Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Ken ReadPuma RacingVOR 2011

Ken Read: "Έχουμε πάρει υπολογισμένα ρίσκα, αλλά έχουμε σταθεί και τυχεροί"

Μπορεί  το VOR να έχει τα προβλήματα του σαν ιστιοπλοικός αγώνας με τις λίγες συμμετοχές και τα προβλήματα στη νέα γενιά σκαφών, αλλά σαν περιπέτεια και δοκιμασία της ανθρώπινης αντοχής είναι από τα εντυπωσιακότερα θεάματα που υπάρχουν.
Τα πληρώματα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρουν τα σκάφη τους στο τέρμα (και φαντάζομαι αυτά που μαθαίνουμε θα είναι ένα ποσοστό αυτών που πραγματικά συμβαίνουν εκεί κάτω...) και αυτό είναι κάτι που πάντα έκανε τον συγκεκριμένο αγώνα να ξεχωρίζει. Δεν είναι απλώς μια βόλτα μερικών μιλίων ή ένας αγώνας όρτσα πρύμα που το απόγευμα όλοι θα είναι σπίτι τους και δεν χρειάζεται να χτιστούν και να δοκιμαστούν προσωπικές σχέσεις, αλλά και κυρίως εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος.
Στο VOR οι σχέσεις των μελών του πληρώματος είναι κάτι παραπάνω από απλώς επαγγελματική συμπεριφορά. Πρέπει να εμπιστεύεσαι τον διπλανό σου με τη ζωή σου για να καταφέρετε να φέρετε το σκάφος στο λιμάνι... δεν λέω να κερδίσετε γιατί ειδικά στο σκέλος που ο αγώνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή αυτό που είναι πρωταρχικό είναι να φτάσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα στο λιμάνι του τερματισμού και αυτό ισχύει και για τα σκάφη αλλά και βασικότερα για τους ανθρώπους.
Ο ken Read περιγράφει την κατάσταση της ομάδας του, του σκάφους και τον τρόπο που αντιμετώπισε το συγκεκριμένο σκέλος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως πάντα άλλωστε..
"Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν μπορώ να κοιμηθώ. Τις τελευταίες μέρες έχουν προκύψει ένα σωρό άλλα θέματα. Το πιο σημαντικό είναι η μόλυνση στον αγκώνα του Jono Swain, που ξεκίνησε με ένα χτύπημα στο κατάστρωμα πριν μια βδομάδα και έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Πολλά αντιβιοτικά και ξεκούραση έχουν μάλλον αναστρέψει την κατάσταση του και μάλλον το απόγευμα θα κάνει και την βάρδια του. Έχω αναλάβει και κάνω εγώ το τιμόνεμα του τις τελευταίε μέρες. Αυτό είναι που κάνουμε εδώ κάτω. Όλοι φυλάμε τις πλάτες των συντρόφων μας.
Skipper Ken Read at the helm in the Southern Ocean.
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
Πλησιάζουμε. Ίσως αυτό να φταίει που δεν μπορώ να κοιμηθώ. Αλλά φυσικά αυτό το σκέλος δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την τελική δοκιμασία. Ένα δευτερεύον χαμηλό έρχεται από την ακτή και θα μας πετύχει περίπου 250νμ από το Χορν... Θα έχουμε μερικές εξαιρετικές στιγμές κάνοντας πόντζες με 40 κόμβους αέρα... αν και το έχουμε συνηθίσει αυτό μέχρι τώρα... δεν είναι και πολύ σωστό...
Να σας πω ότι είναι απίστευτο το πως έχει εξελιχθεί αυτό το σκέλος θα είναι λίγο. Πιστεύω ότι το Groupama και εμείς έχουμε ίδια τακτική. Βασικά έχουμε μια άτυπη επικοινωνία μέσω των αναφορών θέσεων που παίρνουμε κάθε τρεις ώρες. Βλέπουμε πότε το άλλο σκάφος πιέζει ή κάνει πίσω και με βάση αυτήν την πληροφορία αντιμετωπίζουμε και εμείς το δικό μας σκάφος. Αυτός είναι ο αγώνας στην τελική. Όταν είναι οριακά τα πράγματα και πρέπει να αφήσεις το πόδι από το γκάζι χρησιμοποιείς την αναφορά θέσεων για να πεις στο άλλο σκάφος 'μην ανησυχείς, δεν θα πιέσουμε ούτε εμείς' και έτσι δεν ξεκινά ένας αγώνας εγωισμού που οδηγεί στο να σπας τα σκάφη και να εξαντλείς τα πληρώματα. (μήπως αναφέρεται στο Camper και το Telefonica;)
Ας είμαστε έξυπνοι και να τραβήξουμε το χέρι μας από τη σκανδάλη όταν οι συνθήκες μας προειδοποιούν. Φυσικά μετά από λίγο ένας από εμάς τραβάει τη σκανδάλη πάει με πλήρη ταχύτητα και το ξέφρενο πάρτι ξεκινά... Μάλλον επικοινωνούμε μέχρι ενός βαθμού...
Δυο πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Life on deck can be pretty bleak. Cold, wet, and dark in the Southern Ocean.
(Credit: Amory Ross/PUMA Ocean Racing/Volvo Ocean Race)
1. Όταν οι συνθήκες μας προειδοποιούν, όλοι έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε αυτά τα σκάφη. Δεν έχει σημασία τι λέει ο ένας και ο άλλος, ότι αυτά τα σκάφη είναι φτιαγμένα να αντιμετωπίζουν τα στοιχεία της φύσης και να τα πιέζουμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο... απλώς αυτό δεν είναι αλήθεια.
Πιστέψτε με δεν μπορείς με τίποτα να πεις ότι αυτά τα σκάφη είναι εύθραυστα. Στην πραγματικότητα με τα βασανιστήρια που τα υποβάλλουμε είναι θαύμα πως είναι ακόμα σε ένα κομμάτι. Κάθε σκάφος είναι απλώς ένα κύμα μακρυά από το να σπάσει, κάθε σκάφος από το 30αρι που κάνουμε κρουαζιέρα μέχρι το VO70. Δεν αποτελούν εξαίρεση αυτά τα σκάφη. Και αυτό με οδηγεί στο 2ο σημείο μου.
2. Έχουμε πάρει υπολογισμένα ρίσκα, αλλά έχουμε σταθεί και τυχεροί. Έχουμε βρεθεί να πετάμε σε πολλές περιπτώσεις όταν δεν το περιμέναμε. Η προσγείωση είναι ... κεφάλια πετάγονται από το χατς και ψάχνουν να δουν αν όλα είναι ΟΚ και ψάχνουμε το σκάφος σπιθαμή προς σπιθαμή για κρακς. Έχουμε σταθεί τυχεροί μέχρι τώρα. Είναι σαν να τρακάρεις με το αυτοκίνητο. Πάντα αναρωτιέσαι αν είχα φύγει από το σπίτι πέντε δευτερόλεπτα αργότερα, αν είχα σταματήσει στο πορτοκαλί... Απλώς μέχρι τώρα είμαστε τυχεροί και δεν τρακάραμε... Σας είπα ότι χτυπάω ξύλο κάθε φορά που λέω τέτοια πράγματα; έχουμε ένα κομμάτι ξύλο εδώ στο σταθμό επικοινωνίας το οποίο κοντεύει να φαγωθεί...
Με τον Jono να γίνεται καλύτερα και τον Thomas με τον ώμο του να είναι σχεδόν καλά, είμαστε σχεδόν σε πλήρη ετοιμότητα. Ακόμα αλλάζουμε τις βάρδιες για να προστατεύσουμε τους τραυματίες αλλά μέχρι το Χορν θα είμαστε μάλλον καλά και θα μπορούμε να πιέσουμε. Αυτός είναι ο αγώνας μέσα στον αγώνα. Πρώτα να πας στο Χορν και μετά στη Βραζιλία, ή τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται εμένα μερικές φορές.
 

Kenny

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib