Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interview

Βιργινία Κραβαριώτη: ...το kite δεν είναι ιστιοπλοΐα.

Αργήσαμε λίγο να ετοιμάσουμε τη συνέντευξη της εβδομάδας, αλλά γίνονται τόσα πολλά ταυτόχρονα που ο χρόνος πολλές φορές μοιάζει πραγματικά ελάχιστος για να τα προλάβεις όλα.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε τη συνέντευξη ακόμα μιας σημαντικής αθλήτριας με δυο Ολυμπιακές συμμετοχές και ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. 
Μιλάμε φυσικά για την Βιργινία Κραβαριώτη.
Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε με τις συνεντεύξεις του Θοδωρή Πολυχρονίδη και του Γιώργου Βασιλά. 
Και τέλος σας υπενθυμίζουμε και τη μεγάλη συνέντευξη με τον Γιάννη Μοάτσο, designer σε ένα από τα κορυφαία σχεδιαστικά γραφεία την Reichel-Pugh.
ISTiOSELIDA: Πως ξεκίνησες την ιστιοπλοΐα, υπήρξε κάποιος που σε ώθησε, και σε ποιον όμιλο; 
Βιργινία: Ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα στον Ευβοϊκό στο Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο ΝΗΡΕΥΣ στο Μάτι Αττικής σε ηλικία 10 ετών με την παρότρυνση των γονέων μου, σε ηλικία 13 χρονών πήρα μεταγραφή στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών όπου ανήκω μέχρι και σήμερα.

ISTiOSELIDA: Τι σου προσφέρει η ενασχόληση σου με την θάλασσα;
Βιργινία: Υγιές περιβάλλον, χαρά, λύπες, και έντονες συγκινήσεις.

ISTiOSELIDA: Τι σε ωθεί να κάνεις ιστιοπλοΐα περισσότερο; η απόλαυση ή ο ανταγωνισμός;
Βιργινία: Και τα δυο, καθώς ο ανταγωνισμός τις περισσότερες φορές καταλήγει σε απόλαυση.

ISTiOSELIDA: Ο μεγαλύτερος θρίαμβος;
Βιργινία: Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου στη τριθέσια κατηγορία Yngling.

ISTiOSELIDA: Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Βιργινία: Οι 2 βαθμοί που μου στέρησαν σε ηλικία 20 χρονών τον τίτλο του Ολυμπιονίκη στην Ολυμπιάδα της Αθήνας στην κατηγορία Europe. Παρόλα αυτά η 9η θέση που κατέκτησα είναι η καλύτερη Ελληνική Ολυμπιακή διάκριση σε μονοθέσια γυναικεία κατηγορία μέχρι σήμερα.

ISTiOSELIDA: Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το άμεσο μέλλον; Παγκόσμιο; Ολυμπιάδα; Και πως σκοπεύεις να τους πετύχεις;
Βιργινία: Στο άμεσο μέλλον οι στόχοι μου είναι να πετύχω με αξιώσεις στις προκρίσεις της τρίτης μου Ολυμπιάδας του Λονδίνου. Σκοπεύω να το πετύχω με δουλειά - δουλειά - δουλειά, υπομονή και επιμονή!

ISTiOSELIDA: Ποιος σε βοηθάει στην προσπάθεια σου;
Βιργινία: Στη προσπάθεια μου αυτή βοηθούς και συμπαραστάτες έχω τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών, τη Σπανός BMW, το κατάστημα Ναυτίλος, την Adidas Group, την Oakley, την ΕΥΔΑΠ, το Δήμο Π. Φαλήρου και την οικογένεια μου.


ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο ιστιοπλοϊκός σου ήρωας;
Βιργινία: Δεν έχω ιστιοπλοϊκό ήρωα. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αθλητές παγκοσμίως που όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει πραγματικά μεγάλες στιγμές στο άθλημα.

ISTiOSELIDA: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τύπος σκάφους;
Βιργινία: Μέχρι σήμερα έχω αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο με διάφορες Ολυμπιακές κατηγορίες όπου η καθεμία είχε κάτι διαφορετικό από την άλλη. Ο τύπος σκάφους που ξεχωρίζω, αλλά δυστυχώς μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 αποσύρθηκε από το Ολυμπιακό πρόγραμμα είναι το Europe, καθώς είναι πολύ τεχνικό σκάφος, σε αντίθεση με το laser Radial, και υπήρξε όπως συνηθίζεται άλλωστε στα μονοθέσια η πιο πολυπληθής και ανταγωνιστική γυναικεία κατηγορία.Αυτό για εμένα ήταν μεγάλη πρόκληση!
Ακόμη θεωρώ πως όταν ένας αθλητής μπορεί να διακριθεί σε μονοθέσια κατηγορία τότε έχει τα φόντα και τις δυνατότητες να μπορέσει να διακριθεί και σε ομαδική κατηγορία, αντίθετα έχουμε δει αθλητές που έχουν πετύχει διακρίσεις μέσα από ομαδική κατηγορία, αλλά σε ατομικό επίπεδο δεν τα κατάφεραν.

ISTiOSELIDA: Σε ποιες άλλες κατηγορίες αγωνίζεσαι;
Βιργινία: Έχω αγωνιστεί στις ακόλουθες κατηγορίες οπτιμιστ (10-14 ετών), laser RDL (14-23 ετών) με μια διακοπή από τα 17-20 στην κατηγορία Europe, μετά Yngling και σήμερα 470.

ISTiOSELIDA:
Match Race vs Fleet Race: τι προτιμάς και γιατί;
Βιργινία: Δεν έχω ασχοληθεί με το match race για να έχω άποψη. Το έχω παρακολουθήσει λίγες φορές και φαίνεται εντυπωσιακό.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το γρηγορότερο που έχεις πάει με ιστιοπλοϊκό;
Βιργινία: Δεν το έχω μετρήσει, άλλωστε τη διαφορά για να κερδίσεις έναν αγώνα δεν την κάνει μόνο η ταχύτητα που θα έχεις αλλά κυρίως ο τρόπος που θα αγωνιστείς.

ISTiOSELIDA: Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα; Σε 10;
Βιργινία: Η ιστιοπλοΐα είναι τρόπος ζωής, ελπίζω να είμαι υγιής και δυνατή για τα επόμενα χρόνια.

ISTiOSELIDA: Θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία ή ερασιτέχνη;
Βιργινία: Επαγγελματία σε ένα ερασιτεχνικό άθλημα.


ISTiOSELIDA: Ποια νομίζεις ότι είναι τα χαρακτηριστικά ενός σωστού επαγγελματία; Ποιον θεωρείς επαγγελματία ιστιοπλόο στην Ελλάδα;
Βιργινία: Είναι δύσκολο να μιλάμε αυτή τη χρονική περίοδο για επαγγελματισμό καθώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους περισσότερους Έλληνες ιστιοπλόους που κάνουν πρωταθλητισμό, λόγω της δυσχερής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί.
Ένα παράδειγμα είναι η κατάργηση από την ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία του πρώτου κριτηρίου που είχε θέσει για τους ολυμπιακούς αγώνες στο Hyeres της Γαλλίας. Ακυρώθηκε επίσημα λόγω ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να στηρίξουν τον αγώνα αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξαφνικά να ακυρώνεται το πρόγραμμα και το πλάνο που είχαν κάνει οι αθλητές για τον συγκεκριμένο αγώνα και να είναι σε αναμονή και σε ετοιμότητα για το επόμενο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί, ελπίζοντας ότι δεν θα αλλάξει και πάλι λόγω αδυναμίας οικονομικής υποστήριξης του. Επίσης είμαστε αναγκασμένοι για να μπορούμε να επιβιώνουμε, αν και κάνουμε πρωταθλητισμό, να βρισκόμαστε καθημερινά στις εργασίες μας και ταυτόχρονα να εκτελούμε όλες τις αθλητικές υποχρεώσεις έτσι ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τις μεγάλες απαιτήσεις των αγώνων μας.
Επομένως καταλήγουμε ότι τελικά στην Ελλάδα επαγγελματίας είναι αυτός που θα αντέξει και θα μπορέσει να επιβιώσει μέσα από όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει καθημερινά στη προετοιμασία του, έχοντας πίστη, πείσμα, πλάνο και πρόγραμμα.

ISTiOSELIDA: Έχεις παρακολουθήσει τις εξελίξεις όσον αφορά τις προτάσεις της ISAF για τους ΟΑ του 2016. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μικτά πληρώματα, για τις κλάσεις που προτείνουν να μπουν (καταμαράν, kite, skiff γυναικών) και τέλος για αυτές που προτείνουν να φύγουν (star)? Και γενικά για την κουβέντα που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως;
Βιργινία: Ένας αθλητής επενδύει ψυχικά, σωματικά και οικονομικά σε μια κατηγορία όπου αγωνίζεται. Οι συνεχείς αλλαγές επιφέρουν σύγχυση στους αθλητές γιατί θα πρέπει να επανεπενδύσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται, σε κάτι καινούργιο και μέσα σε μια εκτεταμένη οικονομική κρίση τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.
Για εμένα οι συνεχείς αλλαγές των Ολυμπιακών κατηγοριών είναι ανώφελες για τους αθλητές. Τώρα για τις κατηγορίες που προτείνονται, το καταμαράν υπήρχε και δεν καταλαβαίνω γιατί βγήκε από το πρόγραμμα, το kite είναι συναρπαστικό και έχει fun, αλλά δεν είναι ιστιοπλοΐα και το  skiff γυναικών μια καινούργια πολυέξοδη πρόκληση.

ISTiOSELIDA: Κατά τη γνώμη σου τι πρέπει να γίνει ώστε η ιστιοπλοΐα να γίνει πιο «φιλική» στους μη ιστιοπλόους και στα ΜΜΕ;
Βιργινία: Πιο φιλική προς τον κόσμο θα γίνει αν δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στα οφέλη και στις συναρπαστικές στιγμές που προσφέρει το άθλημα, καθώς και στις επιτυχίες που έρχονται από τους αθλητές.
Όσον αφορά τη προσέγγιση των ΜΜΕ έγκειται στη θέληση και την ικανότητα των ανθρώπων που εκπροσωπούν το άθλημα.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα;
Βιργινία: Τώρα την αντιμετωπίζω καθώς δεν υπάρχει επαρκής οικονομική υποστήριξη και ουσιαστικά γενικότερη βοήθεια από τους φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους. 

ISTiOSELIDA: Έχεις φοβηθεί πότε στη θάλασσα;
Βιργινία: Γενικότερα τη θάλασσα την αγαπώ και τη σέβομαι. Η πρώτη φορά που πραγματικά αγχώθηκα ήταν σε μια προπονητική ημέρα στη Βουλιαγμένη, με 470 μαζί με τον προπονητή μου Ηλία Μυλωνά και τη συναθλήτρια μου Όλγα Τσιγαρίδη, έχοντας νοτιά και κύμα, βγαίνοντας από τον κόλπο της Βουλιαγμένης συναντήσαμε ανοιχτά των Φλεβών έναν ανεμοστρόβιλο. Εκεί πραγματικά για πρώτη φορά αισθάνθηκα αδύναμη μπροστά στη μανία της φύσης. Εννοείτε ότι η προπόνηση έληξε γρήγορα και επιστρέψαμε στον όμιλο.

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Βιργινία: Αγάπη γι΄αυτό που κάνω.


ISTiOSELIDA: Εκτός από την ιστιοπλοΐα τι άλλο κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις σπουδάσει; Χόμπι ενδιαφέροντα;
Βιργινία: Με το τόσο επιβαρυμένο πρόγραμμα που έχω καθημερινά προσπαθώ όταν δεν κάνω ιστιοπλοΐα να βρίσκομαι με τους δικούς μου ανθρώπους και να ηρεμώ, περνώντας καλά!

1 comment:

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib