Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

bookerGreek RegattashorcKatekosRally Ydras

Το Booker II κέρδισε τον 39ο αγώνα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ - ΎΔΡΑ 2012

//Κείμενο: Γιώργος Κατέκος//

Εορταστικό τριήμερο 25ης Μαρτίου για την πατρίδα μας εορταστικό τριήμερο και για τους ιστιοπλόους, με την διεξαγωγή του 39ου αγώνα ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – Ύδρα 2012 και διοργανωτή όμιλο τον ΠΟΙΑΘ.

Λίγο μετά την εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας © Μίνα Τζανέτη
Λίγο μετά την εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας © Μίνα Τζανέτη
Τα εξήντα σκάφη συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Φαληρικό όρμο περιμένοντας την εκκίνηση του αγώνα.
Οι συνθήκες ήταν αρκετά καλές καθώς το ελαφρύ βοριαδάκι που φυσούσε έδινε μια αισιόδοξη νότα για τον αγώνα. Η διαδρομή περιελάμβανε μια σημαδούρα σε απόσταση περίπου 1 μιλίου, την οποία τα σκάφη έπρεπε να αφήσουν δεξιά και από εκεί και πέρα ο δρόμος για την Ύδρα ήταν ελεύθερος.

Λίγο μετά την εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας © Μίνα Τζανέτη
Λίγο μετά την εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας © Μίνα Τζανέτη
Πρώτα ήταν να εκκινήσουν τα ORCi & IRC σκάφη και μετά τα ORC CLUB. Στις τέσσερις δίνεται το σήμα της εκκίνησης. Φαίνεται όμως πως η αποχή λόγω χειμώνα από τους αγώνες ανοιχτής θάλασσας είχε ως συνέπεια το μεγάλο ζήλο από τους ιστιοπλόους γεγονός που οδήγησε σε μια επεισοδιακή εκκίνηση. 
Αυτό φάνηκε από τα πάρα πολλά στριμώγματα για καλύτερο πλασάρισμα στη γραμμή. Τα “ΕΟ” ακούγονταν το ένα μετά το άλλο ανάμεσα στα σκάφη χωρίς όμως να αποφευχθούν μικρο-επαφές και χτυπήματα με αποκορύφωμα τη σύγκρουση σε μια διασταύρωση δεξίνεμου αριστερήνεμου ανάμεσα στο ERYTOS II και το IFIGENIA - A.HILIOS LTD με το ERYTOS II να αποκτά μια τρύπα στο αριστερό μέρος της πρύμης του σκάφους, ευτυχώς όμως όχι σε σημείο που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα, και τα δυο σκάφη συνέχισαν κανονικά τον αγώνα τους.
Λίγο μετά την εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας © Μίνα Τζανέτη
Το ευτράπελο όμως της εκκίνησης ήταν πώς την ώρα του “μπαμ” βρέθηκαν περί τα δεκαπέντε σκάφη εκτός γραμμής πράγμα που οδήγησε την Επιτροπή Αγώνα να δώσει γενική ανάκληση και επανάληψη της διαδικασίας. Μια διαδικασία που ξεκίνησε αρκετά γρήγορα και αρκετά σκάφη, μη έχοντας καταλάβει ότι υπήρξε αναβολή, συνέχισαν την πορεία τους και μετά έτρεχαν άρον άρον προκειμένου να επιστρέψουν και να πάρουν καλύτερη θέση στην νέα εκκίνηση και δυστυχώς κάποια να μην προλάβουν κιόλας. 
Λίγο μετά την εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας © Μίνα Τζανέτη
Η νέα εκκίνηση δόθηκε και τα σκάφη έφυγαν με πρώτο στόχο τη σημαδούρα όπου μετά το καβατζάρισμα τα μπαλόνια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο καιρός βοηθούσε καθώς κράταγε το βοριαδάκι των 10 μιλίων δείχνοντας βέβαια πτωτικές τάσεις. Και κάπου εκεί άρχισαν οι σκέψεις της τακτικής του αγώνα. Rhumb Line και προς Αίγινα με στόχο τα στεριανά και ίσως κάποιο δυτικό ή  Rhumb Line και αριστερά όπου έδειχνε να κρατάει αεράκι με το ρίσκο βέβαια της μεγαλύτερης απόστασης. 
Λίγο μετά την εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας © Μίνα Τζανέτη
Ο καιρός έδειχνε να κόβει στα δεξιά και ο στόλος κινήθηκε προς την Αττική, έλα όμως που ανοιχτά των Φλεβών παραμόνευε μια «τρύπα» χωρίς αέρα που επεκτάθηκε σιγά σιγά σε όλο το Σαρωνικό, με τις ρέφλες να κάνουν την εμφάνισή τους στη δεξιά τώρα μεριά και το στόλο να αρχίζει τη μετατόπισή του δεξιά στο κυνήγι της ρέφλας με ότι ρίσκο ή όφελος μπορούσε να έχει ο καθένας.
Το σκοτάδι έπεσε στο Σαρωνικό, ο αέρας δεν φαινόταν να έχει όρεξη να κάνει την εμφάνισή του, και η νύχτα έδειχνε πως θα είναι μεγάλη για την επιτροπή αγώνα που περίμενε καρτερικά τα σκάφη στον τερματισμό της Ύδρας.

Τα γρήγορα σκάφη πλησιάζοντας τα Τσελεβίνια, συνάντησαν ένα δυτικό αέρα περί τα 4 μίλια που τα οδηγούσε στο κανάλι της Ύδρας και προς τον τερματισμό αργά αλλά σταθερά. 
Το πρώτο σκάφος που τερμάτισε στις 23:58 ήταν το ALPHABANK με το Θοδωρή Τσουλφά, αμέσως μετά με τρία λεπτά διαφορά το OPTIMUM 3 – ASPIDA των Νίκου Λάζου & Περικλή Λιβά ενώ τρίτο κατά σειρά ήταν το ACES με το Νίκο Καραγεωργίου.
Συνολικά τερμάτισαν 28 σκάφη ενώ τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν λόγω άπνοιας. Ενδεικτικό ότι στην κατηγορία ORC CLUB τερμάτισαν μόνο 2 από τα 23 σκάφη που εκκίνησαν.
Τα αποτελέσματα της πρώτης ιστιοδρομίας έχουν ως εξής:
ORCi
1.ALPHABANK (Θ. Τσουλφάς)
2.ALSOUMA-Allianz (Θ. Γεωργιάδης)
3.BOOKER II (Ν.Σινούρης)
IRC
1.GRASSHOPPER-Κ. Κωστούλας (Σ. Κυριακίδης)

2.MUSUKO (Ι. Σταθόπουλος)3.PIX LAX III (Δ. Βασιλάκος) 
ORC CLUB
1.ABSOLUT MELISSA (Ε. Καφετζιδάκης)

2.TOMAHAWK (Π. Σκαρμέας)
Κυριακή 25η Μαρτίου και τα σκάφη ετοιμάστηκαν να παρελάσουν στη γραμμή εκκίνησης με σκοπό την επιστροφή και ολοκλήρωση του αγώνα της Ύδρας.
Ενός αγώνα που όπως τέλειωσε στο πρώτο του σκέλος έτσι έδειχνε να αρχίζει στο δεύτερο. Το πρωινό έδειχνε αεράκι από διάφορες κατευθύνσεις μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπου. Οι προβλέψεις έλεγαν Βοριά ασθενούς έντασης, αλλά η λιακάδα που εμφανίστηκε έθεσε θέμα μπουκαδούρας με τους tacticians να μελετούν τα δεδομένα για τον αν είναι καλό στην τακτική να μείνουν προς Πελοπόννησο ή προς Αττική για τη μπουκαδούρα. Μετά την εκκίνηση τα περισσότερα σκάφη κινήθηκαν με τα μπαλόνια τους προς την Πελοπόννησο, με ορισμένους μάλιστα να “γλύφουν” τις στεριές ενώ λίγοι πήραν το ρίσκο για την μπουκαδούρα και τράβηξαν ανοιχτά προς Αττική.
Οδηγός του στόλου το σκάφος OPTIMUM 3 – ASPIDA, ήταν το πρώτο που πέρασε μέσα από τα Τσελεβίνια περίπου μιάμιση ώρα μετά την εκκίνηση και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα. 
Εκεί άρχισαν πάλι οι δυσκολίες για τα πληρώματα καθώς όσοι κυνήγησαν τις ρέφλες προς τη στεριά της Πελοποννήσου πήραν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι όσων ανοίχτηκαν περιμένοντας τη μπουκαδούρα. Μια μπουκαδούρα που έκανε την εμφάνιση της συνεπέστατα στις τρεις το μεσημέρι (δύο με την παλιά ώρα) κι έδωσε λίγο ένταση στον αγώνα καθώς τα μπαλόνια φούσκωσαν και τα σκάφη έτρεχαν προς τον τερματισμό. Ένα γύρισμα του αέρα λίγο προς τα Δυτικά βοήθησε στο να δούμε πάρα πολύ ωραίους και εντυπωσιακούς τερματισμούς, όπου υπήρξαν περιπτώσεις δυο και τριών σκαφών να πλησιάζουν μαζί με διαφορά λίγων λεπτών, τη γραμμή τερματισμού. Δυστυχώς όμως η μπουκαδούρα δεν κρατάει πολύ κι έτσι αρκετά σκάφη, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν καθώς έβγαιναν εκτός ορίου τερματισμού.
Πρώτο σκάφος τερμάτισε στις 18:11 το OPTIMUM 3 – ASPIDA με δεύτερο το ALPHABANK και τρίτο κατά σειρά το JINETERA.
Η κατηγορία των ORC CLUB για άλλη μια φορά είχε το μεγαλύτερο ποσοστό μη τερματισάντων σκαφών καθώς μόλις 4 κατάφεραν να τερματίσουν.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης ιστιοδρομίας έχουν ως εξής:
ORCi

1.BOOKER II (Ν.Σινούρης)
2.ERYTOS II (Κ. Μάνθος)
3.ΒΑΝΑ ΒΙΟΛΕΤΑ 3 (Γ. Συκάρης)

IRC
1.GRASSHOPPER-Κ. Κωστούλας (Σ. Κυριακίδης)
2.MUSUKO (Ι. Σταθόπουλος)

3.DRAGON (Ν. Εθνόπουλος)
ORC CLUB
1.TOMAHAWK (Π. Σκαρμέας) 
2.ABSOLUT MELISSA (Ε. Καφετζιδάκης)

3.ADRA (Ζ. Γρηγοριάδης)

Τα συνολικά αποτελέσματα του αγώνα έχουν ως εξής:

ORCi1.BOOKER II (Ν.Σινούρης)
2.ALPHABANK (Θ. Τσουλφάς)
3.ALSOUMA-Allianz (Θ. Γεωργιάδης)
IRC
1.GRASSHOPPER-Κ. Κωστούλας (Σ. Κυριακίδης)

2.MUSUKO (Ι. Σταθόπουλος)
3.PIX LAX III (Δ. Βασιλάκος)
ORC CLUB1.TOMAHAWK (Π. Σκαρμέας) 

2.ABSOLUT MELISSA (Ε. Καφετζιδάκης)

3.ADRA (Ζ. Γρηγοριάδης)
Ο Γιώργος Κατέκος, θα είναι συνεργάτης της istioselida's και θα ασχολείται με ό,τι έχει σχέση με τους Ελληνικούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης, για οτιδήποτε σχετικό με την παραπάνω θεματολογία απευθυνθείτε στο email: katekos@istioselida.com.
Οι φωτογραφίες είναι από προφίλ φίλων μέσω facebook ... μιας και δεν υπήρχε επίσημος φωτογράφος στον αγώνα.

1 comment:

  1. Μέτριος αγώνας... κατατοπιστικό άρθρο! Συγχαρητήρια στον νέο συνεργάτη!

    ReplyDelete

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib