Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

interviewKakitsis Sailsproducts

Κακίτσης Γιάννης: Η σχέση μου με τα πανιά; Καθαρά Ερωτική...


Όπως θα καταλάβατε σήμερα θα μιλήσουμε με τον Γιάννη Κακίτση, της Kakitsis Sails, μιας εταιρίας που για 28 συναπτά χρόνια σχεδιάζει και ράβει πανιά για όλους τους τύπους σκαφών και όλες τις χρήσεις.
Ο Γιάννης με βαθειά γνώση του χώρου και των απαιτήσεων του μας μιλάει για την εταιρία του, αλλά και γενικότερα για την ραφή πανιών, δίνοντάς μας με το δικό του τρόπο ένα δείγμα από το πως αντιμετωπίζει την δουλειά του ή καλύτερα τον έρωτα του, την ιστιοπλοΐα και ειδικά τα πανιά.
Παράλληλα ο Γιάννης Κακίτσης, είναι και ένας από τους ανθρώπους της ιστιοπλοΐας που όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πούνε, και που μετά από τόσα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο χώρο έχει και πολλά να πει και αυτός. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να έχουμε περισσότερο χρόνο και να μας πει ο Γιάννης και πολλές ιστορίες από τα παλιά.

ISTiOSELIDA: Λοιπόν Γιάννη, καταρχήν πες μας δυο λόγια για εσένα. Πως ξεκίνησες, από που, και πως κατέληξες σήμερα να είναι ιστιοράπτης.
Γιάννης: Ξεκίνησα ιστιοπλοΐα στην Αυστραλία σε ηλικία 7 ετών. Από τότε μέχρι σήμερα έχω τρέξει πολλές κλάσεις Ολυμπιακού τριγώνου και έχω τρέξει με πολλά ιστιοπλοϊκά Ανοικτής θαλάσσης. Με τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου στο Φιν. Δούλεψα και ως Προπονητής για 12 χρόνια. Για την βιογραφία μου μπορείτε να την δείτε στο www.sailmaker.gr.
Από το 1977 πήγαινα και βοήθαγα τον κουμπάρο μου Αντώνη Αθανασίου, μονό και μόνο για να βρίσκομαι εκεί που φτιάχνουν πανιά.
Όταν απολύθηκα από Ναύτης το 79 κατέληξα να δουλεύω κανονικά μέχρι το 1983 όπου ξεκίνησα δικό μου εργαστήριο.

ISTiOSELIDA: Σύστησε μας την εταιρία σου και πες μας τις υπηρεσίες που προσφέρετε και σε ποιον τομέα ειδικεύεστε, αν το κάνετε. 

Γιάννης: Η εταιρία μου, συνεχώς αναπτυσσόμενη, είναι πλέον 28 ετών, και έχουν περάσει από τα χέρια μου πάμπολλα πανιά.
Άλλα με έχουν διδάξει τι να κάνω και άλλα τι να μην κάνω για την βελτίωση των πανιών. Γιατί εμείς (Γιάννης Κακίτσης - Γιάννης Γεωργάς - Θεόδωρος Τσουλφάς) πιστεύουμε στην ποιότητα και όχι στο φθηνό πανί που χάνει το σχήμα του και χαλάει εύκολα.
Δε μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια μονόπλευρη ειδίκευση. Τα προσέχουμε όλα τα πανιά εξίσου.
Πιστεύουμε ότι το κάθε πανί είναι και η διαφήμιση μας. Βέβαια η τρέλα και των τριών μας είναι τα πανιά αγώνων, εξ' άλλου από εκεί προερχόμαστε και συνεχίζουμε... Πολύ χαιρόμαστε όταν σκάφος που φοράει πανιά μας κερδίζει που ευτυχώς είναι σχεδόν σε κάθε αγώνα.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει κάποιος αν επιλέξει να φτιάξει τα πανιά του στην εταιρία σου.
Γιάννης: Κατ’ αρχήν στα επαγγελματικά σκάφη δεν χρειάζεται να τρέχει για επισκευές. Γιατί μετά από τόσα χρόνια ξέρουμε που πονάει ένα πανί και το ενισχύουμε ανάλογα. Και δεύτερον θα αλλάξει πανί μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια σκληρής δουλειάς και όχι να τρέχει κάθε δυο-τρία χρόνια για πανιά. Για τους ιδιώτες κρουαζιέρας, έχει τύχει να δω πανί μου να αρμενίζει μετά από 15 χρόνια. Όσο για τα αγωνιστικά, τι να πω αφήνω τους αγωνιστές ιστιοπλόους να μιλήσουν μόνοι τους. Όλη μας την τέχνη (Έρωτα) στα αγωνιστικά πανιά την δίνουμε.

ISTiOSELIDA: Υστερούν τα ελληνικά ιστιοραφεία σε σχέση με τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες του χώρου;

Γιάννης: Πιστεύω πως ΟΧΙ, υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ καλοί επαγγελματίες. Προσωπικά πουλάω και στο εξωτερικό. Μάλιστα στην Ολλανδία ένα σκάφος Elan 40 κέρδισε το περσινό πρωτάθλημα με τα πανιά μου. Το θέμα, να το πω λαϊκά, είναι στο πόσο "ψάχνεται" ο καθένας σε όλους τους τομείς.
Μια φορά ρώτησα τον Winfred Porta (Διευθυντής της Dimension-Polyant) "Τι θα γίνει με τις πολυεθνικές θα μας κλείσουν;" και αυτός μου απήντησε: "Ο ιστιοράπτης είναι ο ιατρός του ιστιοπλοϊκού σκάφους. Θα πας στον οικογενειακό σου γιατρό, που ξέρει το ιστορικό σου ή θα πας σε ανώνυμο. Θα πας να εμπιστευτείς να αγοράσεις κρέας από το Σούπερ μάρκετ ή θα πας στον προσωπικό σου κρεοπώλη. Ο πανάς πρέπει να έχει προσωπική σχέσει για να ξέρει τι ακριβώς ζητάς."

ISTiOSELIDA: Πως σας έχει επηρεάσει η κρίση έχετε ρίξει τις τιμές; πως αντιμετωπίζεται την κατάσταση;
Γιάννης:
Η κρίση επηρέασε όλο τον κόσμο αλλά μπορώ να υποστηρίξω ότι έμενα δεν με επηρέασε τόσο. Η κρίση έχει τα αρνητικά της αλλά και τα θετικά της. Ξεκαθαρίζει την αγορά. Ανάλογα με την ποιότητα των πανιών μου οι τιμές μου είναι, μπορώ να πω, χαμηλές και προσιτές σε όλους.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξει κάποιος προκειμένου να επιλέξει τον "πανά" του;
Γιάννης: Πολλά είναι τα σημεία στο πανί από τις ραφές, μέχρι τα γραντιά, τις μπανελοθήκες, τα μπουντούζια, τα πάντα. Μια φορά ήλθε ένας Δανός στο ιστιοραφείο μου και κοίταζε ακόμα και τις ραφές με μεγεθυντικό φακό, ήθελε να δει αν είναι περαστώ ή όχι το γαζί... Πρέπει να ξέρει ότι π.χ. τα καλύτερα μπουντούζια είναι τα Rudgerson, και πολλά ακόμα. Προσωπικά θα μιλήσω… Εμείς χρησιμοποιούμε τα κορυφαία υλικά και υφάσματα της διεθνούς αγοράς. Όσο για τον πανά… Πρέπει να έχει περγαμηνές και να ξέρει να ακούει τον καπετάνιο του κάθε σκάφους, όσο και σχετικός και να είναι. Άμα του πει π.χ. ότι έχει βαρύ τιμόνι όταν πάει όρτσα να του φτιάξει τα κατάλληλα πανιά για να ελαφρύνει και πολλά άλλα.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι συνήθως η διαδικασία που ακολουθείτε στην κατασκευή ενός πανιού;

Γιάννης: Κατ’ αρχήν είναι η συνεννόηση με τον καπετάνιο. Εδώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο τι ακριβός ζητάει, για πιο σκοπό, και τι Budget διαθέτει για να του φτιάξουμε ανάλογα, τα καλύτερα πανιά. Μετά πάμε στο σκάφος και παίρνουμε τις μετρήσεις λεπτομερώς. Και ξανακουβεντιάσουμε με τον καπετάνιο για τυχόν ευνοϊκότερες αλλαγές προς όφελος του. Όλα μετά γίνονται στο ιστιοραφείο (Computer design, Plotting κ.λ.π.). Όπως είπαμε το κάθε πανί είναι και μια διαφήμιση για μας.

ISTiOSELIDA: Ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που έχεις πετύχει στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία και που είσαι περήφανος για αυτά;
Γιάννης: Είμαι περήφανος πιο πολύ γιατί κατάφερα σε αυτά τα 28 χρόνια να φτιάξω ένα πολύ καλό όνομα στην αγορά. Δεύτερον, είμαι πολλαπλά ευχαριστημένος για τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί μου για να αποκτήσουμε την καλή φήμη.
Φέτος ιδιαίτερα χάρηκα που προστέθηκε στην ομάδα μας ως πωλητής ο Θοδωρής Τσουλφάς (καταξιωμένος αγωνιστής ιστιοπλόος και γνώστης του πανιού).
Για τον Γιαννάκη Γεωργά τι να πω, είναι το δεξί μου χέρι, αλλά δεν μπορώ να μην επαινέσω ακόμα και τις γαζώτριες που με εργασιομανία δούλεψαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια.
Τρίτον ευχαριστώ τον Θεό που με βοήθησε να χαίρομαι τον έρωτα μου με τα πανιά και με αυτά να βγάζω και το ψωμί μου.

ISTiOSELIDA: Και για κλείσουμε πες μας με μια λέξη ποια είναι η σχέση σου με τα πανιά.
Γιάννης: Καθαρά ΕΡΩΤΙΚΗ. Από πολύ μικρή ηλικία έχω καταλάβει ότι το πανί δεν κάνει μόνο το σκάφος να πηγαίνει γρήγορα άλλα, ένα καλό πανί αλλάζει την συμπεριφορά του.
Θυμάμαι που μου είχε αγοράσει το 1978 ο Γιάννης Αλαφούζος ένα πανί για το Φιν μου που με αυτό πήγαινα γρήγορα.
Σας πληροφορώ ότι με αυτό πήγαινα σχολείο το είχα στο κρεββάτι μου για μαξιλάρι. Τι να πω … Έρωτας.
www.sailmaker.gr
Γιάννη, σε ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα κουβέντα.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib