Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

archipelagodeltio typouenvironmental

Σύλληψη προμηθευτή εκρηκτικών στη Νάξο - Δίχως τέλος η αλιεία με δυναμίτιδα στις νότιες Κυκλάδες

Δελτίο Τύπου: Αρχιπέλαγος
Ισχυρό χτύπημα δέχτηκε κύκλωμα, το οποίο τροφοδοτεί για χρόνια με εκρηκτικά, δυναμιτιστές στις Κυκλάδες και τα βόρεια Δωδεκάνησα. 
Το πρωί της Τρίτης, 14/2, οι αστυνομικές αρχές της Νάξου προχώρησαν στη σύλληψη 64χρονου στο χωριό Γαλανάδο για κατοχή 272 κιλών δυναμίτιδας και πλήθους βοηθητικών εκρηκτικών υλών (40 κιλά πυρίτιδα, 370 πυροκροτητές, 1500 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα, 785 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα κα).
Ωστόσο, η ασυδοσία, η ανομία και τα αποθέματα δυναμίτιδας μάλλον δεν έχουν όριο, καθώς μέχρι και σήμερα το πρωί συνεχιζόταν αδιάκοπα η παράνομη και καταστροφική αλιεία με δυναμίτιδα στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου από τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών. Παρά τις πολυάριθμες λεπτομερείς αναφορές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» προς κάθε αρμόδιο (τοπική λιμενική αρχή, Αρχηγό Λιμενικού Σώματος, Υπουργό Προ.Πο), οι παρανομούντες συνεχίζουν ανεμπόδιστοι τη δράση τους, καταστρέφοντας μοναδικά οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία πέριξ των νησιών: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργός, Κέρος, Κουφονήσια και φτάνουν έως τα βόρεια Δωδεκάνησα.
Είναι δεδομένο ότι το φαινόμενο είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τις κλειστές νησιωτικές κοινωνίες χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση των αρχών. Ωστόσο, εύλογες απορίες προκαλεί η στάση του Λιμεναρχείου Νάξου στην ευρύτερη περιοχή δικαιοδοσίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στη σύλληψη του 64χρονου στο Γαλανάδο Νάξου, ενώ η γενικότερη απραγία απέναντι στις ονομαστικές καταγγελίες που προσκόμισε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ (τύπος, όνομα σκαφών και ιδιοκτητών, ημερομηνίες και ώρες παρατήρησης της παράνομης δραστηριότητας) δημιουργεί υποψίες, για τη βούλησή της συγκεκριμένης υπηρεσίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Υπό αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες τα μέλη του κυκλώματος καταστρέφουν οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία και διακινούν παράνομα αλιεύματα στις αγορές της Νάξου και των γύρω νησιών, υποθηκεύοντας το μέλλον της παράκτιας και νησιωτικής αλιείας.
Οι επαγγελματίες αλιείς της ευρύτερης περιοχής, που συνεχίζουν να αλιεύουν με νόμιμες μεθόδους βρίσκονται σε απόγνωση και σε παρατεταμένη οικονομική ανέχεια, καθώς η μείωση των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή φτάνει σε ορισμένα είδη ακόμα και το 80%. Είναι αναγκασμένοι να βιώνουν μέσα σ’ ένα περιβάλλον τρομοκρατίας, περιτριγυρισμένοι από άτομα που έχουν ποσότητες εκρηκτικών στη διάθεσή τους και οικειοποιούνται - καταστρέφοντας - έναν κοινό πόρο.
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη την Ελλάδα, μόνο τελευταίο τετράμηνο του 2011, σημειώθηκαν δύο πολύ σοβαροί τραυματισμοί δυναμιτιστών στα Κουφονήσια και την Κάρυστο, εκτεταμένες καταστροφές αλιευτικών σκαφών από τη χρήση δυναμίτιδας στην Αγία Κυριακή του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σύλληψη διακινητών στου Ρέντη, οι οποίοι μετέφεραν εκρηκτικές ύλες σε νησιά με σκοπό την παράνομη αλιεία.
Καλούμε για πολλοστή φορά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο και να πράξουν τα δέοντα, ώστε να σταματήσει αυτή η καταστροφή και να οδηγηθούν οι φυσικοί αυτουργοί και οι προστάτες τους στη δικαιοσύνη.
Τα οικοσυστήματα που ανατινάζονται δεν είναι κτίρια που μπορούν να ξαναχτιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούνται μη ανανεώσιμοι πόροι και αποτελούν μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς από την οποία εξαρτάται η επιβίωση εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες και νησιωτικές κοινωνίες.

2 comments:

 1. Κάλλιστα θα μπορούσε το συγκεκριμένο κείμενο να αποτελέσει συνέχεια του ''πάντως τη μελαγχολία δεν την αντέχω΄΄ γιατί δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο εφήμερα και σταρχιδιστικά σκεφτόμαστε και πράττουμε.

  Πλάκας Απόστολος

  ReplyDelete
 2. Ρε παιδιά, δεν υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς να διατάξουν αυτεπάγγελτη ένορκη διοικητική εξέταση των καταγγελιών της ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και άλλων μαρτύρων; Δεν υπάρχουν προϊστάμενες ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ να κάνουν τα αυτονόητα;

  Όπως πάμε από την απελπισία μας σε λίγο ο καθένας θα πάρει το νόμο στα χέρια του και θα αυτοδικεί. Πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτή την καταστροφή και τον αφανισμό να συνεχίζεται για να πλουτίζουν κάποιοι, ενώ αυτοί που ξέρουν είτε δεν μιλάνε, είτε βολεύονται και συμβιβάζονται με την κατάσταση.

  Να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι συλλαμβάνονται, με πολυετή κάθειρξη, διαπόμπευση, αφαίρεση επαγγελματικών αδειών και εργαλείων και δήμευση περιουσίας. Το ίδιο και τυχόν Λιμενικοί που γνωρίζουν και "ανέχονται" αυτά τα φαινόμενα, να τιμωρούνται με απόλυση από την υπηρεσία και υψηλά πρόστιμα.

  Τέλος, ας κηρυχθούν κάποιες θαλάσσιες περιοχές που έχουν πληγεί σαν μη αλιεύσιμα πάρκα και θαλάσσια καταφύγια για 4-5 χρόνια, έτσι ώστε να ανακάμψουν οι πληθυσμοί των ψαριών.

  Κυρίως όμως πρέπει εμείς οι ίδιοι, που πολλές φορές γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, να σπάσουμε την ένοχη σιωπή μας και να βγούμε μπροστά να καταγγείλουμε όσους καταστρέφουν και ληστεύουν τον εθνικό μας πλούτο.

  Δημήτρης

  ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib