Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Το είχα ξεκινήσει το πρωί το παρακάτω κείμενο και εκεί που σχεδόν ήταν έτοιμο..., μείναμε από  ίντερνετ... όλη μέρα... επανήλθε πριν από λίγο οπότε το σηκώνω τώρα. (Παρεμπιπτόντως κόντεψα να πάθω στερητικό τόσες ώρες χωρίς σύνδεση...)
credit: Gustav Morin/Ericsson 3/Volvo Ocean Race 2008-09
Ericsson 3 hit rough weather, on leg 5 of the Volvo Ocean Race
Ο στόλος θα βρεθεί μακρύτερα από οποιοδήποτε σημείο πολιτισμού σε σχέση με κάθε άλλο σκέλος. Θα πλέει με ανέμους μέγιστο 60 ελάχιστο 40 κόμβους, ικανούς να σπάσουν κάθε σκάφος.
Αλλά αυτό είναι, ή είναι ότι τουλάχιστον έχει μείνει από το Whitbread/Volvo Ocean Race..., αυτό το σκέλος είναι το πιο παραδοσιακό σκέλος που δίνει στον αγώνα αυτόν και το όνομα, αλλά και την αίγλη του.
Το 5ο σκέλος όλοι το περιγράφουν σαν το πιο δύσκολο, σίγουρα το πιο μεγάλο, 6.705νμ, και λογικά είναι και η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν τα 6 σκάφη να σπάσουν το ρεκόρ των 24ωρών.

Θα συναντήσουν συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ρεκόρ, με δυνατές καταιγίδες και τεράστια ωκεάνια κύματα που έχουν το μέγεθος ενός κτιρίου, και φυσικά θα πρέπει και να περάσουν από το περίφημο Ακρωτήριο Χορν.
credit: Gabriele Olivo/Telefonica Blue/Volvo Ocean Race
Reffing the main on Telefonica Blue, on leg 5 of the Volvo Ocean Race 2008-09
Το 5ο σκέλος θα πάει τα πληρώματα σε ένα από τα σκληρότερα και πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που συνορεύουν μόνο με την παγωμένη Ανταρκτική. Ο Νότιο Παγωμένος Ωκεανός χαρακτηρίζεται από χαμηλά που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα καθώς δεν υπάρχουν όγκοι στεριάς για να σταματήσουν την φόρα τους.
Η απότομη διαφορά στη μείωση της θερμοκρασίας ανάμεσα στην Ανταρκτική και τον Νότιο Ειρηνικό τροφοδοτεί έντονα φαινόμενα και παράγει ανέμους ως και 60 κόμβων που τρέχουν προς τα ανατολικά.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του αγώνα
Gonzalo Infante στο μεγαλύτερο μέρος του σκέλους οι πλεύσεις θα είναι ανοικτές πλαγιοδρομίες και ίσως ξεπεράσουν τα σκάφη τα 600νμ μέσα σε 24 ώρες.
"Αυτό θα είναι το σκέλος των γρήγορων ανοικτών πλεύσεων. Με βάση τα δεδομένα προηγούμενων αγώνων και με τα τωρινά μοντέλα περιμένουμε ανοικτές πλεύσεις και ταχύτητες πολύ πάνω από τους 20 κόμβους."
Φυσικά τα πληρώματα σε αυτές τις συνθήκες δεν ανησυχούν πως θα πάνε γρήγορα αλλά πως θα κόψουν ταχύτητα και πως θα σώσουν τα σκάφη και τους εαυτούς τους από ζημιές και τραυματισμούς.
Ο καιρός στην περιοχή αυτή επηρεάζεται κυρίως από μια περιοχή στον Νότιο Ειρηνικό όπου υποτροπικά υψηλά συστήματα δημιουργούν δυνατούς δυτικούς ανέμους. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο τότε η στρατηγική των σκαφών θα είναι να πάνε όσο πιο βαθιά μπορούνε στο νότο και εκεί να πάρουν την 'λεωφόρο των καταιγίδων' και να κινηθούν προς το Ακρωτήριο Χορν. Το πρόβλημα εδώ είναι να καταφέρουν να πιάσουν το σύστημα τη στιγμή που πρέπει, στο σημείο που πρέπει και να καταφέρουν να ταξιδέψουν μαζί του, αν τους προσπεράσει θα πέσουν σε ασθενείς ανέμους και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν και με τους περιορισμούς των παγόβουνων.

Groupama Sailing Team in the middle of a squall, Volvo Ocean Race 2011-12
 (Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Η οργανωτική επιτροπή για να αποφύγει την επικίνδυνη περιοχή με τα παγόβουνα της Ανταρκτικής έχει θέσει ένα κατώτατο όριο στο πόσο νότια μπορούν να ταξιδέψουν τα σκάφη.
Όταν τα 6 σκάφη καταφέρουν να περάσουν τον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό θα πρέπει να καβατζάρουν το Ακρωτήρι Χορν, στο νοτιότερο άκρο της Χιλής και να γυρίσουν βόρεια να περάσουν τα Νησιά Φόκλαντς και να ανέβουν ως το Itajai της Βραζιλίας.
Ένα από πιο επικίνδυνα σημεία θα είναι το πέρασμα από το Χορν που κατά κύριο λόγο θα εξαρτηθεί από το πως έχουν περάσει τον Ειρηνικό. Στο σημείο αυτό συναντώνται τα δυνατά δυτικά ρεύματα και άνεμοι και σε συνδυασμό με την οροσειρά των Άνδεων δημιουργούν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.
Για τους κινδύνους του σκέλους αυτού οι πλέον κατάλληλοι να μας μιλήσουν είναι τα πληρώματα των σκαφών που έχουν ήδη 4-5 περάσματα από αυτό το μέρος του πλανήτη μας.
"Είναι ένα τρομακτικό μέρος και αξίζει τον σεβασμό. Το να ανέβεις στην κορυφή του Έβερεστ δεν είναι εύκολο ούτε και χωρίς κινδύνους, αλλά οι άνθρωποι θέλουν να το κάνουν για την πρόκληση... το ίδιο είναι και για τους ιστιοπλόους ο Νότιος Ωκεανός και το Χορν" είπε ο Neal McDonald, Team Telefónica's watch captain.

Casey Smith ducks his head in anticipation of the coming torrent, onboard PUMA
Volvo Ocean Race 2011-12
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Ο συγκυβερνήτης του Camper Stu Bannatyne το έχει ξανακάνει... έχει πάρει μέρος σε πέντε προηγούμενες εκδόσεις του αγώνα και ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει αυτό το σκέλος.
"Είναι το πιο ακραίο μέρος του αγώνα στα σίγουρα. Έχει πολλή και γρήγορη ιστιοπλοΐα. Θα έχουμε την ευκαιρία να πιάσουμε μεγάλα κύματα και να σερφάρουμε. Σαν ιστιοπλόοι αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε."
Και παρόλο που με την εμπειρία του ο Stu θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο ήσυχος από άλλους λέει "Ο αγώνας θα είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ γιατί τα σκάφη πάνε πιο γρήγορα. Όταν καρφώνεις την πλώρη και ανεβαίνει νερό στο κατάστρωμα και το σκάφος ταξιδεύει με φρενήρεις ρυθμούς ακόμα και το νερό που κυλά μπορεί να σε τραυματίσει... Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με την ασφάλεια του πληρώματος και να προσέχουμε τόσο τα άτομα όσο και το σκάφος."
Ένας ακόμα βετεράνος του αγώνα, και αυτός στο Camper, ο Tony Rae με τέσσερις αγώνες ήδη στο βιογραφικό του σχολιάζει "Είναι ένα από τα σημεία που θα πρέπει να σεβαστούμε τον καιρό. Ο αέρας είναι παγωμένος, το νερό είναι παγωμένο και η ένταση μεγάλη. Είναι δύσκολο να κάνεις και απλά πράγματα, τα χέρια σου είναι παγωμένα και το κρύο νερό σε χτυπά συνέχεια στο πρόσωπο. Φοράς ότι έχεις οπότε είναι και δυσκολότερο να κινηθείς πάνω στο σκάφος... όλα μοιάζουν μακρύτερα η βάρδια σου, το ντύσιμο σου... τα πάντα."


Στην καθημερινότητα του Auckland τώρα εχτές έγινε ο δοκιμαστικός αγώνας και το
Abu Dhabi Ocean Racing έδωσε το ρυθμό και κέρδισε.
Ο
Ian Walker και το πλήρωμα του αν και δεν είναι βαθμολογούμενος αγώνας έκαναν καλή δουλειά έδειξαν ότι είναι έτοιμοι για το inport του Σαββάτου.
Στον αγώνα δεν συμμετείχαν όλα τα σκάφη, το Team Sanya δεν αγωνίστηκε καθώς καθυστέρησε η άφιξη της νέας τους εξαρτίας και δεν ήταν έτοιμοι και το Puma πέρασε το απόγευμα του να δοκιμάζει νέα πανιά.

Το 5ο σκέλος θα ξεκινήσει την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 14:00 τοπική ώρα που σημαίνει 03:00 ώρα Ελλάδος. 

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib