσίβιο για να φτάσω πιο βαθειά. Όπως ανέβαινα μπλέχτηκε το πόδι μου στην σκότα. Εκείνη τη στιγμή πάγωσα από το φόβο μου ενώ άρχισε να με κυριεύει πανικός. Ηρέμησα, κράτησα την ψυχραιμία μου βούτηξα ξανά, ξετύλιξα την σκότα από το πόδι μου και βγήκα στην επιφάνεια.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;  
Γιώργος: Πρόγραμμα, δουλειά, συστηματική προσπάθεια, αυτοπεποίθηση, προσήλωση στους στόχους, υπομονή και συνέπεια. Έτσι έρχεται η επιτυχία, αθλητική ή επαγγελματική, δεν έχει σημασία, η οποία όμως σε αντιδιαστολή από την εφήμερη και πρόσκαιρη έχει διάρκεια αφού δεν επηρεάζεται σημαντικά από τον παράγοντα «τύχη».

ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;  
Γιώργος: Είμαι Χειρουργός Οδοντίατρος και εργάζομαι εθελοντικά ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης προσφέροντας οδοντιατρικές υπηρεσίες και αποκομίζοντας εμπειρία στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά.
Παράλληλα σπουδάζω και στην Ιατρική σχολή Αθηνών με απώτερο στόχο την απόκτηση της ειδικότητας της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής. Αυτό που λατρεύω επίσης να κάνω είναι ποδήλατο, γυμναστική και ελεύθερη κατάδυση.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib