Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

ETNZTeam New ZelandVOR 2011

Auckland, η Πόλη των Πανιών

Η ιστιοπλοΐα θα πάει στο 'σπίτι' της όταν τα σκάφη του VOR φτάσουν στο λιμάνι του Auckland στη Νεά Ζηλανδία, είπε ο Knut Frostad, VOR CEO, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. 
To VOR για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια επισκέπτεται ξανά το Auckland, αλλά ο σταθμός αυτός είναι πάντα διαφορετικός στην 38χρονη ιστορία του αγώνα... Είναι κάτι σαν το Wembley για το ποδόσφαιρο. Το Auckland σημαίνει για τους ιστιοπλόους ότι σημαίνει για τους ποδοσφαιριστές μια ευκαιρία να παίξουν στο σημαντικότερο γήπεδο, το Wembley. 
Όποιον και να συναντήσεις στον δρόμο έχει να σου πει κάτι για τον αγώνα... μάλιστα συνάντησα κάποιον σήμερα που με θυμόταν από την τελευταία φορά που είχα έρθει σαν αθλητής (ο Frostad έχει κάνει τον αγώνα τέσσερις φορές) μας λέει ο Frostad.
Συνολικά ο αγώνας έχει πάει στο Auckland 8 φορές με την πρώτη το 1973 και την τελευταία το 2001-02. 
Οι διοργανωτές του σταθμού έχουν ετοιμάσει ένα εκπληκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και για τις 10 επόμενες μέρες που θα είναι ανοιχτό το αγωνιστικό χωριό οι εορτασμοί θα είναι συνεχείς. 

(l-r) Tom Mayo, Auckland Stopover Port Director, Rachael Dacy, General Manager
Destination for Auckland Tourism, Events and Economic Development and
Knut Frostad, CEO for the Volvo Ocean Race, at a Press Conference
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Η παράδοση της πόλης στην ιστιοπλοΐα είναι τεράστια και αυτό είναι φανερό τόσο από τις εγκαταστάσεις που διαθέτουν, δεν χρειάστηκε να φτιάξουν κάτι για να υποδεχτούν τα σκάφη, αλλά και από την ιστορία του τόπου και γενικότερα της χώρας στην παγκόσμια ιστιοπλοΐα.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους 66 ιστιοπλόους που αγωνίζονται στα 6 σκάφη είναι από τη Νέα Ζηλανδία! 

Volvo Ocean Race, Auckland Stopover (VORAS)
Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν την ιστορία αλλά και την αγάπη των Νεοζηλανδών για την ιστιοπλοΐα.
Τι κάνει το Auckland τόσο διαφορετικό από τους άλλους σταθμούς; 
Auckland, η Πόλη των Πανιών
 • Το Auckland αποτελείται από τρία λιμάνια/όρμους το Waitemata, το Manukau και το Hauraki που περικλείουν πάνω από 50 νησιά. 
 • Τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστο νησιά είναι τα Rangitoto, Motutapu, Motuihe, Great Barrier και Waiheke τα οποία είναι παράδεισος για τους φίλους του καλού κρασιού. 
 • Το Auckland είναι η μεγαλύτερη πολυνησιακή πόλη, ένα μείγμα πολιτισμών Μαορί, Ασιατικών και άλλων.
 • Η πόλη του Auckland με το εκπληκτικό τοπίο της και την κοσμοπολίτικη ζωή της είναι από τα πλέον επιθυμητά μέρη στο κόσμο για να επισκεφθεί κανείς αλλά και να ζήσει. Το Auckland έχει ψηφιστεί ως η τρίτη καλύτερη πόλη στον κόσμο για την ποιότητα της ζωής που προσφέρει.
Η ιστιοπλοϊκή ιστορία του Auckland
Το America’s Cup 
The PUMA bar and store being built in the
Auckland race village,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
 • Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της ιστορίας της χώρας ήταν όταν η Νέα Ζηλανδία κέρδισε το America’s Cup το 1995 νικώντας το Αμερικάνικο Stars & Stripes του Dennis Connor's με 5 - 0. 
 • Η νικήτρια ομάδα Team New Zealand με κυβερνήτη τον Russell Coutts με το NZL 32 πήρε το όνομα 'Black Magic' λόγω της μαύρης γάστρας που είχε, αλλά και της ταχύτητας του που ήταν ανώτερη από τους ανταγωνιστές του.
 • Η νίκη του 1995 θα έφερνε το America’s Cup το 2000 στο Auckland και εκεί η Team New Zealand κατάφερε επιτυχώς να υπερασπιστεί τον τίτλο της νικώντας το Ιταλικό Prada Challenge (Luna Rossa) με 5 - 0 με τους αγώνες να γίνονται στον κόλπο του Hauraki. Η Team New Zealand οδηγήθηκε από τον Sir Peter Blake και στο τιμόνι της ομάδας ήταν για μια ακόμη φορά ο Russell Coutts. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια μη Αμερικάνικη ομάδα υπερασπιζόταν επιτυχώς για δεύτερη συνεχόμενη φορά το κύπελλο. 
 • Το 2003 το κύπελλο χάθηκε μετά από 8 χρόνια από την Ελβετική ομάδα Alinghi. 
 • Louis Vuitton Pacific Series - 2009. Η ομάδα Team New Zealand φιλοξένησε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2009 στο λιμάνι Waitemata το Louis Vuitton Pacific Series, που η ομάδα των Νεοζηλανδών έχασε στον τελικό από το Alinghi. Σε αυτό το γεγονός συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνες με σκάφη τύπου AC και μια Ελληνική ομάδα, το Greek Challenge.
 • Auckland Festival of Sailing. Το 2010 το Auckland φιλοξένησε ένα φεστιβάλ ιστιοπλοΐας τριών εβδομάδων που περιλάμβανε: το BMW World Sailing Final, το Omega Auckland Match Racing Regatta και το Louis Vuitton Trophy Auckland.
Auckland’s marine industry
Auckland harbour before the Volvo Open 70's arrive,
(Credit: PAUL TODD/Volvo Ocean Race)
 • Στο Auckland είναι το κέντρο της ναυτικής βιομηχανίας της Νέα Ζηλανδίας. Η περιοχή θρύβει από καινοτόμες εταιρίες και εξειδικευμένους εργάτες στον τομέα της ναυτιλίας και του γιώτινγκ. 
 • Η τέχνη και οι ειδικότητες των εργατών του Auckland είναι πασίγνωστες και θεωρούνται αυθεντίες σε θέματα ειδικών εργασιών σε αγωνιστικά σκάφη, superyachts και εμπορικά πλοία.
 • Το 60% της ναυτιλιακής αγοράς της Νέας Ζηλανδίας είναι γύρω από το Auckland με το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής τους να απευθύνεται στις εξαγωγές. 
 • Ο τομέας αυτός απασχολεί πάνω από 10.000 εργάτες, 50% στην κατασκευή σκαφών και 50% στον εξοπλισμό και της υπηρεσίες.  
 • Το 2020 ο κλάδος αυτός αναμένεται να αποφέρει πάνω από $2.5δις με την κατασκευή των σκαφών να φτάνει τα $450 εκατομμύρια. Προβλέπουν ότι οι εξαγωγές θα τριπλασιαστούν.
Auckland on the world stageΠολλά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας γίνονται στο Auckland. 
The Kapa Haka Group perform as Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad is
welcomed at Auckland Airport, prior to the opening of the Auckland race village
(Credit: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
 • Το Rugby World Cup 2011 
 • World Rally Championship
 • FIH Men’s Hockey Champs
 • ITU Triathlon World Championships
Το Auckland με μια ματιά
 • Το ένα τρίτο του πληθυσμού της ΝΖ ζει στο Auckland, περίπου 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι. 
 • Το Sky Tower είναι το ψηλότερο κτίριο του Νότιου ημισφαιρίου με ύψος 328 μέτρα και είναι το 12ο στον κόσμο. Με καθαρή ατμόσφαιρα μπορεί να δει κανείς 82χλμ μακριά. 
 • Η Westhaven Μαρίνα, είναι η μεγαλύτερη μαρίνα στο νότιο ημισφαίριο.
 • Η μορφολογία του Auckland αποτελείται από 48 ηφαιστειακούς κώνους με τον νεότερο να είναι μόλις 600 χρονών.
 • Η περιοχή του Auckland έχει τον ψηλότερο δείκτη στον κόσμο στην αναλογία σκαφών και ανθρώπων. Νομίζω ότι αντιστοιχούν πάνω από 2 σκάφη σε κάθε κάτοικο!

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib