Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingTeam SanyatelefonicaVOR 2011

Μετά από 60 ώρες αγώνα ακόμα παίζουν τη γάτα με το ποντίκι...

Έχουν ήδη περάσει 60 ώρες από την εκκίνηση του 2ου μέρους του 3ου σκέλους στο Volvo Ocean Race και ακόμα τα 6 σκάφη του αγώνα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους... τα τρία πρώτα σκάφη μάλιστα έχουν μόλις 4νμ μίλια διαφορά από το 1ο στο 3ο!
Martin Krite and Brad MArsh change sails onboard Groupama Sailing Team
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)

Το Puma και το Camper τα δίνουν όλα για να κερδίσουν και το παραμικρό μέτρο στην μεταξύ τους μάχη που κρατά σχεδόν από την εκκίνηση 2 μέρες πριν.
Το Puma φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχει καταφέρει να μεγαλώσει τη διαφορά από τα 0,90νμ στα 2,3νμ, αλλά μάλλον η διαφορά αυτή είναι πλασματική μιας και το Camper έχει κάνει την κίνηση του και έχει βρεθεί βορειότερα από όλα τα σκάφη περίπου 12νμ πιο ψηλά από το Puma.
Η πλεύση των Volvo Open 70 παραμένει εδώ και δυο μέρες όρτσα και πλέουν κατευθείαν προς την Σουμάτρα.
Παρόλα αυτά η επανατοποθέτηση των σκαφών από τα πληρώματα έχει αυξομειώσει τις διαφορές μεταξύ των σκαφών και το Camper και το Telefonica επέλεξαν να χάσουν λίγη απόσταση και τοποθετήθηκαν βορειότερα από το στόλο, ώστε να κερδίσουν ταχύτητα όταν αποφασίσουν να ποδίσουν μπαίνοντας στα στενά του Malacca.
Η θέση αυτή του Camper σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Chris Nicholson, θα αποφέρει καρπούς στην πορεία καθώς θα είναι σε θέση να κρατήσουν πιο ανοιχτή γωνία από τα υπόλοιπα σκάφη και κατά συνέπεια να έχουν και μεγαλύτερη ταχύτητα κατά τη διάρκεια που θα μπαίνουν στα στενά του Malacca.
Mike Pammenter, Daryl Wislang and Roberto Bermudez de Castro change sails
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Nicholson "είμαστε στη θέση που θα ήθελαν όλοι οι αντίπαλοι μας στο στόλο να βρίσκονται... Προς το παρόν κάνουμε μικρές διορθώσεις, η μάχη να κρατηθούμε στην κορυφή είναι έντονη, είμαστε πλώρη με πλώρη με το Puma... βέβαια έχουμε το πλεονέκτημα του να είμαστε ψηλότερα, αλλά είναι πολύ ριψοκίνδυνο το πότε θα το χρησιμοποιήσουμε."
Για τον Nicholson και την ομάδα του το Puma δεν είναι το μόνο τους άγχος, λίγο πιο πίσω το Groupama δεν λέει να ξεκολλήσει και είναι μόλις 2,5νμ πίσω από το Camper με παραπλήσια ταχύτητα, αλλά αρκετά πιο χαμηλά σε ευθυγράμμιση ακόμα και από το Puma. 
Και επιπλέον πλησιάζει και το Telefonica που μετά από τη ζημιά που έπαθε στο Code 0 την Κυριακή έχει επανακάμψει και ήδη έχει μαζέψει αρκετά από τα μίλια που έχασε. Ο Iker Martinez και η ομάδα του δείχνουν έμπρακτα ότι δεν είναι τυχαία στην 1η θέση της βαθμολογίας, έχουν και καλή ομάδα αλλά και γρήγορο σκάφος.
Προς το παρόν είναι περίπου 16νμ πίσω από το Puma αλλά και έχουν επιλέξει να πάρουν τη Βόρεια οδό κάνοντας παραπλήσια τακτική με το Camper και αποσκοπούν στα μακροχρόνια οφέλη και όχι στην πρόσκαιρη μείωση των μιλίων.

Skipper Iker Martinez onboard Team Telefonica during leg 3
(Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)

"Ήταν μια απόφαση (να πάνε βόρεια) που βασίστηκε στο τι θα γίνει δυο μέρες μετά και όχι στο που είμαστε τώρα.
Τώρα έχουμε λίγο περισσότερο αέρα και η πορεία μας είναι εκεί που θέλουμε να πάμε.
Προσπαθούμε σκληρά να μαζέψουμε τα μίλια που χάσαμε έτσι ώστε όταν μπούμε στα στενά του Malacca και οι συνθήκες γίνουν ασταθείς να είμαστε κοντά στα άλλα σκάφη και να έχουμε δυνατότητα να τους περάσουμε." είπε ο Martinez.
Λίγο νοτιότερα όπως είπαμε είναι το Groupama που αυτή τη στιγμή είναι 3ο και το ακολουθεί στην 4η θέση το Abu dhabi και το Sanya στην 6η.
Η διαφορά του 1ου, Puma, με τον τελευταίο, Sanya, είναι 23νμ που φυσικά είναι ελάχιστη μετά από 60 ώρες αγώνα και ειδικά όταν τα έξι σκάφη έχουν ακόμα περίπου 2.300νμ ακόμα για να τερματίσουν.
Από το Puma ο Amory Ross, MCM, περιγράφει την κατάσταση τους:

The instruments are at the core of on-deck sailing, displaying
allof the vital information needed for fast navigation.
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
"Για άλλη μια φορά οδηγούμε το στόλο στην αρχή του σκέλους... έχουμε τρία στα τρία, αλλά δεν έχει καμία αξία πέρα από το να επιβεβαιώσει ότι έχουμε καλό σκάφος, καλά πανιά και φυσικά ομάδα. Θα πρέπει να το κάνουμε να κρατήσει ως το τέλος... κάτι που μέχρι τώρα δεν το έχουμε πετύχει.
Η ατμόσφαιρα στο σκάφος είναι καλή όλοι έχουν μπει στο κλίμα της ανοικτής θάλασσας. Αν δεν έκανε και τόσο ζέστη θα ήταν τέλεια.
Εχτές τη νύχτα είχαμε λίγο τρέξιμο καθώς μπήκαμε σε μια περιοχή με καταιγίδες. Το Camper ήταν λίγο πίσω μας και λίγο πιο ψηλά. Μετά το χάσαμε έκαναν τακ και πήγαν βόρεια... σκεφτήκαμε να τους ακολουθήσουμε αρκετές φορές αλλά αποφασίσαμε να παραμείνουμε στο αρχικό μας πλάνο μιας και είμαστε ακόμα στην αρχή.
Άρα δεν είμαστε πια το βορινότερο σκάφος. Το Camper και το Telefonica θα ευνοηθούν από το δυνατότερο αέρα και εμείς από την καλύτερη γωνία που έχουμε τώρα. Ο καιρός θα δείξει ποιος το έκανε σωστά τον υπολογισμό του.
Προς το παρόν έχουμε το Groupama κολλημένο στην πρύμνη μας να μας κρατά σε εγρήγορση. Και αύριο θα είναι μια από τα ίδια."
Groupama Sailing Team during leg 3
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Τα έξι σκάφη προς το παρόν έχουν αντιμετωπίσει ιδανικές συνθήκες, 10-15 κόμβους αέρα καλή θερμοκρασία και ζεστή θάλασσα. Μέχρι τώρα τα πληρώματα δεν είχαν και πολλά να κάνουν ήταν σχεδόν μονόμπρατσο αριστερήνεμα με σταθερό αέρα και όλη η προσοχή έπεφτε στο τιμόνεμα, αλλά όσο πλησιάζουν στα στενά του Malacca η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ζωή ειδικά κάτω γίνεται ανυπόφορη.
Όταν είσαι επάνω είναι καλά, η ζέστη είναι υποφερτή, αλλά όταν κατεβαίνεις κάτω όλα κολλάνε και η ζέστη είναι ανυπόφορη. Δεν μπορείς να ξεκουραστείς. Αν είσαι εκτός βάρδιας συνήθως είσαι στην κουκέτα σου και ξεκουράζεσαι, αλλά τώρα δεν μπορείς να μείνεις κάτω και να κοιμηθείς, οπότε ή πάμε επάνω και καθόμαστε στα ρέλια ή καθόμαστε και κοιταζόμαστε στην κουκέτα μας." είπε ο πλωριός του
Abu Dhabi Ocean Racing, Justin Slattery.
Για τον
Damian Foxall, watch leader στο Groupama κάθε δέκατο του κόμβου είναι σημαντικό.
Groupama Sailing Team during leg 3
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
"Πάμε ανοικτά όρτσα και κάθε μικρο-αλλαγή επηρεάζει την ταχύτητα μας και είναι σημαντική. Οι διαφορές στις ταχύτητες είναι ανύπαρκτες και όλα τα σκάφη πάνε με όλη τη μαΐστρα και την τζένοα και κάνουν περίπου 12 κόμβους.
Δεν αλλάζουν και πολλά, μόνη αλλαγή ήταν η κίνηση του Camper να τοποθετηθεί 10νμ βορειότερα από όλους. Δεν έχουμε σχέδιο για καμιά αλλαγή, τουλάχιστον για μιάμιση μέρα ακόμα. Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η ταχύτητα μας, αλλά αυτό είναι εύκολο να το παρατηρούμε βλέποντας τις αποστάσεις με τα άλλα σκάφη. Λίγο πολύ όλοι έχουμε την ίδια πορεία και την ίδια ταχύτητα."
Οι 6 ομάδες αναμένεται να φτάσουν στα στενά του Malacca, το στενό πέρασμα ανάμεσα στη Σουμάτρα και την Σιγκαπούρη, μέσα στις επόμενες δυο μέρες. 
Και ο
Damian Foxall, watch leader στο Groupama, μας δίνει μια καλή εικόνα του τι θα αντιμετωπίσουν μέσα στα στενά από πλευράς καιρού.
Justin Slattery trimming onboard Abu Dhabi Ocean Racing during leg 3
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Team Sanya, skippered by Mike Sanderson from New Zealand
(Photo Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)

"Εκεί θα αρχίσει η ένταση. Θα είναι λίγο πολύ όπως και όταν περνάς τα Doldrums, ή αν είσαι τυχερός και βρεις μερικά θερμικά μπορεί να περάσεις γρήγορα. Οι μουσώνες στα βουνά την Σουμάτρα είναι το μεγάλο ερώτημα... είναι καλύτερα να κρατηθείς κοντά στη στεριά και να πάρεις τα θερμικά ή αντίθετα να απομακρυνθείς ώστε να γλυτώσεις από τις μπουνάτσες; Για κανά δυο μέρες θα σπάμε τα κεφάλια μας με αυτές τις ερωτήσεις πριν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τα στενά. Δεν θα είναι εύκολο, παρόλο που το σκάφος μας είναι καλό σε αυτές τις συνθήκες. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν το Telefonica με το σκισμένο code 0 θα είναι ανταγωνιστικό. Μετά τα στενά και μέχρι την Σιγκαπούρη μπορεί κάποιος να πάρει κάποια ρίσκα και να κάνει τις επιλογές του, μετά θα είναι ένας μεγάλος αγώνας ταχύτητας στα όρτσα μέχρι την Κίνα."
Όπως δείχνουν τα πράματα τα 6 σκάφη θα μπουν στα στενά με ελάχιστες διαφορές, οπότε το 3ο σκέλος θα κριθεί μέσα στα στενά του Malacca, εκεί θα υπάρχουν οι ευκαιρίες είτε για μεγάλα οφέλη είτε για μεγάλες απώλειες.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib