Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

editorialKostas Trigonis

Κώστας Τριγκώνης: "Τη μελαγχολία πάντως δεν την αντέχω"

Σε απάντηση - συνέχεια μερικών σκέψεων που είχα γράψει εχτές το βράδυ ο Κώστας Τριγκώνης μου έστειλε το παρακάτω κείμενο. Δεν χρειάζονται πλέον πολλά σχόλια, αυτό που χρειάζεται να συμμετέχουμε ενεργότερα... για τη δική μας ζωή πρόκειται άλλωστε...
Λοιπόν Πάνο... Υποσχέθηκα να γράψω για το αύριο μέσα στο μελαγχολικό, παγωμένο και ταραγμένο σήμερα...
Αν με ρωτούσες μερικές ημέρες πριν την χθεσινή ψηφοφορία θα σου έλεγα (χωρίς να έχω κανένα στοιχείο βέβαια μιας και δεν είμαι ειδικός) αυτά που διάβασα στο άρθρο του Κυρίου Οδυσσέα Ιωάννου (διαβάστε το άρθρο του στο παρακάτω link http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=12598).
Αυτό όμως που αισθανόμουν ότι θα έπρεπε να γίνει, (καταστροφή και μια παρθενογένεση) δεν έγινε. Επί τις ουσίας για να κάνω και την αυτοκριτική μου, ούτε μπορώ να διανοηθώ κατά πόσο θα κατάφερνα να αντεπεξέλθω σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χρεωκοπίας.
Διότι σήμερα μετά από αυτά που έγιναν χθες ανεξέλεγκτη θα ήταν. Δεν είμαστε ώριμοι σαν λαός αδέρφια μου. Δεν είμαστε.
Από το πολιτικό σύστημα που μετρά τα λόγια και τις πράξεις του ανάλογα με τις ψήφους και την πολιτική του επιβίωση, τον τύπο που μέχρι προχθές εξωθούσε τον κόσμο να κατέβει στον δρόμο ενάντια στον Γερμανό κατακτητή, ο οποίος μόλις πήρε χαμπάρι τι σημαίνει χρεωκοπία και πόσο κοντά στην άναρχη καταστροφή είμαστε τα γύρισε, μέχρι εμάς που γνωρίζαμε ότι μας κοροϊδεύουν και κάναμε τους Κινέζο-ιαπωνέζους και τώρα σπάμε και καίμε το βίος ανθρώπων.

Θα το γράψω και ας το κόψεις. Το δε γαμιέται και δε βαριέσαι, ή το τι με νοιάζει εμένα, πήγε σύννεφο 30 χρόνια τώρα. Όποιος προσπαθούσε να είναι τυπικός και σωστός χαλούσε την πιάτσα ή ήταν σπασίκλας η ακόμη πιο απλά λαϊκά μαλάκας!

Και μου λες εσύ ότι τώρα νιώθουμε προδομένοι από ένα σύστημα, μια εξουσία-ηγεσία η οποία μας πρόδιδε με την επιβεβαίωση μας χρόνια τώρα. Τι λες ρε φίλε; Τώρα το θυμηθήκαμε;
Μη με παρεξηγείς. Δεν στρέφομαι εναντίον σου, ούτε ενάντια του κόσμου όλου, μήτε τον ξύπνιο κάνω. Στον αγώνα όταν τερματίζεις έχεις κάνει ταμείο άμεσα (αποτέλεσμα) στην ζωή έχεις χρόνο-καθυστέρηση, αλλά ταμείο θα πας.
Η θα εισπράξεις τα εύσημα, η φάπες όπως εμείς τώρα. Συνεχίζω...
Χρόνια τώρα όσοι είχαν σώας τα φρένα σε αυτό το τρελοκομείο που λέγετε Ελλάδα φώναζαν για το στραβό αρμένισμα (όχι τον στραβό γιαλό) και το μόνο που κατάφερναν ήταν να βρεθούν στο περιθώριο ως γραφικοί, η ακόμη χειρότερα επιβεβαιωμένοι από την καταστροφή για την οποία προειδοποιούσαν και απευχόντουσαν...

Κάτι σαν τα σύννεφα του μπουρινιού που τα αναγνωρίζεις και αντί να γυρίσεις στην θαλπωρή του λιμανιού κάνεις τον μάγκα και πνίγεσαι και ας σου λέγανε οι άλλοι στο καράβι “καπετάνιο πάμε πίσω να' χουμε το κεφάλι μας ήσυχο”. Εμείς όμως ως φωτεινοί παντογνώστες το βιολί μας.

Γκρίνιαζα προχθές ότι ψηφίζουν μέτρα για “κουστούμι” για μένα χωρίς εμένα. Ε και;
Πιστεύεις ότι και να μας λέγανε σαν λαό τι έπρεπε να κάνουμε και πως, θα μπορούσαμε οργανωμένα να καταλήξουμε κάπου; Να το δω και να μη το πιστέψω. Πως θα γινόταν αυτό; Με τις πέτρες και τις μολότοφ; Με την λογική του να κόψουμε του αλλουνού και όχι τα δικά μας; Με ποια λογική; Με την λογική του να λέμε για να λέμε και να μην κάνουμε τίποτε την πράξη;
Καλός η κακώς, κακώς λέω εγώ, μάθαμε να λειτουργούμε ως μονάδες και τίποτε άλλο. Μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα. Αυτό μάθαμε...
Φορτωθήκαμε δυο χρόνια τώρα ένα σκασμό βάρη γιατί κάποιοι δεν έκαναν την δουλειά τους.Θα μου πεις γινότανε; Θα σου πω άλλο να αστοχείς 2 πόντους και άλλο 10 μέτρα. Στη μια περίπτωση με μικρο αλλαγές το σώζεις, ή τέλος πάντων έχεις ελπίδες σοβαρές και πολλές, στην άλλη περίπτωση είσαι εκτός τόπου και χρόνου.
Ναι στην πατρίδα μας κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα μαζί.
Έγιναν πράγματα αυτά τα δύο χρόνια και το λέω ενάντια στην μηδενιστική τάση που έχουμε αναπτύξει όλοι μας λίγο η πολύ.
Αυτό όμως που δεν κάναμε ήταν να δείξουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι ουσιαστικές προθέσεις μας στους δανειστές μας. Κλείσε ρε κράτος έναν οργανισμό άνευ αντικειμένου, τόσους έχεις.
Στείλε μερικούς στην ανεργία σκοπίμως. Έναν μόνο, για τα μάτια του κόσμου. Δώστε ένα ξεκάθαρο μήνυμα... Τώρα θα κλείσουν χίλιοι αν καταλαβαίνεται τι λέω... Βάλτε έναν στην φυλακή για χρέη.
Πήραν χαμπάρι οι Τροϊκανοί ότι με τις συλλήψεις δεν γίνετε τίποτε και είπαν τέλος οι ρυθμίσεις!
Μα για ηλίθιους τους έχεις; Εμείς κοροϊδευόμαστε νομίζοντας ότι με μερικά μπες - βγες μεγαλο-οφειλετών και κάτι ψιλά από τις ρυθμίσεις θα στέλναμε το μήνυμα! Και πάμε στο τελευταίο. Είναι λάθος η πολιτική που εφαρμόζεται ακούμε. ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ!
Αυτό που δεν ακούμε είναι το πως πείθεις αυτόν που σου δίνει τα λεφτά για το λάθος. Μόνο με έναν τρόπο. Πιστή εφαρμογή για να του αποδείξεις στην πράξη ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Εγώ αυτό πιστεύω. Εφ' όσον είμαστε αναξιόπιστοι αυτό πιστεύω. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αλλάξει το άδικο.
Δείτε τι έκαναν οι Ιταλοί μέσα σε μερικούς μήνες. Δείξανε αποτελέσματα. Και φωνάζει ο Μόντι τώρα στους 'Μερκοζί' με επιχειρήματα πια ότι η πολιτική τους είναι λάθος και ότι δεν θα θυσιάσει τον λαό του για πάρτι τους.

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα βροντοφωνάζει. Και έχει δίκιο δεν είναι Ελλάδα. Διότι αυτοί μέσα σε 4 μήνες έκαναν ότι δεν κάναμε εμείς - δεν ξέρω εγώ - σε πόσα χρόνια. Θα μου πείτε ότι άλλο Μόντι και άλλο Παπανδρέου-Σαμαράς.

Δηλαδή ο Μόντι την έκανε την δουλειά; Ο κόσμος την έκανε. Οι άνθρωποι το έκαναν. Ο Μόντι είπε και ο Ιταλικός λαός έπραξε. Στην Ελλάδα ούτε οι κομματικοί στρατοί δεν έπραξαν που χρωστάνε και χάρη στα κόμματα που τους έβαλαν στην δουλειά, που τους προστάτευαν μέχρι και σήμερα.
Είπα και πριν ότι χθες θα ήθελα να ακούσω ένα όχι. Σήμερα όμως έχω να αντιμετωπίσω ένα ναι. Και άμα σκύψω το κεφάλι θα χαθώ, άμα αφήσω την απογοήτευση του απατημένου πολίτη να με κυριεύσει θα βουλιάξω στην μελαγχολία και την οργή για το κακό που με βρήκε και θα σύρω μαζί μου οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με μένα.

Ένα μας μένει να κάνουμε.
Αποτύχαμε μια φορά (μνημόνιο 1) και χάσαμε πολύ περισσότερα (μνημόνιο 2).

Αν αποτύχουμε και τώρα θα χάσουμε τα πάντα όποια και αν είναι αυτά για τον καθένα μας.
Προσωπικά αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για αυτά που πιστεύω, αυτά που αγάπησα με πάθος όλα αυτά τα χρόνια. Και αν με πλακώσει η “μελαγχολία” ο “ωχαδερφισμός” και η απραξία της πλειοψηφίας.
Δε βαριέσαι βρε αδερφέ... Ο πρώτος η ο τελευταίος θα είμαι;
Τη μελαγχολία πάντως δεν την αντέχω. Χίλιες φορές στο χώμα παρά αγέλαστος! Δεν θα τους κάνω το χατίρι...

Κώστας Τριγκώνης

4 comments:

 1. Καλημέρα,
  Με αφορμή την ''κατάθεση'' του Κώστα Τριγκώνη, αποτύπωσα τις δικές μου σκέψεις για τις μέρες που βιώνουμε και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Αγαπητέ Κώστα
  Μπορεί να μη σε γνωρίζω προσωπικά, αλλά σε προσφωνώ έτσι γιατί μέσα από την ιστιοπλοϊκή σου πορεία και τις επιτυχίες σου όλα αυτά τα χρόνια μου έδωσες και εμένα χαρά!

  Σίγουρα δεν είμαστε ώριμοι ως λαός αδερφέ, για την ανεξέλεγκτη χρεωκοπία, αν και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το πόσο ανεξέλεγκτη θα ήταν. Η λύσσα και μόνο τον θεωρητικών αντιπροσώπων μας βλ. βουλευτές, με την οποία περιέγραφαν την χρεωκοπία με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα ήταν και πολύ χειρότερη από αυτό που ζούμε και θα ζήσουμε. Αλλά για εμένα το χειρότερο είναι ότι ο δρόμος που επιλέξαμε έθαψε και την επόμενη από τη δική μας γενιά... και αν μέσα από μια χρεωκοπία είχες μια μικρή ελπίδα για παρθενογένεση, τώρα θεωρώ ότι δεν έχεις καμία απολύτως, με άλλα λόγια θα βρισκόμαστε σε ένα διαρκές κώμα!

  Ο ωχαδερφισμός και το δε γαμιέται που μας διακρίνει ως λαό δεν είναι κάτι γονιδιακό, αλλά η στάση ζωής που μας διδάξανε και γαλουχηθήκαμε .και καλώς ή κακώς σε οργανωμένες, τρόπος του λέγειν για τη δική μας, κοινωνίες κάποιοι ορίζουν τη συμπεριφορά και τα μυαλά του λαού και της μάζας. Με άλλα λόγια όταν οι ''άρχοντες'' ενός τόπου δεν έχουν καμία ηθική ευθιξία , χρησιμοποιούν την πολιτική και την θέση τους προς όφελός του και δρουν διεφθαρμένα, θέλουν και κατασκευάζουν διεφθαρμένους πολίτες, γιατί μόνο έτσι θα τους εντάξουν στο γενικότερο σύστημά τους, προς όφελός τους. Διαφωνώ λοιπόν με την άποψη του Πάγκαλου ότι ο λαός διέφθειρε την εξουσία.. και λέω ότι η εξουσία έδωσε το δικαίωμα αυτό για να εξυπηρετηθεί στο μέγιστο. Για μένα η έννοια του κράτους δεν είναι μόνο οι υπηρεσίες και τα υπουργία αλλά το σύνολο αυτών που το διοικούν και ορίζουν κατ ουσία τις τύχες μας. Το κράτος λοιπόν πρέπει να έχει συνέχεια, πράξης και δράσης και όχι κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζουν τα πάντα και παντού.

  Θεωρητικά ψηφίζουμε τους ικανότερους για να μας διοικήσουν. πρακτικά ψηφίζουμε κάποιους που θα μας βολέψουν ..και στο τέλος μας ξεσκίζουν!! Επίσης ενδιαφέρων έχει το αν ποτέ κάποιος από εμάς αναρωτήθηκε: τι σχέση έχει ο Βενιζέλος με το υπουργείο οικονομικών??? Τα παραδείγματα είναι άπειρα ..άσχετων με το αντικείμενο βουλευτών, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών που γίνανε υπουργοί. Με άλλα λόγια σα να βάζεις έναν tactician να κάνει πλώρη..!

  ... η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο...

  ReplyDelete
 2. ... συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο...

  Για να καταλήξουμε οργανωμένα κάπου χρειαζόμαστε συλλογική σκέψη, κάτι που εσκεμμένα δεν έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, βλέπεις το ''διαίρει και βασίλευε'' είναι πάγια αποσυνθετική τακτική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό φαίνεται ακόμα και στις πορείες, σε χωριστά μπλόκ και το πιο αστείο, χθες σε αρκετά μεγάλη πορεία για τα δεδομένα της πόλης μας, στη συμβολή 2 οδών κοντέψανε να πλακωθούνε για το αν θα συνεχίσουμε ευθεία ή αριστερά!!! Το συλλογικό αίσθημα είναι πρωτίστως θέμα παιδιάς και επειδή δεν την έχουμε ο μόνος τρόπος για να το αποκτήσουμε ένα να πέσουμε στα σκατά. αλλά δεν θα μας αφήσουν, θα μας κρατήσουν ένα βήμα πριν!!

  Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι όλη αυτή η ιστορία γίνετε αποκλειστικά και μόνο για το χρέος μας, δεν πιστεύω ότι οι δανειστές μας ξύπνησαν πριν από 2 χρόνια και είδαν ότι έτσι όπως βαδίζουμε δεν θα τους ξεχρεώσουμε ποτέ. Δεν πιστεύω ότι όταν τα δάνεια έρχονταν στα σπίτια μας μέχρι πριν 3 χρόνια γινόντανε επειδή οι Έλληνες τραπεζίτες θέλανε να μας βοηθήσουν ...εξάλλου είναι οφθαλμοφανές ότι κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μειώνει το χρέος, απλά το συντηρεί ή αποπληρώνει τους τόκους και δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι δεν έχουν σκοπό την ανάπτυξη αλλά το θάψιμό μας. Ποιος θα προσφέρει ανάπτυξη? Ποίος θα επενδύσει μέσα σε μια τέτοια κατάσταση? Πως θα γυρίσει χέρια το χρήμα όταν οι μισοί δεν έχουν και άλλοι μισοί δεν θέλουν γιατί δεν ξέρουν τι ξημερώνει??

  Οι μόνοι που έχουν αυτοί τη δυνατότητα είναι και αυτοί που έχουν το χρήμα, είτε πρόκειται για μεγάλες πολυεθνικές είτε για μεγαλοεπιχειρηματίες για τους οποίους θα ανοιχτεί ένας παράδεισος, φθηνά θα επενδύσουν, φθηνά θα πληρώσουν μεροκάματα και ακριβά θα πουλήσουν είτε μέσα είτε έξω ...το made in venezouela-china πολύ πιθανών να γίνει made in Greece..

  Μπορεί να μην είμαστε έτοιμοι να χρεοκοπήσουμε γιατί δύσκολα από την καφετέρια γυρνάς στο χωράφι, αλλά από ευθιξία και μόνο προς τα παιδιά μας θα έπρεπε να πάρουμε αυτό το βάρος πάνω μας... Δυστυχώς όμως και πάλι την απόφαση την πήραν 199 βουλευτές.. εκ των οποίων οι 133 ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και ακόμα πιο δυστυχώς αυτά τα νούμερα θεωρούνται η πλειοψηφία, όπως με καμάρι είπε ο Πετσάλνικος χθες και ισχυρή πλειοψηφία μάλιστα!!!

  Βέβαια στο ξεκίνημα την ανακοίνωσης του αποτελέσματος είπε: έχω την ΤΙΜΗ να ανακοινώσω....

  Πλάκας Απόστολος.

  ReplyDelete
 3. Φίλε Απόστολε
  Χαίρομαι ιδιαιτέρως είναι το ότι μπήκες στον κόπο να γράψεις τις απόψεις σου οποιες και αν είναι αυτές. Δεν θα διαφωνήσω με τα λεγόμενα σου. Το ζητούμενο όμως στην όλη ιστορία πάντα είναι το τι κάνουμε τώρα. Καλώς η κακώς η ιστορία θα δείξει αν η απόφαση που πήραν οι βουλευτές και με "τιμή" ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής είναι, ήτε σωστή, ήτε λάθος. Από κει και πέρα τι κάνουμε τώρα?
  Τα παρατάμε και μένουμε στον πάτο εις τον αιώνα τον άπαντα ή το παλεύουμε έστω και κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες τις οποίες πολύ σωστά παρατήρησες.
  Ναι οι δανειστές μας δεν ξύπνησαν μια μέρα και ζητήσαν τα λεφτά τους..Ούτε οι τράπεζες μας δάνειζαν γιατί είμασταν όμορφοι..
  Το παιχνίδι τους έκαναν και αυτοί αφού βρήκαν διεφθαρμένες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια για να παίξουν.
  Δεν την πατήσαμε μόνο εμείς ως χώρα αλλά πολλές άλλες πριν από εμας.
  Πολλές φορές στην θάλασσα αναγκάστηκα να ακολουθήσω τακτικές και στρατηγικές επιλογές με τις οποιες δεν συμφωνούσα αλλά όφειλα ως μέλος της ομάδας να ακολουθήσω. Θα μπορούσα να τα "παρατήσω"..αυτό θα ήταν το εύκολο.Το δύσκολο είναι να σεβαστής την απόφαση και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς και μετά να πείσεις για το ορθό των επιλογών σου επιχειρηματολογόντας πάντα.Να μη "σαμποτάρης" το σκάφος στο οποίο είσαι αναπόσπαστο μέλος και εσύ. Και εσύ θα χάσεις..
  Δεν συμφωνώ με την απόφαση που πάρθηκε διότι γνωρίζω ότι συνήθειες ετών δεν αλλάζουν με αυτόν τον τρόπο.Για να αλλάξουν χρειάζονται ρήξεις και τόλμη. Με λίγα λόγια για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά. Δυστυχώς οι 199 δεν είχαν ..Όλα όμως κάπως ξεκινάνε..έστω και από μια λάθος απόφαση..
  Τριγκώνης Κωνσταντίνος

  ReplyDelete
 4. Αγαπητέ Κώστα...
  Πολύ καλή καλή η προσπάθεια προσομοίωσης της σημερινής κατάστασής μας την ΄΄ υπακοή σου ΄΄ στον εκάστοτε tactician, έστω και αν δεν συμφωνούσες.Πιστεύω όμως ότι και που δεν συμφωνούσες το λιγότερο τον σεβόσουν ή τον εκτιμούσες, ως ιστιοπλόο ή ως άνθρωπο αν θες, στη δική μας περίπτωση πες μου πόσους από το πολιτικό στερέωμα σέβεσαι και εκτιμάς???
  Δυστυχώς η ερώτησή σου ΄΄τώρα τι κάνουμε΄΄ εκλαμβάνεται ως ρητορική, όχι φυσικά από μέρους σου αλλά με τα μυαλά που κουβαλάμε και τη στάση που συνεχίζουμε να έχουμε δύσκολα να δοθεί ουσιαστική και ΄΄αναίμακτη΄΄ απάντηση.
  Με άλλα λόγια δεν θεωρώ ότι φτάσαμε εδώ μόνο εξαιτίας της καλοπέρασης που θέλουν να μας αποδώσουν, ότι μας διακρίνει ως λαό, αλλά εξαιτίας μιας ασύδοτης σπατάλης μερικών και άλλων ΄΄ παιχνιδιών ΄΄που δεν είμαστε σε απόλυτη θέση να κατανοήσουμε. Και γι αυτό τον λόγο δεν δέχομαι τις θυσίες που μας καλούν να διαπράξουμε για το κοινό ΄΄καλό΄΄.

  Καλές θάλασσες και επιτυχίες!

  Πλάκας Απόστολος,

  ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib