Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

AristofaniinterviewORCiTeam PresentationWorld Championship

Aristofani: Η μοναδική Ελληνική συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ORCi στην Κροατία


Μερικές μέρες πριν φύγει το Aristofani για το ταξίδι στο Cres της Κροατίας, όπου θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ORCi μιλήσαμε με τον Σίμο Καμπουρίδη και μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τις αλλαγές που έκαναν στο σκάφος ενόψει του παγκοσμίου.
Η Ομάδα Aristofani στην τελευταία προπόνηση πριν το Παγκόσμιο,
© istioselida.com 2011

Στην κουβέντα ήταν παρόντες και όλα τα μέλη του πληρώματος μιας και τους πετύχαμε κυριολεκτικά στην τελευταία προπόνηση που έκαναν στο Σαρωνικό.
Μέσα στις ετοιμασίες τις τελευταίας στιγμής ο Σίμος με την βοήθεια του ιδιοκτήτη του σκάφους κ. Νίκου Σινούρη και τις εύστοχες παρατηρήσεις του Δημήτρη Δεληγιάννη μας εξήγησε πολλά πράγματα για το τι αλλαγές έκαναν προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί αλλά και για τους στόχους τους.
Οπότε σήμερα 4 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη και ευχόμαστε στο πλήρωμα του Aristofani GRE-1244, σκατά στην πλώρη τους :)ISTiOSELIDA: Σίμο πως πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στο παγκόσμιο;
Σίμος: Κοίταξε θα θυμάσαι ότι είχαμε κάνει μια παρουσίαση της ομάδας πριν 4-5 μήνες από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι τα σχέδια μας ήταν τότε να τρέξουμε κάποιους αγώνες στην Ελλάδα και το Ράλλυ Αιγαίου. 
Στην κουβέντα επάνω μας κόλλησε η ιδέα να πάμε στο Παγκόσμιο κυρίως γιατί φέτος είναι στη νότια πλευρά της Ευρώπης, και μαζευτήκαμε να δούμε πως μπορούμε να πάμε λίγο καλύτερα το σκάφος μας. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρουμε κάποιες εμπειρίες.
Το συζητήσαμε με όλη την ομάδα και ένα ωραίο βράδυ μαζευτήκαμε για φαγητό, στα Καλύβια, και είπαμε παιδιά έχουμε στο μυαλό μας να προσπαθήσουμε για το Παγκόσμιο, ενδιαφέρεστε; μπορείτε να δεσμευτείτε;
Γιατί για ένα τέτοιο σενάριο ειδικά αν το κάνεις ερασιτεχνικά, και θες να έχεις καλό αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση. 10 άτομα δεσμευτήκαμε ότι θέλουμε και μπορούμε, και με τη βοήθεια του κ. Νίκου Σινούρη, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος βάζει το σκάφος και την προετοιμασία του, είπαμε να πάμε στο παγκόσμιο.
Βέβαια για να φτάσουμε να πάμε κάναμε μια συζήτηση για να δούμε πως μπορούμε να διαμορφώσουμε λίγο καλύτερα ένα σκάφος που για τα ελληνικά δεδομένα είναι μέσα στα καλύτερα σκάφη, αλλά για το εξωτερικό χρειάζεται να γίνει ακόμα καλύτερο. 
Για να το πετύχουμε αυτό κάναμε ένα ταξίδι στην Ιταλία, εγώ, ο κ. Νίκος και ο αντιπρόσωπος της Comet στην Ελλάδα, συναντηθήκαμε με το σχεδιαστή, A.Vallicelli, και το συνεταίρο του στο ναυπηγείο και συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε το σκάφος πιο ανταγωνιστικό.
Μας πρότεινε ο άνθρωπος να χρησιμοποιήσουμε την καρίνα του 2009, η οποία ήταν updated για το ORCi σε σχήμα Τ με βάρος 2.610 κιλά στα 2,45μ είναι 200 κιλά ελαφρύτερη από την παλιά.
Μας είπε ότι το καλύτερο θα ήταν να πάει το σκάφος εκεί για να γίνουν οι αλλαγές, εμείς του είπαμε ότι μπορούμε και στην Ελλάδα, υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να το φτιάξει στην Ελλάδα, την δουλειά την ανέλαβε ο Στέργιος.
Ουσιαστικά αυτό που ζητήσαμε από το ναυπηγείο ήταν να μας βοηθήσει να κάνουμε το σκάφος λίγο παραπάνω ανταγωνιστικό σε ένα στόλο που από τότε φαινόταν ότι θα ήτανε υπέρογκος και τώρα πλέον έχει ξεφύγει, έχει φτάσει τις 130 συμμετοχές.
Έχω τρέξει άλλα 3-4 τέτοιου είδους παγκόσμια δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιο στόλο και σε τέτοιο επίπεδο.
Υπήρξε μια καθυστέρηση στην παράδοση της καρίνας ήρθε εδώ στην περίοδο του Μαρτίου που άρχισαν τα χιόνια και τα κρύα και μας καθυστέρησαν γιατί θέλαμε να κάνουμε σωστή δουλειά με εποξικά και όχι σιδηρόστοκο. 
Τελικά το σκάφος έπεσε στη θάλασσα την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Πέσαμε επάνω όλοι οι υπόλοιποι και το στήσαμε σε χρονο ρεκόρ.  
Ότι αγώνα έχουμε τρέξει μέχρι τώρα τον έχουμε κερδίσει, όχι εύκολα βέβαια γιατί στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε πολλά σκάφη, αλλά το επίπεδο είναι υψηλό. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολλά χρόνια ιστιοπλοία και το επίπεδο τους είναι πολύ υψηλό, ειδικά το τεστ που κάναμε στο Κύπελλο ΠΟΙΑΘ και η κόντρα που είχαμε με τον Άλφη (Alsouma - Allianz, IMX40) μας βοήθησε πάρα πολύ.
Εμείς ουσιαστικά έχουμε στήσει ένα σκάφος το οποίο αποδίδει πάρα πολύ καλά μετά τους 8 κόμβους ένταση ανέμου, ούτως η άλλως κάτω από τους 8 κόμβους και με την παλιά καρίνα και με αυτή έχουμε ένα μειονέκτημα γιατί είμαστε λίγο βαρύτεροι από τον ανταγωνισμό. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε συναντήσει αυτή την ένταση παρά μόνο στην τελευταία κούρσα του Κυπέλλου ΠΟΙΑΘ που παρόλο που ήμασταν άκυροι στην εκκίνηση γυρίσαμε πίσω και αν δεν μέναμε καλυμμένοι πίσω από ένα πιο αργό σκάφος πιστεύω ότι θα φτάναμε το Alsouma στα ίσια και θα το κερδίζαμε, ενώ τώρα μας κέρδισε για πολύ λίγο.


ISTiOSELIDA:
Εκτός από την καρίνα αλλάξατε κάτι άλλο;
Σίμος: Το μόνο που προστέθηκε στην γκαρνταρόμπα των πανιών που αγοράστηκαν το 2009 από την Banks Italy είναι μια genoa medium, ένα jib top, ένα μπαλόνι για πολύ κλειστή πλαγιοδρομία και για πολύ αέρα, και μια 3,5 για εντάσεις πάνω από 25 κόμβους.
Επίσης σε συνεργασία με το ναυπηγείο ελαφρύναμε το σκάφος βγήκαν κοτσανέλα, πατώματα κτλ αφαιρέθηκαν συνολικά 200 κιλά βάρος, και κάναμε καινούρια καταμέτρηση που μας δείχνει ελάχιστα πιο γρήγορους στα πολικά, αλλά αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι τα πολικά διαγράμματα του ναυπηγείου μας δείχνουν πιο γρήγορους από το ORC στις ίδιες εντάσεις ανέμου. Αυτό είναι κάτι που όλα τα ¨καλά¨ ORC σκάφη πετυχαίνουν.


ISTiOSELIDA:
Με τις αλλαγές αυτές έχεις δει διαφορά στις επιδόσεις του σκάφους;
Σίμος: Ακόμα όχι, γιατί δεν έχουμε βρει συνθήκες που θα δουλεύει η καρίνα, γενικά το σκάφος έχει στηθεί για αέρα. Πάντως έχει αλλάξει ο τρόπος που το σκάφος στρίβει, έχει γίνει πολύ πιο ευκίνητο στρίβει γύρω από τον εαυτό του, παλιά δεν το έκανε αυτό.
Δείχνει να έχει λίγο καλύτερη επιτάχυνση, συνεχίζουμε να έχουμε ένα μικρό πρόβλημα στο να πάμε βαθιά στην μπουνάτσα, αλλά και τα μειονεκτήματα μας πιστεύω ότι με το καλό χειρισμό του σκάφους που έχουμε πετύχει με τις προπονήσεις μας θα τα καλύψουμε.
Το σαββατοκύριακο τρέχουμε τον τελευταίο αγώνα στην Βούλα και την Τρίτη το σκάφος φεύγει για το delivery στην Κροατία.
ISTiOSELIDA: Τον ανταγωνισμό πως τον βλέπετε;
Σίμος: Είναι δύσκολα τα πράγματα. Το επίπεδο είναι υψηλό. Όπως βλέπω τον στόλο θα μας χωρίσουν σε δυο κατηγορίες όσοι είναι με GPH από 600 και πάνω και όσοι είναι 600 και κάτω. Εμείς θα είμαστε από τα πιο αργά σκάφη στο γκρουπ με τα γρήγορα. Έχει μερικά σκάφη που είναι κοντά στο 500 και μερικά που είναι και κάτω από 500, όπως ένα Cookson 50, και ένα R/P60, και μερικά TP52. Δυνατά για να κερδίσουν θα είναι και τα GS42R.

ISTiOSELIDA: 
Έχετε κάποιον χορηγό; ποιος σας στηρίζει;
Σίμος: Ο κ. Νίκος είναι ο αρωγός της προσπάθειας μας όσον αφορά το σκάφος, η οποία έχει ένα πολύ σημαντικό κόστος. Όλες αυτές οι αλλαγές στο σκάφος έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία από τον κ. Σινούρη.
Και εγώ θεώρησα σωστό ότι και εμείς, το πλήρωμα, θα έπρεπε από την πλευρά μας να προσφέρουμε τα έξοδα τα δικά μας για να νιώθουμε και εμείς ότι συμμετέχουμε ενεργά, στην προσπάθεια και δεν πάμε απλώς μια τζάμπα βόλτα.


ISTiOSELIDA: Το πλήρωμα είναι το κανονικό πλήρωμα που είχατε ως τώρα;
Σίμος: Σχεδόν. Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια που ζητήσαμε και μας δίνει ο Δημήτρης Δεληγιάννης (Μπούκης) που προστέθηκε στο πλήρωμα μας ως υπεύθυνος τακτικής.
Ο Δημήτρης είναι ένας άνθρωπος που με τη βοήθεια που μας δίνει πιστεύω ότι μετά το παγκόσμιο θα έχουμε αλλάξει ταχύτητα σαν πλήρωμα.
Το έχω ξαναδεί στο παρελθόν και το έχω πει στα παιδιά ότι όταν γυρίσουμε με τις εμπειρίες που θα έχουμε πάρει οι περισσότερες καταστάσεις και αγώνες θα μας φαίνονται απλοί.


ISTiOSELIDA:
Ποιος είναι ο στόχος σας στο παγκόσμιο; Με ποια θέση θα είσαστε ικανοποιημένοι;
Σίμος: Στο Παγκόσμιο δεν πάμε για να κερδίσουμε βέβαια, αλλά για να πάρουμε εμπειρίες και να κάνουμε μια αξιοπρεπή προσπάθεια. Στόχος μας είναι να είμαστε κάτω από το 30 στο σύνολο και στην κατηγορία των corinthians ακόμα ψηλότερα. Θα παίξει μεγάλο ρόλο και ο καιρός που θα συναντήσουμε στην Κροατία, αν έχουμε εντάσεις πάνω από 10 κόμβων είμαστε ικανοί να πάμε καλύτερα.
Αν και συνήθως εκεί οι συνθήκες είναι χαλαρές, οι αντίθετες από το πως έχουμε ετοιμάσει το σκάφος. Βέβαια εγώ έχω "δει ένα όνειρο" ότι θα πάμε εκεί και ότι θα έχει συνέχεια αέρα…
Εκτός από τον Δημήτρη που ήρθε μεταγραφή από το Booker έχουμε ενισχυθεί με δυο-τρία ακόμα παιδιά από το πλήρωμα του Booker, αλλά το βασικό είναι ότι ο βασικός κορμός της ομάδας είναι από το Aristofani και το επιλέξαμε αυτό επίτηδες προκειμένου μετά την εμπειρία του παγκοσμίου να μείνει κάτι στο σκάφος και στο πλήρωμα που θα συνεχίσει μετά να τρέχει το σκάφος. Επιλέξαμε να πάμε με την ομάδα μας και όχι να φέρουμε μερικούς έτοιμους πρωταθλητές να τρέξουμε ώστε με την επιστροφή από το παγκόσμιο να έχουμε πλήρωμα έτοιμο, μην είμαστε στο μηδέν.


ISTiOSELIDA:
Στα διαδικαστικά πως είναι η οργάνωση σας που μένετε πως πάτε κτλ
Σίμος:
Από την ημέρα που αποφασίσαμε ότι θα πάμε στο παγκόσμιο κάναμε μια έρευνα για το πως μπορούμε να πάμε εκεί, που μένουμε κτλ, και παρόλο που είναι δύσκολο να πας γιατί δεν έχει κοντά αεροδρόμιο, μας έδωσε μια ιδέα ο Δημήτρης (Δεληγιάννης) και την ακολουθήσαμε. Αποφασίσαμε να πάμε στο Μιλάνο αεροπορικώς και από εκεί να νοικιάσουμε αυτοκίνητα που δεν κοστίζουν πολλά λεφτά στην Ευρώπη, και τα κλείσαμε όλα πολύ νωρίς πετυχαίνοντας πολύ καλές τιμές.
Καταφέραμε να έχουμε ένα κοστολόγιο, εισιτήρια, αυτοκίνητο και διαμονή σε σπίτι, 350€ ανά άτομο για όλες τις ημέρες.
Δημήτρης Δεληγιάννης: Θεωρώ ότι είναι μοναδική ευκαιρία για εμάς να πάμε στο παγκόσμιο, και απορώ πως δεν βρέθηκαν και άλλα σκάφη να συμμετέχουν στην διοργάνωση.
Δυστυχώς είμαστε το μοναδικό σκάφος από την Ελλάδα, είναι πολύ κοντά και προσωπικά περίμενα ότι θα συμμετείχαν περισσότερα ελληνικά σκάφη.
Οι δικοί μας οι αγώνες Αιγαίο, Ιόνιο, Ρεγκάτα είναι πολύ πιο ακριβοί για τα πληρώματα και τους ιδιοκτήτες και δεν έχουν το επίπεδο που συζητάμε. Εδώ να κάτσεις περισσότερα από 350€ θα χαλάσεις σε μια βδομάδα.
Αλλά δε νομίζω ότι είναι θέμα χρημάτων, αλλά θέμα όρεξης. Δεν έχει όρεξη πλέον ο κόσμος, σε λίγες μέρες είναι η Εβδομάδα ΝΟΕ ένας εξαιρετικός αγώνας στο παρελθόν, θα δεις ότι δεν θα έχει συμμετοχές.


ISTiOSELIDA: Τέλος για να κλείσουμε μια τελευταία ερώτηση στον κ. Σινούρη.
Τι σας παρακίνησε να κάνετε όλη τη διαδικασία για το παγκόσμιο; Γιατί πάτε;
Νίκος Σινούρης: Μου αρέσει η ιστιοπλοΐα και το Παγκόσμιο είναι η καλύτερη διοργάνωση που θα μπορούσαμε να πάμε για να κάνουμε καλή ιστιοπλοΐα.

Το πλήρωμα του Aristofani για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ORCi 2011, Cres Croatia:

 • Ιδιοκτήτης: Σινούρης Νικόλαος
 • Κυβερνήτης: Καμπουρίδης Σίμος
 • Tactician: Δεληγιάννης Δημήτριος
 • Main Trimer: Μαριάννα Παναγιώτου
 • Genoa & Spinnaker Trimer: Μεταξάς Αλκαίος
 • Genoa & Spinnaker Trimer: Ρακόπουλος Ανδρέας
 • Pit Man: Λιβάς Περικλής
 • Pit Man: Αγγελόπουλος Κυριάκος
 • Mast: Σπύρου Περικλής
 • Bow: Τσιγκούλης Γεώργιος
 • Αναπληρωματικοί Πρίφτης Γιώργος, Κράτσας Βασίλειος
Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση παιδιά!

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib