Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

editorialVOR 2011

Πάμε Volvo; ... είσαι τρελός φυσικά και πάμε

Πριν από μερικές εβδομάδες έπινα καφέ με το Νίκο Αλευρομύτη, στο Τουρκολίμανο, και σε μια ανύποπτη στιγμή μου λέει... "έχω μια φίλη που δουλεύει στην Etihad και μπορεί να μας βοηθήσει με τα εισιτήρια για Abu Dhabi, πάμε Volvo;" 
Abu Dhabi Destination Village for the Volvo Ocean race 2011-12.
(Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
... είσαι τρελός φυσικά και πάμε ήταν η πρώτη αντίδραση... και η δεύτερη... και η τρίτη... τελικά το οργανώσαμε και στις 11 Ιανουαρίου το μεσημέρι πετάμε για τα ΗΑΕ και Abu Dhabi.
Στην πορεία προστέθηκε στην παρέα και ο Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, οπότε για 4 μέρες θα βρεθούμε στο Abu Dhabi για να καλύψουμε το γεγονός!
Είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθώ κάποια Αραβική χώρα και μέχρι τώρα η εικόνα που είχα ήταν μονάχα από περιγραφές άλλων και από εικόνες είτε στην τηλεόραση είτε στο internet.
Με βάση όλα αυτά που είχα ακούσει λοιπόν δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα το πως είναι εκεί, τι να περιμένουμε και πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις...


Two young fans meet Fern the Falcon
Άρχισα λοιπόν να ψάχνω να βρω επιπλέον πληροφορίες για το μέρος τόσο τις καθαρά τουριστικές όσο και τις πιο ταξιδιάρικες (are you a tourist or a traveler?)...
Αφού έμαθα για τον καιρό, την ώρα, το τι παροχές ρεύματος έχουν, το τι αξίζει να δεις και να κάνεις, κτλ, άρχισα να ψάχνω και μερικές ακόμα πληροφορίες πιο ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. 

Τι φοράμε, τι τρώμε, πως το τρώμε, πως συμπεριφερόμαστε και άλλες τέτοιες πληροφορίες περί της κουλτούρας αυτού του λαού... από το λίγο που έχω ψάξει μέχρι τώρα φαίνεται ότι είναι σίγουρα πολύ διαφορετικοί από εμάς, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ενδιαφέροντες. 
Abu Dhabi Destination Village during the Volvo Ocean Race 2011-12
(Photo Credit Must Read: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Το μόνο σίγουρο προς το παρόν για το Abu Dhabi, και αυτό είναι κάτι και που οι ίδιοι τονίζουν, είναι ότι δεν είναι Dubai... Είναι πιο αυστηροί με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Σέβονται και δέχονται την διαφορετικότητα των δυτικών, αλλά θέλουν... ή καλύτερα απαιτούν, να σεβαστείς και εσύ με τη σειρά σου τις δικές τους συνήθειες και για όσο καιρό είσαι φιλοξενούμενος τους να λειτουργείς με βάση τις δικές τους επιταγές.
Για όλα αυτά θα έχω καλύτερη εικόνα αφού τα δω και τα ζήσω άμεσα, οπότε θα μπορώ να περιγράψω και περισσότερα... πολλές φορές αυτό που διαβάζεις με αυτό που ζεις στην πραγματικότητα απέχουν παρασάγγας... αν και σε αυτήν την περίπτωση νομίζω πως όσα διαβάζω δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα. 

Night-time helicopter view of Abu Dhabi's New Year Race Village
Και μια πρώτη γεύση για την αυστηρότητα με την οποία διαφυλάττουν την κουλτούρα τους, την πήραμε με το που ξεκινήσαμε να εγγραφούμε στο site του αγώνα για να πάρουμε την άδεια ως δημοσιογραφική αποστολή.
Στο πρώτο στάδιο λοιπόν ξεκινάμε να εγγραφούμε στο site του VOR ως press, παντού πλέον έτσι γίνετε και είναι μια στάνταρ διαδικασία, αντίστοιχη με αυτήν που είχαμε κάνει τον Σεπτέμβρη που πήγαμε στην Βαρκελώνη στο Audi MedCup (θεός συγχωρέστο).
Εύκολη διαδικασία ονόματα, email, τηλέφωνα, διαβατήρια κτλ... σε λίγα λεπτά είχα τελειώσει και το ίδιο έκαναν και ο Νίκος και ο Κωνσταντίνος.
Και πάνω που περιμέναμε την επιβεβαίωση από το VOR έρχεται ένα ακόμα email που μας πληροφορούσε ότι αν θέλαμε να φωτογραφίσουμε στο Abu Dhabi θα πρέπει να συμπληρώσουμε και μερικές ακόμα φόρμες... δείτε παρακάτω ένα μέρος του μηνύματος που ήρθε:
Dear Panos

Further to your email regarding media accreditation in Abu Dhabi please could you read the email below and fill in the necessary forms if they apply to you.

Many thanks
Zoe

Begin forwarded message: Please see below important info for film and photo permits for Abu Dhabi.
The process:
1) Customs form attached for all camera /TV equipment you will be bringing into the UAE.
2) For filming permits outside the Race village please fill out the following online forms (N.b. this needs to be done 10 days before filming or photography) - on the website www.film.gov.ae
3) If you have any issues with this process please contact the people below at the Film Commission.
Please have media send their applications to all of the below in one mail.
Air display over the Abu Dhabi Destination Village in the Volvo Ocean Race 2011-12
(Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Ανοίγοντας τα απαραίτητα αρχεία που μας υπόδειξαν έπρεπε να κάνουμε μια αναλυτικότατη περιγραφή του τι και γιατί θέλουμε να φωτογραφίσουμε, φυσικά τα στοιχεία μας - μέχρι και το πατρώνυμο της μητέρας μας ήθελαν! - ακόμα και το τι εξοπλισμό θα έχουμε μαζί μας τα S/N των μηχανών και των φακών, το budget που θα διαθέσουμε για την αποστολή μας και πολλά ακόμα... και έπρεπε να στείλουμε όλα αυτά στο τελωνείο τους και στην Επιτροπή Φιλμ που έχουν για να ελέγχει την εικόνα της χώρας τους που βγαίνει προς τα έξω, στα δυτικά μέσα!!!
Ακόμα και να τα κάνεις όλα αυτά και πάλι δεν σου δίνουν πλήρη πρόσβαση σε ότι θέλεις να φωτογραφίσεις ή να κινηματογραφήσεις... 

Abu Dhabi dignitaries and Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad visit the Volvo
Pavilion in the Abu Dhabi Destination Village during the Volvo Ocean Race 2011-12
(Photo Credit Must Read: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)

Περιληπτικά σας λέω ότι απαγορεύεται να φωτογραφίσεις γυναίκες, ανθρώπους που προσεύχονται, κρατικά κτίρια (ιδιωτικά μπορείς μόνο με την άδεια του ιδιοκτήτη), και κάμποσα ακόμα, φυσικά μας τόνισαν ιδιαίτερα ότι οποιαδήποτε εικόνα που να δείχνει ναρκωτικά ή γυμνό τιμωρείται με... δε ξέρω πως, αλλά σίγουρα πολύ αυστηρά...
Τέλος πάντων όλα αυτά έγιναν και εκεί που νομίζαμε ότι τελειώσαμε με τις διατυπώσεις έρχεται και ένα email από την
Etihad Airways που μας έδινε οδηγίες για το πως πρέπει να ταξιδέψουμε... προφανώς η εταιρία έχει κώδικα ντυσίματος και θέλει να κρατήσει ένα υψηλό επίπεδο... απλώς σας λέω ότι με τζιν και αθλητικά παπούτσια δεν ταξιδεύεις.

Στο πιο ιστιοπλοϊκό μέρος του ταξιδιού μας, θα είμαστε στο Abu Dhabi κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών πριν την εκκίνηση του 3ου σκέλους για την Sanya.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
  • Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, φθάνουμε 
  • Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, 12:00 (0800 UTC) - Pro-Am Race (see course map here)
  • Παραεκυή 13 Ιανουαρίου, 14:00 (1000 UTC) - In-Port Race (see course map here)
  • Σάββατο 14 Ιανουαρίου, 1400 (1000 UTC) - Leg 3 start to Sanya (see course map here)
  • Κυριακή 15 Ιανουαρίου, επιστρέφουμε 
Έχουμε κάνει ήδη κάποιες συνομιλίες με τους υπευθύνους των ομάδων και αν και γίνεται χαμός από τα μέσα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πιθανό να έχουμε και τη δυνατότητα να πάρουμε ως istioselida.com και κάποιες συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές του αγώνα.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την isquare για την παραχώρηση ενός MacBook Air για τις ανάγκες του ταξιδιού μας.
Και κυρίως την Etihad Airways για την βοήθεια που μας προσέφερε για τη διεξαγωγή αυτού του ταξιδιού. 
Χωρίς την βοήθεια της Etihad Airways και των ανθρώπων της στην Ελλάδα (Λίνα ευχαριστούμε), ίσως αυτό το ταξίδι να μην είχε γίνει.

H Etihad Airways ιδρύθηκε το 2003 και είναι η εθνική αεροπορική εταιρία των ΗΑΕ, πετά σε περισσότερους από 66 προορισμούς με τα 55 αεροσκάφη που διαθέτει.
Το 2009 και το 2010 ψηφίστηκε ως η καλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου και στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το γιατί...

Πάνος Δούρος

1 comment:

  1. Τι σχολιο μπορει δηλαδη να κανει καποιος.....
    Να περασετε πολυ πολυ ομορφα και να μας φερεται εικονες, καταστασεις και εμπειριες απο εκει... τις χρειαζομαστε!

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib