Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingTeam SanyatelefonicaVOR 2011

Για πρώτη φορά σε 39 χρόνια ιστορίας του αγώνα έχουμε αναβολή της εκκίνησης λόγω καιρού...

Γεμάτο το Σαββατοκύριακο από νέα και εξελίξεις στο Volvo Ocean Race πολλά εκ των οποίων έχουν προκαλέσει και μεγάλη κουβέντα παγκοσμίως για την ορθότητα της απόφασης που πήρε η οργανωτική επιτροπή του αγώνα να αναβάλλει για 24 ώρες την προγραμματισμένη εκκίνηση του αγώνα. 
The fleet of Volvo Open 70's power away from the line, at the start of leg 4
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Το Σάββατο έγινε με ιδανικές συνθήκες το inport race με ανέμους κοντά στους 20 κόμβους και επίπεδη θάλασσα, και το Telefonica για άλλη μια φορά κέρδισε τον αγώνα και πήρε τους 6 βαθμούς της 1ης θέσης, μεγαλώνοντας την διαφορά του στη γενική κατάταξη στους 18 βαθμούς.
Από την αρχή όμως τα πράγματα δεν έδειχναν ότι θα εξελιχθούν έτσι... μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο άλμπουρο τους και την αποχή τους από τον δοκιμαστικό αγώνα και το Pro Am το Telefonica υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι έτοιμοι... Όλες οι αμφιβολίες διαλύθηκαν με την εκκίνηση του αγώνα το Telefonica ξεκίνησε καλύτερα από όλους με καθαρό αέρα και παρά την εκπληκτική απόδοση του Puma που ήταν συνεχώς στην πρύμνη των Ισπανών κατάφερε να πάρει την 2η πρωτιά του σε inport race.

Team Telefonica, skippered by Iker Martinez from Spain, at the start of leg 4
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Το Τelefonica καταφέρνει να είναι πάντα στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή και να εκμεταλλεύεται και την παραμικρή ευκαιρία που παρουσιάζεται...
Δεύτερο το Puma που έδειξε τη δύναμή του μετά από μερικά άτυχα προηγούμενα μπράτσα... και χαρούμενος ο Ken Read δήλωνε ότι ήταν ευχαριστημένος και ότι σε ένα τέτοιο στόλο θα ήταν χαρούμενος με τη δεύτερη θέση κάθε φορά.
Τρίτο στο inport του Σαββάτου, ήταν το Abu Dhabi Ocean Race και το ακολούθησε στην 4η θέση το Camper που για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός βάθρου στον φετινό αγώνα. Μεγάλη απογοήτευση για τον Chris Nicholson και το πλήρωμα του που μετά την πίεση όλων των προηγούμενων ημερών από το Grant Dalton και την εξωτερική βοήθεια που έφεραν από τους ειδικούς της ομάδας του America's Cup, το Camper απογοήτευσε με την απόδοση του και είδε τη διαφορά του από τους πρώτους στην γενική να αυξάνεται κατά 3 ακόμα πόντους. 
Στην 5η θέση το Groupama και 6ο για μια ακόμα φορά το Team Sanya που όμως έδωσε μια φοβερή μάχη και ήταν συνεχώς κοντά στα υπόλοιπα πέντε σκάφη.
Sanya Haitang Bay In-Port Race results:
1. Team Telefónica 58 minutes 37 seconds
2. PUMA Ocean Racing powered by BERG +0:41 seconds
3. Abu Dhabi Ocean Racing +4 minutes 20 seconds
4. CAMPER with Emirates Team New Zealand +5:35
5. Groupama sailing team +6:51
6. Team Sanya: +7:13
Team Telefonica chasing CAMPER with Emirates Team New Zealand,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Μετά τα αποτελέσματα του inport και την προσμονή για την εκκίνηση της επόμενης μέρας για το offshore σκέλος από την Sanya στο Auckland ήρθε η ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής ότι για λόγους ασφαλείας θα αναβάλλουν την εκκίνηση για 24 ώρες και θα χωρίσουν το σκέλος σε δυο μέρη.
Το σκεπτικό αυτής της απόφασης ήταν το να κρατήσουν τα 6 σκάφη στη Sanya ώστε να περάσουν οι επικίνδυνες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί και έδιναν ανέμους πάνω από 40 κόμβους, αλλά κυρίως κύματα κοντά στα 8 μέτρα.
Ο
Jack Lloyd που είναι ο διευθυντής του αγώνα, πληροφόρησε τις ομάδες για την αλλαγή στο πρόγραμμα και από ότι φαίνεται είχε και την συγκατάθεση τους στην σημαντική απόφαση που πήρε.
The fleet of Volvo Open 70's, at the start of leg 4 of the Volvo Ocean Race 2011-12.
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Είναι η πρώτη φορά στα 39 χρόνια του αγώνα που παίρνεται μια τέτοια απόφαση. Ο απόηχος είναι έντονος μιας και από τη μια η οργανωτική επιτροπή και οι ομάδες στηρίζουν την απόφαση, αλλά από την άλλη μεριά οι φίλαθλοι ανησυχούν για την έντονη εμπορευματοποίηση, αλλά και την αλλοίωση του πνεύματος της περιπέτειας και της ναυτοσύνης που χρειάζεται, ή καλύτερα χρειαζόταν, για να κερδίσεις αυτόν τον αγώνα.
Στα διαδικαστικά τώρα την Κυριακή θα γινόταν το πρώτο μέρος της εκκίνησης με τα σκάφη να τρέχουν πάλι μπροστά από τη Sanya σε μια παράκτια διαδρομή. Η σειρά τερματισμού τους σε αυτόν τον αγώνα με την διαφορά που θα έκαναν θα ήταν και η σειρά εκκίνησης για την κανονική εκκίνηση για το Auckland. 
PUMA, leads the fleet of Volvo Open 70's,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Έτσι και έγινε την Κυριακή το πρωί τα 6 σκάφη βγήκαν από την μαρίνα της Sanya για να εκκινήσουν το 4ο σκέλος να επιστρέψουν στην μαρίνα και να ξαναφύγουν μόλις έσπαγε ο καιρός.
Στο αγωνιστικό κομμάτι δε χρειάζεται πλέον να πούμε ποιος ήταν αυτός που κέρδισε το πλεονέκτημα... για μια ακόμα φορά το Telefonica έφτασε πρώτο στον τερματισμό του πρώτου μέρους της εκκίνησης του 4ου σκέλους κερδίζοντας ένα χρονικό πλεονέκτημα 2 λεπτών και 34 δευτερόλεπτων από το δεύτερο σκάφος που ήταν το Groupama.
Το σκάφος όμως που είχε την εντυπωσιακότερη εμφάνιση μέχρι λίγο πριν τον τερματισμό δεν ήταν το Telefonica, αλλά το Puma. Η ομάδα του Ken Read πήρε την καλύτερη εκκίνηση και δημιούργησε μια τεράστια διαφορά από τον υπόλοιπο στόλο. Για μια ακόμα φορά το Puma μπορεί να πει ότι στάθηκε άτυχο. Στα τελευταία πρύμα μερικά μίλια πριν το τέρμα και έχοντας φτιάξει μια τεράστια διαφορά έμεινε από αέρα... έπεσε σε μια λούμπα και είδε όλους τους υπόλοιπους να περνάν από δίπλα του και από 1ο έπεσε στην τελευταία θέση, τερματίζοντας 30 λεπτά πίσω από το πέμπτο σκάφος... 
PUMA Ocean Racing powered by BERG, leads the fleet of Volvo Open 70's,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Αυτή είναι και η κατάρα του πρώτου να δείχνει τον δρόμο στους υπόλοιπους που ακολουθούν... Ο Ken Read απογοητευμένος, αλλά πάντα με χιούμορ είπε "Δεν έχω δει ποτέ μου κάτι που πηγαίνει τόσο καλά στην αρχή να καταλήγει τόσο άσχημα... Είχαμε 2 μίλια διαφορά και πέσαμε σε μια τρύπα και ουσιαστικά παρκάραμε και είδαμε όλον τον στόλο να περνάει μερικά μέτρα από δίπλα μας. Είναι εκνευριστικό."
Το Abu Dhabi Ocean Racing θα ξεκινήσει τρίτο ακολουθούμενο από το Team Sanya στην 4η θέση, το Camper πέμπτο και το Puma έκτο.
Πάντως το πρώτο μέρος της εκκίνησης προσέφερε έντονο θέαμα και πολλές αλλαγές και ανατροπές στην κατάταξη. 
PUMA Ocean Racing powered by BERG, show their canting keel,
  (Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
Όπως είπαμε το Puma ήταν πρώτο και το ακολουθούσε από κοντά το Camper κάνοντας έναν πολύ καλό αγώνα που έδειχνε να είναι μια ένεση υποστήριξης στο ηθικό της ομάδας που ίσως να νιώθει τη μεγαλύτερη πίεση από όλους για καλύτερα αποτελέσματα.
Αλλά δεν πήγαν όλα τελικά όπως θα ήθελε το κόκκινο σκάφος... δεν κατάφεραν να ανοίξουν έγκαιρα το μπαλόνι τους στα πρύμα, για κάποιο λόγο είχε κολλήσει το furling και όπως είναι λογικό χωρίς μπαλόνι στα πρύμα δεν έχεις και πολλές ελπίδες... το Telefonica που ήταν τρίτο πήρε την ευκαιρία και πέρασε δεύτερο και μετά βέβαια πέρασαν και όλοι οι υπόλοιποι αφήνοντας το Camper τελευταίο...
Το Team Sanya με θετικό απολογισμό για την ημέρα μιας και για πρώτη φορά είχε δυο σκάφη πίσω του τερμάτισε στην 4η θέση 7 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα πίσω από το Telefonica.
Οι χρόνοι που τερμάτισαν όλες οι ομάδες φαίνονται παρακάτω, και με βάση αυτούς τους χρόνους θα δοθεί η εκκίνηση για τα 5200νμ ως το Auckland. 

PUMA Ocean Racing powered by BERG, skippered by Ken Read from the USA,
at the start of leg 4 of the Volvo Ocean Race 2011-12,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
  1. Team Telefónica: 0700hrs-00sec local (23:00:00 UTC Sunday
  2. Groupama sailing team: 0702hrs-34sec local (23:02:34 UTC Sunday)
  3. Abu Dhabi Ocean Racing: 0703hrs-36sec local (23:03:36 UTC Sunday)
  4. Team Sanya: 0707hrs-32sec local (23:07:32 UTC Sunday)
  5. CAMPER with Emirates Team New Zealand: 0709hrs-13sec local (23:09:13 UTC Sunday)
  6. PUMA Ocean Racing powered by BERG: 0739hrs-17sec local (23:39:17 UTC Sunday)

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib