Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

470deltio typouKostas TrigonisMantis-KagialisSOF Hyeres

Ο Κώστας Τριγκώνης συνοψίζει την εβδομάδα των αγώνων στο Hyeres

Πάντα η άποψη και η "ματιά" ενός ανθρώπου που γνωρίζει και μπορεί να κρίνει τα πράγματα εκ των έσω είναι αποδοτικότερη και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από ένα απλό δελτίο τύπου...
Ο Κώστας Τριγκώνης βρέθηκε στο Hyeres, και είχε πολλά να περιγράψει για τους αγώνες, αλλά και για τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών. Με την εμπειρία του ως αθλητής/προπονητής συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την εβδομάδα του αγώνα.
Hyeres 18-29/4
Μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ μετά από 3 χρόνια στο Hyeres και να προπονήσω μια νέα ομάδα και ομολογώ ότι η όλη ατμόσφαιρα μου είχε λείψει πολύ. Το μέρος, ο αέρας, οι αθλητές όλα τους γνώριμα και οικεία για μένα. Σαν να μη πέρασε μια μέρα...
Από εκεί και πέρα οι καιρικές συνθήκες περιορίστηκαν σε ανατολικούς ανέμους επί το πλείστων, μέτριας έως χαμηλής έντασης με καλές θερμοκρασίες και με τον κλασικό mistral μη κάνει την εμφάνιση του ούτε για μια μέρα.
Στα αγωνιστικά όλες οι ομάδες παρούσες με τα καλύτερα ονόματα τους όπως και τα επιτελεία τους (προπονητές, φυσιοθεραπευτές, μετεωρολόγους, κλπ) αναδεικνύοντας το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου αγώνα. Το επίπεδο πραγματικά πολύ υψηλό. Scheidt - Prada στα Star, Ainslie στα Finn, LeBoucher - Garos στα 470, Blanca Manchon στα RSX ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα καθαρίζοντας ουσιαστικά τον αγώνα πριν το medal race.
Προσωπικά το ενδιαφέρον μου εστιάστηκε πιο πολύ στα 470 όπου πραγματικά με εντυπωσίασε το επίπεδο των συμμετεχόντων. Η κλάση έχει γίνει πιο αθλητική από ποτέ με τους αθλητές να έχουν βελτιώσει ακόμη περισσότερο και τις επιλογές στρατηγικής και τακτικής όπως και την τεχνική τους παρουσιάζοντας πραγματικά ένα εξαιρετικής ποιότητας θέαμα για τους προπονητές - θεατές μιας και ακόμη δεν έχει βρεθεί τρόπος να μπορεί κάποιος να δει τον αγώνα!
Πολλά τα λάθη της επιτροπής αγώνων η οποία παρά την εποικοδομητική κριτική που τις γινόταν από τους προπονητές σε καθημερινή βάση στα πρωινά meetings, δεν έλεγε να βάλει μυαλό.
Ατυχής η επιλογή να δώσει εκκίνηση στα προκριματικό στο κίτρινο γκρουπ όταν 55 σκάφη του γυναικείου στόλου περνούσαν την πόρτα.. Μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε με κοντά 110 470 μαζεμένα σε ένα όρτσα!
Ατυχής η μη διόρθωση του 2ου όρτσα της 1ης ιστιοδρομίας της 2ης ημέρας όπου υπήρξε αλλαγή σε διεύθυνση και ένταση, με αποτέλεσμα τα σκάφη να ταξιδεύουν σχεδόν μονόμπρατσα τα δύο υπόλοιπα σκέλη μη δίνοντας στους αθλητές τη δυνατότητα μιας δίκαιης κούρσας.
Ατυχής η επιλογή των ατόμων στην σταβέντο πλευρά της εκκίνησης οι οποίοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Θύμα της χαλαρότητας τους και οι δικοί μας Μάντης -Καγιαλής οι οποίοι σε ξεκάθαρη μέσα εκκίνηση βρέθηκαν OCS από το πουθενά με τον άνθρωπο που έλεγχε την γραμμή να βρίσκεται σε τελείως λάθος θέση.
Πολλά σκάφη έξω σε γενικές ανακλήσεις με μαύρη σημαία και στον πίνακα έβλεπες ένα δύο σκάφη μόνο BFD. Μάλλον δεν έβλεπε καλά ο τύπος.
Σπάνια μιλάω για αποφάσεις Επιτροπών Αγώνων μιας και θεωρώ ότι στην ιστιοπλοΐα τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα και αναμενόμενα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως έβγαζε μάτι η αδυναμία της σταβέντο και το λέω με σιγουριά μιας και στη περίπτωση του Μάντη είχα προσωπική άποψη και εικόνα όπως και στην τελευταία εκκίνηση της δικής μου ομάδας στην οποία ήταν το πρώτο σκάφος έξω στα 20 δευτ. από σταβέντο με μαύρη σημαία και γενική ανάκληση και δεν τους έδωσε!!!
Στην συγκεκριμένη εκκίνηση μέχρι τα 5sec μέτρησα 14 σκάφη έξω... Μετά το έχασα... Ακυρώθηκαν 3 μόνο...
Άμα ξανά ακούσω κανέναν να παραπονιέται ότι δεν κάνουμε καλούς αγώνες στην Ελλάδα τι να πω... Μάλλον είναι ιδιώνυμο μας η γκρίνια...
Από ελληνικής πλευράς την καλύτερη εμφάνιση την έκαναν οι Καμπουρίδης - Παπαδόπουλος καταλαμβάνοντας την 7η θέση οι οποίοι επέδειξαν απαράμιλλη σταθερότητα στα προκριματικά έγραψαν μια 1η και μια 7η θέση την 1η ημέρα των τελικών κέρδισαν το medal race, αλλά ουσιαστικά κατέστρεψαν ότι καλό είχαν χτίσει την 2η ημέρα των τελικών με την επιμονή τους στην δεξιά πλευρά του στίβου όταν η ευνοϊκή κυρίως στη 2η ιστιοδρομία της ημέρας ήταν η αριστερή. Σε τόσο υψηλό επίπεδο λάθη τέτοιου τύπου κοστίζουν μετάλλια.
Το άλλο Ελληνικό πλήρωμα των Μάντη - Καγιαλή έκανε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα την 1η ημέρα με μία 4η και μια 2η θέση αλλά η OCS σε συνδυασμό με δύο άσχημες κούρσες την 2η ημέρα τους έριξαν πίσω στη βαθμολογία. Στους τελικούς όμως με ένα ντεμαράζ καλών κουρσών κατάφεραν και μπήκαν επάξια στο medal race όπου η 7η θέση που έγραψαν δεν ήταν ικανή να τους δώσει κάτι παραπάνω από την 8η θέση μιας και είχαν χάσει ήδη πολύτιμο έδαφος τις προηγούμενες ημέρες.
Οι Βασιλάς - Δρούγκας έδειξαν με τα πλασαρίσματα τους στις 2 τελευταίες ιστιοδρομίες ότι μπορούν κάτι καλύτερο από την 30η θέση που κατέλαβαν τελικά αρκεί να προσέξουν λίγο περισσότερο.
Για τους Τσάμη - Κούνα και Παπουτσόγλου - Ορφανό ήταν μια πρώτης τάξεως εμπειρία εν όψη των υποχρεώσεων τους στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων της κλάσης.
Στις γυναίκες το πλήρωμα των Κραβαριώτη - Τσιγαρίδη δείχνοντας σαφή βελτίωση έκανε καλές και πολύ άσχημες κούρσες καταλαμβάνοντας την 22η θέση σαφώς βελτιωμένες. Το ζητούμενο πια είναι η σταθερότητα στις καλές κούρσες οι οποίες κάνουν την εμφάνιση τους όλο και πιο συχνά πράγμα πολύ θετικό για την ομάδα των κοριτσιών.
Η Παπαδοπούλου με την Στρατηγίου είναι μια νεοσυσταθείσα ομάδα η οποία χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Διάθεση υπάρχει. Στο χέρι τους είναι.
Στα Laser ο Βαγγέλης Χειμώνας κατέλαβε την 13η θέση. Η 49η θέση στην 7η ιστιοδρομία και η 29η στην 8η του κόστισαν μια θέση στο Medal Race που ήταν σαφέστατα μέσα στις δυνατότητες του.
Οι Παπαθανασίου - Δραγούτσης στην 16η θέση σε έναν πολύ ανταγωνιστικό στόλο όπου με λίγη προσοχή θα μπορούσαν να έχουν και αυτοί κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Γενικά η εικόνα της Ελληνικής ομάδας από αγωνιστικής πλευράς ήταν καλή. Με λίγη προσοχή θα μπορούσαμε να έχουμε 2 μετάλλια στα 470 όπως και δύο πλασαρίσματα στα medal race των Laser και των Star.

Η Ομάδα έχει τις δυνατότητες για κάτι πολύ καλό στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή και φροντίδα από τους άρχοντες του σπορ.
Σίγουρα η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί αλλά πιστεύω ότι αντί να δεχόμαστε την όποια “μοίρα” μας καλύτερα είναι να κάνουμε κάτι έτσι ώστε να βοηθηθεί αυτή η ομάδα.

Υ.Γ. Ζητώ συγνώμη που δεν ανέφερα τα υπόλοιπα παιδιά (Μιτάκης στα Finn, Σκαρλάτου & Λεωνέττη στα RS:X μιας και δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω ούτε μια ιστιοδρομία τους έτσι ώστε να έχω κάποια εικόνα.
Ούτως η άλλως από ότι διάβασα ο Γιάννης έκανε μια χαρά την αυτοκριτική του οπότε η δική μου άποψη περιττεύει!
Κώστας Τριγκώνης
Κώστα, σε ευχαριστώ, άλλη μια φορά, για το κείμενο και κυρίως για την διάθεση πάντα να βοηθάς.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib