Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Πήραν τη μεγάλη απόφαση να διασχίσουν το ρεύμα Agulhas

O στόλος του Volvo Ocean Race πέρασε μια δύσκολή νύχτα καθώς τα σκάφη αποφάσισαν να διασχίσουν το περίφημο ρεύμα Agulhas, ίσως την χειρότερη δυνατή στιγμή. 
Abu Dhabi Ocean Racing during leg 2 of the Volvo Ocean Race 2011-12
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Με ανέμους κοντά στους 30 κόμβους που πνέουν στην αντίθετη φορά από την κατεύθυνση του ρεύματος το βράδυ πάνω στα Volvo Open 70 σίγουρα δεν θα ήταν εύκολο.
Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν μεγάλα και κοφτά κύματα από 4-6 μέτρα που είναι ικανά να σπάσουν ένα σκάφος και αν προσθέσουμε στα παραπάνω ότι ήταν και βράδυ και ότι ακόμα τουλάχιστον τα μισά σκάφη του στόλου είναι επιφυλακτικά με τα άλμπουρα και τα σκάφη τους η νύχτα πρέπει να ήταν όχι μόνο δύσκολη, αλλά και ιδιαίτερα αγωνιώδης για τα πληρώματα.
Όπως βγήκε το πρόγραμμα τα σκάφη έφθασαν στο ρεύμα Agulhas το βράδυ και μπήκαν αμέσως στις παραπάνω συνθήκες, δεν είχαν χρόνο με το φως της ημέρας να προσαρμοστούν στην κατάσταση της θάλασσας. Οι τιμονιέρηδες το βράδυ δεν μπορούν να δουν τα κύματα, παρά μόνο όταν είναι αργά, και ευτυχώς εχτές βοηθήθηκαν από τον καθαρό ουρανό και το μεγάλο φεγγάρι και μπορούσαν να έχουν κάποια ορατότητα.
Στο Puma ο Ken Read, δε νομίζω να έκλεισε μάτι όλο το βράδυ..., μάλλον θα είχε
αναλαμπές από τον προηγούμενο αγώνα το 2008-9 που καθώς πέρναγαν από το ίδιο σημείο και πήγαιναν στο Cohin στην Ινδία, το τότε σκάφος του εκτοξεύτηκε από ένα κύμα και έσκασε με ένα τρομερό θόρυβο στο νερό, το αποτέλεσμα ήταν να σπάσει το κύριο πλαίσιο της πλώρης του σκάφους... και όσο θα θυμάται και την περιπέτεια του 1ου σκέλους με το σπασμένο κατάρτι, θα δυσκολεύεται να ησυχάσει μέχρι να διασχίσουν το ρεύμα.
Onboard PUMA Ocean Racing's powered by BERG's "Mar Mostro"
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Σε μια αντίστοιχη θέση με το Puma πρέπει να ήταν και ο Ian Walker με το Abu Dhabi Ocean Racing γιατί και αυτός έχει άσχημες μνήμες από το μέρος. Και ο Ian το 2008-9 με το Green Dragon είχε προβλήματα στο ίδιο σημείο, όταν είχε σπάσει το τιμόνι του και το Green Dragon έφαγε μια φοβερή κινέζικη τούμπα και λίγο μετά τους είχε πετύχει μια σπηλιάδα 50+ κόμβων και είχαν σπάσει την μάτσα τους.
Άσχημες εικόνες θα πρέπει να πέρναγαν και από το μυαλό του Ian που και αυτός έχει ένα κατάρτι που τον έχει προδώσει ήδη μια φορά στο 1ο σκέλος.

Πάντως αυτήν την φορά ευτυχώς φαίνεται ότι τα σκάφη θα βγουν αλώβητα από το
ρεύμα Agulhas. Και οι δυο παραπάνω κυβερνήτες που είχαν πολλά προβλήματα την προηγούμενη φορά, έμαθαν το μάθημά τους και είναι πλέον οι πρωτοπόροι του αγώνα.
Ο Ken Read αφού νωρίς το βράδυ ξεμπέρδεψε με ένα δίχτυ που είχε μπλεχτεί στην καρίνα του σκάφους του κατάφερε και έφερε το Puma σήμερα το πρωί στη δεύτερη θέση και άθικτο, 20νμ πίσω από τον
Ian Walker με το Abu Dhabi Ocean Racing.

Team Sanya during leg 2 of the Volvo Ocean Race 2011-12,
(Credit: Andres Soriano/Team Sanya/Volvo Ocean Race)
Μάλιστα το Abu Dhabi επέλεξε μια πιο βόρεια διαδρομή κοντύτερα στην ακτή και κατάφερε να αποφύγει το χειρότερο μέρος του ρεύματος και αυτό προφανώς τους βοήθησε. Πάντως η νύχτα ήταν έντονη και ο Ian είπε:
"Κάναμε μεγάλη πρόοδο απέναντι στο στόλο που κρατηθήκαμε κοντά στην ακτή.
Πηγαίναμε με το μεγάλο μπαλόνι και κάναμε 20-30 κόμβους!
Το δεξήνεμο τακ ήταν σχεδόν μη προσπελάσιμο, αλλά το αριστερήνεμο ήταν ΟΚ. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι πηγαίναμε πάνω στη στεριά και έπρεπε να γυρίσουμε δεξήνεμοι... Τα καταφέραμε χωρίς να σπάσουμε τίποτα κυρίως γιατί επιβραδύναμε και φυλάξαμε το σκάφος.
Αυτά είναι τα νερά είναι γνωστά για την επικινδυνότητα τους και κανείς δεν ξέρει πόσο άσχημα θα είναι για τις επόμενες 24 ώρες. Οποιοσδήποτε με κοινή λογική θα κρατιόταν μακρυά από αυτή τη θάλασσα."
Το Groupama και το CAMPER που ήταν οι μέχρι τώρα πρωτοπόροι βρέθηκαν στην 3η και 4η θέση και το Telefonica στην 5η. Ο Mike Sanderson με το Team Sanya  είναι 6οι όταν έχασαν το βράδυ πάνω από 27νμ όταν τους έπιασε για τρεις ώρες μια δυνατή βροχή και έμειναν από αέρα. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib