Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

AlicanteCape TownoffshoreVOR 2011

Volvo Ocean Race: Σκέλος 1ο - Επιλέγοντας τη σωστή διαδρομή

Οι 6 αγωνιζόμενες ομάδες προσπαθούν να μαντέψουν τον καιρό που θα συναντήσουν μπροστά τους στο 1ο ωκεάνιο σκέλος του αγώνα από το Alicante, της Ισπανίας, στο Cape Town, της Ν. Αφρικής, απόστασης 6.500 ναυτικών μιλίων. 
PAUL TODD/Volvo Ocean Race
Το πια ομάδα θα φτάσει πρώτη στον τερματισμό κατά κύριο λόγο θα κριθεί από το ποια ομάδα θα συλλέξει τα σωστά στοιχεία και θα τα μετατρέψει σε χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να επιλέξει τη γρηγορότερη διαδρομή, γιατί ως γνωστό η ευθεία είναι πάντα η συντομότερη διαδρομή ανάμεσα σε δυο σημεία, αλλά στη θάλασσα δεν είναι πάντα και η γρηγορότερη…
Και κατά κύριο λόγο η ευθύνη αυτή ανήκει στους navigators της κάθε ομάδας που θα έχουν το δύσκολο έργο του να πάρουν αυτές τις αποφάσεις, που είτε θα κερδίσουν είτε θα χάσουν θέσεις. Και όπως όλοι παραδέχονται, όποιο σκάφος κερδίσει το 1ο σκέλος και αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά βάζει μεγάλη υποψηφιότητα για την νίκη και σε όλον τον αγώνα. 

Fleet moored in the Alicante Race Village.
Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race
Πριν την εκκίνηση του αγώνα οι navigators, είναι ελεύθεροι να συγκεντρώσουν όποια πληροφορία θέλουν και να πάρουν ότι εξωτερική βοήθεια μπορούν να βρουν, αλλά με την έναρξη του αγώνα πρέπει να βασιστούν μονάχα στις προγνώσεις που θα στέλνει σε τακτά διαστήματα η οργανωτική επιτροπή σε όλα τα σκάφη και μόνο σε αυτές, που φυσικά θα είναι κοινές για όλους.
Ο ειδικός μετεωρολόγος και Race Control Manager, Gonzalo Infante, εξηγεί τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι navigators στα Volvo 70:

"Η μετεωρολογία έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα και το πιο εξελιγμένο σύστημα δε μπορεί να προβλέψει πέρα από 10 μέρες με σχετική ακρίβεια.
Το 1ο σκέλος αναμένεται να πάρει περίπου 20 μέρες για να ολοκληρωθεί οπότε θα πρέπει να βασιστούν εξολοκλήρου στις αναφορές του καιρού που θα τους στέλνουμε εμείς για να επιλέξουν την αποδοτικότερη διαδρομή."
Navigator Jules Salter below decks at the navigation station.
Abu Dhabi Ocean Racing. Credits: Ian Roman/Volvo Ocean Race
Σχεδιάζοντας την γρηγορότερη διαδρομή ανάμεσα σε χιλιάδες μίλια ωκεανού και να προσπαθείς να αποφύγεις ζώνες με υψηλά βαρομετρικά που εκτείνονται 500νμ και κινούνται πολύ αργά και μπορούν να κρατήσουν ένα σκάφος καθηλωμένο για μέρες ώστε να βγει εκτός ανταγωνισμού είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αντίθετα αν πετύχεις ένα χαμηλό μπορεί να σε φέρει στην κορυφή του στόλου μέσα σε κάποιες ώρες.
Επιπλέον οι navigators πρέπει να ψάχνουν και για τα τοπικά και εποχικά φαινόμενα που είναι επίσης γνωστά και ως "αληγείς άνεμοι" και θεωρούνται οι λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας των ωκεανών.
Όλα αυτά είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια, η φύση των ωκεανών είναι τέτοια που εύκολα ένα χαμηλό ή ένα υψηλό μπορεί να μετατοπιστεί και να χαλάσει τα σχέδια κάποιου navigator.

O Gonzalo Infante συνεχίζει: "Τα σκάφη πάντα πιέζουν για καλύτερο άνεμο, κυνηγώντας τα χαμηλά μπορεί να σημαίνει ότι φεύγουν πολύ μακρυά από την συντομότερη διαδρομή, αλλά έστω και μια μικρή αύξηση στην ένταση του αέρα μπορεί να σημαίνει μια μεγάλη αύξηση στην ταχύτητα του σκάφους."
CAMPER with Emirates Team New Zealand navigator Will Oxley at the
Navigation station. Credits: Chris Cameron/CAMPER2011-12
Οι Navigators, το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα το περνάνε μπροστά στον υπολογιστή τους τρέχοντας όλα τα πιθανά σενάρια και προσπαθώντας να μηδενίσουν τον παράγοντα τύχη.
Δεν είναι λάθος λοιπόν να πούμε ότι οι navigators παίρνουν μεγάλα ρίσκα αν τους βγουν είναι οι ήρωες της ημέρας, αν όχι …
Το 1ο σκέλος του Volvo Ocean Race, θα πάρει το στόλο από τη Μεσόγειο στα στενά του ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ, μετά στο να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό με πορεία το σημείο στροφής στο αρχιπέλαγος του Fernando de Noronha κοντά στις ακτές της Βραζιλίας, και μετά από εκεί θα κατέβουν χαμηλά στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό για να πάρουν τους δυνατούς ανέμους που θα τους οδηγήσουν ταχύτατα στο Cape Town. 
Team Russia hit the Doldrums on leg 1 of the Volvo Ocean Race 2008-9
photo credit: Mark Covell/Team Russia/Volvo Ocean Race
Το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της διαδρομής ίσως να είναι και το κομμάτι με τον λιγότερο αέρα… κοντά στον Ισημερινό, οι Ζώνες υποτροπικών νηνεμιών, γνωστές ως Doldrums, που επικρατούν νηνεμίες.
Το επόμενο δύσκολο κομμάτι είναι οι ζώνες υψηλών βαρομετρικών του Νότιου Ατλαντικού που ορθώνονται ανάμεσα στο στόλο και τον τερματισμό στο Cape Town. Εδώ η επιλογή της πορείας θα βασιστεί στην παρουσία ή μη ενός καιρικού φαινομένου γνωστού ως South Atlantic Convergence Zone (SACV), που είναι πηγή ενός χαμηλού που μπορεί να δράσει σαν μια ζώνη ταχείας κυκλοφορίας προς τον τερματισμό.
Το φαινόμενο αυτό όμως είναι ασταθές και όταν έρθει δε διαρκεί περισσότερο από μερικές μέρες οπότε αν το χάσεις θα είναι καταστροφικό για την επιτυχία του σκάφους στο 1ο σκέλος και αν τυγχάνει να είσαι και ο navigator του σκάφους τότε ο σύντομος ύπνος που ούτως ή άλλως μπορείς να πάρεις θα είναι γεμάτος εφιάλτες. 
Table Mountain at Cape Town, South Africa
Credits: Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race

Και τέλος αν καταφέρεις να περάσεις όλα αυτά τα σημεία επιτυχώς και ετοιμαστείς να χαλαρώσεις κάνεις πολύ μεγάλο λάθος, γιατί μετά πρέπει να αντιμετωπίσεις τα τοπικά καιρικά φαινόμενα που είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτα και θα κρίνουν κάποιες θέσεις.
Το βουνό Table πάνω από το Cape Town μπορεί να είναι ευπρόσδεκτο θέαμα μετά από 20 μέρες στη θάλασσα, αλλά συχνά κατεβαίνουν άνεμοι έντασης 50 κόμβων που μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τους εξαντλημένους ιστιοπλόους και τα ταλαιπωρημένα τους σκάφη.

Το 1ο σκέλος του Volvo Ocean Race 2011-12, από το Alicante στο Cape Town αρχίζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Προβλέπεται να πάρει στα σκάφη περίπου τρεις βδομάδες να καλύψουν την απόσταση των 6.500νμ και αναμένονται στο τέρμα στις 26 Νοεμβρίου.Σκατά στην πλώρη τους λοιπόν!

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib