Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewReichel-Pugh

We welcome a challenge no matter how big or small it might be!


Για την σημερινή συνέντευξη είμαστε πολύ περήφανοι, θα σας παρουσιάσουμε έναν Έλληνα που διαπρέπει στο εξωτερικό, δουλεύοντας και δημιουργώντας για μια από τις μεγαλύτερες σχεδιαστικές εταιρίες του κόσμου, την Reichel/Pugh.

Moatsos Ioannis,
R/P Yacht Design
Ο Ιωάννης Μοάτσος είναι ένας από τους σχεδιαστές της R/P που έχει αναμιχθεί με τον σχεδιασμό μερικών από των σημαντικότερων σκάφη της εποχής μας.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από το πως έμαθα για τον Γιάννη και πως έγινε η επαφή μας...

R/P Yacht Design Team
Όπως όλα τα ωραία πράγματα έτσι και η συγκεκριμένη επαφή ξεκίνησε από μια παρέα, μια ιστιοπλοϊκή παρέα, που καθώς μιλάγαμε περί ανέμων και υδάτων, είπαμε ιστιοπλοϊκή παρέα..., προέκυψε ένα θέμα που αφορούσε τις καρίνες των σκαφών. 
Ο Άκης (Καρνούτσος) άρχισε να μιλάει για έναν συμμαθητή του που τον είχε χάσει και τον συνάντησε τυχαία στην Αμερική και που δουλεύει σε ένα μεγάλο σχεδιαστικό γραφείο... που δεν θυμόταν το όνομα του και που σχεδιάζει καρίνες και που ίσως να είναι και ο μοναδικός Έλληνας που έχει τρέξει με πολλά από τα καλύτερα σκάφη του κόσμου... το όνομα της εταιρίας δεν το θυμήθηκε τελικά, αλλά θυμόταν μερικά από τα σκάφη που είχε σχεδιάσει η εταιρία αυτή, ... Alfa Romeo, Wild Oats κτλ. 
 Αυτό ήταν δεν χρειάστηκε να πει περισσότερα, αμέσως του ζήτησα να μεσολαβήσει για να μας κάνει την επαφή. Ο Άκης το ίδιο βράδυ μου είχε στείλει όλα τα απαραίτητα, email & skype, και μάλιστα είχε ήδη μιλήσει με τον Γιάννη που είχε συμφωνήσει να μας μιλήσει. 
Άκη, ευχαριστώ για την επαφή και μην ξεχνάς έχεις υποσχεθεί και κάτι για Extreme 40 ok?
Παρακάτω διαβάστε την συνέντευξη του Γιάννη Μοάτσου. Η συνέντευξη βγήκε αρκετά μεγάλη, αλλά ο Γιάννης μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που δεν έχουμε καθημερινά τη δυνατότητα να τα ακούμε και ειδικά από ανθρώπους που είναι τόσο "μέσα" στα πράγματα.


ISTiOSELIDA: Ας το πιάσουμε από την αρχή, σύστησε μας τον εαυτό σου. Πες μας λίγα λόγια για εσένα και την πορεία σου και ειδικά πως κατέληξες να εργάζεσαι στην Reichel/Pugh;
Γιάννης: Γεννήθηκα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, ΗΠΑ, αλλά μεγάλωσα στο Μεξικό και την Ελλάδα. Ο πατέρας μου είναι ελληνομεξικανός και η μητέρα μου Ελληνίδα. Στην Ελλάδα ασχολήθηκα με την ιστιοπλοΐα στον ΝΟΑ/ΝΟΕ με Lightning, Laser & Soling. 
Ο Γιάννης Κακίτσης και ο Δημήτρης Γεροντάρης επηρέασαν πολύ την αρχή της ιστιοπλοϊκής και ναυπηγικής μου καριέρας και με βοήθησαν να αναπτύξω την αγάπη μου για το άθλημα, τα σκάφη και τη σχεδίαση.
Η αγάπη μου για την θάλασσα και την ιστιοπλοΐα με οδήγησε να σπουδάσω Ναυπηγική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στην Σκωτία. Αποφοίτησα το 2001 το προπτυχιακό μου με Master of Engineering στην Ναυπηγική (Advanced Marine Design), και συνέχισα τις σπουδές μου στη Σκωτία αποφοιτώντας το 2006 με διδακτορικό στην Ναυπηγική με εξειδίκευση στο Δομικό Σχεδιασμό (structural Design).
Λίγο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στην Σκωτία κοιτώντας για δουλειά μετά το πανεπιστήμιο, αποφάσισα να στείλω βιογραφικό σε μερικά τεχνικά γραφεία κυνηγώντας κάποιες ονειρικές δουλειές και στάθηκα πολύ τυχερός γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να διαλέξω μεταξύ φημισμένων γραφείων για το που θα έκανα τα επόμενα βήματα της καριέρας μου.
Διάλεξα να δουλέψω για τον Jim και τον John στην Reichel/Pugh γνωρίζοντας την ποιότητα της δουλειάς τους και την επιτυχία που έχει η σχεδιαστική τους ομάδα και γιατί ένιωσα μέλος της ομάδας από την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το γραφείο για να συζητήσουμε την πιθανότητα να δουλέψω μαζί τους.

ISTiOSELIDA: Τι αρμοδιότητες έχεις στην RP; Που ειδικεύεσαι;
Γιάννης: Είμαι ένας από τους 4 σχεδιαστές στην R/P που σχεδιάζουν τα σκάφη με τους βασικούς σχεδιαστές να είναι οι John Reichel και ο Jim Pugh, και αν και ειδικεύομαι στην σχεδίαση των ιστιοπλοϊκών (Naval Architecture, VPP Performance Prediction, 3D modeling etc.) λόγω του διδακτορικού μου ασχολούμαι πολύ και με τη δομική μελέτη της κατασκευής του ιστιοπλοϊκού (Structural Design & Engineering) και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας συνθετικά (composites) και μεταλλικά υλικά. 

Η σχεδίαση των σκαφών στην εταιρία είναι ομαδική δουλειά, αν και για κάθε σκάφος ένας από τους σχεδιαστές είναι ο επικεφαλής της σχεδίασης και ο τελικός υπεύθυνος για το έργο, ολόκληρη η ομάδα ασχολείται με όλα τα έργα που έχουμε ανάλογα με την εξειδίκευση του κάθε σχεδιαστή και την ιδιαιτερότητα της σχεδίασης.
Για παράδειγμα, κάποιος άλλος μπορεί να είναι υπεύθυνος για το έργο, αλλά ίσως την σχεδίαση της καρίνας και του βολβού να την κάνω εγώ γιατί η καρίνα είναι lifting και χρειάζεται ειδική κατασκευαστική μελέτη, ή σε κάποιο άλλο έργο να ασχοληθώ μόνο με την πρόβλεψη απόδοσης (VPP) ή με την υδροδυναμική σχεδίαση μέσω CFD ή δοκιμή μοντέλων σε δεξαμενή.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα πιο γνωστά και σημαντικά σκάφη που έχεις σχεδιάσει και εσύ και η εταιρία σου;
Γιάννης: Η εταιρία σχεδιάζει σκάφη από το 1983 και ο κατάλογος που έχουμε έχει πάνω από 200 σχέδια και concepts που έχει δημιουργήσει.
Από την μεγάλη αυτή λίστα μερικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά είναι:
 • 1992 America’s Cup Winner America3 
 • 86ft Canting Keel Maxis Morning Glory & Pyewacket (Maxi Rolex Cup Winners, Middle Sea Race Winner, Newport to Bermuda Record Breaker and Race Winners, Cork Week IRC Winner, Transpac record breaker and 1st to Finish) 
 • Τα Super Maxi με κινητή καρίνα, Esimit Europa 2 (ex Alfa Romeo) το οποίο έχει πάνω από 70 πρώτες θέσεις σε Line Honors, το 2009 έσπασε το ρεκόρ Transpac, και τερμάτισε 1ο στον Αγώνα Sydney-Hobart, και το Wild Oats XI το οποίο έχει 5 πρωτιές στο Syndey-Hobart και έχει σπάσει το ρεκόρ και κέρδισε το Trifecta το 2006. 
 • Επίσης το Maxi 90ft Rambler το οποίο το 2007 κέρδισε το Trifecta και το Midldle Sea Race, 
 • και τα Mini Maxis Blue Yankee, Bella Mente, Titan XV, Shockwave, Loki & Limit.
Το γραφείο είναι επίσης υπερήφανο για όλα τα μοντέλα Melges και το Visione, ένα ανατρεπτικό 45μετρο super yacht επιδόσεων, και φυσικά όλα τα TP52 που έχει σχεδιάσει. Η λίστα με τα σχέδια είναι εκτενής και αν και δεν αναφέρομαι σε όλα τα σκάφη το γραφείο είναι υπερήφανο για όλα τα σχέδια που έχει δημιουργήσει.
Προσωπικά εγώ έχω βοηθήσει στη σχεδίαση πολλών σκαφών που έχει σχεδιάσει η ομάδα. Σε μερικές περιπτώσεις η προσφορά μου είναι μικρή και σε άλλες εκτενής. Μερικά από τα σκάφη που συγκεκριμένα ήμουν υπεύθυνος σχεδίασης είναι:
 • Caprice 40 
 • Chutzpah Caprice 40 Racer Cruiser in Australia (1st in IRC Division C in the 385m 2007 Rolex Sydney-Hobart, 2nd in Division 2 in 2008 and 3rd in 2009 & 2010)
 • IRC52 Scarlet Runner 52’ Racer Cruiser in Australia (2011 Melbourne to King Island Race 1st to Finish, 1st in IRC, 1st in AMS) (2010 & 2011 1st to Finish, 1st in IRC in Adelaide to Port Lincoln and Broke the race Record in 2011, 1st in IRC Overall in the Lexus Lincoln Regatta 2011). (2010 Audi Docklands Invitational 1st in IRC Corrected)
 • Το Cruiser-Racer επιδόσεων Southern Wind 94 το οποίο μόλις ταξίδεψε για πρώτη φορά. Σε αυτό το έργο ήμουν υπεύθυνος σχεδίασης και συντονιστής για ναυπηγικό μέρος που ήταν υπεύθυνη η RP, ενώ η Nauta Yachts από το Μιλάνο ήταν υπεύθυνη για την εσωτερική και εξωτερική σχεδίαση. 
 • 60’ Performance Cruiser Pyewacket V του συγχωρημένου Roy Disney, στο συγκεκριμένο ήμουν μερικά υπεύθυνος σχεδιαστής κυρίως για το lifting keel/bulb/rudder και κάποια κομμάτια του δομικού σχεδιασμού. 
 • Baltic 45 Bodacious 3, σε αυτό το σκάφος ήμουν υπεύθυνος για το μεγαλύτερο κομμάτι του δομικού σχεδιασμού. 
 • ήμουν επίσης στην ομάδα σχεδίασης του IRC52 Vincitore (2009 US IRC πρωταθλητής και με πολλές ακόμα επιτυχίες) 
 • και του IRC51 Secret Men’s Buisness 3.5 (νικητή του 2010 Rolex Sydney to Hobart)
Η λίστα με τα σκάφη που έχω κάνει βελτιστοποίηση είναι εκτενής και τα τελευταία δυο χρόνια ασχολούμαι επίσης πολύ με βελτιστοποιήσεις για TP52s σε IRC. Αξίζει να σημειωθεί και το 56ποδο Cruiser Racer Schokakola που θα λάβει μέρος σύντομα στο Transatlantic Race του NYYC και στα TP52 που αγωνίζονται εδώ στην Καλιφόρνια SRMV V, Valkyrie, Patches, Cazador.

ISTiOSELIDA: Με ποιες κατηγορίες κυρίως ασχολείστε;

Γιάννης: Ασχολούμαστε με όλες τις κατηγορίες και είδη της ιστιοπλοΐας και η εταιρία έχει σχεδιάσει σκάφη που σπάνε ρεκόρ σε όλα τα μεγέθη, από επιτυχημένα one design όπως τα Melges, τα TP52, από την αρχή της δημιουργίας της κλάσης, όπως το Cazador (Rosebud), το Pace (πρώην Patches 2/Ran), το Artemis και το Synergy (πρώην USA17), ως Mini Maxi όπως τα Bella Mente, Blue Yankee, Limit, Loki και τέλος Super Maxi όπως το Esimit Europa 2 (ex Alfa Romeo) και το Wild Oats XI.
Σχεδιάσαμε για το Volvo Ocean Race το Green Dragon και στο America's Cup η εταιρία έχει συμμετάσχει πολλές φορές.
We welcome a challenge no matter how big or small it might be!

ISTiOSELIDA: Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της RP σε σχέση με τον ανταγωνισμό;
Γιάννης: Προσφέρουμε ολοκληρωμένο σχεδιαστικό πακέτο, από τη δημιουργία της ιδέας για κάθε σκάφος, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής καριέρας ενός σκάφους με την ομάδα μας να το υποστηρίζει και ως την μεταπώληση σε νέους ιδιοκτήτες μέσω του μεσιτικού γραφείου που έχει η R/P. 

Βοηθάμε τους ιδιοκτήτες να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και να το δουν πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή του, προσφέρουμε υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής σε όλους τους τομείς του σκάφους, κατάρτι, σχεδιασμό πανιών, συστήματα κτλ.
Με το να μπορούμε να κάνουμε composite design στο γραφείο έχουμε γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της ομάδας που ασχολούνται με την σχεδίαση και των μελών που ασχολούνται με την κατασκευή.
Το αποτέλεσμα είναι επιτυχημένα μοναδικά σκάφη με απαράμιλλες επιδόσεις. Έχουμε κοντινή επαφή με τους ιδιοκτήτες και τις ομάδες και βοηθάμε την ομάδα να έχει πάντα το σκάφος σε ιδανική κατάσταση για οποιονδήποτε αγώνα ανά την υφήλιο.

ISTiOSELIDA: Αν έπρεπε να χαρακτηρίσεις τα σχέδια σου με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν;
Γιάννης: Γρήγορα, μοναδικά και διασκεδαστικά! (fun to sail)!!!

ISTiOSELIDA: Έχεις κάποια σχεδιαστική φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη δουλειά σου και που πάντα ακολουθείς;
Γιάννης: Οι λεπτομέρειες πάντα κάνουν την διαφορά και τα γρήγορα σκάφη πρέπει να είναι όμορφα και πάνω από την ίσαλο.

ISTiOSELIDA: Πως έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη ζήτηση νέων σχεδίων;
Γιάννης: Οι κατασκευές νέων σκαφών έχουν σταματήσει σημαντικά. Πολλά ναυπηγεία, ιδιαίτερα ειδικών κατασκευών, δεν έχουν παραγγελίες αυτήν την στιγμή, αλλά βλέπουμε να υπάρχει κίνηση στην αγορά αγωνιστικών σκαφών κοντά στα 52 πόδια και κάτω. 

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις κατασκευές, αλλά συγχρόνως έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για αγορές. Είναι τώρα πολύ οικονομικό να κατασκευάσεις ή να παραγγείλεις από την Αμερική, Αυστραλία, ή και Νέα Ζηλανδία εξαρτήματα και κατάρτια για τους Ευρωπαίους πελάτες.
Το γραφείο μας έχει ήδη ένα IRC52 υπό κατασκευή στην Κίνα, ένα IRC42 που είναι στα τελευταία στάδια κατασκευής στην Νέα Ζηλανδία, ένα one design 43.6 πόδια που κατασκευάζεται στην Κίνα και έχουμε πολλές μελέτες και προτάσεις για εντυπωσιακά σκάφη μέχρι και 100 μέτρα.
Τα τελευταία 2 χρόνια επίσης υπάρχει μεγάλη κίνηση στην αγορά μεταχειρισμένων σκαφών αφού οι ομάδες από το MedCup ενδιαφέρονται να έχουν καινούρια σκάφη κάθε 2 χρόνια οπότε υπάρχουν πολλά και καλά αγωνιστικά για πώληση σε ολόκληρο τον κόσμο.

ISTiOSELIDA: Ρεαλιστικά μιλώντας στο άμεσο μέλλον βλέπεις το ενδιαφέρον του κόσμου να επικεντρώνεται στα μικρότερα σκάφη;
Γιάννης: Εξαρτάται από τη χώρα και το είδος της ιστιοπλοΐας. Εδώ στην Αμερική όπως και στην Ιταλία υπάρχει ακόμα μεγάλη δραστηριότητα στους one design στόλους όπως τα Melges 24 & Melges 32, με πολλά πληρώματα που ταξιδεύουν για αγώνες.
Πάντα θα υπάρχει ενδιαφέρον για αγωνιστικά ή για μεγάλα κρουαζιέρας, αλλά η αγορά σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στα σκάφη κάτω από 52 πόδια. Τα συστήματα καταμέτρησης που χρησιμοποιούνται σε κάθε χώρα επηρεάζουν επίσης τη ζήτηση.

ISTiOSELIDA: Θα δούμε σκάφη που η R/P σχεδίασε σε κάποια από τις επόμενες διοργανώσεις όπως τα TP52, VOR, AC etc?
Γιάννης: Δεν μπορώ να μιλήσω για το VOR και το AC λόγω εμπιστευτικότητας, αλλά αν και δεν έχουμε νέες κατασκευές στα TP52 υπάρχουν 2 ομάδες που πιθανόν να λάβουν μέρος αυτό το χρόνο στο MedCup με παλαιότερα σκάφη μας.

ISTiOSELIDA: Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα σύγχρονο αγωνιστικό σκάφος ή ένα σκάφος κρουαζιέρας;
 

Γιάννης: Στα αγωνιστικά υπάρχει πολύ έμφαση στη μείωση βάρους και στην βελτιστοποίηση των λειτουργιών του καταστρώματος. Τα αγωνιστικά έχουν περισσότερη ευστάθεια από το σχήμα της γάστρας (hull) και το πόσο βάρος έχουν στην καρίνα τους και τον βολβό και όσο περισσότερη ευστάθεια έχεις τόσο περισσότερη ιστιοφορία μπορείς να έχεις το οποίο είναι αποδοτικό και προσφέρει άμεσα στις επιδόσεις του σκάφους.
Στα κρουαζιέρας η ομάδα σχεδιάζει πάντα με τις επιδόσεις στο μυαλό της, η έμφαση όμως δίνετε ιδιαίτερα στον εσωτερικό όγκο που έχει το σκάφος για το εσωτερικό και τις ρυθμίσεις που θέλει να έχει ο ιδιοκτήτης. Το αισθητικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην γεωμετρία του καταστρώματος και του κήτους.

ISTiOSELIDA: Ειδικά στα σκάφη κρουαζιέρας τι "πουλάει" περισσότερο η εξωτερική σχεδίαση ή το εσωτερικό;
Γιάννης: Εξαρτάται πολύ από τον ιδιοκτήτη. Πολλές φορές οι επιδόσεις είναι πιο σημαντικές από την εσωτερική και εξωτερική σχεδίαση. Αν το σκάφος θα είναι κυρίως στην Μεσόγειο η εξωτερική σχεδίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά αν το σκάφος θα ταξιδέψει ανά τον κόσμο και θα πάει στην Καραϊβική ή το σκάφος θα χρησιμοποιηθεί για ναύλα τότε η εσωτερική σχεδίαση είναι σημαντικότερη.

ISTiOSELIDA: Όταν σχεδιάζεις ένα σκάφος τι σε ενδιαφέρει περισσότερο να ικανοποιήσεις με το αποτέλεσμα τον εαυτό σου ή τον πελάτη;
Γιάννης: Τις περισσότερες φορές το πιο σημαντικό πράγμα στο σχεδιαστικό brief και αυτό που θέλει ο πελάτης, αλλά και εμείς, είναι το σκάφος να είναι γρήγορο για να κερδίζει αγώνες, οπότε και οι δυο μεριές έχουν τους ίδιους στόχους και καταλαβαίνουν το τι πρέπει να επιτευχθεί για να ικανοποιηθούν οι στόχοι. 

Το όραμα του ιδιοκτήτη είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως στα σκάφη κρουαζιέρας, και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε ότι έχει ζητήσει στο brief εντός λογικών ορίων. Ειδικευόμαστε στον "αδύνατο" και "μοναδικό" σχεδιασμό, αλλά ορισμένα πράγματα μπορούν να είναι "πολύ μοναδικά"..., αλλά σπάνια έχουμε τέτοια προβλήματα!
Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες μας δίνουν την απόλυτη ελευθερία να κυνηγήσουμε κάποια πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε, όπως οι επιδόσεις σε κάποιον συγκεκριμένο αγώνα, ή υπερ-ελαφριές κατασκευές, ή οι επιδόσεις σε κάποιο σύστημα καταμέτρησης, ή τέλος κάποιες ρυθμίσεις κρουαζιέρας, και η δημιουργικότητα, το ταλέντο και η εμπειρία της ομάδας μας κατασκευάζει ξεχωριστά σκάφη.
Σε κάποια πράγματα που ξέρουμε ότι θα δώσουν καλές επιδόσεις στο σκάφος δεν θέλουμε να κάνουμε συμβιβασμούς και το συζητάμε αναλυτικώς για να βρεθεί μια μέση οδός μεταξύ της σχεδιαστικής ομάδας και του τι έχει ζητήσει ο πελάτης.

ISTiOSELIDA: Πόσο μακρυά είναι από τα σκάφη παραγωγής όλα αυτά τα εξωτικά συστήματα swing keels, wings, etc. Είναι ασφαλή;
Γιάννης: Η R/P έχει σχεδιάσει πολλά εξωτικά συστήματα και μπορούμε να κατασκευάσουμε κινητές καρίνες, ανασηκούμενες καρίνες και φτερά με ασφαλή χαρακτηριστικά. Πρόσφατα σχεδιάσαμε ένα 42ποδο σκάφος με καρίνα που κινείται ως 90 μοίρες. 

Κάθε σύστημα όμως είναι τόσο ασφαλές όσο ο χειριστής του. Δυστυχώς η ιδιαιτερότητα των υδραυλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στα σκάφη με κινητές καρίνες είναι υπεράνω από τις δυνατότητες του μέσου ιστιοπλόου σε περίπτωση βλάβης του συστήματος. Ακόμα και στα αγωνιστικά χρειάζεσαι κάποιον με εμπειρία στο σύστημα για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις στις μανούβρες που χρειάζονται για να μπορέσεις να κάνεις επισκευές ή να βάλεις το σύστημα σε ασφαλή κατάσταση σε περίπτωση βλάβης.
Προσπάθησε να κάνεις τσίμα με 25 κόμβους και την καρίνα σου κολλημένη στη μια πλευρά… σίγουρα καθόλου ευχάριστη εμπειρία!
Όσο μεγαλώνει το μήκος του σκάφους τόσο μεγαλώνουν και οι δυνάμεις που χρειάζονται για να μετακινηθεί η καρίνα και η πολυπλοκότητα των συστημάτων και της κατασκευής τους πράγμα που δεν κάνει αυτά τα συστήματα ιδιαίτερα οικονομικά για σκάφη παραγωγής, ειδικά το κόστος της συντήρησης θα είναι πολύ μεγάλο.
Θα έλεγα ότι στα σκάφη παραγωγής το κόστος της κατασκευής είναι η κινητήριος δύναμη.
Επίσης αυτή τη στιγμή τα πέναλτι που έχουν τα σκάφη με τέτοια συστήματα τόσο στο IRC όσο και στο ORCi κάνουν τα συστήματα πιο ελκυστικά στα μεγάλα αγωνιστικά που κυνηγούν το βραβείο του 1ου τερματίσαντος σκάφους.

ISTiOSELIDA: Αλήθεια, πως σου φαίνονται τα νέα AC45; Μπορούν τα καταμαράν να κάνουν match race και ειδικότερα τα μεγαλύτερα AC72;
Γιάννης: Όμορφα σκάφη τα νέα AC45 και τα καταμαράν πάντα είναι γρήγορα, αλλά πολύ διαφορετικά από τα μονόγαστρα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Οι ιστιοπλόοι θα πρέπει να είναι ακόμα πιο αθλητικοί με γρηγορότερα αντανακλαστικά. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον πόσο θα μπορέσουν οι ομάδες να πιέσουν τα σκάφη να πετύχουν υψηλές ταχύτητες σε δυνατούς ανέμους. Με τα φτερά δεν μπορείς απλώς να πάρεις μούδα ή να μειώσεις ιστιοφορία. Η μηχανική είναι πολύ διαφορετική.
Όσον αφορά το match race τα καταμαράν θα εξαρτηθεί πολύ από την μορφή των αγώνων και αν όλα πάνε καλά το Σαν Φρανσίσκο θα είναι πολύ ενδιαφέρον μέρος για τους αγώνες των AC72.

ISTiOSELIDA: Έχετε Έλληνες πελάτες; Αν ναι ποιους;
Γιάννης: Δυστυχώς δεν έχουμε Έλληνες πελάτες αυτή τη στιγμή, αλλά αν κάποιος ιδιοκτήτης ή κάποια ομάδα από την Ελλάδα θα ήθελε να συζητήσει μαζί μας για την βελτιστοποίηση κάποιου σκάφους ή την κατασκευή ή την αγορά είμαστε πάντα στην διάθεσή τους.

ISTiOSELIDA: Γιάννη, εσύ κάνεις τώρα ιστιοπλοΐα; Αγωνιστικά; Με τι σκάφος είναι RP; Και ποιο είναι το πόστο σου;

Γιάννης: Προσπαθώ να είμαι στη θάλασσα και να ασχολούμαι και αγωνιστικά με την ιστιοπλοΐα όσο το δυνατό περισσότερο μπορώ και ιδιαίτερα με σκάφη που έχω κάνει τον σχεδιασμό τους ή έχω βοηθήσει στο να βελτιστοποιηθούν.
Λόγω της δουλειάς δεν είναι εύκολο πάντα να ταξιδεύω σε αγώνες εκτός της Αμερικής εκτός και αν τύχει να βρίσκομαι στη χώρα λόγω δουλειάς. Περισσότερο κάνω inshore & offshore ιστιοπλοΐα με τα TP52 που έχουν δημιουργήσει στόλο εδώ στην Καλιφόρνια (i52 Class Association www.socal52.org).
Κυρίως με το Stark Raving Mad V του Jim Madden, αλλά και με το Valkyrie του Andy και της Camille Rasdal, το Cazador του Ernie Pennel και το Patches του Jorge Ripstein.
Κυρίως είμαι lead grider ή τρίμερ μαΐστρας και προσφέρω τις υπηρεσίες μου και στο στήσιμο και το μέτρημα του σκάφους όσον αφορά τις ρυθμίσεις και τις επιπτώσεις τους στην ταχύτητα. Επίσης έχω ένα International 505 που έχω ξεκινήσει να επισκευάζω σαν project.

ISTiOSELIDA: IRC vs ORCi
Γιάννης: Το κάθε σύστημα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το κόστος της καταμέτρησης με το ORCi και οι ιδιαιτερότητες του συστήματος μέτρησης είναι πάντα θέματα μεγάλης συζήτησης, αλλά το ότι είναι βασισμένο στο VPP είναι δίκοπο μαχαίρι αφού ναι μεν προβλέπει τις επιδόσεις του σκάφους, αλλά εξαρτάται από το τι ακριβώς χρησιμοποιείτε και πόσο ανεπτυγμένο είναι το VPP. 

Παλιά το IMS οδηγούσε σε συγκεκριμένα σχήματα στο hull και το εσωτερικό για να βγει καλό πιστοποιητικό, αυτό το κομμάτι έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά.
Στο IRC το σύστημα είναι πιο απλό και με λιγότερους περιορισμούς που το κάνει πιο ελκυστικό σε πολλούς ιδιοκτήτες. Αν είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις νέα σχέδια και συστήματα είναι επίσης μεγάλο θέμα γιατί οι κινητές καρίνες δέχονται μεγάλα πέναλτι.
Είδαμε μεγάλη αλλαγή αυτή τη χρονιά στα αγωνιστικά με νέα δεδομένα για το πως μετριόνταν οι καρίνες, και επίσης μεγαλύτερα πέναλτι σε σκάφη από 50 πόδια και πάνω λόγω ρυθμίσεων στο hull factor.
Το σύστημα ακολουθεί την αγορά, αλλά αν τα πέναλτι ανταποκρίνονται στις επιδόσεις του σκάφους είναι θέμα συζήτησης.
Είναι ενδιαφέρον το ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει συζήτηση για το IRC & το ORCi να συγκεραστούν για να προσφέρουν ότι καλύτερο από τα δυο συστήματα.
Για την R/P το κάθε σύστημα είναι μια πρόκληση και πάντα προσπαθούμε να σχεδιάσουμε η να βελτιώσουμε τα σκάφη υπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες των συστημάτων καταμέτρησης.

Κλείνοντας την συνέντευξη του Γιάννη θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τον κόπο του, φαντάζομαι ότι με το φορτωμένο πρόγραμμα που έχει ότι δεν θα ήταν και ιδιαίτερα εύκολο να βρει χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Γιάννη, σε ευχαριστώ.


Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την Reichel/Pugh:
Visit the Reichel/Pugh Yachts Brokerage @ www.yachtworld.com/reichelpugh/
Visit us on the Web @ www.reichel-pugh.com

Photo Credits:
 • The Scarlet Runner photos are courtesy of Rob Date and Andrea Francolini and are from the Audi Victoria Week 2010 in Australia and one from Teri Dodds (TD) from the 2010 Melbourne to Vanuatu Race.
 • The Pyewacklet V photo (D148) is courtesy of Westerly Marine.
 • The SW94 is Courtesy of Southern Wind Shipyards.
 • The NYYC Regatta photos are Courtesy of Amory Ross
 • The Chutzpah photos are Courtesy of Rolex/Carlo Borlenghi and Steb Fisher.
 • The RP66 BlackJack Photo is Courtesy of Rolex/Daniel Forster
 • The i52 photos are courtesy of NHYC/SDYC/California Yacht Club.
 • The Baltic Bodacious 3 are courtesy of Jeff Urbina.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib