Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingTeam SanyatelefonicaVOR 2011

Τo Telefonica με σωστή τακτική οδηγεί τον αγώνα

Τα τρία πρώτα σκάφη στο Volvo Ocean Race έκαναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών μια σημαντική διαφορά από τα άλλα τρία που ακολουθούν.
Justin Slattery with a space walk repair of the MH0. Abu Dhabi Ocean Racing
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Οι πρωτοπόροι Telefonica, Groupama και Puma, αν και μεταξύ τους είναι σε απόσταση αναπνοής πήραν μια διαφορά σχεδόν 50νμ από το Camper και το Abu Dhabi και 125νμ από το Team Sanya.
Είναι συναρπαστικό να βλέπεις τα σκάφη, μετά από 8 μέρες αγώνα στο β' μέρος τους 3ου σκέλους να είναι ακόμα το ένα δίπλα στο άλλο και να αλλάζουν θέσεις συνεχώς.
Οι επιλογές τους είναι φυσικά αυτές που καθορίζουν το παιχνίδι και προς το παρόν το Telefonica φαίνεται ότι κάνει την καλύτερη δουλειά. Σε αυτό το σκέλος κατάφερε από την 5η θέση που είχε πέσει μετά από μια ζημιά στο Code 0, να φτάσει τώρα να προηγείται και να παίρνει και τις πρωτοβουλίες στην τακτική του στόλου.
Εχτές η κίνηση του Telefonica να κάνει πόντζα και να κινηθεί προς το κέντρο του στενού που βρίσκονται ήταν σωστή και όσοι την ακολούθησαν αποκόμισαν μεγάλα οφέλη. Το Groupama και το Puma έκαναν πόντζα πίσω από το Telefonica και πλέον είναι τα τρία σκάφη που οδηγούν την κούρσα.

Tony Rae deploys the anchor to stop drifting backwards onboard CAMPER
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Το Camper που εκείνη τη στιγμή ήταν δεύτερο επέλεξε να κρατηθεί κοντά στη Μαλαισία και την πάτησε... όχι μόνο έμεινε από αέρα αλλά αναγκάστηκε να ρίξει άγκυρα για να κρατηθεί στη θέση του και να μην χάσει μέτρα από το ρεύμα που έπλεε αντίθετα. Απογοήτευση πάνω στο  Camper που επέλεξε να μείνει κοντά στη στεριά επηρεασμένο από τον προηγούμενο αγώνα που είχαν περάσει από το ίδιο σημείο και η στεριά είχε αποδειχτεί καλύτερη. Από ότι φαίνεται όμως μέσα στα στενά του Malacca γίνονται Malaccies (μάλλον από εκεί πήραν και το όνομα τους...) και η κίνηση του Camper του στοίχισε 3 θέσεις και 50νμ.
The true wind speed reading onboard CAMPER with ΕΤΝΖ
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Και λέω 3 θέσεις γιατί εντωμεταξύ το Abu Dhabi που είχε μείνει εχτές πίσω περίπου 80νμ έκανε μια καταπληκτική κούρσα κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφερε να μειώσει περίπου 40νμ τη διαφορά του από τους πρώτους, οπότε τώρα είναι 4ο, λίγο μπροστά από το Camper που είναι στην 5η θέση.
Τουλάχιστον το Camper έχει παρέα το Abu Dhabi και το ένα σκάφος τραβάει το άλλο στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να φτάσουν τους τρεις πρώτους. Ενώ το Team Sanya από τις πρώτες μέρες κάνει έναν μοναχικό αγώνα. Ο Mike Sanderson και το πλήρωμα του το ήξεραν ότι στα ίσια δε θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα στα άλλα σκάφη και περίμεναν να τους ευνοήσει λίγο η τύχη, ειδικά μέσα στα στενά, και να μπορέσουν να μειώσουν λίγο τη διαφορά τους... προς το παρόν δεν έχουν τέτοια τύχη, είναι 125νμ πίσω από το πρώτο σκάφος και φυσικά συνεχίζουν να αγωνίζονται γιατί ουσιαστικά πρωταρχικός σκοπός τους είναι να καταφέρουν να τερματίσουν το σκέλος.
Πάντως ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει και σύμφωνα με τον Jean-Luc Nélias, navigator στο
Groupama, τα σκάφη λίγο πριν βγουν από τα στενά του Malacca θα συμπτυχθούν και πάλι.
PUMA Ocean Racing, Groupama, Sailing Team and Team Telefonica all reunite
in the Strait of Malacca. (Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
"Σήμερα το πρωί το Puma και εμείς, πήραμε ένα κομμάτι αέρα και φτάσαμε στην πρύμνη του Telefonica, τώρα είμαστε πολύ κοντά, αλλά έχουμε λίγο αέρα, 7 κόμβους, και κινούμαστε αργά. Η αναφορά θέσεων δείχνει ότι το Camper και το Abu Dhabi είναι δεξήνεμα και έρχονται προς εμάς γρήγορα... Φαντάζομαι ότι στην έξοδο των στενών θα είμαστε και οι 5 μαζί."
Αυτό που και τα έξι σκάφη αναφέρουν στην επικοινωνία τους είναι το πόσο πολλά σκουπίδια επιπλέουν στη θάλασσα σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής και πόσο έντονη είναι η κίνηση μέσα στα στενά.
Ο Will Oxley, CAMPER navigator, λέει: "Έχουμε περίπου 40 με 50 στίγματα να χτυπάνε στο ραντάρ κάθε στιγμή. Τα περισσότερα από αυτά είναι σκάφη και ψαρόβαρκες με δίχτυα ανάμεσα τους. Δεν θα το έλεγα ότι είναι και πολύ ασφαλές το πέρασμα." 
A bat finds a home onboard Abu Dhabi Ocean Racing during leg 3
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Στο Abu Dhabi Ocean Racing μπορεί η επιλογή να κολλήσουν στη Μαλαισία να μην απέδωσε ως ήλπιζαν αλλά τουλάχιστον είχαν μια απρόσμενη επίσκεψη πάνω στο σκάφος από μια νυχτερίδα που κρεμάστηκε στη μαΐστρα τους για περίπου 6 ώρες.
Ο Ian Walker είπε: "Μας συνάντησε σήμερα το πρωί. Μάλλον παρασύρθηκε από τον αέρα στα ανοιχτά και κόλλησε πάνω στη μαΐστρα. Κατάφερε να επιβιώσει μερικά τακ που κάναμε και μάλλον κοιμήθηκε κρεμασμένη από το βαγονάκι της μούδας. Φαίνεται ότι της αρέσει το μαύρο μας πανί. Θα προσπαθήσουμε να την αφήσουμε κοντά στην στεριά."
Ο στόλος των Volvo Open 70 έχει άλλα 200νμ μέχρι να φτάσει στο επόμενο σημείο στροφής που είναι η Σιγκαπούρη και από εκεί θα κατευθυνθεί αριστερά προς την Κίνα.
Τα πρώτα σκάφη αναμένεται να τερματίσουν στη Sanya στις 5 Φεβρουαρίου.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib