Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Grael TorbeninterviewVOR 2011

Torben Grael: "Στην χώρα σας πήρα το τελευταίο μου Ολυμπιακό μετάλλιο, δε μπορώ να μην έχω ευχάριστες αναμνήσεις"

Το Volvo Ocean Race βρίσκεται στην 17 μέρα από την εκκίνηση του 1ου σκέλους και μπορεί να μισά σκάφη του στόλου να έχουν βγει νοκ-άουτ, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αγώνας είναι η απόλυτη δοκιμασία σκαφών και ανθρώπων.
Φωτογραφία: Πάνος Δημητρακόπουλος
Μάλιστα αυτές οι εγκαταλείψεις επιβεβαιώνουν την φήμη και το προσωνύμιο του αγώνα σαν το "ΕΒΕΡΕΣΤ της ιστιοπλοΐας".
Στον φετινό αγώνα για πρώτη φορά υπήρξε έντονο Ελληνικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, και από μέσα εκτός του χώρου της ιστιοπλοΐας. Η Volvo Car Hellas διοργάνωσε μια δημοσιογραφική αποστολή στο Alicante της Ισπανίας για να καλύψει την εκκίνηση του αγώνα.
Την αποστολή συντόνιζε ο Πάνος Δημητρακόπουλος και ένας από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν ήταν ο Παντελής Λώλης (τον θυμάστε από την κάλυψη του Ράλυ Αιγαίου) που πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον Torben Grael (BRA), τον μεγαλύτερο ίσως ιστιοπλόο όλων των εποχών, και την παραχώρησε στην ISTiOSELIDA.com για την αποκλειστική παρουσίαση της.
Δεν έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε συχνά στην Ελλάδα συνεντεύξεις από τόσο μεγάλες ιστιοπλοϊκές προσωπικότητες, οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παντελή και τον Πάνο για την παραχώρηση της συνέντευξης του Torben Grael είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.


Αποστολή: Αλικάντε

Κείμενο: Παντελής Λώλης
Photo credit: Dave Kneale/Volvo Ocean Rac
Στην Βραζιλία λατρεύεται σαν Θεός. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι πίνουν νερό στο όνομά του.
Τα πέντε Ολυμπιακά μετάλλια ξεχωρίζουν στην πλούσια τροπαιοθήκη του Torben Schmidt Grael, ο οποίος με δύο χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια βρίσκεται στην κορυφή των καλύτερων ιστιοπλόων στον κόσμο (τέσσερα έχει ο Paul Elvstrom).
Δεν είναι μόνο όμως τα πέντε ολυμπιακά μετάλλια και οι δεκάδες «χρυσές» του επιτυχίες σε παγκόσμια πρωταθλήματα που τον χρίζουν σούπερ σταρ στις κατηγορίες τριγώνου σε όλη την υφήλιο.
O Torben, ή «Turbine» όπως είναι το προσωνύμιο του, είναι ο ιστιοπλόος που κατάφερε να φθάσει πρώτο το «Ericsson 4» στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στην τελευταία έκδοση του Volvo Ocean Race το 2008-09.
Δεν υπήρχε καταλληλότερος ιστιοπλόος λοιπόν για να μας μιλήσει για τον νέο υδάτινο μαραθώνιο που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου από την Ισπανία. Τον συναντήσαμε παραμονή της εκκίνησης των σκαφών στην επιβλητική μαρίνα του Αλικάντε.
Παρά το γεγονός ότι οι απεσταλμένοι όλων των τηλεοπτικών δικτύων της Βραζιλίας δεν τον άφηναν να πάρει ανάσα..., όταν άκουσε Ελλάδα άμεσα έγινε μέλος της παρέας μας.
Agios Kosmas Olympic Sailing Centre, 24 August 2006, Games of the
XXVIII Olympiad:Torben GRAEL (R) and Marcelo FERREIRA of Brazil in
action in the men's keelboat Star race.
Credit: Getty Images/Clive Mason
«Στην χώρα σας πήρα το τελευταίο μου Ολυμπιακό μετάλλιο και δεν μπορώ να μην έχω ευχάριστες αναμνήσεις»
ήταν η πρώτη του φράση, την ώρα που ο Πάνος Δημητρακόπουλος, υπεύθυνος, ιστιοπλοϊκά, της δημοσιογραφικής ομάδας που ταξίδεψε με την σημαία της Volvo Car Hellas στο Αλικάντε, «κλίκαρε» με την φωτογραφική του μηχανή τον κορυφαίο ιστιοπλόο όλων των εποχών.
Όπως ήταν φυσικό το ξεκίνημα της κουβέντας μας δεν θα μπορούσε να μην είχε εκκίνηση το κορυφαίο ιστιοπλοϊκό γεγονός της ανοικτής θάλασσας το Volvo Ocean Race…


Ερ. Πως θα χαρακτηρίζατε το Volvo Ocean Race;

T.G.: Είναι ένας αγώνας για δυνατούς και πολύ προπονημένους ιστιοπλόους. Δεν είναι όμως μόνο τα τεχνικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε αυτή τη διοργάνωση.
Χρειάζεται πολύ σωστή προετοιμασία και πολύ μυαλό την ώρα των αγώνων. Αν δεν έχεις μυαλό πας χαμένος. Είναι σίγουρα η πιο επίπονη διοργάνωση στην ανοικτή θάλασσα…


Ερ. Κάποιοι πάντως προτιμούν το Americas Cup…

T.G.: Είναι δύο εντελώς διαφορετικές διοργανώσεις και η κάθε μια έχει τις ιδιαιτερότητες της.
Το Volvo Ocean Race είναι παραδοσιακά πλέον η κορυφαία δοκιμασία για τους ιστιοπλόους.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ίδια σκάφη διαγωνίζονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες για πολλούς μήνες. Κρίνεσαι κάθε μέρα για εννέα μήνες…


Ερ. Υπάρχει φαβορί σε αυτό το Volvo Ocean race;

T.G.: Σε καμία ιστιοπλοϊκή διοργάνωση δεν υπάρχει φαβορί γιατί οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Έτσι λοιπόν ούτε σε αυτό το Volvo Ocean Race δεν υπάρχει φαβορί.
Για μένα πολύ σημαντικό είναι το πρώτο σκέλος της διοργάνωσης. Όποιος τερματίσει πρώτος στο Κέϊπ Τάουν αυτός μπορεί να έχει προβάδισμα στα προγνωστικά. Και τα έξι σκάφη έχουν σπουδαίους ιστιοπλόους και οι κυβερνήτες γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά ενός τόσο επίπονου ταξιδιού. Ειλικρινά τους ζηλεύω για αυτό που θα ζήσουν…


Ερ. Αν σας ζητούσα να βάζατε στην ζυγαριά τα πέντε Ολυμπιακά μετάλλια που έχετε κατακτήσει με την «χρυσή» επιτυχία που είχατε στο τελευταίο Volvo Ocean Race τι θα λέγατε;

T.G.: Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα πέντε Ολυμπιακά μετάλλια δεν θα τα άλλαζα με τίποτα. Είναι καταπληκτικό να γυρνάς για εννέα μήνες όλο τον κόσμο με το σκάφος σου, αλλά εγώ προσωπικά δεν αλλάζω αυτές τις Ολυμπιακές κατακτήσεις.

Torben Grael with his wife Andrea and daughter Martina
credit: Dave Kneale/Volvo Ocean Race
Ερ. Υπάρχει κάποιο μετάλλιο που ξεχωρίζετε από αυτά τα πέντε που έχετε κατακτήσει;
T.G.: Και τα πέντε κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, μου είναι πολύ δύσκολο. Θα έλεγα πάντως πως το τελευταίο, στην Αθήνα, ίσως να είναι λίγο πιο … χρυσό από τα υπόλοιπα (χαμογελάει…).
Η Ελλάδα είναι μαγική χώρα για ιστιοπλοΐα. Έχετε ιδανικές συνθήκες και καταπληκτικές θάλασσες. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004. Φοβερές εγκαταστάσεις, πολύ ζεστοί άνθρωποι, απίστευτη φιλοξενία. Ήταν όλα απίθανα.


Ερ. Στην καριέρα σας έχετε συναναστραφεί με αρκετούς Έλληνες ιστιοπλόους. Έχετε συγκρατήσει ονόματα;

T.G.: Θυμάμαι τρεις Έλληνες ιστιοπλόους. Τον Ηλία Χατζηπαυλή στην δεκαετία του 80, τον Τάσο (εννοεί τον Μπουντουρή) και τον Κακλαμανάκη.
Και οι τρεις είναι εξαιρετικοί ιστιοπλόοι και είναι λογικό αφού προέρχονται από μια χώρα που παραδοσιακά πρωταγωνιστεί στην θάλασσα.


Ερ. Θα σας ξαναδούμε στην Αθήνα;

T.G.: Με μεγάλη χαρά θα ερχόμουν να δω τους παλιούς μου φίλους.

Ερ. Στο Λονδίνο θα δώσετε το παρών;

T.G.: Σίγουρα όχι. Ετοιμάζομαι για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 που θα γίνουν στην πατρίδα μου. Εκεί ελπίζω να οδηγήσω τον γιο μου σε ένα μετάλλιο.
Εγώ θα του δώσω τις κατευθύνσεις. Αν θα τα καταφέρει θα το δείξει ο χρόνος…


Οι Ολυμπιακές διακρίσεις
(Χρονιά Πόλη Κατηγορία Μετάλλιο)

  • 1984, Λος Άντζελες, Soling, Ασημένιο
  • 1988, Σεούλ, Star, Χάλκινο
  • 1996, Ατλάντα, Star, Χρυσό
  • 2000, Σίδνεϊ, Star, Χάλκινο
  • 2004, Αθήνα, Star, Χρυσό

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib