Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Abu Dhabi Ocean Racing TeamCamperGroupama 70offshorePuma RacingTeam SanyatelefonicaVOR 2011

Iker Martinez: "Τα σκάφη μπορούν να πηγαίνουν συνέχεια με 30 κόμβους, αλλά δεν πιστεύω ότι θα κράταγαν πάνω από 10 λεπτά πριν διαλυθούν..."

Ηπιότερες συνθήκες δίνουν στα πληρώματα του VOR μια μικρή ευκαιρία για ξεκούραση και μάζεμα των ζημιών που έχουν υποστεί τα σκάφη τους μετά από ένα τριήμερο εξοντωτικών συνθηκών.
Groupama Sailing Team during leg 5 of the Volvo Ocean Race 2011-12,
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
Από την Παρασκευή ως και σήμερα τα σκάφη και τα πληρώματα πιέστηκαν στο όριο των αντοχών τους, και δυστυχώς για τα πληρώματα μερικά σκάφη δεν άντεξαν...
Το Telefonica και κυρίως το Camper υπέστησαν ζημιές. Στο μπλε σκάφος έκοψαν ταχύτητα και προσπαθούν να διορθώσουν την ζημιά και να συνεχίσουν τον αγώνα έχοντας μείνει πίσω 228νμ, αλλά στο Camper τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.
Στο Camper επιβεβαίωσαν ότι θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για να φτιάξουν την πλώρη τους και κατευθύνονται ήδη προς τη Χιλή στο Puerto Montt.
Ο Chris Nicholson είπε:

Sails forward to help the trim of the boat to reduce extra banging on the
bow section onboard CAMPER
(Credit: Hamish Hooper/CAMPER ETNZ/Volvo Ocean Race)
"Είμαστε 2500νμ από εκεί που πάμε, δηλαδή το Puerto Montt, είναι περίπου 800νμ βόρεια από το Ακρωτήριο Χορν. Αυτό που μας οδήγησε να πάρουμε αυτήν την απόφαση είναι μια χιονοστιβάδα αστοχιών στο σκάφος. Στην αρχή είχαμε ένα θέμα με τους μπουλμέδες στην πλώρη που είχαν ξεκολλήσει, το φτιάξαμε, αλλά ξανά-ξεκόλλησε. Από τότε προσπαθούμε να σταματήσουμε το πρόβλημα από το να γίνει χειρότερο. Ο μπουλμές συγκρατούσε και τους νομείς και προσπαθούμε να κρατήσουμε τους νομείς ανέπαφους. Δυστυχώς μερικά από τα δευτερεύοντα δεσίματα στους νομείς έχουν αρχίσει να ανοίγουν...
Εδώ θα πρέπει να μιλήσει η ναυτοσύνη και να πούμε ότι είναι αρκετά... Εξαντλούνται και τα υλικά που έχουμε μαζί μας για επισκευές και πλέον αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σκάφος είναι πεπερασμένα για να βρούμε μια ασφαλή λύση. Άμεσα σταματάμε το σκάφος και πάμε προς τη Χιλή, υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν τρεις μέρες οι επισκευές και μετά θα συνεχίσουμε για το Itajai."
Leg 5 - Credit: Amory Ross/ Puma Ocean Racing/Volvo Ocean Race/
Οι συνθήκες όπως διαβάζουμε στις αναφορές των σκαφών ήταν πάρα πολύ δύσκολες, όλα τα σκάφη από ένα σημείο και μετά σταματάνε να κοιτάνε τον αγώνα τους και επικεντρώνονται στο πως να διατηρήσουν τα σκάφη τους σε ένα κομμάτι. 
Ο μοναδικός τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να μειώσουν ταχύτητα. Στους προηγούμενους αγώνες τα σκάφη που ήταν αρκετά πιο βαριά για να πάνε γρήγορα έπρεπε να πάνε πολύ νότια για να πιάσουν ανέμους 60 κόμβων, σήμερα τα ελαφρύτερα VO70 χρειάζονται πολύ λιγότερο αέρα για να πάνε γρήγορα, αλλά με τα νέα σκάφη έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να πάθουν ζημιά... και μια σοβαρή ζημιά σε αυτό το σημείο του πλανήτη θα ήταν καταστροφική. Δεν υπάρχουν πλοία τριγύρω, δεν μπορεί κανένα αεροπλάνο να τους φτάσει, η μοναδική τους ελπίδα αν πάθουν κάτι είναι τα άλλα σκάφη του αγώνα... όλοι το ξέρουν αυτό και είναι πολύ προσεκτικοί στο να διατηρήσουν τα σκάφη τους ανέπαφα αλλά και ταυτόχρονα έχουν και έναν αγώνα να τρέξουν...
Ο Iker Martinez από το Telefonica περιγράφει την κατάσταση:

"Τα σκάφη μπορούν να πηγαίνουν συνέχεια με 30 κόμβους, αλλά δεν πιστεύω ότι θα κράταγαν πάνω από 10 λεπτά πριν διαλυθούν, οπότε έχουμε μειώσει στους 18-20 κόμβους."
Και συνεχίζει ο Martinez με το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα πράγματα... "Τα κύματα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Νωρίτερα ένα κύμα πέταξε τον Jordi (Calafat) από το τιμόνι και ο Neti (πλωριός) έπεσε πάνω του, τα πανιά που ήταν στοιβαγμένα σοφράνο μετακινήθηκαν και και πέρασαν μέσα από τις ακτίνες του τιμονιού... και το έφραξαν... δεν έσπασε αλλά για λίγο μείναμε ακυβέρνητοι... ήμασταν πολύ τυχεροί." 
Jono Swain on the helm in fast downwind conditions.
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Ο Martinez τελειώνοντας επιβεβαίωσε ότι πλέον επικεντρώνονται λιγότερο στον αγώνα και περισσότερο στο να κρατήσουν το σκάφος τους ασφαλές.
"Εδώ κάτω πρέπει να είσαι περισσότερο ναυτικός παρά αθλητής για να πας το σκάφος στην Βραζιλία".
Τα υπόλοιπα σκάφη που είναι στην κορυφή συνεχίζουν να πιέζουν με ρέγουλα όμως και το Groupama με το πολύ έμπειρο πλήρωμα του έχει πάρει 50νμ διαφορά από το Puma που ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Τρίτο είναι το Telefonica 228νμ πίσω από το Groupama και 4ο πλέον το Camper 536νμ πίσω. Το Abu Dhabi είναι στην 5η θέση 1150νμ πίσω από τους πρώτους και το Sanya συνεχίζει το ταξιδι του προς τα πίσω στο Auckland και ψάχνει ήδη τρόπους για να δει πως θα προλάβει την επόμενη εκκίνηση στο Itajai.


Στο Groupama ο Yann Riou (MCM) το κλίμα είναι διαφορετικό από αυτό του Camper και του Telefonica. Η μείωση του αέρα έδωσε την ευκαιρία στους Γάλλους μιας και δεν έχουν τίποτα σοβαρές ζημιές να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης στον Νότιο Ωκεανό.
Groupama Sailing Team during leg 5 of the Volvo Ocean Race 2011-12,
(Credit: Yann Riou/Groupama Sailing Team/Volvo Ocean Race)
"Το τοπίο είναι υπέροχο και με τις ηπιότερες συνθήκες έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε πιο εύκολα. Μπορούμε να πάρουμε τα μάτια μας από το σκάφος και να δούμε τριγύρω. Τα κύματα παραμένουν μεγάλα, αλλά ο ουρανός είναι γεμάτος αλμπατρός που πετάν αρμονικά και κομψά, το κάνουν να φαίνεται εύκολο" και συνέχισε ο Riou "τις τελευταίες ώρες ελέγχουμε το σκάφος γιατί περιμένουμε ακόμα 24 δύσκολες ώρες μπροστά μας. Ο Brad (Marsh, πλωριός) ανέβηκε στο άλμπουρο για έναν προληπτικό έλεγχο και όλα είναι ΟΚ. Το Groupama 4 είναι σε καλή κατάσταση."

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib