Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingTeam SanyatelefonicaVOR 2011

To Camper και πάλι πρώτο, αλλά για πόσο...;

Όποιο σκάφος και να γράψεις ότι είναι πρώτο σίγουρα θα πέσεις έξω... οι θέσεις αλλάζουν συνεχώς ανάμεσα στα τέσσερα πρώτα σκάφη του Volvo Ocean Race. 
CAMPER with Emirates Team New Zealand crew stacked up to windward as they approach the
Indonesian Island of Pulau Weh, (Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Από εχτές την πρωτοπορία την είχε το Camper που όμως το ακολουθούσε από κοντά και λίγο πιο νότια το Puma και λίγο πιο βόρεια το Telefonica που έκανε μια εκπληκτική επιστροφή από την 5η θέση προχτές στην κορυφή σήμερα. Στην κορυφή σήμερα βρέθηκε και το Puma, αλλά και το Groupama και το Telefonica, αλλά και φυσικά το Camper.
Η παραπάνω τετράδα άλλαξε κάμποσες φορές θέση στην πρωτιά και καθώς τα 6 σκάφη του αγώνα μπαίνουν στα στενά του Malacca οι επιλογές των navigator είναι σημαντικές και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατάταξη. 
Τα 6 Volvo Open 70 χωρίς δεύτερη σκέψη λοιπόν πέρασαν την βόρεια ακτογραμμή της Σουμάτρας και μπήκαν στο στενό που εκτείνεται για περισσότερα από 500νμ μέχρι τη Σιγκαπούρη. Μια περιοχή που πολύ σπάνια χρησιμοποιείται σαν αγωνιστικός στίβος, αλλά έχει δια μέσου των αιώνων χρησιμοποιηθεί πολλάκις σαν εμπορικό σταυροδρόμι, όπως άλλωστε και στις μέρες μας. Περισσότερα από 500 φορτηγά πλοία, κάθε μέρα, περνάνε από το στενό που έχει μέγιστο πλάτος περίπου 200νμ και ελάχιστο κάτι λιγότερο από 15νμ.

Brad Jackson bringing up the "runners," all 11 tons of them.
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Από την στιγμή που ξεκίνησε το το δεύτερο μέρος του 3ου σκέλους τα σκάφη έχουν διανύσει περίπου 1,000νμ στον Ινδικό Ωκεανό και τα τέσσερα πρώτα σκάφη έχουν λιγότερα από 8νμ απόσταση μεταξύ τους!
Το Telefonica ήταν το πρώτο σκάφος που πέρασε το νησί
Pulau We και μπήκε στα πιο πολυσύχναστα και επικίνδυνα στενά του κόσμου, τα στενά του Malacca. Το Camper και το Puma βέβαια δεν τα παράτησαν συνέχισαν τις επιθέσεις τους στο Telefonica καθώς καβατζάριζαν την βόρεια πλευρά της Σουμάτρας.
Το Telefónica και το CAMPER για 25 μίλια άλλαζαν θέσεις μεταξύ 1ης και 2ης και το Puma από κοντά περίμενε να κάνει την κίνησή του... και την έκανε καθώς το Camper ανοίχτηκε για να βρει καλύτερους ανέμους, το Puma έκοψε δρόμο και πήρε τη δεύτερη θέση από το κόκκινο σκάφος.
Οι μονομαχίες στα όρστα συνεχίστηκαν για λίγο ακόμα με το Telefonica πρώτο και το Puma στην δεύτερη θέση, αλλά το Camper είχε βρει τους ανέμους που έψαχνε και στο επόμενο κροσάρισμα πέρασε μπροστά από το Puma και ξαναπήρε την 2η θέση. 

Groupama Sailing Team during leg 3 of the Volvo Ocean Race 2011-12,
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Στην 4η θέση είναι το Groupama που ακολουθεί από κοντά τους πρώτους και περιμένει την ευκαιρία μέσα στα στενά να κάνει την τολμηρή του κίνηση... και όλοι ξέρουμε ότι ο Cammas και το πλήρωμα του δεν έχουν ενδοιασμούς στο να κινηθούν ριψοκίνδυνα άλλωστε και στα δυο προηγούμενα σκέλη το έκαναν... Πάντως ο Franck Cammas μας λέει: 
"Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε το σύστημα των βαρδιών μας. Τη στιγμή που κάτι μας ενεργοποιήσει στο κατάστρωμα όσοι είναι επάνω είναι σε ετοιμότητα να μανουβράρουν το σκάφος. Υπάρχουν πολλά σκουπίδια στο νερό, μέχρι και μεγάλοι κορμοί δέντρων, οπότε έχουμε ένα άτομο να κοιτάει μπροστά. Σίγουρα βλέπουμε πάρα πολύ κόσμο να πηγαινοέρχεται μέσα στα στενά. Δεν μας πειράζει απλώς έχουμε πολλά περισσότερα να κάνουμε. Το Groupama 4 στο λίγο αέρα που έχουμε εδώ μέσα δε είναι και στα καλύτερα του αλλά προς το παρόν φαίνεται να έχουμε καλό ρυθμό και να κρατιόμαστε κοντά με τους πρώτους. Είμαστε χαρούμενοι που ακόμα βλέπουμε τους αντιπάλους μας." 
Adil Khalid scrambles high-side before a tack.
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Το Abu Dhabi Ocean Racing και το Team Sanya είναι το 5ο και 6ο σκάφος που μπήκε στο στενό αντίστοιχα και οι δυο αν και δεν έχουν μείνει πολύ πίσω έχουν βασίσει τις ελπίδες τους στις συνθήκες που επικρατούν για να βρουν μια ευκαιρία να επιτεθούν στους πρώτους.
Πάντως το Sanya τις τελευταίες ώρες έχει μειώσει τη διαφορά του πολύ και μάλιστα πέρασε και μπροστά από το Abu Dhabi και είναι πια 5ο μόλις 22νμ πίσω από τον πρώτο Camper.
Όλο το βάρος τώρα έχει πέσει στις πλάτες των navigator που πρέπει να βρουν τρόπο να περάσουν τα σκάφη τους από τις μπουνάτσες και τα ρεύματα που επικρατούν μέσα στα στενά.
Στο Puma ο Tom Addis λέει: "Ήμουν στο κατάστρωμα και κοίταζα τον χάρτη και μας είχε πάνω στη στεριά... ήμασταν πολύ κοντά στη Σουμάτρα..." και συνέχισε "τα πληρώματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις εδώ μέσα... ακόμα και να χρειαστεί να ρίξουμε άγκυρα για να σταματήσουμε τα ρεύματα να μας πάνε προς τα πίσω. Επίσης μπορείς να χτυπήσεις κάτι που επιπλέει, αμμόλοφους, ναυάγια, και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τον ασταθή καιρό ... και φυσικά να βρούμε και χρόνο να ξεκουραστούμε για να είμαστε σε καλή σωματική και πνευματική κατάσταση."
Οι τελευταίες θέσεις των σκαφών έχουν ως εξής:
1.
Camper 1,673 miles from the finish
2.
Telefonica - 0.3 miles astern of the leader
3. Puma - 5.8 miles astern of the leader
4. Groupama - 8,8 miles astern of the leader 
5. Team Sanya - 21.9 miles astern of the leader
6. Abu Dhabi Ocean Racing - 24.8 miles astern of the leader

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib