Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Το Groupama πρώτο πέρασε το περίφημο Ακρωτήριο Χορν και ήταν μια βαθειά ικανοποίηση για το πλήρωμα, όπως δήλωσε και το Franck Cammas μετά από 12 μέρες αφότου άφησαν το Auckland. 
Groupama Sailing Team, skippered by Franck Cammas from France round Cape Horn
at 12.55 UTC 30/03/12
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
"Είναι σαν να αφήνουμε τον μεγάλο κίνδυνο πίσω μας, αναλογιζόμενοι το τι συνέβη στα άλλα σκάφη. Είμαστε περήφανοι που το περνάμε πρώτοι, είναι μεγάλη στιγμή για το πλήρωμα." 
Το Groupama είναι το μόνο σκάφος που δεν έχει κάποια σοβαρή ζημιά στο σκάφος, όπως τα Sanya, Abu Dhabi, Camper & Telefonica, καθώς και κανέναν σοβαρό τραυματισμό όπως το Puma.
Λίγο πίσω από το Groupama ακολούθησε το Puma που με την ίδια χαρά και ανακούφιση με τους Γάλλους, φαίνεται να αφήνει πίσω του τον Νότιο Ωκεανό.
Το ζευγάρι αυτό που ουσιαστικά είναι και οι μόνοι που έχουν μείνει και πραγματικά αγωνίζονται έχει μπροστά του ακόμα 1.800νμ στον νότιο Ατλαντικό μέχρι το τερματισμό του σκέλους στο Itajai και σύμφωνα με την τελευταία αναφορά θέσης έχουν μόλις 19νμ διαφορά. Οπότε αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για την πρώτη θέση. 

PUMA Ocean Racing powered by BERG rounds Cape Horn at the Southern
tip of South America

(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Τρίτη προς το παρόν είναι η ομάδα της Telefonica που έχει μείνει πίσω περίπου 240νμ μετά τη ζημιά που έχει υποστεί το σκάφος και το πλήρωμα αναγκάστηκε να 'κόψει' ρυθμό. Το Telefonica άλλαξε το πρόγραμμα του και τελικά δεν θα πάει στην Ushuaia για να κάνει ένα σύντομο πιτ στοπ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Iker Martinez θα σταματήσει τελικά στο Ακρωτήριο Χορν! και εκεί θα τους συναντήσει η ομάδα υποστήριξης με τον επικεφαλής της τον Horacio Carabelli. Σε έναν φυλαγμένο όρμο, τον Maxwell Bay, θα τους περιμένει η ομάδα υποστήριξης πάνω σε ένα πλοίο και εκεί θα κάνουν τις επισκευές που χρειάζεται το σκάφος. Στόχος αυτής της επιλογής είναι να μείνει το Telefonica όσο πιο κοντά γίνεται στους δυο πρώτους. Με τον τελευταίο προγραμματισμό το Telefonica θα περάσει το Χορν νωρίς το Σάββατο.
"Οι κανόνες λένε ότι μπορείς να αναστείλεις τον αγώνα για το ελάχιστο 12 ώρες, οπότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όλη τη δουλειά μέσα σε αυτό το χρόνο. Πρώτα θα τσεκάρουμε ότι το εξωτερικό του σκάφους είναι άθικτο. Αν είναι, που εύχομαι να είναι, θα βρούμε ένα προφυλαγμένο μέρος για να κάνουμε τις επισκευές. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να πάμε στην Ushuaia, που είναι άλλα 100νμ δρόμος. Ο Horacio ταξιδεύει με ένα 50ποδο σιδερένιο ιστιοπλοϊκό και έρχεται στο Χορν.
Μόλις τελειώσουμε με τις επισκευές θα είμαστε 100% πίσω στον αγώνα. Ελπίζουμε το Groupama & το Puma να μην πιέζουν τόσο πολύ και να έχουμε μια ευκαιρία να τους φτάσουμε. Η διαφορά μας είναι πολύ μεγάλη, αλλά το ανέβασμα στη Βραζιλία κρύβει μερικά δύσκολα σημεία που ίσως τους σταματήσουν. Πάντα μπορείς να ονειρεύεσαι ότι κάτι καλό θα συμβεί, σωστά;"
Abu Dhabi Ocean Racing's Azzam with bolts screwed through the hull
after sustaining delamination damage,

(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Στην τέταρτη θέση προς το παρόν είναι το Camper που έχει εδώ και μέρες κόψει ρυθμό και κατευθύνεται προς τη Χιλή για να κάνει τις απαραίτητες επισκευές που χρειάζεται.
Και πέμπτο είναι το Abu Dhabi που από την αρχή του σκέλους, ή καλύτερα από την αρχή του αγώνα, δεν του πάει τίποτα καλά. Δεν φτάνει που αναγκάστηκε μετά τις πρώτες ώρες του σκέλους να γυρίσει πίσω και να χάσει πάνω από 24 ώρες, έχει ξανά προβλήματα με το σκάφος. Και αυτό έχει υποστεί delamination όπως και όλα τα υπόλοιπα σκάφη. 
Justin Slattery is lowered over the side of Abu Dhabi Ocean Racing to
fix delamination damage,

(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Ο Ian Walker και το πλήρωμα του φαίνονται ότι είναι απόλυτα αποφασισμένοι να τερματίσουν το σκέλος και να πάρουν και το δυνατό περισσότερους βαθμούς μιας και η 4η θέση μοιάζει πιθανή. Και αυτό φαίνεται από το πως έκαναν την τελευταία τους επισκευή στο σκάφος.
Τους πήρε πέντε ώρες να βιδώσουν 30 περαστές βίδες στα πλευρά του Azzam (που στα αραβικά σημαίνει 'αποφασισμένος').
Craig Satterthwaite inspects the bolts as the glue sets, after Abu Dhabi
Ocean Racing had to fix delamination damage,

(Credit: Nick Dana/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Προκειμένου να γίνει η επισκευή το πλήρωμα σταμάτησε εντελώς το σκάφος το γύρισε στο πλάι και ο πλωριός Justin Slattery, περπάτησε στα πλευρά του σκάφους και κατέβηκε σχεδόν στην ίσαλο δεμένος με ένα σκοινί για να σφίξει τα παξιμάδια απ' έξω... και όλα αυτά με 30 κόμβους αέρα... 
Από μέσα οι Wade Morgan και Craig Satterthwaite πήραν ότι βρήκαν μπροστά τους, κουκέτες, πανόλια, τα πατήματα των τιμονιών και ότι άλλο επίπεδο υπήρχε και το βίδωσαν στην εσωτερική πλευρά του σκάφους.
Το πλήρωμα από όλη αυτήν την επισκευή έχει εξουθενωθεί και ο Walker είπε ότι ταξιδεύουν μόνο με δυο άτομα στη βάρδια και όλοι οι υπόλοιποι ξεκουράζονται, και το σκάφος φαίνεται να είναι ΟΚ.
Το Azzam  φαίνεται να επιβεβαιώνει το όνομα του, αλλά το πρόβλημα με τον αγώνα είναι ότι από ιστιοπλοϊκός έχει γίνει επισκευαστικός και προσωπικά προτιμώ το Volvo Ocean Race να είναι ένας ιστιοπλοικός αγώνας.

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib