Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Aegean RegattaGreek RegattasMeliti IVoffshore

Οι νικητές της Aegean Regatta 2011

Μετά την ολοκλήρωση των πέντε ιστιοδρομιών, η αυλαία της φετινής Aegean Regatta έπεσε κάτω από το παλάτι του μεγάλου μαγίστρου στο νησί της Ρόδου.
Τα 80 συμμετέχοντα σκάφη, με τους 600 και πλέον ιστιοπλόους διέσχισαν το νοτιοανατολικό Αιγαίο, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν ανέμους εντάσεως από 2 έως και 8 μποφόρ.
Η εκκίνηση δόθηκε από το φιλόξενο, όπως πάντα, Καρλόβασι στην Σάμο, που ο τοπικός όμιλος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και βοήθησε στην ομαλή παραμονή των σκαφών στο λιμάνι.
Στη συνέχεια ο στόλος κατευθύνθηκε γρήγορα, έως πολύ γρήγορα μέσα στο στενό Σάμου - Φούρνων με τον αέρα να φτάνει τους 38 κόμβους στα πρύμα, στο δεύτερο σταθμό του την Λέρο.
Παρόλο που αρκετά σκάφη υπέστησαν κάποιες ζημιές όπως σκασμένα μπαλόνια, σπασμένα σπινακόξυλα ή και ξηλωμένα boom vang... το σκέλος ήταν γρήγορο και διασκεδαστικό, όπως και η παραμονή στη Λέρο.
Η Νίσυρος ήταν το επόμενο λιμάνι τερματισμού και με μια ακόμα γρήγορη κούρσα αρκετό αέρα πάλι πρύμα τα σκάφη έφτασαν γρήγορα στο Μανδράκι που ήταν ο τερματισμός και κατέληξαν στους Πάλλους για τον ελλιμενισμό τους.
Η καλή οργάνωση από τους διορργανωτές δεν άφησε τα πληρώματα να βαρεθούν μιας και είχαν οργανωθεί εκδρομές στο ηφαίστειο και φυσικά όπως και στα προηγούμενα νησιά το παραδοσιακό γλέντι με τις απονομές των ιστιοδρομιών.
Η επόμενη ιστιοδρομία ως την Ρόδο μετά τα πρώτα αποτελέσματα είχε αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα σημαντική μιας και τα αποτελέσματα είχαν φέρει τα πάνω κάτω και πολλά μικρά και σκάφη είχαν βρεθεί μπροστά μαζί με τους συνήθεις ύποπτους.
Ο αέρας όμως το πρωί της εκκίνησης από τη Νίσυρο δεν ήρθε ποτέ... η επιτροπή αγώνα περίμενε κάμποση ώρα μήπως και... αλλά τα προγνωστικά δεν ήταν αισιόδοξα...
Σωστά σκεπτόμενη η Επιτροπή Αγώνα σήκωσε Lima και ζήτησε από όλα τα σκάφη να την ακολουθήσουν προς την αναζήτηση αέρα για να δώσει την πολυπόθητη εκκίνηση. Τελικά μετά από μια μεγάλη βόλτα με τις μηχανές η γραμμή της εκκίνησης στήθηκε κοντά στη Σύμη που έκανε την εμφάνιση του ο αέρας. 
Για μια ακόμα φορά τα σκάφη ταξίδεψαν πρύμα για την Ρόδο με αισθητά λιγότερο αέρα από τις προηγούμενες ιστιοδρομίες, αλλά πάλι σχετικά γρήγορα... ως ότου βέβαια να κόψει ο αέρας 2-3 μίλια πριν το τερματισμό.
Τα πρώτα σκάφη κατάφεραν με μικρή ταλαιπωρία να τερματίσουν, αλλά οι πιο πίσω έδωσαν ως αργά το βράδυ σκληρή μάχη με την μπουνάτσα για να τερματίσουν και να προλάβουν να ξεκουραστούν ως την επόμενη μέρα που ήταν επίσης αγωνιστική μέρα.
Τα ORC Club έκαναν μια ωραία παράκτια διαδρομή και οι υπόλοιπες κατηγορίες IRC & ORCi έκαναν δυο παλινδρομικές διαδρομές μπροστά στην πόλη της Ρόδου.
Στα όρτσα - πρύμα τα αγωνιστικά σκάφη με τα έμπειρα πληρώματα ξεκαθάρισαν τους λογαριασμούς τους και δεν αμφισβητήθηκαν καθόλου από τα λιγότερο αγωνιστικά σκάφη και με αυτό τον τρόπο σχηματίστηκαν οι τελικές βαθμολογίες.
Φέτος η πολυπληθέστερη, αλλά και η πλέον ανταγωνιστική κατηγορία ήταν τα ORCi με 35 συμμετοχές και μεγάλη διασπορά στην ικανότητα των σκαφών, που φάνηκε ιδιαίτερα στα όρτσα-πρύμα που τα πρώτα σκάφη περίμεναν αρκετή ώρα τα μικρότερα και αργότερα σκάφη να τερματίσουν.
Ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας είναι το σκάφος Meliti IV - Musto, του Γ. Ανδρεάδη που κέρδισε τις 4 από τις 5 ιστιοδρομίες και με το διεθνές πλήρωμα του, αλλά και την υποστήριξη του Παναγιώτη Καμπουρίδη στην τακτική και με τον Στρατή Ανδρεάδη στο τιμόνι ήταν άπιαστο, ειδικά στα όρτσα-πρύμα.
Δεύτερο στα ORCi, τερμάτισε το σκάφος Sugar του Α. Αθανασίου που ήταν από τα πιο σταθερά σε απόδοση σκάφη και δικαιωματικά βρέθηκε σε αυτή τη θέση και τρίτο είναι το σκάφος eXcape του Παύλου Ξανθού, από τη Ρόδο. 
Στα IRC που είχαν δηλώσει συμμετοχή μονάχα 8 σκάφη, πρώτο τερμάτισε το Jinetera, με κυβερνήτη το Θάνου Ανδρόνικο και δεύτερο το Baximus του Θανάση Μπαξεβάνη και τρίτο το Ανατέλουσα Αφροδίτη του Γ. Αυγερινού.
Τέλος στα ORC Club που επίσης ήταν πολυπληθής κατηγορία με 33 συμμετοχές, νικητής είναι το σκάφος Νόστος του Αντ. Πασσά, δεύτερο είναι το El Viento από το Ρέθυμνο με κυβερνήτη τον Ηλ. Κοβατζή και τρίτο το Kinabalu του Bob Howison.


Την ομολογουμένως "κουραστική" απονομή των επάθλων ακολούθησε η ανακοίνωση της διαδρομής για το 2012.

Η Aegean Regatta του 2012 θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα κατευθυνθεί στις γραφικές Οινούσσες, θα συνεχίσει στην όμορφη Βολισσό Χίου, για να ολοκληρωθεί στη Σύρο.No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib