Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Groupama 70VOR 2011

Έχει το Groupama το καλύτερο πακέτο άλμπουρου-ξαρτιών;

Τα 5 σκάφη του Volvo Ocean Race, που είναι στο Abu Dhabi, σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο πέφτουν ξανά στο νερό για να ετοιμαστούν για την επόμενη εκκίνηση το Σάββατο στις 14 Ιανουαρίου που θα τα πάει στην Κίνα για το 3ο σκέλος του φετινού αγώνα. 
Πριν από την εκκίνηση του Σαββάτου βέβαια θα πρέπει να δώσουν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και την μάχη του Etihad inport race στο Abu Dhabi.
Ταυτόχρονα το 6ο σκάφος το Team Sanya έχει ήδη ξεκινήσει για να ολοκληρώσει το 1ο μέρος του 2ου σκέλους και να πάρει και του πόντους που του αντιστοιχούν για την συνέχεια του αγώνα. 
Ειδικά στο 1ο, αλλά και στο 2ο σκέλος του αγώνα είδαμε ότι πολλά σκάφη αναγκάστηκαν, είτε να εγκαταλείψουν, είτε να αναβάλουν τον αγώνα τους από προβλήματα κατά κύριο λόγο στο άλμπουρο και την αρματωσιά τους. 
Τα μοναδικά σκάφη που προς το παρόν δεν έχουν παρουσιάσει καμία ζημιά, τουλάχιστον σοβαρή ώστε να τους στοιχίσει έναν τερματισμό, είναι το Telefonica, το Camper και το Groupama

Groupama Sailing Team, skippered by Franck Cammas from France
(Photo Credit must read: Paul Todd/Volvo Ocean Race)
Το τελευταίο μάλιστα, από ότι όλοι παραδέχονται, είναι ένα από τα ταχύτερα σκάφη του στόλου και αν δεν είχαν κάνει μια πολύ λανθασμένη επιλογή τακτικής στο 1ο σκέλος και αν δεν ήταν άτυχοι στο 2ο σκέλος το Groupama 4 κάλλιστα θα μπορούσε να είναι σήμερα στη θέση του Telefonica.
Φαίνεται ότι οι Γάλλοι έχουν φτιάξει ένα πολύ καλό σκάφος ειδικά στον πολύ αέρα είναι ταχύτατο, ο συνδυασμός σκάφους, άλμπουρου και πανιών έχουν φτιάξει έναν πολύ καλό σύνολο που στο μέλλον του αγώνα ίσως και να εκπλήξει πολλούς με την απόδοσή του.
Παρακάτω θα δούμε από πιο κοντά μερικές από τις λεπτομέρειες του άλμπουρου και των εξαρτημάτων του Groupama που είναι την εταιρίας Carbo Link.
Το Groupama 4, έχει έντονο το Γαλλικό στοιχείο, σχεδιάστηκε όπως είπαμε από τον Γάλλο-Αργεντινό σχεδιαστή, Juan Kouyoumdjian, και τελειοποιήθηκε από την ομάδα έρευνας της Groupama που εδρεύει στο Lorient της Γαλλίας. Χτίστηκε από την Multiplast, άλλη μια Γαλλική εταιρία και τέλος εξοπλίστηκε με ένα άλμπουρο που φτιάχτηκε και αυτό στη Γαλλία από έναν κατασκευαστή στο Lorient.
Τα τελικά κομμάτια του άλμπουρου, σταυροί, μάτια, οδηγοί, και όλα τα εξαρτήματα που απαιτούνται φτιάχτηκαν από μια Ελβετική εταιρία την Carbo-Link, η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την παραγωγή δομικών υλικών που δέχονται μεγάλα φορτία.
Όλα τα εξαρτήματα που αναπτύχθηκαν για το Groupama είναι ειδικά σχεδιασμένα και μοναδικά.
"Χρησιμοποιούμε το Volvo Ocean Race για να αναπτύξουμε εξαρτήματα 'έργα τέχνης' που μετά θα χρησιμοποιηθούν σε πιο κοινά αγωνιστικά και κρουαζιεράδικα σκάφη, αλλά και στα superyachts. Το Volvo Ocean Race είναι o δυσκολότερος και ο πιο απαιτητικός 'παιδότοπος' για την βιομηχανία μας. Αν το προϊόν και οι ιδέες μας επιβιώσουν εδώ, μπορούμε να τα προτείνουμε με καθαρή συνείδηση σε όλους του πελάτες μας..." μας λέει ο Andreas Winistörfer, CEO της Carbo-Link.
Και πραγματικά κοιτώντας το άλμπουρο του Groupama από κοντά παρατηρούμε πολλές καινοτομίες από την Carbo-Link και την ομάδα του Groupama.
Εικόνα 1: Adjustable internal tang made by Carbo-Link
Κάθετα Ξάρτια:Η μεγαλύτερη διαφορά της λύσης του Groupama από τα υπόλοιπα σκάφη είναι ότι το άλμπουρο τους έχει μόνο τρεις σταυρούς σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σκάφη που έχουν τέσσερις. 
Τα κάθετα στηρίγματα του άλμπουρου (ξάρτια) είναι από ανθρακονήματα και είναι ένα ενιαίο κομμάτι από το κατάστρωμα ως το μάτι (Cap Tang) που μπαίνουν μέσα στο άλμπουρο.
Αυτά τα ξάρτια είναι απολύτως άκαμπτα για να πετυχαίνεται η ακαμψία που επιδιώκει ο σχεδιαστής.
Τα διαγώνια ξάρτια είναι πιασμένα στο κάθετο μέρος στην άκρη των σταυρών, με αποτέλεσμα να είναι μια αεροδυναμική, αλλά και συμμαζεμένη λύση.
Εικόνα 2: Small and tidy solution at spreader tip of Groupama 4
Το μήκος των διαγώνιων ξαρτιών μπορεί να αλλάξει με ένα σύστημα από τιτάνιο, που είναι κρυμμένο μέσα στο άλμπουρο στο "μάτι" που πιάνει το ξάρτι. (εικόνα 1)

Για να μειώσουν ακόμα περισσότερο την αεροδυναμική αντίσταση οι σχεδιαστές σε όλα τα εξαρτήματα και στους σταυρούς έδωσαν ελλειπτικό σχήμα και το ευθυγράμμισαν με την γωνία, κατά κύριο λόγο, που είναι αναμενόμενο να έχει ο πραγματικός αέρας.
Εικόνα 3: eRigging installed in D1, V1 and headstay
Πρότονος:Ο πρότονος είναι φτιαγμένος από μια ράβδο από ανθρακονήματα (carbon rod). Πολλά τεστ έδειξαν ότι ακόμα και αλουμινένια τέρματα δε αποτελούν πρόβλημα για τον πρότονο.
Επιπλέον για να μπορεί να παίρνει κλίσεις το πάνω και το κάτω μάτι του πρότονου όταν ο πρότονος δεν έχει τάση έχουν φτιαχτεί σφαιρικά τέρματα που περιστρέφονται. (εικόνα 3).
Bobstay:Ακόμα και το Bobstay είναι φτιαγμένο από carbon rod, και για να ταιριάξει τέλεια ανάμεσα στο bowsprit και στην πλώρη, η ανοχή που πρέπει να πληρεί είναι της τάξης του 1mm.
Εικόνα 4: Metal free thimble with implemented strain gauge
eRigging: Σχεδόν όλα τα ξάρτια του Groupama, και ειδικά τα V1, D1 και ο πρότονος, είναι εφοδιασμένα με μια τεχνολογία που λέγεται eRigging και έχει αναπτυχθεί από την Carbo-Link και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση METS 2010.
Η τεχνολογία αυτή έγκειται στο να μετρά εσωτερικά με ένα καλώδιο που είναι εγκατεστημένο στα ξάρτια την τάση που δέχονται ανά πάσα στιγμή.
Η ομάδα του
Groupama θα έχει τη δυνατότητα να μετρά και να ελέγχει την τάση στα ξάρτια σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα. (εικόνα 3).
End fittings:Σαν μια ακόμα πρωτοτυπία στα συνθετικά άλμπουρα η Carbo-Link ανέπτυξε και χρησιμοποιεί μη μεταλλικά "δαχτυλίδια" στα τέρματα που στηρίζουν τα ξάρτια. Η λύση αυτή προσέφερε πολύ μεγάλη μείωση βάρους.
Εικόνα 5: Chain plate design with shim to adjust lengths
Όλο το σύστημα είναι πλαστικοποιημένο, μια μπάλα μέσα στο δαχτυλίδι αντισταθμίζει τις μικρο-ανοχές. Η απόδοση αυτής της λύσης δοκιμάστηκε με την μηχανή κοπώσεως 150 τόνων της Carbo-Link. (εικόνα 4).

Chain plate design:
Για να ξεφορτωθούν τις βαριές ξαρτόριζες και τους ογκώδης εντατήρες, οι σχεδιαστές της Carbo-Link, έφτιαξαν μια πλάκα που να μπορεί να ρυθμιστεί με ροδέλες.
Το carbon rod δεν έχει καθόλου ανοχές οπότε το μήκος του δεν αλλάζει από τη στιγμή που θα ρυθμιστεί και θα εγκατασταθεί.

Σταυροί:
Εικόνα 6: Spreaderbar of Groupama 4
Οι σταυροί (εικ. 7) και οι υποδοχές τους (εικ. 6) είναι φτιαγμένα από επάλληλες στρώσεις από προ-εμποτισμένες ίνες άνθρακα.
Αυτά τα δομικά στοιχεία είναι φτιαγμένα από υψηλής ποιότητας ανθρακονήματα ώστε να επιτευχθούν εξαιρετικές ιδιότητες αντοχής.
Ολόκληρος ο σταυρός έχει γίνει με ένα ενιαίο φύλλο ώστε να αποφευχθούν ενώσεις και κολλήματα που θα αποδυνάμωναν την αντοχή του.
Για να προστατευτούν οι σταυροί από τα πανιά, τα μαντάρια και τα άλλα σκοινιά που τρίβονται πάνω τους έχει τοποθετηθεί μια ακόμα καινοτομία, μια πλάκα που προστατεύει το μπροστά μέρος των σταυρών.
Εικόνα 7: Spreader of Groupama 4 with chafe guardNo comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib