Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Knut FrostadVOR 2011

Τι είναι τα Doldrums; Απαντά ο Knut Frostad, CEO Volvo Ocean Race

Τα πρώτα σκάφη ετοιμάζονται να περάσουν τις "τρομακτικές" Ισημερινές νηνεμίες (doldrums), και εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε τι είναι αυτό το μέρος που αγχώνει τους navigators και μπορεί να κρίνει το σκέλος.
Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad onboard
PUMA Ocean Racing powered by BERG,
Photo Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race
Ο διευθύνων σύμβουλος του Volvo Ocean Race, Knut Frostad, έχει βρεθεί αρκετές φορές σε αυτή τη θέση και θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες από τις εμπειρίες του.

Τι είναι τα Doldrums;

K.F. Τα
Doldrums είναι μεγάλα μετεωρολογικά συστήματα που εντοπίζονται σε κάθε πλευρά του Ισημερινού, και είναι τόσο γνωστά γιατί είναι περιοχές που δεν υπάρχουν άνεμοι, και μπορούν να καθηλώσουν τα σκάφη για πολλές ώρες, και επίσης είναι περιοχές που ξαφνικά μπορεί να δημιουργηθεί μια βίαιη καταιγίδα με θυελλώδεις ανέμους. Αυτά τα δυο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους.
Είναι πολύ δύσκολο να τα προβλέψουμε γιατί αλλάζουν θέση και σχήμα συνεχώς.

Που εντοπίζονται ακριβώς;
K.F. Δεν έχουν εντελώς σταθερή θέση, στον Ατλαντικό, ανάλογα με την εποχή επηρεάζονται. Το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να εμφανιστούν στις 10μοιρες βόρεια, ενώ το χειμώνα συνήθως είναι στις 4 μοίρες βόρεια.
Το πλάτος τους ποικίλλει ανάλογα με το σημείο που βρίσκεσαι, είναι πλατύτερα προς τα ανατολικά και γίνονται στενότερα προς τα δυτικά, κοντά στην Βραζιλία.

Πως δημιουργούνται;

Gustav Morin/Ericsson 3/Volvo Oc
K.F. Κυρίως, δημιουργούνται από την ένωση των αληγών ανέμων που φυσάνε στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο. Οι αληγείς άνεμοι έχουν στο μεν βόρειο ημισφαίριο διεύθυνση βορειοανατολική (ΒΑ), ενώ στο νότιο ημισφαίριο νοτιοανατολική (ΝΑ) και στον ισημερινό συναντούνται και ουσιαστικά αλληλοεξουδετερώνουν ο ένας τον άλλο. Τώρα αυτό το φαινόμενο σε συνδυασμό με τη ζέστη του ισημερινού, προκαλούν τον αέρα να κινείται κάθετα, παρά οριζόντια, δημιουργώντας καθόλου ή ελάχιστο αέρα στην επιφάνεια της θάλασσας.
Αυτή η γρήγορη κίνηση του αέρα κάθετα, επίσης προκαλεί και τοπικές καταιγίδες και μάλιστα και πολλές φορές δημιουργεί και κυκλώνες.
Gabriele Olivo/Equipo Telefonica
Γιατί τα "φοβούνται" οι ιστιοπλόοι; K.F. Στο μεγαλύτερο βαθμό τα φοβούνται γιατί η διέλευση τους απαιτεί περισσότερο τύχη παρά τακτική και μετεωρολογική γνώση.
Τα πάντα μπορούν να συμβούν στα
Doldrums, Εξαρτάται από τη μέρα και την τύχη σου. Μπορεί να σε βοηθήσουν ή και μπορεί να καταστρέψουν τον αγώνα σου. Τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχουν σταδιακές αλλαγές του καιρού, αλλά μόνο τοπικά φαινόμενα."

Ποιο είναι το καλύτερο σημείο να περάσεις;

K.F.
Στα δυτικά είναι πιο "λεπτά" συνήθως, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Μπορεί στην πορεία των PUMA, Telefónica και CAMPER να επεκταθούν και να δούμε το Groupama να περάσει χωρίς πρόβλημα. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Αλλά και το αντίθετο είναι πιθανό, να περάσουν οι πρώτοι με ωραίους σταθερούς ανέμους και όταν το Groupama φτάσει να συναντήσει μια τεράστια λούμπα χωρίς αέρα και χωρίς διέξοδο.
Mikel Pasabant/Equipo Telefonica
Είναι πιθανό τα σκάφη να σταματήσουν για μέρες, όπως γινόταν παλιά; K.F. Τα Volvo Open 70 είναι τα ταχύτερα μονόγαστρα σκάφη στον κόσμο και με τα τεράστια άλμπουρα τους μπορούν να αντεπεξέλθουν με τους ασθενείς ανέμους πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα σκάφη.
Τα βαριά σκάφη του παρελθόντος όταν είχες μικρές ριπές ανέμου δεν ξεκίναγαν. Η διαφορά τώρα είναι ότι αυτά τα σκάφη δεν χρειάζονται πολύ αέρα για να κινηθούν και ουσιαστικά δεν "παρκάρουν" ποτέ. Με 2 κόμβους αέρα τα Volvo Open 70 κάνουν 4 κόμβους ταχύτητα! οπότε είναι απίθανο να σταματήσουν για μεγάλα διαστήματα.

Πως μπορούν τα PUMA, Doldrums να επηρεάσουν τον στόλο;
K.F. Τα πληρώματα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να μη σταματήσει καθόλου το σκάφος, καθώς και να μην πιαστούν σε καμιά ξαφνική καταιγίδα με τα μεγάλα πανιά τους επάνω.
Αλλά πιστεύω πως το βασικότερο είναι να μη σταματήσει το σκάφος ακόμα και πίσω να πηγαίνουν είναι ΟΚ αρκεί να το σταματήσουν.
Gustav Morin/Ericsson 3/Volvo Oc
Ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος να περάσεις; K.F. Αντί να κάνεις μεγάλες στρατηγικές επιλογές πρέπει να παίρνεις τα σύννεφα και τις μεταβολές του καιρού όπως σου έρχονται. Ο περισσότερος αέρας δημιουργείται από τις μεγάλες σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και τα πληρώματα θα πρέπει να εντοπίζουν τα σύννεφα και να πηγαίνουν στις άκρες τους που έχει περισσότερο αέρα. Αντίθετα πρέπει να αποφεύγουν τα σύννεφα της βροχής πάση θυσία γιατί δεν έχει καθόλου αέρα. Συνήθως ο καλύτερος τρόπος να εντοπίζεις τα σύννεφα του αέρα είναι να κρατάς την πυξίδα χειρός και να παρατηρείς πως κινούνται.

Μπορεί να κερδηθεί ή να χαθεί το σκέλος στα Doldrums;

K.F. Είναι τρομακτικό για τις ομάδες γιατί είναι από τις ελάχιστες στιγμές που δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω στην τύχη τους. Σίγουρα θα είναι κρίσιμη στιγμή του αγώνα, όπως πάντα.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib