Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

catamaranEXSSextreme40inshorepaschalidis - trigonis

Ο Κώστας Τριγκώνης περιγράφει την εμπειρία του από το Extreme Sailing Series™

Κατά τη διάρκεια του Extreme Sailing Series στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκαν προσκεκλημένοι της TEAM GAC PINDAR και δυο Έλληνες ιστιοπλόοι προκειμένου να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο γεγονός.
Οι Ντάνης Πασχαλίδης & Κώστας Τριγκώνης λοιπόν ήταν στην Πόλη παρακολούθησαν από κοντά τους αγώνες και μάλιστα συμμετείχαν και σε κάποιους από αυτούς. Οπότε είναι οι πλέον κατάλληλοι να μας περιγράψουν τα τεκταινόμενα μέσα και έξω από τη θάλασσα.
Παρακάτω λοιπόν ο Κώστας Τριγκώνης μας δίνει την εικόνα του αγώνα:

Την πρώτη επαφή με τα Χ40 την είχα όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα σκάφη αυτού του τύπου το 2006 στο Travemunde της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Volvo Champions Race.
Η εμπειρία του να κουμαντάρεις ένα 40ποδο καταμαράν ήταν πραγματικά εξαιρετική για εκείνη την περίοδο. Το μυαλό μας κόλλησε εκείνη την ημέρα.
Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να εμπλακούμε στο σιρκουί που δημιουργήθηκε αργότερα για αυτά τα σκάφη, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Από τότε πέρασε πολύς καιρός απλά παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα από απόσταση.
Φέτος μας δόθηκε η ευκαιρία μαζί με τον Ντάνη να παρακολουθήσουμε έναν από τους αγώνες της σειράς των extreme sailing series που έγινε στην Κωνσταντινούπολη ως προσκεκλημένοι από την ομάδα της GAC PINDAR.
Βρεθήκαμε λοιπόν παρασκευή πρωί πάνω στο σκάφος για μια δοκιμαστική βόλτα με το σκάφος της ομάδας στον Κεράτιο κόλπο στην Πόλη. Η αίσθηση του σκάφους πανομοιότυπη με την αίσθηση του Tornado μας με την μόνη διαφορά το μέγεθος και το βάρος το σκάφους.

Ο Ντάνης στο τιμόνι εγώ στη μαΐστρα με συνθήκες από 8 έως 18 κόμβους αέρα με πολλές αλλαγές διεύθυνσης. Το να ταξιδεύεις ένα ταχύτατο σκάφος τέτοιου μεγέθους με τέτοιες συνθήκες σε τόσο μικρό χώρο ήταν πραγματική πρόκληση όχι μόνο για τον κυβερνήτη, αλλά και για το πλήρωμα το οποίο για να μπορέσει να εκτελέσει τις απαραίτητες μανούβρες έγραφε πολλά χιλιόμετρα τρέξιμο πάνω στο σκάφος (6 μέτρα φάρδος) και έριχνε πολύ ιδρώτα.
Περιθώρια για λάθη με τέτοιες ταχύτητες απλά δεν υπάρχουν.
Το σκάφος στη συμπεριφορά του απόλυτο. Άκρως προβλέψιμο μέχρι τα 12-15 μίλια έντασης ανέμου. Από εκεί και πάνω όμως αρχίζουν τα δύσκολα μιας και το σκάφος σε οποιαδήποτε ποδισιά του κυβερνήτη “χώνει” πλώρες στο νερό για πλάκα, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους.
Αυτήν την αδυναμία του σκάφους εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι διοργανωτές στήνοντας τον στίβο με τέτοιο τρόπο δίνοντας το απαραίτητο θέαμα στον κόσμο ο οποίος παραληρούσε σε κάθε “άρνηση” του όποιου σκάφους να ποδίσει κατά τη διάρκεια μιας κούρσας.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η σύγκρουση μεταξύ του Alinghy και του Team Extreme με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς o ένας πλωτήρας του Team Extreme και για αυτό τον λόγο να εγκαταλείψει για τις υπόλοιπες κούρσες. Επικοινωνιακά όμως η σύγκρουση αυτή ήταν και το highlight του event μιας και τα replay στην ζωντανή κάλυψη που είχαν εξασφαλίσει οι διοργανωτές από την Τούρκικη τηλεόραση πήραν φωτιά.
Την ίδια ημέρα είχα την ευκαιρία να ζήσω και την εμπειρία μιας πραγματικής ιστιοδρομίας ως 5ο άτομο στο σκάφος της GAC PINDAR, όπως και με το EMIRATES TEAM NEW ZEALAND.
H εξέλιξη των ιστιοδρομιών διάρκειας 12-15 λεπτών ήταν απλά καταιγιστική!!!
Όλα γίνονταν με ασύλληπτες ταχύτητες. Στην αρχή ήταν αδύνατο για μένα να καταλάβω το πως εκτελούσε τις μανούβρες το πλήρωμα. Το μόνο που έβλεπα ήταν ανθρώπους να τρέχουν και να συνδυάζονται ταχύτατα πάνω στο σκάφος.
Ιστιοπλοϊκά δε δεν είναι και ότι καλύτερο να συναντιούνται στην πρώτη σημαδούρα 11 σκάφη με ταχύτητες κοντά στα 20knots και σε πολλές περιπτώσεις τελείως εκτός ελέγχου.
Οι μικρο-συγκρούσεις μέσα στο πρόγραμμα όπως και η ένταση μεταξύ των αγωνιζομένων ομάδων μιας και η αδρεναλίνη πάνω στο σκάφος έφτανε στα “κόκκινα”.
Οι δύο πιο σταθερές ομάδες και οι πιο απόλυτα επαγγελματικές θα έλεγα ήταν η ομάδα του Dean Barker (Emirates Team New Zealand) & του Terry Hutchinson (Team Artemis) οι οποίες από την 2η ημέρα των αγώνων εναλλασσόντουσαν στην κορυφή της βαθμολογίας. Μόνο για λίγο έχασαν την πρωτοπορία από την Γαλλική ομάδα Gitana (Edmond de Rothchield) και αυτό προσωρινά.
Σταθερές κούρσες με καθόλου λάθη στο χειρισμό των σκαφών τους έφτασαν να παίζουν το πρωτάθλημα στην τελευταία ιστιοδρομία με τελικό νικητή την ομάδα Artemis παρά το γεγονός ότι οι Νεοζηλανδοί κέρδισαν την τελευταία ιστιοδρομία σε ένα απόλυτα δραματικό φινάλε.
Αυτές οι δύο ομάδες αν τα καταφέρουν να φτιάξουν ανταγωνιστικά σκάφη σίγουρα θα είναι από τους πρωταγωνιστές του επόμενου AC χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτά για το αγωνιστικό κομμάτι.
Στη στεριά η οργάνωση υποδειγματική. VIP lounge έτσι ώστε οι ομάδες (χορηγοί των ομάδων) να υποδέχονται τους καλεσμένους. Η δουλεία από τις ομάδες και τους χορηγούς σε αυτό το κομμάτι πάρα πολύ καλή. Η επικοινωνία του γεγονότος θα έλεγα άριστη. 3 ημέρες ζωντανή κάλυψη των αγώνων από την Τούρκικη τηλεόραση. Το καλύτερο απ όλα το κράτησαν όμως την τελευταία ημέρα όπου η ζωντανή κάλυψη συνδυάστηκε (πριν και μετά) με την κάλυψη του αγώνα της F1.
Το μόνο ίσως αρνητικό ήταν η προσέλευση του κόσμου ο οποίος δεν φάνηκε να ενδιαφέρετε και τόσο για ένα τόσο υψηλού επιπέδου γεγονός.
Οι γείτονες μας για μια ακόμη φορά έκλεψαν την παράσταση φέρνοντας στην Πόλη ένα διεθνούς φήμης αναγνωρισμένο ιστιοπλοϊκό γεγονός στέλνοντας εικόνα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη προσελκύοντας νέους επισκέπτες στην χώρα τους.
Σε συνδυασμό και με τις εκπληκτικές υποδομές σε μαρίνες τις οποίες έχουν δημιουργήσει προσδοκούν σε τεράστια αύξηση του Ιστιοπλοϊκού τους τουρισμού.....

Υ.Γ: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πάνο Δούρο της istioselida.com, τον Κύριο Κώστα Κάκαρη της GAC Ελλάδας για την άριστη φιλοξενία που μας επιφύλαξε στην Πόλη όπως και τον επικεφαλής της ομάδας GAC PINDAR κύριο Peter Gronberg για την συνέντευξη που μου παραχώρησε η οποία πραγματικά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα την οποία θα διαβάσετε σε επόμενο post.


Κώστας Τριγκώνης
all images © Team GAC Pindar Images

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib