Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

AC18F16F18ISAFNacraOlympicstornado

AC18 με φτερό... στους Ολυμπιακούς;


Σε λίγες μέρες στην Αγ. Πετρούπολη θα επιλεγούν οι κατηγορίες των σκαφών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο... και βλέπουμε...
Tornado - Paschalidis - Trigonis
Όπως δείχνουν τα πράγματα τα multihull επιστρέφουν. Στην Αγ. Πετρούπολη θα συζητηθεί και ποιος τύπος multihull σκάφους θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες, οπότε εκτός από τις ήδη υπάρχουσες λύσεις προέκυψε και μια ακόμα πρόταση, που εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα στο America's Cup.
Δεδομένου ότι το πιθανότερο σενάριο για τα multihull είναι να έχουν μικτό πλήρωμα η ISAF αναρωτιέται τι να κάνει από τώρα ως τον Νοέμβριο του 2012 που θα πρέπει να γίνει η τελική επιλογή του σκάφους γιατί με ένα μόνο multihull στους αγώνες είναι πολύ δύσκολο, ως αδύνατο, να καλύψεις όλες τις πλευρές του αγωνίσματος.
Photo: Helen Sharrock- F16Viper Christa Van Helden and Brett Goodall
Να πάει με ένα απλό σκάφος, αντίστοιχο του laser, ή να πάει με ένα σκάφος high tech, αντίστοιχο του 49er;
Στην πρώτη περίπτωση βοηθάς όλες τις χώρες να φτιάξουν ένα μεγάλο στόλο εύκολα και με μικρό κόστος, ενώ στην δεύτερη περίπτωση πιστεύουν στην ISAF ότι θα "εκτοξεύσουν" την ιστιοπλοΐα στον 21ο αιώνα. Μετά από κάθε Ολυμπιάδα η IOC δίνει ένα βραβείο στο άθλημα που παρουσίασε την καλύτερη τηλεοπτική κάλυψη κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το βραβείο για τους αγώνες του 2008 το πήρε, προς μεγάλη έκπληξη πολλών, η ιστιοπλοΐα!
Παρόλα τα αρνητικά σχόλια, για την προβληματική φύση της ιστιοπλοΐας ως προς την κάλυψη της, η βράβευση αυτή ήταν σπουδαία επιτυχία για την ISAF.

Το βραβείο αποφασίζεται σε ποιον θα δοθεί από μια ανεξάρτητη επιτροπή που βλέπει τα καλύτερα αποσπάσματα από κάθε άθλημα και κρίνει το καλύτερο. Τα αποσπάσματα που έδωσε η ISAF στην επιτροπή ήταν εξολοκλήρου από το medal race των Tornado, και ήταν μια μίξη από κάμερες πάνω στο σκάφος, πλάνα από το ελικόπτερο, γραφικά και φυσικά εικόνα τα φουσκωτά στο επίπεδο της θάλασσας. Δείτε το σχετικό βίντεο.
F18 one design
Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί η κλάση που είχε την καλύτερη τηλεοπτική εικόνα από όλα τα άλλα αθλήματα βγήκε από το πρόγραμμα των αγώνων αμέσως μετά... δεν ξέρω...
Ίσως να το έκαναν ως χάρη προς την κλάση για να αναβαθμίσει το σκάφος, όπως έγινε το 1996 με το Flying Dutchman που επέστρεψε το 2000 ως 49er... 
Αν δεχτούμε το γεγονός ότι τα multihull θα είναι μικτό αγώνισμα ο τύπος του σκάφους θα παίξει καθοριστικό ρόλο στους ρόλους που θα έχουν ο άνδρας και η γυναίκα στο σκάφος.
Όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν ότι το Ολυμπιακό σκάφος θα πρέπει να είναι ένα
twin trapeze σκάφος, πραγματικά one design (χωρίς κόστη εξέλιξης), με μπαλόνι. Η μοναδική συζήτηση είναι ποιο θα είναι το μήκος του 16, 18, 20 πόδια; και εδώ οι λύσεις είναι δεδομένες... F16? Hobie Tiger? Tornado ή Narca?
Και τώρα εδώ έρχεται να προστεθεί μια ακόμα πρόταση από την ομάδα που είναι πίσω από τον σχεδιασμό των σκαφών του 34ου America's Cup... AC18 είτε με κανονικό πανί, είτε με φτερό (wing mast)!
Έτσι από σήμερα οι πιθανότεροι διεκδικητές είναι για την επιλογή σκάφους τον Νοέμβριο του 2012 είναι:

  • F16 - όπως είναι το Viper ή ακόμα και η Narca ετοιμάζει 16αρι σκάφος. Μικρά φορτία που επιτρέπουν σε μια γυναίκα να είναι είτε πλήρωμα είτε κυβερνήτης.
  • F18 - όπως είναι το Hobie Tiger. Εδραιωμένη κλάση με έτοιμο στόλο σε πολλές χώρες, βαρύ σκάφος με μεγάλες δυνάμεις που σημαίνει σχεδόν με σιγουριά ότι η γυναίκα θα είναι ο κυβερνήτης και ο άνδρας πλήρωμα.
  • Tornado - Ήδη καλά εδραιωμένη Ολυμπιακή κλάση. Με κάποια περιθώρια για εξέλιξη, αλλά πολύ καλή κατασκευή του κήτους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια και ως συνέπεια έχει πολύ μικρό κόστος χρήσης. Ο κυβερνήτης στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι η γυναίκα.
  • Nacra 20 - Νέα one design κατηγορία χωρίς εδραιωμένο στόλο, ο κυβερνήτης πιθανότατα θα είναι η γυναίκα.
  • AC18 -  Νέο σχέδιο, μάλλον με φτερό (wing mast), ένα από τα πλεονεκτήματα του φτερού είναι ότι τα φορτία είναι σημαντικά μικρότερα οπότε θα μπορούσε ο κυβερνήτης να είναι είτε άνδρας είτε γυναίκα. 
Χωρίς αμφιβολία πλέον ξεκινά μια περίοδος συζητήσεων πάνω και κάτω από το τραπέζι, αλλά η νέα πρόταση του AC18, σίγουρα θα ταράξει τα νερά.
Είναι η πλέον σύγχρονη και δίνει μια άμεση σύνδεση του America's Cup με την Ολυμπιακή ιστιοπλοΐα, που ως σήμερα απείχαν παρασάγγας... δίνοντας διέξοδο σε πολλούς αθλητές προς την επαγγελματική ιστιοπλοΐα.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib