Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Iker MartineztelefonicaVOR 2011

Ο Iker Martínez μιλάει για το πλήρωμά του...

Ο νεότερος κυβερνήτης του στόλου στο Volvo Ocean Race περιγράφει το πλήρωμα του και αποκαλύπτει τα θετικά και τα αρνητικά πίσω από την πιο πετυχημένη ομάδα ως τώρα, την Team Telefónica.
Team Telefonica Training in Sanxenxo, prior to the start of the Volvo Ocean Race 2011-12.
Maria Muina
Στο σύνολο είναι μια από τις δυνατότερες ομάδες, 11 ταλαντούχοι άνδρες που στον αγώνα γίνονται μια πετυχημένη μονάδα.
Όλοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι η ομαδική δουλειά, που είναι και το μυστικό της επιτυχίας κάθε πληρώματος ειδικά σε έναν τέτοιο αγώνα.
"Δεν χρειάζεσαι 11 Messi, αλλά ο καθένας να κάνει τη δουλειά που έχει αναλάβει και να συνεργάζονται όλοι μεταξύ τους" μας λέει ο Iker
Martínez.
Παρακάτω ο
Iker Martínez μας μιλάει για το πλήρωμα του, πως τους επέλεξε, τι χρειάζεται ένα πλήρωμα να κάνει προκειμένου να κερδίσει και πως είναι όλοι αυτοί οι τύποι του Telefonica.
Το σύνθημα τους είναι ότι μέσα στην ομαδικότητα υπάρχει δύναμη.

Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν απλή, να χτίσουν μια ομάδα περισσότερο με περισσότερο λατινογενή χαρακτηριστικά. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Μια λατινογενής ομάδα σημαίνει ότι τα μέλη του πληρώματος θα είχαν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, αυξημένη επικοινωνία, και όταν η ομάδα θα πίεζε τις καταστάσεις για να κερδίσει έστω και ελάχιστο θα συμμετείχαν στο 100%, εξηγεί ο Iker.
Φυσικά αυτή η λατινό-συμπεριφορά έχει και τα μειονεκτήματα της, τα Αγγλοσαξονικά πληρώματα είναι πάντα καλά οργανωμένα και αυτό έχει πολλά θετικά, σε αντίθεση ίσως με εμάς. Το ιδανικότερο θα ήταν να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ της οργάνωσης των βόρειων και της δικής μας συμπεριφοράς των νότιων, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα δούλευε, έχετε δει Αγγλοσάξονες να προσπαθούν να δουλέψουν σαν και εμάς; ή λατίνους να προσπαθούν να μιμηθούν τους Αγγλοσάξονες; Πλήρης αποτυχία.
Αυτός είναι ένας αγώνας που διαρκεί εννιά μήνες, και με την προετοιμασία να ξεκινά μήνες νωρίτερα. Στην περίπτωση μας η βασική ομάδα είναι πάνω από δυο χρόνια μαζί και έχουμε ακόμα 4 μήνες μπροστά μας.
Έχουμε περάσει μήνες μακρυά από τα σπίτια μας και πολλά συνεχόμενα 24ωρα υπό συνεχή πίεση και ανταγωνισμό που δεν σε αφήνει ούτε λεπτό να ησυχάσεις. Στο σύνολο του αγώνα κάθε μέλος της ομάδας θυσιάζει σε ένα μεγάλο βαθμό την προσωπική και οικογενειακή του ζωή προς όφελος του αγώνα. Είναι σημαντικό να έχεις απόλυτη σύμπνοια.
"Στο τέλος αυτό που μετρά είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στο να αισθάνονται όλοι σεβασμό και του να γίνονται οι δουλειές. Προσωπικά εγώ αισθάνομαι ασφάλεια με τη γνώση ότι ο διπλανός μου θα κάνει τα πάντα για να με βοηθήσει" λέει ο Iker.
Τι χρειάζεται να έχει μια ομάδα για να έχει ελπίδες για τη νίκη;
Skipper Iker Martinez from Spain gives the thumbs up onboard Team Telefonica,
(Photo Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Το κλειδί είναι η ομάδα να είναι ολοκληρωμένη και σφαιρική. Υπάρχουν πράγματα που δεν γίνονται χωρίς να συμμετέχουν όλοι και αν ένας σε κρεμάσει δημιουργείται μεγάλο κενό.
Και δεν είναι μόνο το πλήρωμα πάνω στο σκάφος που πρέπει να είναι ομάδα, αλλά και όλη η ομάδα υποστήριξης πρέπει αν είναι στο ίδιο σκεπτικό, γιατί στην τελική μπορεί το σκάφος να πλέει στη θάλασσα από τους 11, αλλά οργανώνεται και ετοιμάζεται στη στεριά με όλους αυτούς τους ανθρώπους να συμμετέχουν, εξηγεί ο Martinez.
"Αυτό που θα σε οδηγήσει στην νίκη είναι το σκάφος, η μηχανή που έχεις, και αυτό προετοιμάζεται από όλους. Και συνήθως τα καλά σκάφη τα έχουν οι καλά οργανωμένες ομάδες και ειδικά αυτές οι ομάδες που από την αρχή φτιάχνουν έχουν την γνώση και την εμπειρία να φτιάξουν ένα καλό σκάφος."

Το πλήρωμα ένας προς ένας... σύμφωνα με τον κυβερνήτη τους.
  • Xabi Fernández: Πολεμιστής
Ο Xabi είναι ένας πολεμιστής και ένα άτομο με απίστευτες τεχνικές γνώσεις, αλλά η πραγματική του δύναμη έγκειται στη δύναμη που έχει να μάχεται όταν είναι απαραίτητο.
  • Pepe Ribes: Φανταστικός ιστιοπλόος
Είναι ένα άτομο με μεγάλο πάθος για τη θάλασσα και πιστεύω αυτός είναι ο λόγος που έχει φτάσει το εύρος της γνώσης του για το σκάφος στο επίπεδο που το έχει φτάσει... Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να συμβεί ποτέ κάτι πάνω στο σκάφος στον Pepe, γιατί πάντα θα έβρισκε τη λύση. Είναι το άτομο που πάντα βρίσκει λύσεις, είναι ο 'Μαγκάιβερ' του σκάφους και ταυτόχρονα είναι πολύ ανταγωνιστικός στο να κάνει το σκάφος να πάει γρήγορα. Συνήθως έχεις ή το ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό, να έχεις και τα δυο είναι σπάνιο. Ο Pepe τα έχει.

  • Jordi Calafat: Ο άνθρωπος με τη καθαρή σκέψη
Είναι σπουδαίος τιμονιέρης, τρίμερ, τακτίσιαν...  και αυτό το αποδεικνύει το Ολυμπιακό του μετάλλιο και οι τόσες νίκες του σε πολλούς αγώνες. Αυτό που έχει επιφορτιστεί σε αυτόν τον αγώνα είναι να κάνει το σκάφος να πηγαίνει γρήγορα. Η επιλογές των πανιών είναι σε αυτόν τον αγώνα πολύ σχετικό πράγμα καθώς μπορεί να ταιριάζουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί, όταν είσαι επικεφαλής αυτού του πράγματος και έχεις τόσες επιλογές γίνεται περίπλοκη η ζωή σου και θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρη σκέψη, και ο Jordi σίγουρα έχει. 
  • Pablo Arrarte: Υπομονετικός και σφαιρικός παίκτης
Είναι σφαιρικός, κάνει για όλες τις δουλειές και έχει απίστευτη υπομονή. Είναι επίσης νέος και πολύ δυνατός, έχει εκπληκτική φυσική δύναμη, αλλά το σπουδαιότερο με αυτόν είναι ότι είναι επαγγελματίας αγωνιστής. Επίσης κάνει καλό τιμόνι, έχει υπομονή με όλα και είναι εύκολο να συνεργαστείς μαζί του που είναι κάτι που με τον καιρό το εκτιμάς πάνω στο σκάφος. Η ναυτοσύνη του συνεχώς βελτιώνεται και έχει και πολλές ιδέες στο πως να επισκευάζουμε τις ζημίες στο σκάφος.
  • “Ñeti” Cuervas-Mons: Πάθος & δύναμη
Είναι ένας από τους πλωριού μας και αυτός έχει επίσης απίστευτη δύναμη. Είναι καλά γυμνασμένος και είναι και πολύ γενναίος που είναι σημαντικό για έναν πλωριό. Το φοβερό είναι ότι είναι και από τους πιο προσεκτικούς που και αυτό είναι σημαντικό για έναν πλωριό. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και αγαπά τη θάλασσα και προφανώς είναι καλός ομαδικός παίκτης.
  • Andrew Cape: Ένας τρελός διανοούμενος
Είναι πολύ ιδιαίτερο άτομο. Κάνει ιστιοπλοΐα για πολλά χρόνια και έχει κερδίσει πολλούς αγώνες όπως το America's Cup. έχει ένα εκπληκτικό ταλέντο και αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι από τους καλύτερους navigator στον κόσμο. Είναι πραγματικός θαλασσινός και είναι αυτός που θέλεις να έχεις πάντα μαζί σου για ασφάλεια και προφανώς είναι πολύ ταλαντούχος σε αυτό που κάνει.
Έχει πολύ πάθος και είναι χαρούμενος όταν είναι πάνω στο σκάφος. Καταλαβαινόμαστε καλά και μοιράζομαι μερικές πολύ ωραίες στιγμές μαζί του στο σκάφος. Είναι ξεκάθαρος στο τι πρέπει να γίνει για να κερδίσεις τους αγώνες.

  • Neal McDonald: A 'Braveheart'
Είναι από αυτούς που οι γνώσεις τους απλώνονται σχεδόν στα πάντα, στα πανιά, στο άλμπουρο, στο σκάφος... είναι μηχανικός και γι αυτό έχει πλήρη επίγνωση των πάντων. Έχει τρέξει τα πάντα skiffs, monohulls, multis... και σε όλα αυτά εμπλέκεται στα πάντα από τα σχέδια μέχρι την εργονομία του σκάφους.
Έχει κάνει πάρα πολύ ιστιοπλοΐα και είναι αυτός που επιβεβαιώνει αν θα δουλέψει κάτι ή όχι. Πριν ξεκινήσουμε τον αγώνα μας είπε "σε αυτό που μπορώ να σας βοηθήσω είναι να μην κάνετε τα λάθη που έκανα εγώ στο παρελθόν" η συμβολή του είναι πιο σημαντική όχι στο πως θα κερδίσουμε, αλλά στο πως να μην χάσουμε. είναι πολύ καλός τιμονιέρης, υπομονετικός και μπορεί να φτιάξει τα πάντα.


  • Zane Gills: Η πετρελαιομηχανή του σκάφους
Ο Zane είναι ένας από τους νέους του πληρώματος. Είναι πολύ δυνατός και υπομονετικός. Είναι σαν τις πετρελαιομηχανές, είσαι ήσυχος με τον Zane ότι είτε είσαι στην 1η είτε στην 21η μέρα θα δουλεύει με τον ίδιο ρυθμό. παρόλο που είναι μικρός έχει μεγάλη εμπειρία με τα μεγάλα σκάφη και αγαπά τη θάλασσα. Τον βλέπεις στη μέση του ωκεανού και καταλαβαίνεις ότι είναι ήρεμος και το απολαμβάνει.
  • “Joca” Signorini: Βραζιλιάνικο ταλέντο
Είναι και αυτός σφαιρικός παίκτης. Έχει πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει κάνει το γύρο του κόσμου (έχει κερδίσει κιόλας), και γενικά έχει τρέξει πολλούς αγώνες. Είναι τιμονιέρης και πολύ καλός τρίμερ. Μπορεί να τα βγάλει πέρα κάτω από όλες τις συνθήκες. Έχει πολλά ταλέντα και κυρίως στην βελτιστοποίηση του σκάφους. Η γνώμη του είναι σημαντική στην ομάδα.
  • Diego Fructuoso: On the news pulse
Μας εξέπληξε. Στην αρχή ήταν δύσκολα για αυτόν, αλλά ήταν γενναίος το πίεσε και το γύρισε το παιχνίδι. Ήταν ο μόνος που δεν είχε βγει ποτέ στον ωκεανό πριν τον αγώνα. Είναι άνετος στο σκάφος και με έχει εκπλήξει πως από το μηδέν έφτασε να είναι τόσο άνετος στο σκάφος. Η δουλειά του είναι περίπλοκη. Ο Diego δεν είναι επαγγελματίας στην αρχή δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά με τον καιρό προσαρμόστηκε. Ξέρει ότι πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια αλλά με τη δουλειά του και τη βοήθεια που μας δίνει στην διατροφή τα έχει πάει πολύ καλά. Είναι τυχερός που έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ. 
Xabi Fernandez onboard Team Telefonica during leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa. (Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)
Pepe Ribes. Team Telefonica are the first team to arrive in the start city of Alicante, for the Volvo Ocean Race 2011-12. PAUL TODD/Volvo Ocean Race
Zane Gills onboard Team Telefonica during leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa. (Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)
Antonio Cuervas-Mons onboard Team Telefonica during leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa. (Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)
Jordi Calafat onboard Team Telefonica during leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa. (Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)
Pablo Arrarte onboard Team Telefonica during leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa. (Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)
Joao Signorini onboard Team Telefonica during leg 2 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Cape Town, South Africa to Abu Dhabi, UAE.
Navigator Andrew Cape from Australia onboard Team Telefonica during leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa. (Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)
Neal McDonald from the UK. Team Telefonica, skippered by Iker Martinez from Spain finishes first on leg 1 of the Volvo Ocean Race 2011-12 from Alicante, Spain to Cape Town, South Africa at 18:14:25 UTC. (Photo Credit must read: IAN ROMAN/Volvo Ocean Race)
Media Crew Member Diego Fructuoso looking for a different angle to shoot onboard Team Telefonica during leg 4 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Sanya, China to Auckland, New Zealand. (Credit: Diego Fructuoso/Team Telefonica/Volvo Ocean Race)

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib