Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

VOR 2011

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά...

Είδα το inport race και την εκκίνηση του 3ου σκέλους ζωντανά από το Abu Dhabi, ήταν όντως μια πολύ ωραία εμπειρία, παρόλο που είχε λίγο αέρα, ειδικά στο inport, και μόνο 5 σκάφη που όπως και να το κάνεις είναι λίγα.
Αλλά όσο και να παρακολουθείς τα σκάφη ζωντανά να περνάνε δίπλα σου η ευρύτητα και η λεπτομέρεια που σου προσφέρει η κάλυψη από τους διοργανωτές είναι εξαιρετική.
Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που ανεβάζει η ομάδα media του VOR αν τα παρακολουθήσεις προσεκτικά έχουν πέρα από τα προφανή και πολλά ακόμα να αποκαλύψουν για τα σκάφη, τις ομάδες και τις μεταξύ τους διαφορές.
Παρακάτω θα διαβάσετε ένα άρθρο, από το riggingnews.blogspot.com, που περιγράφει μερικές από τις διαφορές που εντοπίστηκαν στις ομάδες τόσο όσον αφορά τον εξοπλισμό, όσο και την διαφορετική προσέγγιση στο τριμάρισμα των σκαφών από τα πληρώματα.
Είπαμε οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά...

Ενώ η κάλυψη του In-port αγώνα, και της εκκίνησης του τρίτου μπράτσου στο Volvo Ocean Race ήταν εντυπωσιακή από μόνη της, υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες και τεχνολογικές διαφορές να εξερευνηθούν.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα όσον αφορά την Live κάλυψη των εκκινήσεων των μπράτσων του αγώνα. Τα σκάφη είναι με προδιαγραφές offshore, και αγωνίζονται με χρήση πανομοιότυπου εξοπλισμού εκατοντάδες μίλια μακριά με τις κάμερες σβηστές.
Το παρακάτω βίντεο μας επιτρέπει να δούμε ένα ελάχιστο από τα διάφορα συμβάντα πάνω στο σκάφος, τα οποία θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες κρυμμένα από εμάς. Οι παρακάτω φωτογραφίες έχουν ληφθεί από την VOR Live κάλυψη της εκκίνησης στο Abu Dhabi και αναφέρονται στο κομμάτι που παίζεται. Το πλήρες βίντεο είναι στο τέλος του θέματος. 
Εξοπλισμός Furling στο 52' λεπτό του βίντεο (δες στο τέλος για το βίντεο)
Abu Dhabi on the left with a loose-luffed gennaker furling cable
Όλες οι ομάδες χρησιμοποιούν εξαρτία furling για τα A-Sails.
Βλέποντας το βίντεο, οι περισσότερες ομάδες έχουν επιλέξει συμβατικά συρματόσχοινα, περασμένα μέσα στο γραντί του πανιού σε θήκη.
Η μοναδική εξαίρεση είναι το Abu Dhabi που χρησιμοποιούν ένα σύστημα Gennaker Furling. Η βασική διαφορά είναι ότι αντί το ρολάρισμα του πανιού να γίνεται από την βάση του roller (συμβατική λύση), το συρματόσχοινο είναι ανεξάρτητο από το πανί (δεν έχει θήκη) και η ροπή-δύναμη όταν ρολάρουν μεταφέρεται σε όλο το μήκος του συρματόσχοινου και επομένως ρολάρεται το πανί από την κορυφή προς την βάση.
Το φανερό πλεονέκτημα είναι ότι οι σχεδιαστές πανιών έχουν λίγο μεγαλύτερη ελευθερία στον σχεδιασμό πιο ελεύθερου σχήματος πανιού, διότι δεν δεσμεύονται από ένα ενσωματωμένο συρματόσχοινο στο γραντί.
Το πανί μπορεί να σχεδιαστεί και να πάρει πιο γεμάτο (φουσκωτό) σχήμα, εφόσον χρειάζεται, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη έγνοια για τα χαρακτηριστικά που αφορούν το ρολάρισμα του.
Το συρματόσκοινο πρέπει να είναι οριακά μεγαλύτερο (more windage - μεγαλύτερη καμπύλη) απ' ότι με το κανονικό συρματόσχοινο διότι έχει να κάνει σημαντικά μεγαλύτερες εντάσεις.

Σχεδιασμός πανιού για πρύμα 
Abu Dhabi on the left - Telefonica right.
Το A-sail της ομάδας του Abu Dhabi’s που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εκκίνησης του μπράτσου 3 φάνηκε να είναι πιο γεμάτο από τα αντίστοιχα στον υπόλοιπο στόλο. Μήπως αυτό οφείλεται στην άμεση λειτουργικότητα του εξοπλισμού furling που χρησιμοποιούν;
Η άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι το γραντί στο A-Sail του σκάφους Camper. Φαίνεται σαν να υπάρχει ¨επί πλέον¨ πανί (υλικό) και επί πλέον... αυτά τα φερμουάρ που υπάρχουν τρέχουν καθ όλο το μήκος του γραντιού;
Camper - Zippers in the Sail?
Αυτό είναι μια λύση που είχαμε δει σε Open 6.50 (Mini Transat) όπου το γραντί ή η ποδιά του πανιού είναι με φερμουάρ ώστε να αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος του πανιού. Κάτι παρόμοιο πρέπει να έχουν φτιάξει και στο Camper για να λύσουν το πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού πανιών που επιτρέπεται κάθε ομάδα να έχει μαζί της. Με ένα πανί που μπορεί να αλλάξει σχήμα και μέγεθος καλύπτουν μεγαλύτερο εύρος τόσο στη γωνία όσο και στην ένταση του αέρα.

Γωνιές τριμαρίσματος 
Telefonica left - Camper Right
Puma left - Groupama right
Είναι ενδιαφέρον ότι αν και είναι η τρίτη τους γενιά στα VOR70, η διαφορά όσον αφορά το ιδανικό τριμάρισμα μεταξύ αυτών των είναι συγκλονιστική.
Αυτές οι φωτογραφίες είναι από την κάμερα του σκάφους και πάρθηκαν λίγο μετά το πέρασμα του τελευταίου σημείου της inshore ιστιοδρομίας κατά την διαδρομή τους πρός την Shairsha.
Η θέση της τζένοας και η χρήση του traveller της Μαΐστρας είναι ενδεικτικά των επιλογών του κάθε σκάφους σε μια συγκεκριμένη γωνία.

Μεταφορά φορτίου στα τακ
'sliders' used by Telefonica
Πιθανώς η πιο πρωτότυπη αποκάλυψη της συγκεκριμένης εκκίνησης ήταν ο τρόπος που έχει επινοήσει το Telefonica για να μεταφέρει από τη μια στη άλλη τα πανιά.
Το Telefonica έχει επινοήσει έναν έξυπνο τρόπο για να μεταφέρει «το φορτίο» από την μία πλευρά στην άλλη χωρίς να χρειάζεται να το τραβάει πάνω από τα βιτζιρέλλα και τις τιμονιέρες, ρισκάροντας καταστροφές στα πανιά και στον εξοπλισμό του καταστρώματος...

Αυτές οι κυλιόμενες μπάρες θηκιάζουν πάνω στο πάνω μέρος των βιτζιρέλλων γεφυρώνοντας το κόκπιτ και επιτρέποντας στο πλήρωμα να 'κυλάει' τα πανιά ακριβώς από πάνω χωρίς να μπλέκεται ο εξοπλισμός των πανιών δηλαδή σχοινιά, ιμάντες, κτλ με τα εξαρτήματα του καταστρώματος και κυρίως χωρίς να χρειάζεται το πλήρωμα να κάνει υπερπροσπάθεια κάθε φορά που θέλει να κάνει τακ.

Για να δείτε ακριβώς το τι περιγράφει το παραπάνω άρθρο δείτε το βίντεο στο παρακάτω λινκ, ειδικά από το 5΄40sec και μετά... http://new.livestream.com/channels/11/videos/85769.

 
Το άρθρο ήταν στα Αγγλικά και θα πρέπει να ευχαριστήσω το φίλο Φίλιππο Βιντζηλαίο για τη μετάφρασή του, και ειδικά για την προσφορά του να βοηθάει όποτε μπορεί και στο μέλλον.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib