Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

VOR 2011

Περνώντας τον Ινδικό...

Στο 1ο σκέλος είδαμε από πλευράς καιρού και συνθηκών το τι επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τα σκάφη του Volvo Ocean Race. 
Λίγο πολύ ο Ατλαντικός είναι πιο οικείος στους περισσότερους, είτε έχουν ακούσει τις ιστορίες του από κάποιους που τον έχουν περάσει, είτε έχουν διαβάσει κάπου για το πως, πότε και από που είναι καλύτερο να τον διασχίσεις.
... Ο Ινδικός Ωκεανός όμως είναι πιο αινιγματικός... δεν έχουμε τόσα ακούσματα ή ιστορίες από εκεί.
Ας δούμε λοιπόν μερικά βασικά χαρακτηριστικά του Ινδικού Ωκεανού και μερικά από τα διλήμματα που θα πρέπει να πάρουν οι navigator τόσο στα 6 σκάφη του αγώνα, αλλά και στα χιλιάδες σκάφη του εικονικού αγώνα στο Volvo Ocean Race Game.
Ο Ινδικός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης και καλύπτει το 20% της επιφάνειάς της.
Στο βορρά διαβρέχει τη νότια Ασία (μέρος της οποίας είναι η Ινδική χερσόνησος), στη δύση την Αραβία και την Αφρική και στην ανατολή τη χερσόνησο της Μαλαισίας, τα νησιά Σούντα και την Αυστραλία. Νότια του Ινδικού Ωκεανού βρίσκεται ο Νότιος Ωκεανός.
Η έκτασή του είναι 73.556.000 χμ² (περιλαμβανομένων της Ερυθράς θάλασσας και του Περσικού Κόλπου).
Ο όγκος του νερού που περιέχει εκτιμάται σε 292.131.000 χμ³.
Μεγάλα νησιά του Ινδικού Ωκεανού είναι η Μαδαγασκάρη, τα Κομόρες, οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος και η Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη). Η Ινδονησία βρίσκεται ανάμεσα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στον Ινδικό η πρώτη μεγάλη πλοηγική πρόκληση είναι το πως να περάσεις το ρεύμα του Agulhas.
Το ρεύμα Αγκούλχας είναι για τον Ινδικό, ότι είναι το ρεύμα του Κόλπου για τον Ατλαντικό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δυνατότερα ρεύματα στον κόσμο. Ακολουθεί την Αφρικανική ακτογραμμή από το Maputo, στην Σουαζιλάνδη μέχρι κάτω στην ανατολική πλευρά της Αφρικής στο ακρωτήριο Αγκούλχας στο νοτιότερο σημείο του της αφρικανικής ηπείρου.
Εδώ το ρεύμα αφήνει την ακτή και κινείται μέσα στον νοτιοανατολικό Ατλαντικό που συναντά το δυνατό ρεύμα της Ανταρκτικής και ξαναγυρνά προς τα πίσω.

Βασικά υπάρχουν δυο επιλογές που μπορεί κανείς να πάρει:

Η πρώτη επιλογή (η λευκή γραμμή στο σχεδιάγραμμα) είναι να παραμείνεις κοντά στην ακτή μετά το Ακρωτήρι Αγκούλχας και να κατευθυνθείς βορειοανατολικά που έχει πολύ πιο ρηχά νερά και παραμένεις και εκτός του ρεύματος και ίσως να ευνοηθείς από ένα ρεύμα που κινείται αντίθετα από το ρεύμα Αγκούλχας.
Σε κάποιο σημείο όμως θα πρέπει να διασχίσεις το δυνατό ρεύμα και σίγουρα βολεύει εκεί που έχει το μικρότερο πλάτος, προς το παρόν το σημείο αυτό είναι κοντά στο Port Elizabeth. Μετά, πας ανατολικά και θα βρεις πολλά ρεύματα που κινούνται προς αυτήν την διεύθυνση ειδικά νότια της Μαδαγασκάρης.
Η δεύτερη επιλογή 
(η ροζ γραμμή στο σχεδιάγραμμα) είναι να πας νοτιοανατολικά αμέσως μετά από το ακρωτήριο Ανγκούλχας, να διασχίσεις το ρεύμα όσο το δυνατό νωρίτερα και να ψάξεις τους δυνατότερους ανέμους που έχει στον νότιο Ινδικό. Ένας παραπάνω λόγος να πάρεις αυτήν την επιλογή είναι το πλεονέκτημα που σου δίνει το ρεύμα που δημιουργείται από την επιστροφή του Αγκούλχας και κινείται προς τα ανατολικά.
Ένα ακόμα δύσκολο στοίχημα των navigators που θα προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους είναι η επικίνδυνη κατάσταση της θάλασσας που συχνά συναντάται νότια του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.
Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τα τεράστια κύματα που σηκώνει. Το φαινόμενο αυτό δημιουργείται όταν το μεγάλο δυτικό κύμα του Νότιου Ωκεανού συναντά το ρεύμα του Αγκούλχας που κινείται με 3-5 κόμβους προς τα νοτιοδυτικά, η αλληλεπίδραση τους κάνει τα κύματα μεγάλα, απότομα και κοφτά.
Και όλοι ξέρουν πόσο επικίνδυνη είναι η ενέργεια που απελευθερώνει ένα κύμα, μπορεί να σπάσει ακόμα και ένα μεγάλο σκάφος. Και το φαινόμενο αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει την στεριά γιατί ρηχαίνουν τα νερά και τα κύματα γίνονται ακόμα πιο ψηλά, απότομα και κοφτά.
Αντίθετα όπου το κύμα και το ρεύμα έχουν την ίδια διεύθυνση η θάλασσα ηρεμεί και δίνει συνθήκες για γρήγορη ιστιοπλοΐα στα πρύμα.


Οι τελευταίες προγνώσεις αναφέρουν ότι τα σκάφη θα αντιμετωπίσουν δυνατούς δυτικούς ανέμους στο σημείο που θα διασχίζουν το ρεύμα, αυτό σημαίνει ότι ο άνεμος και το ρεύμα θα έχουν αντίθετη διεύθυνση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που "σπάνε σκάφη"... μεγάλα, απότομα, κοφτά κύματα.
Ίσως τα πληρώματα αναγκαστούν να σηκώσουν το πόδι από το γκάζι αν θέλουν να τερματίσουν μόνοι τους αυτή τη φορά.

Data and analysis provided by Tidetech Applied Oceanography.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib