Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingTeam SanyatelefonicaVOR 2011

526νμ το Puma εχτές με μέση ταχύτητα 21,9 κόμβους... 30,8 κόμβους είδε το Abu Dhabi μέγιστη ταχύτητα!

"Να κάνεις έτσι ιστιοπλοΐα είναι ότι φαντάζεσαι πως θα είναι... όταν αποφασίζεις να κάνεις το γύρο του κόσμου" είπε ο Amory Ross, PUMA Ocean Racing. 
Erwan Israel and Thomas Coville onboard Groupama Sailing Team during leg 4
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Τρεις από τις ομάδες έκαναν πάνω από 500νμ το τελευταίο 24ωρο με ταχύτητες αρκετά πάνω από τους 20 κόμβους.
Το Groupama sailing team, το PUMA Ocean Racing powered by BERG και το Abu Dhabi Ocean Racing είναι αυτοί οι τρεις.
Ειδικά ο Ken Read και το πλήρωμα του έχουν διπλό λόγο να χαίρονται πρώτον έκαναν τα περισσότερα μίλια από όλους 526νμ δηλαδή μέση ταχύτητα 21,91 κόμβοι! και δεύτερον είναι πλέον δεύτεροι πίσω από τους Γάλλους του Cammas.
Μπήκε στο παιχνίδι και για τα καλά το  Puma που μερικές μέρες πριν ήταν τελευταίο και 250νμ πίσω από όλους. Μάλιστα για το Puma που έχασε το καλό μέρος του 1ου σκέλους λόγω μερικών μικρών αναποδιών... αυτό είναι και το ρεκόρ τους στον αγώνα.


Abu Dhabi Ocean Racing during leg 4
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Το Groupama όλοι έλεγαν ότι στις λασκάδες με αέρα είναι το γρηγορότερο σκάφος και πλέον το αποδεικνύει κιόλας... έχει φτιάξει μια διαφορά 84νμ από το δεύτερο Puma και εχτές έκανε 513νμ με μέση ταχύτητα 21,4 κόμβους.
Το τρίτο σκάφος της παρέας των 500 είναι το Abu Dhabi που μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή 5ο αλλά τρώει να μίλια ανά 510 το 24ωρο και έχει μέση ταχύτητα 21,2 κόμβους. Το εντυπωσιακό με το σκάφος του Ian Walker, είναι η μέγιστη ταχύτητα που είδαν στα όργανα που ήταν 30,8 κόμβοι! το αμέσως επόμενο μέγιστο νούμερο ήταν στο Groupama με 26,1.
Το Telefonica με την πιο νότια πορεία που είχε πάρει εξαρχής θα έχει μεν κάνει λιγότερα μίλια μέχρι το τέρμα, αλλά δεν είναι στο καλό σημείο με τον πολύ αέρα και κυρίως δεν έχει τόσο ανοιχτή γωνία στον αέρα για να μπορεί να 'τρέχει'.
Πάντως είναι στην τρίτη θέση και η ταχύτητα του παραμένει εντυπωσιακή με 491νμ το 24ωρο και μέση ταχύτητα 20,4 κόμβους. 

Abu Dhabi Ocean Racing during leg 4
(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Μπορεί το Puma να έκανε το ρεκόρ του σκέλους, αλλά προς το παρόν το ρεκόρ του αγώνα το έχει το Camper από το 1ο σκέλος με 554νμ το 24ωρο. Το Camper πρέπει να είναι λίγο απογοητευμένο από το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα... ήταν πρώτο μέχρι πριν μερικές μέρες που τα σκάφη πήγαιναν όρτσα, άλλωστε φημολογείται ότι αυτή είναι και η καλή του πλεύση, και μετά το κατάπιαν και από σοφράνο και από σταβέντο και έχει μείνει 4ο προς το παρόν. Μάλλον πληρώνει την αδυναμία του να παίρνει πρωτοβουλίες και να τις ακολουθήσει, σε όλα τα σκέλη έχει δείξει ότι όταν έρθει η ώρα να κάνει την κίνηση του καθυστερεί και αφήνει στους άλλους να πάρουν την πρωτοβουλία. 

Στο 1ο σκέλος ήταν αναποφάσιστοι να πάνε δυτικά ή νότια, όταν αποφάσισαν δυτικά έτρεχαν να προλάβουν τους άλλους, στο 2ο... ΟΚ εκεί ήταν άτυχοι τους πέρασε το Telefonica πάνω στη γραμμή με μια ρέφλα που βρήκαν από το πουθενά, στο 3ο πάλι ήταν αναποφάσιστοι μέσα στα στενά του Malacca που μπήκαν πρώτοι και βγήκαν 4οι - 5οι...
Και σε αυτό δεν πήραν πρωτοβουλία, όλοι οι υπόλοιποι έκαναν την κίνηση τους το Telefonica πήγε νότια μπορεί να το πληρώσει αλλά πήρε ένα ρίσκο, το Puma πήγε πρώτα στην Ιαπωνία για να πάει στο Auckland και πλέον είναι δεύτερο, το Groupama δεν φοβήθηκε και πήγε ανατολικότερα... κατόπιν εορτής όλοι προφήτες είμαστε βέβαια, αλλά το Camper χρειάζεται να είναι πιο τολμηρό με τις επιλογές του. 

Daryl Wislang and Rob Salthouse repairing the damaged J2 onboard CAMPER
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
Βέβαια εχτές ήταν και άτυχοι όταν ένα από τα σημαντικότερα πανιά τους για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν έγινε δυο κομμάτια καθώς πετούσαν νότια με πάνω από 20 κόμβους.
Το πλήρωμα του Chris Nicholson σήμερα το πρωί προσπαθούσε από τη μια να φτιάξει το πανί και από την άλλη να μειώσει το ρυθμό που έχαναν μίλια από τους άλλους.
Το σκοινί που κρατά το φλόκο κάτω στο τακ έσπασε, ο φλόκος ζορίστηκε πολύ και σκίστηκε στη μέση" είπε ο
Chris Nicholson και συνέχισε "Το J2 είναι το πανί που θα έπρεπε να έχουμε επάνω τώρα, οπότε είμαστε λίγο αργοί και για ένα μεγάλο διάστημα της χθεσινής νύχτας μείναμε και χωρίς πανί..."
Μέσα στη νύχτα ο τιμονιέρης Rob Salthouse and πλωριός Daryl Wislang κατέβασαν το σκισμένο πανί κάτω και άρχισαν να το κολλάνε άμεσα, αλλά θα χρειαστούν περίπου 12 ώρες για να το φτιάξουν.
Εντωμεταξύ το Camper χάνει συνεχώς μίλια από το Groupama που μέσα σε δυο μέρες του έχει κάνει 100νμ διαφορά και αυτό φαίνεται και στα νούμερα το Camper εχτές έκανε μόλις? 453νμ με μέση ταχύτητα 18,9 κόμβους.

Τελευταίο όπως ήταν αναμενόμενο για όλους είναι το Team Sanya που έχει όμως άλλου είδους προβλήματα να διαχειριστεί... 
Richard Mason at the helm onboard Team Sanya during leg 4
(Credit: Andres Soriano/Team Sanya/Volvo Ocean Race)
Ο πλωριός του Sanya, ο 28χρονος Βέλγος Bert Schandevyl έχει να αντιμετωπίσει την οργή του Mike Sanderson που τον έπιασε να πίνει καφέ στο κατάστρωμα με δόλιο τρόπο προσπάθησε να παρακάμψει την σαφή εντολή του καπετάνιου Sanderson ότι απαγορεύεται να πίνουν ζεστά ποτά στο κατάστρωμα.
"Δεν κάνουμε πάρτι με τσάι και καφέ εδώ... είμαστε αγωνιστικό κότερο, είμαστε εδώ για τον αγώνα" είπε ο Mike νευριασμένος.
Ο Bert Schandevyl αν κριθεί ένοχος για το έγκλημα του θα πρέπει να πληρώσει ένα τσουχτερό πρόστιμο της τάξης των €10.000. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει ο Sanderson και με το ABN AMRO ONE το 2005-06 που είχε κερδίσει τον αγώνα.
Βέβαια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλήρωμα έχει διχαστεί οι μισοί κατηγορούν τον καπετάνιο ότι είναι υπερβολικός και οι άλλοι κατηγορούν τον νεαρό πλωριό ότι δεν υπάκουσε και ότι είχε πρόθεση να εξαπατήσει μιας και είχε κρύψει τον καφέ στο κύπελλο που πίνει τις πρωτεΐνες του...
Ο καπετάνιος είπε ότι ο μοναδικός τρόπος να λυθεί το θέμα είναι να γίνει κανονικό δικαστήριο όταν φτάσουν στη Νέα Ζηλανδία και η ποινή θα αποφασιστεί εκεί... και μπορεί να μειωθεί μέχρι του ενός κιβωτίου μπύρες... αλλά αυτό είναι κάτι που το δικαστήριο θα αποφασίσει...

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib