Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

offshoreVOR 2011

Ανακούφιση η σημερινή νίκη για τον Ian Walker και την ομάδα του

Το Abu Dhabi Ocean Racing πήρε τη δεύτερη νίκη του σε inport race σήμερα μέσα στα "πάτρια" εδάφη μπροστά στην ακτογραμμή της πόλης του Abu Dhabi.
Μετά από την νίκη στο 1ο inport στο Alicante η ομάδα του Ian Walker αντιμετώπισε πολλές δύσκολες καταστάσεις, από το σπασμένο άλμπουρο του πρώτου σκέλους ανοικτής θαλάσσης μέχρι και την 5η θέση στο δεύτερο σκέλος που τους έφερε στο Abu Dhabi. Σήμερα ο Ian και το πλήρωμα του δύσκολα κρατούσαν την χαρά τους αφού πρέπει να ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση μετά την καλή τους εμφάνιση, η πίεση που αισθάνονταν, όπως και ο ίδιος είπε ήταν μεγάλη, ειδικά μέσα στα ΗΑΕ. "Θέλαμε να κερδίσουμε τον αγώνα και ήμασταν προετοιμασμένοι να πάρουμε και μερικά ρίσκα. Ξέραμε ότι αν κερδίζαμε θα ήταν εξαιρετικά για όλους και για πολλούς λόγους. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα 7 μηνών ακόμα, αλλά η σημερινή μέρα ήταν σημαντική. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσα πολλά σκάφη στο νερό να παρακολουθούν τον αγώνα! και ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια χώρα που η ιστιοπλοΐα είναι ακόμα νέα. Αυτή τη στιγμή βλέπουν τη σημαία της χώρας τους να ανεμίζει και είναι καταπληκτικό."
Το Abu Dhabi πήρε τους 6 βαθμούς της 1ης θέσης και το ακολούθησε το Groupama του Franck Cammas στη δεύτερη κάνοντας ακόμα μια καλή εμφάνιση. Μάλιστα σε κάποιες στιγμές έφτασε κοντά στο να πάρει και την πρώτη θέση από το Azzam. Πέντε βαθμοί για το Groupama λοιπόν και τέσσερις για το Camper που τερμάτισε στην 3η θέση. Τέταρτο είναι το Puma και πέμπτο το Telefonica.
Στο αγωνιστικό μέρος παρόλο που δεν είχε πολύ αέρα, είχε 7-10 κόμβους, οι μάχες που δόθηκαν ήταν έντονες και σε μερικές περιπτώσεις πολύ κοντινές. Στην εκκίνηση τα σκάφη έφυγαν στα πρύμα, καλύτερα από όλους έφυγε το Telefonica και το Puma στη μέση της γραμμής δεξήνεμα, το Camper και το Groupama επίσης δεξήνεμα επέλεξαν να είναι κοντύτερα στο σκάφος της επιτροπής και τέλος το Abu Dhabi ξεκίνησε αριστερήνεμο από το άλλο άκρο της εκκίνησης μόνο του.
Δυστυχώς για το Puma όμως ένα περιστατικό με το Telefonica πάνω στη γραμμή το χρέωσε με φάουλ και αναγκάστηκε να κάνει ποινή μιας στροφής, που το έφερε στην τελευταία θέση εκείνη τη στιγμή. Το Camper λίγο μετά την εκκίνηση φάνηκε να παίρνει μεγάλο προβάδισμα και να μαζεύει τη διαφορά από το Telefonica όπως και το Groupama που ήταν μαζί με το Camper. Το Abu Dhabi επιλέγοντας μια πιο μοναχική διαδρομή και επιμένοντας στο αριστερήνεμο τακ αποχωρίστηκε από τον υπόλοιπο στόλο και όλοι περιμέναμε να δούμε όταν τα σκάφη θα έκαναν την πόντζα το τι θα γινόταν... θα περνούσε μπροστά το Camper ή το Abu Dhabi; Τελικά κάνοντας μια τέλεια πόντζα το Abu Dhabi ακριβώς πάνω στο layline κατάφερε και πέρασε πρώτο το πρώτο σημείο στροφής, ακολουθούμενο από το Camper και το Groupama, λίγο πιο πίσω ήταν το Telefonica και 5ο το Puma.
Στην συνέχεια το Groupama, που δείχνει να είναι πολύ γρήγορο και στον πολύ και στο λίγο αέρα, κατάφερε και μάζεψε τα 30 δευτερόλεπτα διαφορά που είχε το Azzam και σε μια κατάσταση δεξήνεμου - αριστερήνεμου πήρε την πρωτοπορία στον αγώνα μιας και το Azzam αναγκάστηκε να ποδίσει πίσω από τους Γάλλους. Η συνέχεια στα όρτσα έδωσε μερικές σκληρές μάχες μεταξύ των δύο πρώτων με νικητή τον Ian Walker, που κατάφερε και ξαναπέρασε πρώτος στην δεύτερη σημαδούρα... από εκεί και πέρα το Abu Dhabi δεν ξανα-έχασε την πρωτιά και έτσι ολοκλήρωσε το Etihad inport race. Μάλιστα κατάφερε στην επόμενη σημαδούρα να μεγαλώσει τη διαφορά του από το Groupama στα 38 δευτερόλεπτα. Τρίτο ακολουθούσε σταθερά το Camper. 
Τέταρτο την τρίτη σημαδούρα την πέρασε το Telefonica που δεν είχε και την καλύτερη μέρα... κατά τη διάρκεια του καβατζαρίσματος έκαναν μια άτσαλη μανούβρα και κατάφεραν να μείνουν στον "τόπο" δίνοντας την ευκαιρία στο Puma που ερχόταν από πίσω να τους περάσει και να πάρει την 4η θέση. Ο Iker Martinez προσπάθησε με ένα έντονο ορτσάρισμα να προκαλέσει τον ken Read να υποπέσει σε φάουλ, αλλά δεν τα κατάφερε και το Puma πέρασε καθαρά μπροστά. Ακριβώς με αυτή τη σειρά ολοκλήρωσαν την ιστιοδρομία των 8νμ τα Volvo Open 70, και μετά την σημερινή μέρα τη βαθμολογία των 6 σκαφών συνολικά στον αγώνα έχει γίνει ως εξής:
1. Team Telefonica 68
2. CAMPER with Emirates Team New Zealand 62
3. Groupama sailing team 47
4. PUMA Ocean Racing powered by BERG 31
5. Abu Dhabi Ocean Racing 25
6. Team Sanya 4*
* Team Sanya can still score points for Leg 2 and the Etihad Airways Abu Dhabi In-Port Race if they complete Stage 1 in racing conditions.
Στα εντυπωσιακά σημεία της σημερινής ημέρας πρέπει να τονίσουμε την έντονη παρουσία των κατοίκων του εμιράτου που για ένα σχεδόν άγνωστο άθλημα για αυτούς ήταν κοντά στις ομάδες τόσο μέσα στη θάλασσα όσο και στην απονομή που ακολούθησε μετά. Ένα ακόμα πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο κοντά επέτρεπαν στα media boats να πλησιάζουν στα σκάφη του αγώνα και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις πριν την εκκίνηση να ενοχλούν κιόλας. Τόσο τα σκάφη με τους φωτογράφους και τις κάμερες, όσο και τα σκάφη με τους προσκεκλημένους ήταν πολύ κοντά στις σημαδούρες. Σε μερικές περιπτώσεις είδα media boats σχεδόν να έχουν περικυκλώσει σκάφη από όλες τις πλευρές και να ταξιδεύουν μαζί τους από απόσταση 15-20 μέτρων!
Abu Dhabi Ocean Racing, (Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Αυτό ήταν κάτι που σχολιάστηκε από όλους, και ενώ έκανε τη ζωή των φωτογράφων πολύ εύκολη στην τελική σε μερικές περιπτώσεις ίσως να ήταν υπερβολική τόση ελευθερία που είχανε δώσει στα media boats... πάντως απόψε το βράδυ η επιτροπή του αγώνα από ότι ακούω (δίπλα μου κάθονται δυο μέλη της επιτροπής αγώνα και το σχολιάζουν ήδη) θα το συζητήσει και ίσως αύριο να είναι διαφορετικά τα πράγματα.No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib